Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 089
  • 743
  •   1
Отговори
# 450
Къде има жилище за 80 000 лв., в което да може да живее семейство? Т.е. поне трима?
Извън София, все пак темата е за "България".

# 451

Къде има жилище за 80 000 лв., в което да може да живее семейство? Т.е. поне трима?

https://m.imot.bg/details/1c165970066451093

# 452
  • Бургас
Интересно ми е какви са легалните заплати в Павликени, колко кредита се отпускат годишно и въобще как се движи пазарът...
Но и наемите там вероятно са съпоставими - подобен апартамент се наема за не повече от 300 лв. на месец.

# 453
Светът не почва и свършва със София...Laughing

# 454
Явно и в Павликени, както и в София, е по-изгодно да се живее под наем в момента. Как ли пък няма да тегля кредит и да плащам 420 вноска, като наемът е сигурно 200. Вярно, след 20-30 години ще съм върнал кредита и ще мога да продам имота за някаква колосална сума (индексирана с инфлацията) - ако живее още някой в Павликени тогава.

Да не ме разбира някой погрешно, аз самият живея в собствено жилище, което съм закупил. Не казвам, че това е лошо решение. Но такова решение се взема като прецениш кой вариант е по-изгоден, защото според цени на имоти, лихви, наеми, рецесии, валутни курсове, инфлация, демографски тенденции и т.н. нещата могат да се променят. И те се променят на цикли. Ако хванеш лош момент в цикъла си прецакан.

В Германия например също половината държава живее под наем. Викате - зле за тях, супер за наемодателите им, нали така - ще правят добър бизнес.
Е, най-големият наемодател в Германия се казва Воновия. Те правят същото като Танграта - инвестират капитал в жилища, за да печелят от наеми, защото има много балъци, които са готови да ги плащат, вместо сами да си купят жилище.
И какво става напоследък с Воновия? Акциите им паднаха от 60 евро на 22. Имаха капитализация над 50 милиарда, сега е 17.

Защо стана така? Защото са накупували много имоти на висока цена, с кредити. В момента лихвите по кредитите им се вдига, а цената на имотите спада, тоест нетния им капитал се стопява.
Същото, което става с личния капитал на всеки, който е хванал неблагоприятен момент в цикъла - просто в личните финанси не си виждаш всекидневно котировката на борсата, но можеш да изпиташ на гърба си абсолютно същото нещо.

# 455
Там е работата,че няма как да хванеш "благоприятния момент в цикъла",освен ако не си врачка.

Изобщо не вярвам,че половината германци живеят под наем. Много от тях може да са под наем,но да имат собствено жилище някъде. Но поради някаква причина,(работа...) им се налага да живеят под наем.

# 456
Перфектния момент няма как да хванеш, разбира се - но пазарът говори, ако умееш да го слушаш.
В момент, в който лихвите се качват след неестествен период, в който бяха твърде ниски и дори отрицателни (заради което се наложи да пренапишат учебниците по икономика), цените на развитите пазари (които България следва в цикъла) падат, задава се рецесия, демографията е зле, и т.н. - човек може да се ориентира горе-долу.

Аз не хейтя Танграта или други, които са купили на 1000 Е/кв.м. и в момента им струват 2000 - напротив, респект, хванали са точния момент.

Но когато виждаш ясно какво световните пазари мислят в момента за недвижимите имоти, трябва да си много самонадеян, за да смяташ да продължиш със същата стратегия.
Аз дадох пример Воновия, но има и много други подобни милиардни инвеститори по света. Те имат безчет предимства спрямо Танграта:
- имат професионални мениджъри, които по цял ден това правят, а не като втора работа
- имат достъп до изгодно финансиране, кредити, и т.н.
- имат достъп до строителите, могат да се вредят преди всички за хубавите проекти, изгодни цени, запазват им квота, и т.н. заради обемите, които купуват.
- имат достъп и до политици, ПиАр, преса, интервюта, конференции... както всяка милиардна фирма.

И те на конференциите си точно това казваха на своите инвеститори - имотите са най-сигурното, цените се качват, лихвите са исторически ниски, а ако се качат ще е с малко и за кратко, и т.н. и т.н. Това го говориха и когато акциите им бяха по 60, а ето че сега са по 22. Пазарът не им вярва, не аз - остави ме мен, аз съм никой, но пазарът не им вярва.

