Частни училища - информативно-дискусионна тема - 56

• 49 771
  • 780
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Аз не видях някой да го мисли за нечовешко постижение, просто за чий е необходимо да знаят гласни и съгласни преди ПУК, като това ще го учат в ПУК.

# 166
Дори бих казала в началото на 3-та група(деца на 5 г.). Защото преди ПУК значи приключила 3-та група. А сега сме едва началото на учебната година.

Аз пък не мога да разбера защо приемаме за ABC правилна англоезичната система. Все пак обсъждаме звукове на български език, а не на английски, че да приемаме Джоли-то за адекватна норма на обучение.
И да кажа, че принципно съм за по-ранното тръгване на училище. Но това изсилване в бебешките пелени да учат букви и звуци ми е твърде прекалено.

# 167
Аз не видях някой да го мисли за нечовешко постижение, просто за чий е необходимо да знаят гласни и съгласни преди ПУК, като това ще го учат в ПУК.
Аз като им гледам програмата, се чудя за чий са повечето неща, обаче явно това е моделът.

# 168
  • София
Дори бих казала в началото на 3-та група(деца на 5 г.). Защото преди ПУК значи приключила 3-та група. А сега сме едва началото на учебната година.

Аз пък не мога да разбера защо приемаме за ABC правилна англоезичната система. Все пак обсъждаме звукове на български език, а не на английски, че да приемаме Джоли-то за адекватна норма на обучение.
И да кажа, че принципно съм за по-ранното тръгване на училище. Но това изсилване в бебешките пелени да учат букви и звуци ми е твърде прекалено.

Мда, в момента сме Октомври, т.е. децата кандидатстващи за ПУК са от 1 месец в трета група. Явно разпознаването на гласни и съгласни БУКВИ се учи във 2-ра група, защото детето е “оцветявало гласни и съгласни в дума”….
 Всички 4-5 годишни трябва да различават гласни от съгласни, но родителите им не правят разлика между звук и буува, освен ако не сте се научили да оцветявате звукове. Но иначе претенци до небесата.

# 169
В нашата градина картите с буквите бяха сини за съгласни и червени за гласните. От толкова игри и редене, детето ги беше запомнило визуално. Можеше спокойно да ги "отграничи", като ги очертае в съответен цвят. На 4 г. трудно детето може да схване концепцията за гласни и съгласни като първокласник.

# 170
Защо изведнъж се стигна до претенции? Беше споделено мнение какво са питали конкретно дете. Не виждам претенции в това, че детето има определени познания. Според мен в случая са тествали границите на съответното дете. Има деца, които спокойно четат на 5 години, но това не е норма (все още). В АBC децата в края на ПУК могат да четат на английски, но те и работят върху това. Това не е претенция, не е и норма. Това е обучение.

# 171
Според мен защото всички говорят за иновативни методи на обучение, за учене чрез игра, обаче когато това стане на яве и изведнъж "ауу какви са тези родители", "какви са тези градини", "претенции", "изнасилване". Аман аман.

# 172
  • Blondeville
Аз не видях някой да скача срещу градини и да говори за “изнасилване” Thinking

Просто е странно да ги препитват на нещо, което в тази възраст те не осмислят, а “зубрят” и реално още не е покрито по програмата на МОН към момента на кандидатстване, това е. Надали 4 или 5-годишни правят разлика в начина на учленяване, но пък могат да го запаметят и без да го осмислят, факт.

Тази година кандидатстването в темата минава много апокрифно Wink само една дама сподели какво е било препитването, а тези, които споделиха, че има резултат пък не уточниха какъв е. Не, че някой е длъжен де, просто констатация.

# 173
Като прочетох и аз за гласните и съгласните, си викам “втасахме я”. Обаче като питах кандидат ПУК-чето вечерта знае ли какво е гласна и съгласна, приятно ме изненада: “мамо, шест са” и ги изброи. Скоро ги били учили. Квартална държавна градина. А толкова е сладък, когато сериозно натъртва на фиННа моторика, вероятно по маниер на госпожата Simple Smile

Препитването му за “Питагор” е на 7 ноември, подготовката е само по две подарени книжки на издателство “Фют” за 4-6 години и 5-7 години до половината.

