Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 098
  • 743
  •   1
Отговори
# 420
rumka833, в парцела е имало стара къща, която са я бутнали, така че може би е бил в регулация вече. Иначе те 2021 някъде почнаха с документацията с общината и издаване на разрешителни да се занимават и сега вече строят. До средата на 2024 е срокът да е построена вече и завършена кооперацията. Иначе тя е на 3 етажа, 6 апартамента и на партерния етаж ще има гаражи. Така мисля избягват изискванията на разрешителни за големи кооперации.
А какво ти е мнението за цената 500евро на кв/м?

# 421
rumka833, в парцела е имало стара къща, която са я бутнали, така че може би е бил в регулация вече. Иначе те 2021 някъде почнаха с документацията с общината и издаване на разрешителни да се занимават и сега вече строят. До средата на 2024 е срокът да е построена вече и завършена кооперацията. Иначе тя е на 3 етажа, 6 апартамента и на партерния етаж ще има гаражи. Така мисля избягват изискванията на разрешителни за големи кооперации.
Цената ще се определи като в завършено вече всичко и се види крайната сметка. Засега звучи супер.

# 422
  • Отвъд алеята зад шкафа
Интересно ми е тези в темата, които са за живеене под наем и некупуване на имот- колко имота имат?

Като се пуска снимка на вестник от преди 10 години - колко беше тогава кв.м в ...Стрелбище примерно, или широк център, или който и да е било друг квартал? Колко паднаха цените оттогава?

# 423
Примерът който даваш е красноречив, как когато човек изпусне момента, ще си живее под наем още дълги години.
Е, та като живее под наем какво - нима хората по света не живеят под наем дълги години, че и цял живот? То е въпрос на сметка - колко ти е наема и колко е ипотеката. Като са си направили сметката, че така им е по-изгодно, защо не? Ако сметката им беше показала, че е по-добре да купят, сигурно така биха направили (друг е въпроса ако не могат да си го позволят).
Явно четеш през ред. Коментирахме случай, когато хора искат да си купят имот и не искат да живеят все под наем.

# 424
  • СИ
Покупката на основен жилищен имот в дългосрочен план винаги е по-правилна. Така си мисля аз.
Има едно старо правило: Заем се връща, наем не.

# 425
Мисля, по-точно убедена съм, че тази цена е само за извършване на строително-монтажните работи и за проектирането и издаването на документите за строеж. Не влиза цената на земята/парцела, и не влиза цената за построяване на път/асфалт - ако не са на асфалов път, а са някъде във вилна зона на черен път, озеленяване на двора/ако има предвиден такъв/. 500 евро на квадрат за от изкоп до акт 16 на малка сграда с 6 апартамента ми се вижда реалистична цена, като може да е с включване в канализацията или може да е с правене на яма.

# 426

Има тухли за 60 стотинки и за 3 лева. Рязликата в цената при дограми, изолации, облицовки  също е супер сериозна. С две думи при 500 евро/м2 качеството ще е мамо мила.

Последна редакция: пт, 28 окт 2022, 17:14 от Мъфин

# 427
Покупката на основен жилищен имот в дългосрочен план винаги е по-правилна. Така си мисля аз.

Именно. Тук темата неведнъж се обърква, защото пишат и инвеститори, и търсещи жилище за лични нужди. И въпреки, че все става дума за покупка на имоти, има нюанси, както се казваше в онзи виц за мутрата и шефа му Wink

има тухли за 60 стотинки и за 3 лева. Рязликат в цената при дограмите, изолации, облицовки  също е супер сериозна. С две думи при 500 евро/м2 качеството ще е мамо мила.

Точно така, като ще е гарга, да е рошава, казвам аз. 500 евро/квадрат беше спряганата цена за строеж от преди кризата. Не виждам просто как още е такава. Освен това останах с впечатлението, че въпросните инвеститори не търсят най-евтиното, а имат претенции за най-доброто. При това положение да гонят 500 евро е малко тъпо. Поне според мен. Аз бих гонила и 1000, но да ми е рошава гаргата - висок клас дограми, вентилирана фасада (или пък онези тухли Поротерм, които не искат изолация), широки паркоместа с удобен подход, качествен покрив с трайно покритие (медна ламарина например) , качествени тръби, замазки, изолации, електроинсталация в гофрета... Между стаите бих сложила 25 см, а не 12,5 както е по стандарт, а защо не и 12,5 + 10 см вата +12,5 поне за между апартаментите. После изолации за ударен шум и какво ли не още.

