Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 047
  • 743
  •   1
Отговори
# 540
  • София, Bulgaria
Щото пък някой в България може да изнесе статистика на цени на имоти. Масово в онези години изповядваха на данъчна оценка. От  2012 г. все повече ставаха сделки на реални цени. И днес 10г. по-късно, много рядко някой ще каже да изповяда на на по-ниска цена, освен ако строителят не го принуждава.  Хората си искат реалните пари да са им акта, всичко по банка. Поне моите наблюдения са такива. Поне от 6..7 години не сме коментирали има ли други варианти за изповядване.

# 541
Баш същото си беше, само че с известно закъснение - за сметка на това с повече и за по-дълго.
Не само в САЩ, във всички развити държави (ОИСР) имотите взеха да падат 2007, а 2008-9 стигнаха дъното. По-назад давах графика за САЩ, а ето и за цялото ОИСР:

В България пък 2008 беше пика, падът беше 2009-2010, и отне ча-а-а-к до 2014 някъде, преди да започнат пак да се качват:

Ипотеките наистина когато в САЩ бяха ниски, тук бяха високи, но обратното няма как да стане, в реално изражение. Възможно е ако са твърдоглави ЕЦБ да държи лихви по-ниски в Европа, отколкото в САЩ, това е обаче за сметка на валутния курс. Еврото беше миналата година 1.24, днес е 0.98 към долара. Ако Европа продължава да държи по-ниски лихви от САЩ, догодина и 0.80 може да стане. И както внасяме петрол и почти всички потребителски стоки в долари, ще се озъбим. Дори номинално да се чувстваш по-богата, реално ще си по-бедна.

Chris, много добре го каза, Европа не може дълго да позволи слабо евро и ще се принуди да затегне монетарната си политика. Излезе инфо, че за третото тримесечие централните банки изкупили рекордно количество злато. Това на пръв поглед подсказва да очакваме отслабване на долара. Доларът сега е висок и заради ниските ни лихви и че ЕЦБ не прави нищо. Щатите пък виждам от първа ръка, че навлизат в рецесия, работата ми е там и сравнявам положението на икономиката с 2013 -2014 г.откъм сделки в сферата, в която работя.

Ps: всичко се движи по план

Tomeva, изповядват си хората на близка до данъчната оценка цена, все още си е масова практика. Понякога има страх и/или желание за изповядане на реална и сделка не се случва например когато продавачът иска да изповяда на по-ниска и купувачът го е страх

Последна редакция: чт, 03 ное 2022, 15:12 от MaryPop

# 542
В Щатите на 99% се купува на максимален кредит, ипотеките са 30 и 15 години с фиксирана лихва, това е и причината да се виждат резки промени в цените. Отделно има  огромна разлика в изискванията за финансиране( доходи, оценка на имота и процент самоучастие ) от миналата  година, което веднага афектира цената на имотите .

Бг пазара на имоти  не е изолиран просто отнема повече време заради различните финансови продукти, сивата икономика и липсата на прозрачност при отчитане на сделките.
Според мен много зависи колко зле ще е зимата и каква ще икономиката на страните , с които България има най-голям стокообмен. Това не са промени , които стават от днес за утре и отнемат минимум 6-12 месеца.

Моята прогноза е , че след 9-12 месеца първи от пазара ще излязат хора , които разчитат на минимално самоучастие, после тези които искат да продадат сегашното си жилище и сменят с по-голямо заради затегнатите условия от банките. Ще има малка вълна от продажби на празни апартаменти и някои друг малък предприемач ще изгърми( ще ги познаете по откриването на обект тип чалга клип във феисбук) и цените ще са  надолу с 5-10 %. Имоти в силно желани квартали и тези в най-ниският ценови клас ще останат конвертируеми, а тези в средният клас ще поевтинеят с малко.

# 543
П@нди, външния да. В сумата са почистване на общите площи, охрана, поддържане на градини, външните басейни и фитнес. Ресторанти и СПА са с отстъпка, а превозът до лифта е безплатен. Срещу някаква такса могат да го управляват, но не зная точно колко.

# 544
В началото на миналата година купих, въпреки приказките за балон. Сега в квартала цените са с близо 40 процента нагоре - от 1600 на 2200 евро на квадрат. Съжалявам единствено, че не посмях да купя през 2020 г., когато цените бяха още по-ниски. С малко повече ограничения върнах 1/3 от кредита. Живи - здрави, догодина още толкова. За останалата сума - все ще я платя. Сега радвам, че го направих, защото цените се качиха брутално много и не вярвам да се сринат с 50 на сто в близките 2-3 години. А иначе щях да плащам наем и накрая нищо...  Личното ми мнение е, че който има сигурни доходи и възможност да заделя нещичко настрана, едва ли ще чака още 2 години, за да спаднат вече надутите цени с неясно колко.