# 174
Но иновативните методи не се изчерпват с прилагане на Джоли фоникс при обучение по английски. Това първо.

И второ да повторя, че говорим за обучение по български език, а не по английски. Т.е. Джолито е неприложимо.

И трето - езиците са с различни специфики. За български са преценили, че ПУК е добра стартова възраст. Всичко останало е механично и безсмислено назубряне. Без разбиране. И хвалипръцковщина. Wink

# 175
Отивам да кажа на учителката на детето ми в трета група, че са й казали хвалипръцковка Simple Smile

На английски се минава през CVC и CVCe преди да се четат кратки изречения. И трябва разбиране, не става със зубрене. Не е ли естествено да се направи първо това броене на звуци и гласна / съгласна на български преди да се научи на английски?

# 176
  • София
Ами естествено е, ама като сте решили да учат Джоли на 3 години, така се получава. Joy

# 177
  • София
Джоли е на 5, не на 3.

# 178
  • София
Очевидно ти убягна иронията.

# 179
  • София
На изпитите октомври-ноември някои деца са на почти 6 (тези, което са родени в началото на годината), други нямат още 5 (родените в края на годината) и според мен и изпитващите вземат това предвид при анализа на децата.
Иначе не помня дъщеря ми да е казвала за гласни и съгласни в Питагор миналата година, но пък тя знаеше кои букви са гласни и че тези, които не са гласни са както тя казваше “несъгласни” Joy та по метода на изключватето като види кои са гласни й беше ясно кои са съгласни. Но пък по това време (миналогодишният изпит) тя не всеки път успяваше да определи последния звук.
И нещо се сещам за изпитът в Питагор - не знам дали съм го споделяла в темата миналата година. Имало е подвеждаща задача. Учителката я е попитала колко са квадратите в една рисунка и тя е казала, че има само един и учителката я е питала дали е сигурна. Тя е потвърдила и учителката й е показала един  правоъгълник и дъщеря ми е казала, че това не е квадрат, а правоъгълник и учителката й казала - Браво.
Резултатите че детето и прието в Питагор се съобщаваха около 5-6 часа след изпита в деня на изпита. Това ми споделиха още две майки с приети там деца.
На изпита в СС ми се обадиха за втори кръг 2-3 часа след първи кръг, а това, че е приета може би 2 дни след втори кръг. Реално на другите деца, които приеха на първи изпит в СС и чиито родители аз познавам - са се обадили за окончателен прием 1до 5 дни след техния втори кръг. За редовен изпит не знам как е било.
Децата са различни. Едни четат на 5 други правят друго. Според мен на изпитите тестват възможностите на детето, наученото от него през годините до изпита, а не форсиране през последните 2-3 седмици преди изпита.
Детето ми, което миналата година по това време, както казах, се затрудняваше да казва кой е последен звук на дума сега казва всички звуци на думата без проблем. Нещата се научават. Това, че едно дете преди ПУК не знае гласните кои са и съгласните кои са, съвсем не значи, че няма да ги научи в началото на ПУК. Дъщеря ми я научиха в детската градина последната година, но това вече след като минаха изпитите. Просто 3-та група в градината учеха сериозно и аз виждах постоянно как е научила нови неща, като в края на “учебната” година в градината знанията в сравнение с началото бяха доста повече.

Санака съгласна съм с двойното количество часове. Наистина в ДУ са много малко. Аз в гимназията бях някаква “експериментална” английска паралелка. Бях 2 години 8-ми клас. Първата година 8-ми клас  учех седмично 12 часа английски, 8 БЕЛ, 8 история, 2 часа математика. Имаше и математическа паралелка, при която БЕЛ беше 2 часа седмично, а МАТ 10. Беше тип нулева година, защото нямахме окончателни оценки края на годината. Втората година 8-ми клас, която беше тип редовен клас отново учехме повече английски, БЕЛ и история, но и другите предмети. Тогава се оказа, че хуманитерните паралелки бяха супер зле по математика, а математическите по БЕЛ. Аз в 9-ти и 10-ти клас ходех на уроци по математика веднъж седмично, защото хорариума в училище беше абсолютно недостатъчен.

Общи условия

Активация на акаунт