Частни училища - информативно-дискусионна тема - 56

• 49 830
  • 780
  •   1
Отговори
# 510
Какви хиляди? Държавата дава за ДУ 1400 лв на дете за година. За година!
А Бояна много добре знае какво говори за Франция. Нека тя да каже колко е държавната субсидия там. Аз не знам, но вероятно е 20 пъти повече.
И у нас не е вярно, че щом има лиценз, държавата давала хиляди. И ЧУ имат лиценз по МОН, но не вземат и стотинка.
Освен Питагор, които са се съгласили 20% от децата да се обучават безплатно, за да получават въпросната субсидия. Което е неизгодно финансово. Не случайно другите ЧУ не се възползват от тази опция.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1154754.60#msg39612333
Ето тук съм го изчислил на времето. Аш дори го кръсти "Теорема на Мецан" 😂

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 11:37 от Татко Мецан

# 511
  • София
Кое не е вярно, Елфичка? Твърдиш, че с вписването в регистъра на МОН всяко частно училище получава безусловно финансиране от държавата?

# 512
Синът ми учи в частно училище в Белгия. Таксата за тази година е 9400 евро, отделно 500 евро за учебници и консумативи (купуваме само несесер и консумативите за несесера). Купуваме униформата, от която едната част е доста скъпа (едно сако е 90 евро), другата не толкова, и по 8 евро на ден за обяд (който иска). Отделно се плащат всички екскурзии и лагери, които са задължителни - между 20 и 25 евро за дневни екскурзии. Следващата седмица отиват в Euro space Center за една седмица - 450 евро.

Това е седмата година на сина ми в това училище. За това време таксата се е увеличила от 8250 до 9400. Училището не получава финансиране от държавата, но предвид, че е католическо и международно,  може и да има други източници. Текучество на учители почти няма.

За мен лично таксата е приемлива за това,  което получавам. Изключително доволна съм от училището, откъдето идва и чуденката ми за гимназията. Дали там или не.

Между другото, препоръчвам Euro space Center за посещение с деца или без.

https://www.eurospacecenter.be/fr

Бяхме миналата година, когато синът ми беше на осем и ни беше много интересно и на двамата.

# 513
Нединка, тук за 7 години таксите се повишиха с далеч повече. А в момента са малко по-ниски от вашата. Като нямам никакви илюзии, че заплащането на учителите тук е като в Белгия.

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 12:47 от bubanka

# 514
  • София
Елфичка, а  ти за сравняване на относително еднакви продукти/услуги  чувала ли си? Жената говори за международно католическо частно училище, тоест не непремнно за еквивалент примерно на СС, ПЧМГ,  КО, Иззи, Веда и сие.. Вземи таксата на АЕА за сравнение тогава, макар че там  поне според официалната информация на сайта няма някакъв религиозен уклон - за човек, който е  там в 6-7 клас, таксата е 9700 Евро на година.

Елфичка, по каква причина ще сравняваме с цените  за 1-4 клас.. Нединка написа, че детето й е  за седма година в училището.  Заедно с клас,  еквивалентен/подобен на наш ПУК, това значи, че е в  6 клас в момента.  Затова ти дадох за пример такси за деца 6-7 клас. Освен ако не брои тя в тези 7  и детската градина, тогава детето е по-малко наистина. Това може да го каже само самата Нединка. Но и по-малко да е, няма особено значение за дискусията, понеже има  училища с такива такси и тук за по-малките.

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 13:09 от bubanka

# 515
4400 Е+ униформа платих тази година (132 лв). Помагалата не ги броя, като за всяко училище са.
Няма друго задължително досега.
Или горното е в лева?

# 516
4400 Е+ униформа платих тази година (132 лв). Помагалата не ги броя, като за всяко училище са.
Няма друго задължително досега.
Или горното е в лева?

Нали не говорим за изключенията без храна и трранспорт на полудневно обучение? И това в едно училище и само за една част от него. Другата част е със задължителна храна 770 евро и транспорт от 1400 евро + задължителните униформи, за които не знам колко са, но да кажаем 200 евро. А и таксата обучение е 5200. И учебници по английски, които примерно в СС са включени в цената.

Говорим средно за пазара и обобщено. Защото аз пък съм платила общо 7750 евро.

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 13:45 от Fancy

# 517
Не знам по принцип, по принцип не се и интересувам. Интересува ме какво дава училището на детето, а дали е платено е втори въпрос. Дали са завишени таксите, няма как да знам.

Честно казано, ако си взема детето пълно със знания от училище в 17 часа, вместо в 15-16 и тепърва да пише домашно/да учи, с удоволствие ще си платя.
От друга страна, смятам, че децата е по-добре да работят самостоятелно.
п.п. Колата ми е голяма, но си я карам с неотстранени опити да я направя на голф Simple Smile))). Какво да се прави, една от първите ми коли беше голф и все си мисля, че паркирам голф Simple Smile)

# 518
Синът ми е на 10 години. В училището е от четиригодишен - 2 години предучилищна/детска градина и вече пета година истинско училище. Децата тръгват в първи клас в годината, в която навършват шест години. За нас това беше 2018 г.

Таксата е еднаква за предучилищната и началното училище (до 6-и клас). В гимназията е по-висока, ама не знам точно с колко.

# 519
Ти не се интересуваш за нещата по принцип, а ние пък в частност.
Разговорът беше обобщаващ за тенденциите на пазара, а не за частни случаи и изключения. Учебните такси средно (без да вземаме предвид маргиналните флуктуации) са между 5700-7К. С всички други задължителни неща минават около 7 К. и на места надвишават 8К.
И предполагам всички тук се интересуваме какво дава училището на децата ни. Иначе нямаше да сме в тази тема.

Когато започвах да следя ЧУ, таксите бяха 50% от тази на АК. Сега са точно колкото и неговата.

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 15:14 от Fancy

# 520
Добре, съжалявам за частния случай.
Увеличението само говори колко е зле (явно) неплатеното образование (извън частните случаи), след като училищата продължават да имат (достатъчно) клиенти.

# 521
Да говори. Но не забравяй, че до преди Ковид бяхме в някакъв относителен подем. Доходите бяха стабилни, нямаше инфлация, икономиката се справяше добре. По време на Ковид всичко беше притихнало.

Сега обаче нещата изобщо не са розови. Комбинацията от намаляващи като номинал доходи, растящи цени, инфлация, криза, безработица + увеличен прием в някои ЧУ + сваляне на качеството си е съвсем реална. И говорим за нещата до 7 клас. След 7 клас пък всичко е съвсем различно. Малко и не чак толкова убедителни частни гимназии. С достатъчно добри държавни алтернативи.

Моето лично мнение, е че цените вече превишават качеството на услугата дори и в най-добрите ЧУ (без да вземам предвид 4200 евро на ПЧМГ Wink ) Ако сега трябваше да пращам дете в ПУК, много силно щях да се замисля дали си заслужава инвестицията от минимум 60К. Хубавото, е че приклюва за нас.

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 21:04 от Fancy

# 522
  • София
Аз за основно училище все още бих го направила, но след 7-ми клас категорично не, освен при издънка на НВО.

# 523
Аз за основно училище все още бих го направила, но след 7-ми клас категорично не, освен при издънка на НВО.

И аз може би. Но ще се замисля и ще претеглям много повече, отколкото преди 8 години.

# 524
  • софия
аз пък съм на мнение, че след ЧО вероятността да си разочарован, да не кажа шашнат, брутално от ДУ е огромна.

Общи условия

Активация на акаунт