Частни училища - информативно-дискусионна тема - 56

• 49 839
  • 780
  •   1
Отговори
# 180
Отивам да кажа на учителката на детето ми в трета група, че са й казали хвалипръцковка Simple Smile

На английски се минава през CVC и CVCe преди да се четат кратки изречения. И трябва разбиране, не става със зубрене. Не е ли естествено да се направи първо това броене на звуци и гласна / съгласна на български преди да се научи на английски?

Не на учителката. Wink Тя прави това, което е угодно на плащащия. И на собственика на градината, който има интерес да привлича с подобни бон-джоли-бони хвалипръцковците. Голяма работа, че на три учат Джоли и броят съгласни на 5. На 6-7 всички четат и пишат.

И да, съвсем естествено е първо да е матерния език. Та за да не изоставате от английския, започнат на три, ви предлагам още в утробата да започнете с иновативните методи за броене на гласни и съгласни.

# 181
  • в страната на чудесата
Аз не разбирам иронията всъщност.
На 4.5 децата в Англия са в reception в училище, там предучилищната група е от 3 до 4 в детската градина. В reception всички учат фоникса и в края на годината голяма част от тях четат. В year one са на 5-5.5 според датата на раждане, и в края на годината вс четат, вземат книги от библиотеката, имат дискусии и прочие. Поне така беше преди години когато моето дете беше там в този училищен етап. Та кое му е рано не разбирам. Билингвалите учат едновременно. Фоникса не е нужен за българския, той е фонетичен (или както се казва) език. Ние нямаме кой знае какви разлики между говоримия и писмен език. Не мога да си спомня дали и кога е разпознавал гласни и съгласни, но след като го научиха да чете рано, спокойно би разбрал кой звук какъв е. Ще допълня, че  тези умения, плюс допълнителни в областта на естествените науки и математиката се случиха в “работно време” от 9 до 14.30, със съответните игри и почивки. Курикулумите на публичните училища не са тайна.
Това страстно вярване на българина, че едно дете ако учи отрано, значи го лишаваш от игра (вероятно в софийските гори тилилейски) ме изненадва. Няма абсолютно никакъв смисъл от целодневен пълноценен учебен процес 9 до 5... освен за удобство.

Системите са твърде различни, но в начален етап твърдо не в полза на нашата. Децата имат огромен потенциал, и това не значи да ги заковеш на чина с огромни седмични домашни, за да се удвои хорариума. Тази работа може да стане и за по-малко време, но бг училища (вкл частни) не могат да го организират по ред причини. Например нямат методика, нямат учители (в начален етап са нужни минимум двама за 18-20 деца) и интересът на родителя е водещ.

Последна редакция: нд, 30 окт 2022, 02:07 от Leika_moja

# 182
  • На село (близо до Лондон)
Не е никаква химера дете в норма да чете на 4-5г. Да потвърдя наблюденията на лейка В англ. училища поне половината от класа чете на 5г възраст. Билингвистични деца родени тук в Англия, и на англ. и на бълг. могат да четат ако се е занимавано с тях.
Живея е Англия, с три билингвисти деца съм-най-голямото на 5г навършени четеше на двата езика без особен напън родителски.

# 183
Та за да не изоставате от английския, започнат на три, ви предлагам още в утробата да започнете с иновативните методи за броене на гласни и съгласни.

За учене от утробата нещата са по-опростени -  БЕЛ и езици плюс математика чрез четене на приказки и поезия на глас и чрез слушане на Моцарт. Това не е ли всеобща практика или пак съм твърде западна за наште ширини.

Последна редакция: нд, 30 окт 2022, 05:12 от Елфичка

# 184
  • Blondeville
Не е химера да чете и пише около, че и преди 5, моят син можеше в тая възраст в различна степен и двете неща. Решаваше кръстословици за деца и сричаше малко преди 5. Може и даже да е знаел кои звукове са гласни и съгласни, но надали е разбирал нещо от учленяване. Ей сега откак прочетох в темата реших да тренирам малката (4 и месец), запомнила е гласните, но съм сигурна, че не разбира защо са гласни Grinning

На мен мисълта ми е, че е хубаво материалът на препитване да включва вече покрити по МОН неща, или да тества логично мислене, а не неща, които по план ще се вземат след като мине изпитът.

Последна редакция: нд, 30 окт 2022, 12:14 от blondie_anna

# 185
  • София
Предполагам има родители на деца от предходни години, неприети в Питагор и СС, къде се насочвате в такъв случай? Какъв би ви бил План Б.

