Частни училища - информативно-дискусионна тема - 56

• 49 789
  • 780
  •   1
Отговори
# 570
Прехвърлянето без изпити ли е?
Не знам доколко съвпадат програмите.

# 571
  • софия
Здравейте, а как е с отсъствията В АК? Толелират ли се, ако детето се занимава извънучебно със спорт и има лагери извън страната? Къде мога да намеря правилник да прочета?
Всяка една ситуация е въпрос на обсъждане, Когато спортът е професионлен не мисля, че колежа ше спре развитието на ученика. Но няма и да направи отстъпка от изискванията си за покрит материал и учебни задания.  И пак - не мога да кажа за със сигурност. Обадете се и коментирайте с тях. Да, вероятно ще бъдат гъвкави и ше позволяват ходенето по състезания, ако семейството изнесе още в началото необхдимостта от това, и заедно намерят решения. (така мисля -освн ако нещо много не се е променило).

Не знам защо е трябвало Тинкърбел толкова да стои и да чака на бариерата. Казва се на полицая, че отиваш еди къде си и това е. Не е ли можело родителя да влезе да занесе каквото носи? Никога не съм имала проблем с влизането в кампуса. Чак ми звучи абсурдно да не мога да занеса почерпката. И хлпаето не е имало проблем да дойде да си вземе забравените маратонки за физическо.. В осми клас понеже не са свикнали децата на такива правила и стриктност и им звучи кой знае колко страшно. Пък то не е. После свикват.

И на моите чести обаждания за отсъствия от учебен ден  винаги са изразявали съчуствие и са ми пожелавали бързо оздравяване. Но пък и аз винаги съм се обаждала. Признавам - не е било забавно, странно ми беше първите пъти, но като знаеш, че трябва да се обадиш се пренастройваш и започваш да си стриктен според правилата. Просто се иска свикване с това условие. (между другото имапе една дама, която в даден момент вече не работеше там, може тя да се "скарвала", но очевидно е било взето действие)

Верно, че е по-лесно по старому да звънна класната, а в много случаи изобщо да не се обаждам и да пишат отсъствия и на третия/петия ден победоносно да се яви ученика в училище, но лично за мен това е нездравословно и порочно. Надявам се не е нужно да обяснявам защо.

Няма да стигнем до съгласие, но все пак ми се стори неправилно да оставя една гледна точка без да дам и своята.
И естествено, собено много не ми харесва тържествуващото "лайкване" в стил - е, поне един се намери да го каже.
Личният опит на всеки един от нас е субективен и има обяснение за всяко едно заключение, направени изводи и решения. На мен не ми пречи да се чуствам "подчинена" на правилата, ако смятам че те ще осигурят ред и грижа според моите разбирания.

# 572
  • София
Прехвърлянето без изпити ли е?
Не знам доколко съвпадат програмите.
Windekind, честно казано с новото профилиране изобщо не съм запозната как стават прехвърлянията между училища по принцип. Но няма нещо специфично за АК, учи се по одобрена от МОН програма. Предполагам не може да стане преместване навсякъде, особено училища с изпит или различно профилиране. Но същото е и ако детето е в езикова гимназия например.

# 573
  • Отвъд алеята зад шкафа
Държат се приравнителни изпити при местене в ДУ. В ЧУ не знам.

# 574
  • София
Зависи. Приравнителни изпити се държат само при разлика в програмите между двете училища. Например ако от АК се е мести в АЕГ, няма да държи никакви приравнителни изпити. Ако се мести в гимназия с друг първи език, ще държи изпит по езика. Няма особености при местене от АК в друго училище, в сравнение с местене от едно ДУ в друго.

# 575
  • София
Познато дете искаше да се прехвърли в езикова гимназия в 9 клас (мисля, че в Ловеч), освен приравнителните изпити искаха да е имало на НВО в 7 кл. мин. бал, с който се е влизал при тях.
От ДУ в София искаше да се мести, не от Ак  всъщност, но вероятно ще има това изискване и ако идваш от АК.

# 576
  • София
Това изискване, за резултат от НВО, важи, когато ученикът се приема над държавния план прием - т.е. няма свободни места в приемащото училище. В този случай трябва да са налице няколко условия, едно от които е това. Преместването си има условия, но те са еднакви и за деца, идващи от ДУ, и за деца, идващи от ЧУ /АК включително/.