# 457
  • София
Да, ама точно политиците са им забили ножа, и то не от днес.
Защото наемите в Германия са държавно регулирани.
Т.е., изкуствено скопени са тия баш инвеститори.
Освен това, точно както и при нас наемите стигат плато, а имотите растат, така е и (предполагам) в Германия, и то не от днес.

Освен това, тръгнат ли нещата към публични акции, правилата стават други.

Освен това, Германия се улива с регулации, дотации, забрани, лимити, мигранти, затоплизъм и тн и тн и тн. Т.е., икономика с елементи на соц. Докато бг икономиката (поне до сега) беше с десен уклон. Предприемчивите имаха "рамо" и "левъридж".

Да, за "момента" нещата са еди какви си. Лошото е, че имотите са такава стока, дето не можеш да си я набавиш, когато ти решиш. Изчерпват се парцели, променят се правила, чака се с години, има риск при строежите, при разрешителните и т.н. Затова, като ти е изгодно, купуваш (ако искаш, насила няма).
Сега точно, може и да е лош моментът, спор няма. Особено на пазарни цени. Лошото е, че като стане добър моментът, няма да можеш да се вредиш от желаещи.

# 458
Там е работата,че няма как да хванеш "благоприятния момент в цикъла",освен ако не си врачка.

Изобщо не вярвам,че половината германци живеят под наем. Много от тях може да са под наем,но да имат собствено жилище някъде. Но поради някаква причина,(работа...) им се налага да живеят под наем.
Именно! Аз все още не разбирам, как не се схвана разликата между това да работиш в България или в Германия и САЩ.
В САЩ или Западна Европа голям процент от работещите сменят местоживеене заради кариера или по-високоплатена работа, затова са под наем. В България повечето от работещите са се установили в даден град и по-рядко сменят местоживеенето си и поради тази причина е по-изгодно да са в собствено жилище вместо под наем. То в България с 5 града на кръст и още двайсетина по-малки каква ли възможност има да се сменя местоживеене и работа през две години.

# 459
  • София
Не е само това. В САЩ, Канада на хората им липсва мъдрост и далновидност, а и възможности. Затова евреите са купили още преди 100-120 години стотици сгради и цакат матреала за под наем. (работещи сгради и до днес)
Ма те са прости, де. Не разбират.

# 460
Абе в Германия че е социализъм, така е. Но погледни някой американски резиденшъл рийт - Авалон Бей, Бостън Пропъртис, който искаш - и те са с 30% надолу (засега). А Фед-ът не е спрял да вдига лихвите, ще видим докъде ще спре. Ами в Канада, откъдето сам имаш опит?
Отде знаеш, че и при нас няма да дойдат "прогресивни" политици и да кажат "тия изедници с по 5-6 апартамента дай да им регулираме наемите, че народът изнемогва - или поне да им вдигнем данъка за втори имот неколкократно" - както е на много места по света?
И много други рискове има.
Честно казано, аз ако бях ерген като тебе, бих си продал единствения останал имот. Писал съм и преди, купувал и продавал съм 5-6 имота, последния го продадох миналата година. Ако бях го държал до тази щях да му взема повече, но човек не може да уцели най-перфектния момент.
Сега имам само един - основното жилище. Жена ми и децата са привързани към дома и квартала, правили сме известни подобрения спрямо нашия живот, така че не бих се занимавал да го сменям.
Но ако бях ерген, веднага бих го продал и отишъл под наем, а парите ако сложа на сигурно място, то след 3-4 години ще си купя два такива с тях. Това е моето мнение, никого не ангажирам с него.

Тук си прав, че ти като индивидуален малък инвеститор имаш и някои предимства пред големите - можеш да си ликвидираш портфолиото без да сринеш пазара, можеш също и да продаваш 2 имота годишно без данък на печалбата, ако си ги придобил преди повече от 5 години. Аз ако бях на теб, така бих направил, но то си е твоя работа - съвети не давам.

