Частни училища - информативно-дискусионна тема - 56

• 49 809
  • 780
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте! Може ли мнение за ПЧМГ за след 4-ти клас? Някой наясно ли е, при какви условия правят отстъпки от таксата? Каква е всъщност е тя (таксата)?

За протокола: имаме най обикновена кола VW и чантата ми e H&M 😉

# 496
Ама не е истина какви неадекватни родители има. Какво е виновно училището?! Няма да забравя, ние като кандидатствахме в СС, едното дете плачеше, а майка му , вместо да го успокои, му вика - гледай какви купи има бе, какво училище е това, виж какви купи има, колко първи места - действително зад нас беше една витрина с много купи (не единствена)
Боже, детенцето на 5, какво го интересуват купите и какво разбира от това!!! Беше се разплакало и това ли трябва да му говориш!
Пълно е с малоумни родители. А моето си го взеха, влезе си като пич, в настроение, и на другия ден сутринта се обадиха, че е приет.

С очите си видях - детето реве бате и се чуди какво търси там, а майка му му вика  - виж какви купи има училището, колко първи места!!!
А детето бе се знъна кой свят е...
Ами с такива родители...
Моето не рева. И преди това беше на изпити в Дойче шуле, в Питагор, в Изи. Навсякъде влезе, ама не съм му говорил - гледай какви купи има, и прочие от сорта.

Последна редакция: сб, 12 ное 2022, 21:02 от Татко Мецан

# 497
В Питагор звънях казаха, че няма да имат прием за 1 клас. Вероятно ще пробваме в СС. Моя може да срича,но четене с разбиране сме доста далеч. Ще трябва да да помисля дали да пробваме. Диктовка за 1 клас ми се струва прекалено.

# 498
Здравейте! Може ли мнение за ПЧМГ за след 4-ти клас? Някой наясно ли е, при какви условия правят отстъпки от таксата? Каква е всъщност е тя (таксата)?

За протокола: имаме най обикновена кола VW и чантата ми e H&M 😉
Точно за там си. И аз карам VW, чанта ми си нямам идея каква ми е Simple Smile Някаква която да ми отива на връхната дреха. Да предполижим че е...

# 499
От ПЧМГ съм чела, че таргетът им е основно средната класа.

# 500
От ПЧМГ съм чела, че таргетът им е основно средната класа.
Таргета им е основно умните деца Simple Smile
Дреме им за класата Simple Smile

# 501
С повишаване на таксите таргетът се променя. Simple Smile

# 502
Така бяха писали в първия сайт. Пък и таксата се иденксира горе долу с годишната инфлация, откакто ми е в полезрението.
Поправка, трудолюбивите деца са им таргетът. Все пак, средно образование.

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 10:11 от Windekind

# 503
Увеличението на таксите в много от годините, откакто аз съм в този "бизнес", е в пъти над годишната инфлация. Освен това далеч надхвърля увеличението на доходите. Поради това тези, които могат да си позволят да плащат такси, които се увеличават всяка година и неизвестно с колко(следващите 8 години), намаляват прогресивно. Т.е. услугата все повече и повече отива към квалификацията "страшно луксозна стока". И като се сложи на кантара все по-заниженото качество, поради липсата на качествени учители и разширяващ се бизнес...та желаещите да плащат намаляват още повече.

Горният абзац не е конкретно за ПЧМГ/Питагор, а по принцип.

И аз в момента съм в позицията да разсъждавам дали има смисъл да плащам гимназиално образование на детето си. И съвсем не съм убедена, че си струва. Ако беше преди 5 години, щях да съм непоколебима, че си струва. Сега не съм. И не е заради доходите. Заради качеството е.

# 504
  • София
И аз съм с големи резерви за съотношението цена качество и изобщо принципите на ценообразуване при частните училища. Непонятно ми е защо повечето български училища имат такса по-висока от тази на ФЛ, без да коментирам качествата на последното, но поне там почти всички учители са французи, а това е скъпо удоволствие. Как с български, а не експат учители, че и със собствени сгради, се достигат такива цени... Или е само от нивото на търсене?

# 505

И аз в момента съм в позицията да разсъждавам дали има смисъл да плащам гимназиално образование на детето си. И съвсем не съм убедена, че си струва. Ако беше преди 5 години, щях да съм непоколебима, че си струва. Сега не съм. И не е заради доходите. Заради качеството е.
Ако преди 10 години бях сигурна че това е единственият смислен вариант а пред 7 -два пъти по сигурна към днешна дата мисля, че точно за този етап особен смисъл няма. И с всеки изминал ден мисля, че не си струва.

Между другото ЧУ в Париж - 11 район струва 2000 Евро на година без храна и 3500 с храна.

# 506
Зависи какво иска да учи детето след това. Като видите НВО=тата, ще прецените може ли да го постигне (лесно) в ДУ.

# 507
  • София

Между другото ЧУ в Париж - 11 район струва 2000 Евро на година без храна и 3500 с храна.
Във Франция училищата с договор с държавата са финансирани на принципа парите следват детето, затова е толкова евтино. Тук нито толкова пари могат да следват детето, нито има някакъв  шанс някакви пари да го последват изобщо.

# 508
Ами всяка една частна гимназия има дублаж в държавното. Единствено АК предоставя малко по-особени и различни неща, но не чак дотолкова невероятни, че да кажа, че е безалтернативно към днешна дата.
Иван Апостоловци, Златарци, Увекинди и т.н. дори не ги коментирам. Там остават или отиват деца, които не са успели в първия си избор или просто не са опитвали на друго място, заради правилна преценка на възможности и т.н.
НВО за деца от добри основни частни е лесно преодолимо.

И не казвам, че държавното е цветя и рози. Казвам, че не виждам качеството да оправдава цената. И определено смятам, че заплатите на учителите, които са в частни училища не са нараснали със същия процент, с който ни се вдигат таксите. Ако беше така, нямаше да има толкова огромен проблем с персонала.

# 509

Във Франция училищата с договор с държавата са финансирани на принципа парите следват детето, затова е толкова евтино. Тук нито толкова пари могат да следват детето, нито има някакъв  шанс някакви пари да го последват изобщо.

Въобще не е така. Щом има лиценз по МОН, със стъпването на детето ти в това училище има финансиране с хиляди за обучението му.

Общи условия

Активация на акаунт