# 545
Според мен цените, ако паднат, няма да е с повече от 40% 😀 така че не съжалявайте определено 😀

# 546
В началото на миналата година купих, въпреки приказките за балон. Сега в квартала цените са с близо 40 процента нагоре - от 1600 на 2200 евро на квадрат. Съжалявам единствено, че не посмях да купя през 2020 г., когато цените бяха още по-ниски. С малко повече ограничения върнах 1/3 от кредита. Живи - здрави, догодина още толкова. За останалата сума - все ще я платя. Сега радвам, че го направих, защото цените се качиха брутално много и не вярвам да се сринат с 50 на сто в близките 2-3 години. А иначе щях да плащам наем и накрая нищо...  Личното ми мнение е, че който има сигурни доходи и възможност да заделя нещичко настрана, едва ли ще чака още 2 години, за да спаднат вече надутите цени с неясно колко.

В началото на седмицата гугъл ми изкара темата от април-май 2020 г.  Много интересно четиво. Същите диалози - чакаме срив, чакаме безработицата, чакаме ипотекарите да изгърмят и да се молят на тези с кеша, - само дето казваш цените по-ниски.

# 547
  • Sofia
Не смея да твърдя нищо, само да кажа, че през 2011 купих имот в София на цени, които бяха немислими само 2 години преди това. Беше точно при спада и мисля, че го взех 30% по-евтино.
Дългосрочно за мен инвестицията в имот няма как да е на загуба изобщо и ако сте купили имот, особено с поносима ипотека, няма какво да съжалявате, когато и да е било.
Не чакам голям срив сега, но бих прогнозирала около 20% спад следващото лято от текущите нива. Но не съм нито специалист, нито ми е важно дали ще паднат, та това си е само лично усещане, с което не съветвам никой да се съобразява Simple Smile

Влязох да питам какво мислите за този инвеститор в Банско, продава на доста ниски цени:
https://investinbansko.com/
Има няколко комплекса на сайта си. Местността ли е кофти, нещо гнило около него ли има?

# 548
Chris, много добре го каза, Европа не може дълго да позволи слабо евро и ще се принуди да затегне монетарната си политика. Излезе инфо, че за третото тримесечие централните банки изкупили рекордно количество злато. Това на пръв поглед подсказва да очакваме отслабване на долара. Доларът сега е висок и заради ниските ни лихви и че ЕЦБ не прави нищо. Щатите пък виждам от първа ръка, че навлизат в рецесия, работата ми е там и сравнявам положението на икономиката с 2013 -2014 г.откъм сделки в сферата, в която работя.
Слабото евро стимулира износ, но какво ли може да изнася ЕС освен бюрокрация. И как ще се засили това евро? Знаеш ли данните за вътрешната задлъжнялост и инфлацията в евозоната? С колко процента вече са прекрачени праговете, които сами са си поставили и сами си нарушават?

# 549
Знаеш ли данните за вътрешната задлъжнялост и инфлацията в евозоната?
Американският дълг е 30% по-голям от европейския, инфлацията им е сравнима, в някои области по-лоша, така че ако тези неща събарят икономика, то щатската ще се катурне първа. Тогава от кого да почнем да вземаме пример, от китайците ли? Laughing

# 550
Слабото евро стимулира износ, но какво ли може да изнася ЕС освен бюрокрация. И как ще се засили това евро? Знаеш ли данните за вътрешната задлъжнялост и инфлацията в евозоната? С колко процента вече са прекрачени праговете, които сами са си поставили и сами си нарушават?

Да, знам.

Оставям това тук

# 551
  • Вече на светло в София
https://www.investor.bg/a/109-imoti/363340-zhilishtata-v-edna-pe … -s-30-ili-poveche
Жилищата в една пета от кварталите в София са надценени с 30% или повече

# 552
Заглавието е гръмко и феновете на идеята за сриване на пазара вече се настройват да получат .... сексуално удовлетворение от новините вътре, ама май ще се разочароват, защото всъщност пише нещо много умерено, което поне аз поддържам като линия от доста време:

Цитат
Съотношението между цените на жилищата спрямо доходите на населението у нас сега също е далеч от стойностите през 2008-2009 г. по време на пика на балона с цените на имотите. Затова според икономиста рискът от рязък спад на цените в настоящия момент е по-малък в сравнение с периода на световната финансова криза.

Всички индикатори обаче сочат, че жилищният пазар у нас се насочва към охлаждане, а пропорциите му според Павлов ще зависят от представянето на икономиката, развитието на пазара на труда, тенденциите при заплатите и при лихвите по ипотечните кредити. Основният сценарий на УниКредит Булбанк предвижда спад на цените на жилищата в София с между 5% и 10% догодина.

# 553
Как ще го получат това сексуално удоволствие? Специален формат сгради ли ще им строят?

# 554
  • София
Иска да каже "душевно оригами".
1/5 от кварталите били надценени. Уби всичко детско (и мечтателско) ...
Влизам в линка да прочета кои са те.

Общи условия

Активация на акаунт