# 461
Това с акциите на големите компании за мен винаги е било малко странно и касае основно спекулантите и рисковите инвеститори, които купуват и продават непрекъснато.  А иначе нещата са такива:
- Има завод за трактори и той продава, печели и раздава дивиденти. В период на подем акциите му струват по 100.
- Идва криза, рисковите инвеститори продават панически и акциите от 100 спадат на 70.
- Обаче заводът продължава да си прави трактори, да ги продава и да раздава дивиденти.
- И така държателите на акциите могат да си чакат да отмине кризата. Или още по-добре, да си изкупят акциите на ниски цени и после да ги продадат отново. Или не, както им харесва.
 Изобщо фирмата за трактори е започнала от малък завод, набрала е популярност и за да се разрасне е организирала ИПО (пуснала е акции). От това ИПО си е взела парите, построила е нови цехове, купила е машини и си работи. Ма акциите били спаднали? И какво от това, те вече са взели парите, да му мислят купилите.
Изобщо спадът на акциите е страшен само за фирми, които спекуират с пазарната си капитализация - залагат я, вземат заеми срещу нея и прочее. Там при спад настават Содом и Гомор. Но една консервативна фирма преживява по-лесно такива кризи, ако пазарът и е нееластичен и хората и купуват стоките.  Бизнесът с имоти под наем за мен е такова нещо - хората ще живеят, няма да напуснат и да станат клошари. А парите, с които инвеститорите са купили акции, вече са вложени в апартаменти и наемите текат. Пък курсът на акциите е НЧП (нечий чужд проблем).

# 462
  • София
- Има завод за трактори и той продава, печели и раздава дивиденти.
...
 Изобщо фирмата за трактори е започнала от малък завод, набрала е популярност и ...
Малък завод за трактори, малък завод за трактори, накрая почват да произвеждат спортни ламбо-та.
Grinning

Аз да продам ще имам повече хамалогия (невъобразимо повече), отколкото да ги държа.
Не виждам какво ще правя с всичките тия пари, аз живея скромно.

Освен това, на мен идеята от 25 години насам ми е каквото купя, никога да не продам, че и децата и внуците да не продават. А не да купувам и продавам като търговец на домати.

За ергенството, отново разсъждаваш моментно. Днес може да съм ерген, утре не. Целият си труд през живота съм вършил за бъдещите си деца (ако ги има). Иначе, дядо ми е оставил толкова, че мога и да не работя. Но ми е гнусно (а и така съм възпитан) да изям и изпия всичко, което съм изработил през живота си. Някак скотско ми е.

Ако "дойде социализма" така или иначе за всички ще е зле. Няма какво да го мислим. Дано скоро не дойдат комунистите, не падне метеорита и не изригне вулкана!  Grinning

# 463
  • София
Чудя се, защо все се набляга на демографския срив. Нищо в природата не остава дълго време празно. Да, българите и коренните европейци ще намалеят, но тяхното място ще се заеме от индийци, китайци, африканци... Те също ще трябва някъде да живеят - тук климатът не позволява да се спи на улицата повече от 4-5 месеца в годината. Само не знам дали да съм доволна, че и от тях ще имигрират най-умните и най-амбициозните или да се притеснявам. Даже в темата за наемите се вижда - отдават се имоти на чужденци макар и с доза притеснение. В крайна сметка интересът клати феса и всеки гледа да вземе повече или по-сигурни пари.

# 464
  • София, Bulgaria

Сега точно, може и да е лош моментът, спор няма. Особено на пазарни цени. Лошото е, че като стане добър моментът, няма да можеш да се вредиш от желаещи.

Аз мисля, че моментът никак не е зле, защото в момента е игра на нерви. Кой ще издържи купувачи или продавачи.
Та, аз бих заложила на продавачи с по-слаби нерви, дето треперат  от "пукането на балона" и си викат, абе аз що не продадох миналата година. Така че хареса ли  ми нещо - преговарям, ако стане супер, ако не продължавам. И това е и за частни лица и за строители. Всеки си има своята мотивация. Другото хубаво е, че в момента няма да имам голяма конкуренция от други купувачи, които пасуват.

Последна редакция: пн, 31 окт 2022, 12:36 от tomeva

Общи условия

Активация на акаунт