Частни училища - информативно-дискусионна тема - 56

• 49 322
  • 780
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Наредба 10 за организация на дейностите
Чл. 9. (1) След всеки учебен час се осигурява почивка на учениците.
(2) Почивките между учебните часове в училището се определят от директора и са с продължителност не по-малко от 10 и не повече от 30 минути.
(3) Директорът на училището осигурява за учениците поне една почивка не по-малка от 20 минути.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2017 г.) За училищата, в които няма условия обучението на всички паралелки да бъде само преди обяд, по изключение на ал. 2 две от почивките могат да са с продължителност не по-малка от 5 минути.

Ясно, значи всичко е според наредбата- Благодаря за нея, Дидева, аз не я открих точно 2 почивки от 5 минути, като дори те са по-дълги, защото 5 са за тях и още време после за тоалетна и всичко. Разгледах графикът им и е така, потвърдено от детето ми, до колкото може да се вярва на малко дете.

Ивелина, така както описвате Иззи би бил подходящ избор, но сама ще си прецените. Ние сме такова семейство- аз човек на точните науки, таткото по хуманитарен. Да кажем, че той преди мен хареса училището Simple Smile

# 736
Благодаря ви за мненията! Наистина бях останала с впечатление, че Иззи се различава от СС и Питагор по отношение на натиска за яко учене.
По стечение на обстоятелствата за държавно училище почти нямаме шанс или поне не за читаво такова, пък и ако трябва да съм честна, изобщо не ми е мерак държавното.
Понеже с таткото сме пълни противоположности по отношение на работата и интересите - аз съм човек на изкуството, а той на точните науки - много ясно виждам в детето си от сега, че интересът към цифрите е много по-голям. В градината имат английски и също много му харесва. Рисуване, оцветяване... не са неговите неща, та това ми е някаква отправна точка за избора на училище, но май ще трябва да започна отначало.
А във всички ли частни училища децата учат до 17:00 ч.? Има ли такива, които са половин ден?
Почти всяко дете в ДГ  има интерес към цифрите. Много по лесно е да преброиш едно пате от това да разбереш абстрактния звук. Много рядко момчетата имат афинитет към рисуване и оцветяване. Затова и при тях финната моторика се тренира по друг начин.
Английският е много по забавен при учене от българският. Там танцуват и пеят. А и системата е много по-добре адаптирана от нашата.
Та по-добре търсете училище което отговаря на виждането на семейството за качествено образование, вместо да се опитвате да отгатнете кое ще прилегне най-добре на детето.
Успех!

# 737
ЧУ на половин ден не знам да има. Единствено ПЧМГ са докъм 14 часа, но те са прогимназия. Ако искате да е половин ден, за какво ви е ЧУ. Концепцията на ЧУ е, че 90+ процента от материала се научава, упражнява и затвърждава в училище, домашни през седмицата няма, само за уикенда.

# 738
Е, как ще е според наредбата? Аз ли чета грешно или пет минутното междучасие изведнъж се оказа, че не е пет минутно?

# 739
Наредба 10 за организация на дейностите
Чл. 9. (1) След всеки учебен час се осигурява почивка на учениците.
(2) Почивките между учебните часове в училището се определят от директора и са с продължителност не по-малко от 10 и не повече от 30 минути.
(3) Директорът на училището осигурява за учениците поне една почивка не по-малка от 20 минути.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2017 г.) За училищата, в които няма условия обучението на всички паралелки да бъде само преди обяд, по изключение на ал. 2 две от почивките могат да са с продължителност не по-малка от 5 минути.

Ясно, значи всичко е според наредбата- Благодаря за нея, Дидева, аз не я открих точно 2 почивки от 5 минути, като дори те са по-дълги, защото 5 са за тях и още време после за тоалетна и всичко. Разгледах графикът им и е така, потвърдено от детето ми, до колкото може да се вярва на малко дете.

Ивелина, така както описвате Иззи би бил подходящ избор, но сама ще си прецените. Ние сме такова семейство- аз човек на точните науки, таткото по хуманитарен. Да кажем, че той преди мен хареса училището Simple Smile

В нарушение на наредбата сте отвсякъде. Тези 5 мин. междучасия са допустими само за училища, които не могат да си организират едносменен режим и имат две смени. А пък за ЧУ, чиито деца са по цял ден, това си е яко нарушение и за мен лично престъплние и тормоз спрямо децата.