Последна редакция: пт, 28 окт 2022, 16:56 от Черна станция

# 428
По мое мнение, към днешна дата, средно качество стъпва на около 500 евро. Каквото е масовото НС според мен. Много се вдигна трудът, както и материалите, а вероятно и почерпките Wink

# 429
Явно четеш през ред. Коментирахме случай, когато хора искат да си купят имот и не искат да живеят все под наем.
Че като са искали и като са можели, да са си купили де - аз ли съм ги спрял? Нали са си правили сметката - щом не са си купили, значи са преценили, че по-изгодно им е под наем.
Самият аз съм си купил, като ми е трябвало. Когато го купувах, беше по-изгодно да купиш, отколкото да плащаш наем.
В момента дадохме няколко примера как под наем е примерно 600 лв, а ипотека 825 при сегашните лихви, а ако се качат (което според мен е неизбежно) и над 1000. И защо да купува човек тогава?
Имоти съм купувал и продавал 5-6 през живота си, винаги съм гледал да хвана момента. Купуваш като е евтино, продаваш като е скъпо. Не съм хващал перфектно тайминга, но горе-долу съм го уцелвал и съм бил все на печалба. В момента не бих купил, защото не смятам, че ще ми е изгодно. Пък който иска - да купува, негови са си парите.

Заем се връща, ама с лихва! Ако ми намериш лихва 2-3% ама фиксирана за 30 г. дай да взема? Ще ги вложа на 4-5% и ще си прибирам разликата.
Но ако е фиксирана една година, а следващите 29 години може да се вдигне колкото си реши банката или пазара - бих си правил другояче сметката.

Последна редакция: пт, 28 окт 2022, 18:24 от chris78

# 430
Защото като станат наемите по 1000, а твоята пенсия е 900, ще ти е тъжно.

# 431
Скрит текст:
Че като са искали и като са можели, да са си купили де - аз ли съм ги спрял? Нали са си правили сметката - щом не са си купили, значи са преценили, че по-изгодно им е под наем.
Самият аз съм си купил, като ми е трябвало. Когато го купувах, беше по-изгодно да купиш, отколкото да плащаш наем.
В момента дадохме няколко примера как под наем е примерно 600 лв, а ипотека 825 при сегашните лихви, а ако се качат (което според мен е неизбежно) и над 1000. И защо да купува човек тогава?
Имоти съм купувал и продавал 5-6 през живота си, винаги съм гледал да хвана момента. Купуваш като е евтино, продаваш като е скъпо. Не съм хващал перфектно тайминга, но горе-долу съм го уцелвал и съм бил все на печалба. В момента не бих купил, защото не смятам, че ще ми е изгодно. Пък който иска - да купува, негови са си парите.
Пак омешахме "инвеститорите" с тези които търсят собствено жилище за живеене. Конкретният пример, който gadamer даде е за хора търсещи покупка на собствено жилище, като вариант да избягат от плащане на наеми, но са изтървали моментите поради нерешителност и очакване че "цените щели да паднат".
Цените не само не паднаха, но сега идва друг момент - ще се ограничат сделките на покупко-продажба поради ограничено предлагане на пазара и стрес от неизвестните около ипотечните лихви.
Наемите също няма да стоят на едно и също ниво.

# 432
Имам познат който в момента довършва 3ет къща 500кв рзп. До шиз му сяда 600е/кв като по негови думи качеството е една идея над средното.

Между др ако някой търси намалени оферти в изгрев

ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЦЕНИ ДО
КРАЯ НА ГОДИНАТА

80 ТИНТЯВА - Адресът на успеха

Изберете вашия нов дом или инвестиция в най-желаната сграда от ново поколение в София!

Настоящ етап на строителството:
Сградата е пред АКТ 14
Издрадени 11 от 17 плочи
Срок за въвеждане в експлоатация - 2024 г.

0% КОМИСИОНА ОТ КУПУВАЧА!

Възползвайте се до края на годината от
специалното  предложение 

✅Само сега двустаен апартамент от €129 900 (стара цена €169 000)
✅Само сега тристаен апартамент от €204 900 (стара цена €249 000)
✅Само сега четиристаен апартамент от €259 900 (стара цена €320 000)
✅ Гарантирано паркомясто към всеки апартамент

Нямам нищо общо с проекта, просто получих мейл с офертата. Мисля че е точно до метрото, но ако се вземе от др страна едва ли ще е проблем.

# 433
"Точно до метрото" е много меко казано Simple Smile Там живееш с разписанието на влакчетата, знаеш коя релса как потраква и прочее невероятни предимства.

# 434
  • Отвъд алеята зад шкафа

Заем се връща, ама с лихва! Ако ми намериш лихва 2-3% ама фиксирана за 30 г. дай да взема? Ще ги вложа на 4-5% и ще си прибирам разликата.
Но ако е фиксирана една година, а следващите 29 години може да се вдигне колкото си реши банката или пазара - бих си правил другояче сметката.

Хм, ние за 6 години изплатихме 25-годишен кредит, преди него изплатихме и друг такъв. В момента сме в трети, който ще изплатим също за още 3-4 години. По-изгодно ни е да действаме с кредити, освен че ни действат мотивиращо.

Общи условия

Активация на акаунт