Частни училища - информативно-дискусионна тема - 56

• 49 749
  • 780
  •   1
Отговори
# 465
#Milena_veli, на отворените врати миналия месец бяха споменали, че може да има диктовка, а и видях в стара тема, че детето на Лора К е било изпитвано да чете с разбиране. Явно това им е начина за отсяване на децата за малко места при многото кандидатстващи. От ЧОУ Томас Едисън на заявения от мен интерес за прием в 1ви клас, ми изпратиха материали за подготовка за изпита им, които бяха теми от Европейско кенгуру, както и изходящи изпитни теми по български език за 1ви клас. За мен също са странни и разочароващи тези изисквания за деца, някои от които току що ще са навършили 6г към момента на кандидатстване, които съответстват на ниво за края на 1ви клас.
#Lora K, благодаря за споделената информация. Колко бързо и гладко четеше детето ви, когато се яви на изпита в СС? Имало ли е диктовка на изпита миналата година?

Има ли в темата родители, чиито деца са се явявали на изпит в ТЕ?

# 466
От посещението в СС ми споделиха, че за 1-ви клас ще имат тест. Бяха доста обрани и много не споделиха, какво ще представлява, но не ми изглеждаше да бъде лесен. Дочух , че нещо като диктовка можело да има, което ме шокира. Все пак са деца постъпващи в 1-ви клас тепърва, а те търсят пишещи и смятащи деца. Критериите им са доста високи и в процеса на обучение, ако някое дете системно не се справя-отпада! Оценки като 3-ка и 4-ка не се толерират, работят с тези деца, но ако поддържат такъв бал, просто са длъжни да напуснат. Така училището поддържа висок общ бал и за състезания, външни оценявания и т.н. остават най-подготвените, съответно и училището става първенец. Просто има тежък подбор непрекъснато. Това мен ме разочарова.

При малките не помня какъв беше критерият, но при големите основание за изключване е успех по два от основните предмети под 4,5. Това е страшно ниско ниво, за отпадане. Училището изчаква и подпомага достатъчно дълго всяко едно дете, но в крайна сметка, ако няма воля за промяна е по-полезно за всички останали деца да не се сваля нивото, да не се налага да се изчаква конкеретен ученик, защото не се справя, да не се забавя темпо и ниво на изисквания, заради един. Аз като родител смятам това за много полезно за всички, които се справят и учат, както се изисква. В крайна сметка не всяко училище е за всяко дете.
Не разбирам какво ви е разочаровало. Училището ясно си е казало изискванията и условията, и ваша е преценката дали те са по вашия вкус и ще имате амбицията да се справите.

Мисля, че малко преувеличавате, но не следва да очаквате, че дете с което в 4 група на градината само са играли, изрязвали и лепили ще може да се справи на входа. Училищата работят с техните си ПУК много активно и изпреварващо, и децата, които приемат за 1 клас трябва да са на нивото на тези завършващи ПУК в самото училище. И това е така, откакто аз следя двете училища. Някъде от 2011-2012 година.

Последна редакция: пт, 11 ное 2022, 23:39 от Fancy

# 467
Просто има тежък подбор непрекъснато. Това мен ме разочарова.

Ами то иначе няма как. Учи се много и съответно се изисква много. Не виждам каква система би могло да има, в която да няма сериозен подбор и за влизане, и за оставане, че и да дава топ резултати.

# 468
#Milena_veli, на отворените врати миналия месец бяха споменали, че може да има диктовка, а и видях в стара тема, че детето на Лора К е било изпитвано да чете с разбиране. Явно това им е начина за отсяване на децата за малко места при многото кандидатстващи. От ЧОУ Томас Едисън на заявения от мен интерес за прием в 1ви клас, ми изпратиха материали за подготовка за изпита им, които бяха теми от Европейско кенгуру, както и изходящи изпитни теми по български език за 1ви клас. За мен също са странни и разочароващи тези изисквания за деца, някои от които току що ще са навършили 6г към момента на кандидатстване, които съответстват на ниво за края на 1ви клас.
#Lora K, благодаря за споделената информация. Колко бързо и гладко четеше детето ви, когато се яви на изпита в СС? Имало ли е диктовка на изпита миналата година?

Има ли в темата родители, чиито деца са се явявали на изпит в ТЕ?

Диктовка не е имало. Колко бързо и гладко е чело, честно казано, не знам как да определя. Не е сричал, чел си ги е целите думи бавно. Помогнали са му на няколко думи.