# 740
ЧУ на половин ден не знам да има. Единствено ПЧМГ са докъм 14 часа, но те са прогимназия. Ако искате да е половин ден, за какво ви е ЧУ. Концепцията на ЧУ е, че 90+ процента от материала се научава, упражнява и затвърждава в училище, домашни през седмицата няма, само за уикенда.

Просто се замислих кога ще му остане време за спорт, защото и двамата с баща му много държим на това. Но пък от друга гледна точка, ако има един куп домашни за писане пак няма да е много лесно.

# 741
В много ЧУ има спортове към самото училище.

# 742
Петък, почивните дни..
В нашия клас има дете, което спортува всеки ден по няколко часа. Домашни пише в муждучасията..

# 743
И в нашето училище има организирани спортни занимания по избор след часовете и е изключително удобно за нас вместо да се развозваме в трафика. Моето дете посещава през ден, така че проучете въпроса. Държите ли на някой конкретен спорт?

# 744
Не държим на конкретен спорт, зависи изцяло на детето какво ще му хареса. Но таткото не уважава много спорта в училище. Държи на определени спортни школи, понеже той доста години е спортувал професионално и тук не мога да споря с него. Двете ни племенници тренират спортна гимнастика в Левски и денят им приключва към 20:00 - 20:30 часа. Тогава тепърва се прибират вкъщи, хапват и заспиват. Домашни наистина не знам кога пишат... Та винаги ми се е струвало твърде изтощително това за децата. Ще трябва да помислим по въпроса по-сериозно и дано да намерим правилния път.

# 745
  • София
Ивелина, в ЧУ през седмицата няма домашни, поне в малките класове. Няма защо да се притеснявате за тях.

# 746
  • София
Ивелина, така както описвате Иззи би бил подходящ избор, но сама ще си прецените.
Интересно тогава кои са училищата с "невероятен натиск" ако Изи не е сред тях?

# 747
  • в страната на чудесата
Таткото да ги записва в спортното на Левски и ще решите вс въпроси 😂😂😂
Шегувам се
Каквото и да ви казват, домашни има. Дали през седмицата, дали уикенда, все едно. И ако детето е по-бавничко, ще си ви е драма. Децата са различни, някои са по-можещи от други в определени области. Водете се по детето, а не по таткото.

# 748
От доста време следя темата и също се чудя кои са училищата, в които се учи най-много. Предвид успеваемостта на СС и Питагор на НВО ми се струва логично децата там да отделят най-много време за подготовка. Наскоро имаше подобна тема в една от групите във Фб, в която майка търси за детето си училище, в което не се налага да се отделят всекидневно по няколко часа за самоподготвка при това в началните класове! Настоящето училище на детето беше Еспа, а в предложенията за по-лежерни училища бяха и СС, и Питагор, а също и Иззи. Да не говорим, че имаше коментар за дете, което от Питагор се е преместило в СС и второто било като разходка в парка спрямо натоварването в Питагор по думите на майка му.
Та кои училища мислите предлагат добър баланс между качествено образование и свободно време? Един вид от гледната точка на дете - кое училище дава най-много за единица вложено време (best value for time)?

# 749
Е как да се отговори на този въпрос? Абсурдно е.
Никой от списващите няма опит във всички изброени училища едновременно. А и критериите за оценка могат да бъдат много различни за всеки. И в крайна сметка колко дава за какво точно на единица вложено време?
Да не говорим, че едно дете би се чувствало по-добре и би му било по-лесно в Питагор, а на друго в СС.

И какво се има предвид под свободно време. ПЧМГ след 4 клас е полудневно, а СС целодневно.

Мога да кажа, че от 6 клас дъщеря ми започна да си помага с уроци и домашни и през седмицата. В 7 клас най-вече, заради 5-те разказвателни.

И този тип анкетни въпрости, с цел да ви свършим работата по проучването набързо, са доста некоректни.

Общи условия

Активация на акаунт