Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 095
  • 743
  •   1
Отговори
# 435
Черна станция, много изисквания сега за материалите. При такива изисквания, ако отидете при строител на свободния пазар, ще ви даде не €2500, а €3000 цена на кв м, или  още повече - говоря за текущия пазар. Бъдете малко реалистични и съпоставяйте сравними неща. Ако въпросните, са заложили €500, но дефакто им излезе €700 за качеството, което гонят, пак спокойно може да им завиждате (едни %30 нагоре са напълно реално, дори малко по-песимистичен план направете, ако трябва 750-800€) 😀 сега ще кажете, че и €1500 евро няа им стигнат, ма то после дизайнер, обзавеждане, че след 2 години, докато им завършат сградата цените в Икеа не се знае какви ще са. Може да им се наложи мебели от слама и морски раковини да си направят, тц тц

# 436
  • София
Защото като станат наемите по 1000, а твоята пенсия е 900, ще ти е тъжно.
След 30г може и 10 000 да станат наемите. А вноската ще си стои същата.

Инфлацията изпреварва лихвите обикновено. Дори сега за кратко да са високи лихвите, пак инфлацията е повече. А и не се знае още колко време ще са високи лихвите. Няма да е 30г. Може да е 2-3-5. Наивно е да смятаме 30г по 7-8% лихва на кредити.

На запад живеели цял живот под наем, ама като се пенсионират се набутват в някакви дупки, маломерни вмирисани и гнили стаички в свръх стари сгради, с имигранти и всякаква паплач по гетата. Щото старческите домове са скъпи.
На запад хората са относително бедни, просто тяхната бедност е по-различна от българската.
Тук хората са бедни за друго, текущи приходи и разходи, храна и тн.
Е, като обединиш българска бедност и пенсия със западна бедност и липса на жилище, ще удариш дюшеша на мизерията.
Освен това, нещата прогресивно се влошават (финансово) навсякъде по света за обикновените хора.
Все повече и повече се говори за "комуни" по 2-3 и повече пенсионери, от същия пол, "шерващи" стаи/апартаменти/къщи, к'вото до'де. Щото "скъпо" и един доход не стига за домакинство. А и засилената вълна на "сингъл домакинствата" на стари години, нещо невиждано в света до сега. %-ите растат драстично. Говори се за това и за тия опасности.
Та, абсурдно е да се дава за пример Запада. Нито са цъфнали и вързали, нито сега е като преди 20 години у тях, нито след 20 години ще е като сега. Очаква ги и там яка криза на обикновения човек и драми и мизерия.

За мен тоя тип разсъждения са супер повърхностни и незадълбочени. Плюс липса на изчисления, включващи всички параметри.

# 437
Мнозинството от хората ще могат ли да чакат 2-3-5 години 😀 явно всички българи са много богати и са дългосрочни имвеститори като пада пазара и без проблем могат да си го позволят 😀

# 438
Никак няма да им завиждам, защото те ще са похарчили толкова време и нерви, колкото аз не бих пожертвала.
Впрочем веднъж пробвах да си поръчам "тейлър мейд" апартамент - аз си измислих разположението и размерите на стаите, по моя проект беше изготвен и идейният проект и както всичко беше по мой тертип, така когато нещата минаха през инженер-конструктор, през съгласуване и нам кво си и ми поорязаха проекта, а то ако ти намалят с 20 см една стая тя вече не е атрактивна. Ама вече се бях хванала на хорото, та се радвам, че в последствие проектът пропадна.
Тоест пробвала съм, видяла съм, че не е моето, купила съм си нещо, което на 90% се доближава до перфектното за мен, и нямам намерение или повод да завиждам сега Simple Smile

Иначе написаното от мен съвсем не отива чак на 2500-3000 евро. Тези цени са за престижна локация основно, респективно цена на земята или компенсация, а не за изпълнение.

# 439
  • София
Мнозинството от хората ще могат ли да чакат 2-3-5 години 😀 явно всички българи са много богати и са дългосрочни имвеститори като пада пазара и без проблем могат да си го позволят 😀
Това е вече съвсем различен въпрос и аргумент.
Тук в темата никой не е спорил да се купува непременно, дори когато не можеш да си го позволиш.
Ако не можеш да си го позволиш, това е съвсем друго нещо.

Също не е говорено да се купува на каквато и цена да е, със затворени очи. Избираш си.