# 186
Иронията ми не е свързана с интелектуалните възможности на децата, а с напъните на родителите. Освен това е напълно неуместно да се сравнява бг методиката и система с тази в УК.
Да се изгражда изпит върху материал, който се покрива две години по-късно по система, означава да се стимулира паралелното образование за петгодишни. Или направо да се каже, че приемат само деца от определени градини и да мирясаме.

Последна редакция: нд, 30 окт 2022, 17:48 от Fancy

# 187
  • София
Предполагам има родители на деца от предходни години, неприети в Питагор и СС, къде се насочвате в такъв случай? Какъв би ви бил План Б.

На моя позната детето отиде в Иззи. Не съм питала подробности, защото знам, че в Иззи предпочитат децата да започват от първа предучилищна.
Мога да кажа кой беше моя план Б - Томас Едисон. Бях го проучила доста подробно от разговори с две майки на деца там и бях решила, ако не я приемат в Питагор или СС да отиде там. Също държат много на академичното образование, което за мен е важно. Имам забележки по базата и организацията - с условието, че лично не съм била, но ми е разказвано в подробности.
Иначе ЕСПА също би бил вариант, но там трябва да се има предвид, че има допълнителни такси за заплащане, които не влизат в годишната такса, но пък се явяват задължителни. Но не съм напълно сигурна, нека родители на деца там да дадат по-точно информация.

# 188
  • Blondeville
Честно казано за баткото нямахме резервен вариант обмислен, засега и за малката, която ще кандидатства догодина не ми идват други идеи.

И тепърва ще го мислим и ще следя за отзиви.

# 189
  • в страната на чудесата
Да, това е така, Фенси. Единствено отбелязах, че децата са способни при съответна методика.
Пак ще кажа, че нито едно ЧУ, вкл СС и Питагор, не могат да постигнат лекотата на учене и резултатността без двойния хорариум поради липсата на метод и ресурси. И поради МОн естествено.
Ще ми е интересно какво ще направи мапъл в начален етап, но имайки предвид как всичко се побългарява съм скептична.

# 190
  • София
Томас Едисън доколкото знам обаче са от първи клас. Иззи са от 5 годишни, и вариантите се изчерпват. Дорис Тенеди и Светлина как са според вас?

Последна редакция: нд, 30 окт 2022, 14:55 от STRMFG

# 191
Да, това е така, Фенси. Единствено отбелязах, че децата са способни при съответна методика.
Пак ще кажа, че нито едно ЧУ, вкл СС и Питагор, не могат да постигнат лекотата на учене и резултатността без двойния хорариум поради липсата на метод и ресурси. И поради МОн естествено.
Ще ми е интересно какво ще направи мапъл в начален етап, но имайки предвид как всичко се побългарява съм скептична.
Канадците от Мейпъл имат доста голям опит в съчетаване на канадската с местната образователна система. Но може МОН да им разбие модела, знае ли човек😁

# 192
Не разбирам за какви родителски напъни става въпрос и защо е иронията? Май тази сутрин хуморът ми се губи.
Родителите тук, а и тези в UK, оставят децата си на училище и в градина, за да учат и да се развиват. Няма особен напън в това нито от страна на родителите, нито от страна на учебните заведения. Това, което наблюдаваме, е добре запълнено време докато са на училище.
Това, което децата постигат, нито гарантира прием в СС и Питагор тук, нито ги прави недостижими за връстниците им впоследствие.
А да се прави сравнение между българската методика и тази в UK или другаде, наистина няма смисъл, но може да се пробват различни неща. Някои проработват, други не. Дори в UK доколкото знам се опитват да приложат някои методи от обучението по математика от Сингапур и Китай.
Иронията ми не е свързана с интелектуалните възможности на децата, а с напъните на родителите. Освен това е напълно неуместно да се сравнява бг методиката и система с тази в УК.
Да се изгражда изпит върху материал, който се покрива две години по-късно по система, означава да се стимулира паралелното образование за пет годишни. Или направо да се каже, че приемат само деца от определени градини и да мирясаме.

# 193
  • София
Хайде да не славословим толкова чуждестранни образователни системи в класово разделени общества, които са създадени, за да има достатъчно дисциплинирана работна ръка и нищо повече. В много малко европейски страни, дори не се сещам в кои, е възможно от ниска или средна класа някой да продължи и да завърши добър университет, даже и изобщо университет. Иначе нека да четат не на 5, а на 3, после всички са обречени да продължат традициите в семейството. То и тук вече започва да става така и доброто образование да е само за богати или висока средна класа, но поне имаме традиция образованието да ни е ценност и  всеки да може да опита да стане нещо различно от родителите си, ако ще и да са миньори.

# 194
Някакви соц полемика? Къде чак такова класово разделение?
Не учат, защото не искат.

Общи условия

Активация на акаунт