# 469
  • София
Имаше назад питане за Фюжън. Имам дете актуално посещаващо училището. Бих отговорила на въпроси, стига да имам инфото - опитът ни е на няма и 2 месеца.
Иначе в миналата тема писах, че вече са лицензирани и предложих да се включат в списъка, но нямам представа някой грижи ли се за актуализацията му - това си е сериозен труд, наистина.
Таксата е 4850 евро (при една вноска), храна - 940  (може да се плати и на 2 пъти без оскъпяване); такса учебници и консумативи - 370 евро (включва освен учебници, всички тетрадки, химикалки... и т.н. канц. материали, от които биха имали нужда). Не купувате друго освен раница. За храната има няколко варианта - безмлечно, безглутеново, веган..., но нямате избор да не се ползва. Единственото, което се разрешава да се внася са плодове, зеленчуци, ядки. Малки класове - 12-14 деца, по 2 от набор. Предстои към края на месеца да получим първа обратна връзка за това как се справя детето. За цялата година са 3 такива. И предполагам ще имам повече впечатления. До тук бих казала, че имат чудесна комуникация с родителите и като цяло съм с много добро общо впечатление за учителите. В начален етап "сме". Въпреки това имат около 10ина различни учителя.

# 470
  • в страната на чудесата
Чудесно е, че споделихте. Предлагам да пратите инфоро на Гадамер или Амели на лични, за да го включат в инфото на 1 стр при възможност в новата тема...

Къде се намира фюжън?

# 471
  • София
Моят внук се е уплашил и разтреперил на влизане в СС на пробния изпит и няма да се яви. Дъщеря ми каза, че организацията на влизането било като за НВО  изпит, не като за деца от детска градина.

# 472
  • София
Моят внук се е уплашил и разтреперил на влизане в СС на пробния изпит и няма да се яви. Дъщеря ми каза, че организацията на влизането било като за НВО  изпит, не като за деца от детска градина.
Миличкият,явно не е било неговото място.
Вие пробвахте ли в Питагор?Ще пробвате ли другаде?
В Питагор всяко едно детенце индивидуално го взимаха и си влизаш с точен час.

# 473
  • София
Чудесно е, че споделихте. Предлагам да пратите инфоро на Гадамер или Амели на лични, за да го включат в инфото на 1 стр при възможност в новата тема...

Къде се намира фюжън?
Близо до Лидл на околвръстното, пътя за Драгалевци.

Шарки, къде на друго място ще пробвате? Иззи може да е добра алтернатива.

# 474
  • Пловдив/София
Ахам, наистина е плашещо. Едно познато детенце се беше разплакало и понеже е пълна лудница и никой не може да се занимава с нея, някакъв господин беше казал “това дете е истерично, не може да влезе”. На косъм са я успокпили точно преди да затворят вратата. Помня, че майката много кофти се беше почувствала.
Но в случая ние родителите сме си виновни, понасяме се по течението и става невъзможен наплив за това училище. А то определено не е точното място за всяко семейство.

# 475
  • София
Били са само 15-на деца, така че трудно може да говорим за "наплив". 

В нашия случай аз съм "по течението", дъщеря ми не се впряга толкова. Опитвам се да не бъда judgemental по отношение на нея. Какво си решат с мъжа ѝ, това ще е, все пак детето си е нейно и отговорността си е нейна.

Дъщеря ми говори за Изи, аз по понятни причини не съм фен (може би си спомняте как супер-грубо се беше държала с мен по съседска линия директорката им), но не знам дали изобщо да ѝ разказвам случката. Не са пробвали в Питагор още, много далече им се струва.

# 476
  • София
Може ли малко по-конкретно, какво значи влизане като на НВО изпит? Ясно е, че това е нещо негативно, но все пак какво точно означава. Всички деца са влезли заедно, влезли подредени в редичка, претърсвали са ги за пищови, взели са им телефоните….

# 477
  • Blondeville
И миналата година имаше разстроени дечица, но аз нищо лошо не мога да намеря в организацията. Имаше доста деца на първи кръг (редовния), имаше указания и много учители, изпратих сина ми до стаята на изпита, много мило го посрещнаха там, влезе си и седна на чина. Като се върнах да го взема го изпратиха и му казаха “Чао, (името му), и пак да дойдеш”. А той беше много развълнуван и питаше кога ще има следващ кръг 😁 Даже след втори кръг се разочарова, че нямало да има повече кръгове 🤪

# 478
  • София
Може ли малко по-конкретно, какво значи влизане като на НВО изпит? Ясно е, че това е нещо негативно, но все пак какво точно означава. Всички деца са влезли заедно, влезли подредени в редичка, претърсвали са ги за пищови, взели са им телефоните….
Аз не съм била там, по-конкретно не мога да го опиша, преразказвам на дъщеря ми усещането за организацията.

# 479
То не става така тая работа хоп и готово. Подготовка трябва. Като за SAS. Хората от тригодишни тренират.
Шарки, моите казаха да не си и помислям😀 при тия снобари.

Общи условия

Активация на акаунт