# 440
Черна станция, разбирам те напълно. И аз съм на принципа предпочитам да си платя пред здравето ми и нервите да отидат на кино, особено ако работя на пълен работен ден. Ако пък съм безработна паралийка с кеф бих си го следяла и бих ги строявала 😀 Ма си е до казус, да - има работа по входиране на документация и т.н., и пак можеш да си платиш на някой да ти го свърши, има следене задължително на процеса на строене, примерно всяка седмица да минеш да видиш докъде са, дали нещо не са сгафили, дали нещо си очаквала да се случи по определен начин, а всъщност ще е по функционално по друг. Но пак зависи и кой ти го строи, че и там си има шефче и минава да следи, зависи и колко претенциозни са клиентите. Аз не мисля, че като цяло българинът е претенциозен клиент, по-скоро по-платежоспособните имат по-сериозни претенции.

# 441
  • Бургас
И той ще вземе да ос*ре баш след като минеш веднъж седмично Simple Smile
Аз също подкрепям тезата, че когато и да купиш имот за собствени нужди, няма да сгрешиш. Заем се връща и по-рано от предвидените 30-35 години.
Но отдаването под наем ме учи, че има и друга гледна точка - "никога не бих заровил толкова пари в тухли", "не бих купил апартамент, а къща няма за моите изисквания", "по-изгодно ми е да живея под наем и да инвестирам в крипто", "тук ми е удобно и ми харесва", плюс страха от "заробването" към банката и недоказуеми доходи в сивата икономика.

# 442
Нека да има и друга гледна точка, нека да има и наематели Simple Smile И наемодателите душа носят.
Даже ми се струва, че в близкото бъдеще ще става все по-трудно средностатистическите семейства да могат да купят собствено жилище и че все по-дълго ще се стои под наем.

# 443
оххх, аман, много сте богати и имотни
кое средностатистическо сем ще плаща наем, равен на вноската за ипотека?

# 444
Вноската за жилище струващо 80 000 лева е към 450 лева на месец.

# 445
Абсолютно- и 1000евро/кв.м да им излезе строежа на моите познати пак са на далавера като около тях продават апартаменти по 2000 евро/кв.м. Но от 500евро прогнозируемо дори не мисля, че ще стигне до 1000евро реално, ,може би 700-800евро.

Не знам как наем може да е по-изгоден, това са пари на вятъра. Временно е ок, но цял живот-дори не мога да си го представя. Предпочитам да мога да оставя нещо след себе си.

# 446
Ще са си го заслужили, защото няма да им е паднало от небето и няма да им е лесно.

# 447
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ами всъщност всеки може да си построи къща за х 500 евро на кв. И да я препродаде после  по 2000 евро. Или да си живее в нея. Решихме проблема.

# 448

Точно така, като ще е гарга, да е рошава, казвам аз. 500 евро/квадрат беше спряганата цена за строеж от преди кризата. Не виждам просто как още е такава. Освен това останах с впечатлението, че въпросните инвеститори не търсят най-евтиното, а имат претенции за най-доброто. При това положение да гонят 500 евро е малко тъпо. Поне според мен. Аз бих гонила и 1000, но да ми е рошава гаргата - висок клас дограми, вентилирана фасада (или пък онези тухли Поротерм, които не искат изолация), широки паркоместа с удобен подход, качествен покрив с трайно покритие (медна ламарина например) , качествени тръби, замазки, изолации, електроинсталация в гофрета... Между стаите бих сложила 25 см, а не 12,5 както е по стандарт, а защо не и 12,5 + 10 см вата +12,5 поне за между апартаментите. После изолации за ударен шум и какво ли не още.
Аз си избрах имот в такава (бъдеща) кооперация. За момента започнаха повече от добре. С двоен “леген”. Това е двойна изолация на подземната част срещу влага и подпочвени води. Казвало се “леген”, защото прави точно това. Изолира от подпочвени води като леген. По-евтин и нелош вариант е помпа, а най- масов и безплатен е нищо. Повечето кооперации са правени по последния начин. Фасадата ще е вентилируема еталбонд. Тухлите ще бъдат висок клас Винербергер и ще има допълнителна шумоизолация. Покривната изолация ще е най-висок клас. Дограма също ще е висок клас с троен стъклопакет с по-голямо разстояние между стъклата. Надявам се, че покупката в такава сграда е добра дългосрочна инвестиция.
P.S. Между другото стандартната цена, на която се продават апартаментите в сградата е 1800 е/м2 (1500 евро/м2 без ДДС). Явно не всички строители работят с гигантски надценки.

Последна редакция: сб, 29 окт 2022, 13:21 от Мъфин

# 449
  • Бургас
Вноската за жилище струващо 80 000 лева е към 450 лева на месец.

Къде има жилище за 80 000 лв., в което да може да живее семейство? Т.е. поне трима?

Общи условия

Активация на акаунт