# 577
  • София
Това означава ли, че ако едно дете е прието в гимназия с РИЧЕ (например 22, с АЕ) с по-нисък бал, но в 9 клас има свободно място в Първа АЕГ, то може да се премести там? И ще държи ли приравнителен по езика?
Извинявам се, няма връзка с ЧУ, но всъщност някой може и от Чу да мести дете евентуално, което да е имало нисък бал на нво.

# 578
  • София
Би трябвало да държи. Обикновено за свободно място в първите гимназии се явяват по няколко деца и се класират по бал от съответния изпит /за езиковите по езика/.

# 579
  • София
От АК знам за деца, които в 11 клас се преместиха в Иван Апостолов и в Св. Георги.
Важно е да има сходство с профилите.
Относно отсъствията - не знам как е било уредено, но и в 10, и в 11 клас в класа имаше по 1-2 деца, които отсъстваха постоянно. Отделно от това, по здравословни причини имаше преминаване на дете на някаква смесена форма на обучение - с множество отсъствия за цели периоди.

# 580
  • София
Правилата са едни и същи, независимо дали е ДУ или ЧУ  и се определят от РИО/РУО. Приравнителни изпити се държат само по предметите, които не се изучават в чуждата система и в зависимост от пропуснатото време. Тук дори не е завършил първия срок, вероятно ще може да си го завърши в България детето при преместването, ако е преди края на срока.

# 581
Здравейте, а как е с отсъствията В АК? Толелират ли се, ако детето се занимава извънучебно със спорт и има лагери извън страната? Къде мога да намеря правилник да прочета?

Моята информация не е много прясна, но нямам причина или сигнал да мисля че нещо се е променило значимо.  Положението с отсъствията е зле и администрацията не се впечатлява и трогва от спортни постижения и ангажименти.  По спомен имате право на 8 отсъствия.  Дори да имахте право на повече, детето ще страда много академично, ако отсъства повече.  Всяко отсъствие е съпроводено със съответната бюрокрация по правилник и често са замесени много учители и благословията им.  Подписи и т.н.

В нашия випуск, всички сериозни спортисти, бяха в долната половина на випуска академично.  До последната година, мисля всички те се отказаха от спорта, но академичните поражения от сериозните външни ангажименти останаха в дипломата като оценки и/или недоспиване поради ограничено свободно време.  Ето защо не мисля че АК е място за сериозни спортни ангажименти.  Времевия ангажимент се наказва много значимо.  Има други училища, където това би било значително по-малък проблем и съчетаването на сериозен спорт би било далеч по-лесно.

# 582
  • София
Правилата са едни и същи, независимо дали е ДУ или ЧУ  и се определят от РИО/РУО.
Не са едни и същи. Правилата за преместване на дете в ДУ /независимо дали идва от ЧУ или ДУ/ са уредени в Наредба № 10 за организация на дейностите в училищното образование и ако приемът е над утвърдения ДПП, т.е. няма свободно място, следва да се отговори на повече условия. Тези условия не важат за ЧУ, когато е приемащо училище, защото то не извършва прием по ДПП. Самото ЧУ си определя условията за прием. Ако детето идва от чужда образователна система /какъвто не е случаят с АК/, вече има и допълнителни условия - приравняване трябва да се извърши.

# 583
  • София
Правилата са едни и същи, независимо дали е ДУ или ЧУ  и се определят от РИО/РУО.
Не са едни и същи. Правилата за преместване на дете в ДУ /независимо дали идва от ЧУ или ДУ/ са уредени в Наредба № 10 за организация на дейностите в училищното образование и ако приемът е над утвърдения ДПП, т.е. няма свободно място, следва да се отговори на повече условия. Тези условия не важат за ЧУ, когато е приемащо училище, защото то не извършва прием по ДПП. Самото ЧУ си определя условията за прием. Ако детето идва от чужда образователна система /какъвто не е случаят с АК/, вече има и допълнителни условия - приравняване трябва да се извърши.
По отношение на приравнителните изпити са едни и същи. Това коментирам. Места никой никъде не може да ти осигури, т.е. и в ЧУ могат да не го вземат, но аз коментирам изпитите, т.е. условието да се върне в системата.

# 584
  • София
Въпросът беше какви са ти възможностите, ако те изключат от АК. Ти коментираш преместване от чужда образователна система, което не се отнася за АК. Изключените оттам не се "връщат в системата", те никога не са я напускали. А условията за преместване в ЧУ и в ДУ са различни, както вече посочих по-горе. За второто важат нормативните ограничения в наредбата, а приравнителните изпити са най-малкият проблем.

Общи условия

Активация на акаунт