Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 548
  • 743
  •   1
Отговори
# 630
  • София, Bulgaria
Аз мисля, че на целия фон, имоти с цел да се дават под наем, купени с кредит са малко. Логично е да е така, щом взема кредит, значи няма достатъчно кеш, а със заплата колко ипотечни кредита можеш да вземеш... ???
Защо да е логично, по света е много голям бизнес с дохода от наемите да си изплащаш ипотеките за следващия имот. Банката просто иска да докажеш редовен доход, не заплата, може да си фирма и да имаш приходи, пак се брои. Все пак пазарът не го движат само частни лица на заплата:wink:
Аз не говоря за света, а за село София.
А за Банките,  което съм написала е защото съм супер запозната реално,  какво, как може да се случи. Разни сладки приказки и розови обещания не вървят.

# 631
Проучване от тези дни - Интересът към покупката на къщи расте, показва актуално проучване сред потребителите на финансовия портал "Моите пари", представено на форума "Експо Моите пари 2022":

11% от анкетираните през октомври казват, че планират да купят къща, посочи старши финансовият анализатор Десислава Николова. В предходното проучване на платформата тази тенденция не е била така откроена, допълни тя. 61% не планират покупка на жилище.

Над 60% от отговорилите в анкетата не са купували имот през последните две-три години. 23% са купили готово жилище. 8% са инвестирали в жилище на етап "проект". 4% са купили имот преди Акт 14, а други 4% - след Акт 14.

17% от отговорили планират да теглят жилищен кредит, 12% - потребителски. 57% не планират кредит, а 15% все още се колебаят. [/b]"

# 632
Чуднона това експо хора с нужди за жилищен дом ли ходят или инвеститори. За един престел питам Simple Smile

# 633
Гого, при над 85% собвеност в тази държава, дали по-голямата част от купуващите не са инвеститори?
Елементарна е сметката. При намаляващо население.

# 634
Цитат
Аз работя на пазара от 2007 г., демек предната криза мина през мен. Хората, които закъсаха, не бяха тези с имоти под наем, защото наемът си вървеше повече от всякога/ за София говоря/. Кризата накара много хора да дойдат в София да търсят работа и да оцеляват, съответно и трябваше някъде да живеят.
Изобщо не мога да се съглася с това за предишната криза.Няколко пъти съм писала по въпроса.2009-2010год. и мой имот си постоя зимата празен,на много приятели също.Техните на много добри локации:Раковски,Денкоглу,х-л "Славия'' и т.н. с високи наеми преди кризата.Не просто паднаха наемите.Имаше един период,когато нямаше работа и народа се изнесе по родните места.Доста жилища за под наем останаха празни.
В днешно време особено с ковид,наистина много хора търсят къщи в близост до София.Да,ама ги искат за без пари.Недоволстват,че са за ремонт.Какво очакват?Да се ширят в градина и ремонтирана,обзаведена съвременно къща на два етажа,на цената на двустаен НС в София?

# 635
Гого, при над 85% собвеност в тази държава, дали по-голямата част от купуващите не са инвеститори?
Елементарна е сметката. При намаляващо население.

Тази статистика е доста подвеждаща. Всеки втори има къща или панелка в умиращо село или малък град, но много живеят на квартира големия град.
Но ако толкова ти се спори, направи го с Томева и ЧС, понеже тесчятат, че повечето хора купуват за живеене. Аз не знам, но предполагам, че нито е с цел инвестиране, нито е с цел живеене, основната цел е спестяване в бетон банк без ясна представа какво ще се случи, но увереност, че ще е положителен развоя.

# 636
Всъщност за живеене и за спестяване е все едно, все е за лично ползване, а не за бизнес (даване под наем).

# 637
  • Sofia
Някой има ли впечатление от комплекс Green life Bansko? Поддържа ли се, на хубаво място ли е?
Комплексът им в Созопол е много хубав, но на снимки от Банско сякаш нещо не е ок поддръжката.

# 638
Моето впечатление от пътуванията ми към и около Банско са , че тези разпръснати из нивите на км от селцето построки и каквито ще да са комплекси отстрани ми изглеждат ужасно грозно и нелепо. Не разбирам какво общо имат Банско е нивите на км. от Банско. Това защото толкова питаш за мнение и го написах мнението си.

Последна редакция: нд, 06 ное 2022, 08:17 от bella-ciao

# 639
Що толкоз евтинко в Банско. Такива ли са цените

# 640
Има и доста по-скъпи. Аз разглеждах, защото там много ми харесва. За съжаление нямам възможност да прекарвам много време там, а с отдаване под наем не ми се занимава (не съм и убедена колко излиза сметката, там легловата база е доста голяма), та засега съм се отказала. Един ден Simple Smile

# 641
Има и доста по-скъпи. Аз разглеждах, защото там много ми харесва. За съжаление нямам възможност да прекарвам много време там, а с отдаване под наем не ми се занимава (не съм и убедена колко излиза сметката, там легловата база е доста голяма), та засега съм се отказала. Един ден Simple Smile

То по-добре да си плащаш почивката 2-3 пъти в годината в Банско в такъв случай.

# 642
  • София, Bulgaria
Как се купува имот в Банско, по морето или в друго населено място, различно място, където живееш?
Има няколко варианта:
1. Работиш с твои си доверен брокер. Желателно е той да има контакти и да познава местни брокери в Банско да речем, ако там ще купуваш. Местните брокери познават или ако не познават има кого да питат и да проучат плюсове, минуси, историята на даден комплекс, как е строено, колко години, всичко било ли е в срок или е висяла с години сградата като скеле, има ли проблеми в управлението и много други.
2. Наемаш местен брокер, но тук си е тото. Той е брокер на продавача и е много вероятно да спести негативите.
3. Работа на терен. Отиваш в Банско 1 седмица и обикаляш и говориш с хора, ако намериш такива по-комплексите. Правиш си проучването, но имай предвид, че някой неща пак няма да ги узнаеш, а други ще бъдат преекспонирани.
4. Приятел има имот в комплекс и е доволен. Това е един много добър вариант, ако намериш имот в комплекса на приятеля. Всъщност пак опираме до информация от първа ръка.
Споделям една ситуация, която поне ние нямаше как да разберем, ако не си партнирахме с местен брокер, добър колега и приятел. Харесахме апартамент в много хубав к-с на морето, първа линия, всичко изглеждаше прекрасно, докато не разбрахме, че басейните, ресторанта и част и парковата среда е на един собственик, който е закъсал и предстои тези имоти да излязат на публична продан. Всички разбирате, какво значи това. Неопределено време няма да се стопанисват.
Форумът е много полезен, ако има хора от личен опит да препоръчат сграда, комплекс, локация и т.н.

# 643
  • на Мелмак
Тези имоти по 300 евро в Банско са всъщност преди Банско, до Реденка.
От доста време сградите са празни, сега вече дограмата е изкъртена, някъде е имало и пожар.
Имаме в Банско апартамент. Ходим почти всяка седмица. Преди години като гледахме беше едно, сега е съвсем друго, сгради, които мислех, че вечно ще са празни, сега са напълно заселени. Имаше много ужасни и по-малко ужасни сгради. Сега цените са много нагоре и е изкупено почти всичко читаво.

# 644
  • Sofia
Тези имоти по 300 евро в Банско са всъщност преди Банско, до Реденка.
От доста време сградите са празни, сега вече дограмата е изкъртена, някъде е имало и пожар.
Имаме в Банско апартамент. Ходим почти всяка седмица. Преди години като гледахме беше едно, сега е съвсем друго, сгради, които мислех, че вечно ще са празни, сега са напълно заселени. Имаше много ужасни и по-малко ужасни сгради. Сега цените са много нагоре и е изкупено почти всичко читаво.

Може ли да споделиш в кой комплекс е вашият и доволни ли сте от управлението, а ако не - поне да кажеш 2-3 читави комплекса там.

Иначе факт - изкупено е почти всичко читаво и според мен предлагането е много ограничено, но не пречи човек да наблюдава и да чака нещо хубаво да излезе.

Общи условия

Активация на акаунт