Частни училища - информативно-дискусионна тема - 56

• 49 766
  • 780
  •   1
Отговори
# 585
  • Отвъд алеята зад шкафа
ЧУ не може ли да приеме дете и без приравнителни изпити?

П.П Писала съм едновременно с sanaka.

АК си има ясни условия за прием за българи и интернешънъли. Държат се изпити, не приравнителни. В БГ ДУ, ако има разминаване в учебния план, се държат приравнителни изпити по това, което липсва на детето. Няма изпит тип ISEE, както е в АК за деца, идващи от други държави. Всъщност той се държи и от бг деца, ако кандидатстват след 8 клас в АК.

Последна редакция: пн, 14 ное 2022, 15:50 от gadamer

# 586
  • София
При разлики в учебните планове на двете училища и ЧУ трябва да проведе приравнителни изпити, но на практика, когато детето идва от друго българско училище, най-много по езика да се наложи, други разлики едва ли ще има. Ако преместването е във втори гимназиален етап, там вече това е възможно само при съвпадение на профилите.

# 587
  • София
Въпросът беше какви са ти възможностите, ако те изключат от АК. Ти коментираш преместване от чужда образователна система, което не се отнася за АК. Изключените оттам не се "връщат в системата", те никога не са я напускали. А условията за преместване в ЧУ и в ДУ са различни, както вече посочих по-горе. За второто важат нормативните ограничения в наредбата, а приравнителните изпити са най-малкият проблем.
Имаше преди това въпрос от една майка, чието дете е в Англия и иска да се върне. От там някои преминаха към темата за преместване от АК, но аз си коментирам първоначалния въпрос. А АК си е по българската система, не знам защо изобщо се коментира. Единици там учат като чуждестранни ученици и те са чуждестранни ученици винаги.

ЧУ не може ли да приеме дете и без приравнителни изпити?

Правилата се определят от РУО. Ако дадено ЧУ е без лиценз може и да приеме без да се минава през РУО, но иначе РУО приемат преведените документи, издават приравнени дипломи с указания, например, да се положат такива и такива приравнителни изпити до еди коя си дата. И училищата, държавни или частни, следват указанията.

# 588
Аз звънях за отсъствия стриктно миналата година. Тази година в суматохата два пъти забравих да звънна навреме, а го направих на обед/следобед. Малко ми се поскараха, но аз не обръщам внимание на такива неща, а и си бях виновна.
Относно излизане извън кампуса дете, което се прибира да обядва вкъщи, нямаше особен проблем. То остава по време на Ковид да държат всички да се набутат в кафенето. Правилото за ненапускането на кампуса по обяд от 14-19-годишни дългучи е меко казано странно, но засега не сме имали проблем.  Носила съм забравени неща и винаги съм влизала вътре.
В СС и аз не знаех каква е процедурата и от един момент спрях да се обаждам. В 1-3 клас винаги ми беше неудобно да звъня на класната. Всъщност и досега не знам как се процедира в ДУ.

# 589
  • София
Леко ще опровергая Митохондрия: във випуск 2021 (на сина ми) имаше девойка, националка по волейбол, родителите ѝ бяха някакви големи имена в българския волейбол, която е била  отличничка, според сина ми е много умна, беше приета в Принстън още през септември 2020, преди Early Admission. А сега има момче, национал по кикбокс, което учи в 11 или 12 клас на АК, даваха го в събота вечерта по Нова ТВ. (И 10 години по-малката му сестричка е състезателка по кикбокс).

Последна редакция: пн, 14 ное 2022, 19:48 от Sharky*

# 590
  • София
Всъщност и досега не знам как се процедира в ДУ.
В 3-дневен срок от връщане в училище трябва да представиш медицинска бележка за отсъствията на класния. При отсъствие по домашни причини, обикновено бележката се представя предварително, но може и по-късно. Нищо друго не се изисква.

# 591
Национал е в друга категория ученик във всяко едно училище, защото го слави това училище.

# 592
  • София
В питането не уточниха активно спортуващият с лагери и състезания национал ли или не.

# 593
  • Sofia
Здравейте, а как е с отсъствията В АК? Толелират ли се, ако детето се занимава извънучебно със спорт и има лагери извън страната? Къде мога да намеря правилник да прочета?

Моята информация не е много прясна, но нямам причина или сигнал да мисля че нещо се е променило значимо.  Положението с отсъствията е зле и администрацията не се впечатлява и трогва от спортни постижения и ангажименти.  По спомен имате право на 8 отсъствия.  Дори да имахте право на повече, детето ще страда много академично, ако отсъства повече.  Всяко отсъствие е съпроводено със съответната бюрокрация по правилник и често са замесени много учители и благословията им.  Подписи и т.н.

В нашия випуск, всички сериозни спортисти, бяха в долната половина на випуска академично.  До последната година, мисля всички те се отказаха от спорта, но академичните поражения от сериозните външни ангажименти останаха в дипломата като оценки и/или недоспиване поради ограничено свободно време.  Ето защо не мисля че АК е място за сериозни спортни ангажименти.  Времевия ангажимент се наказва много значимо.  Има други училища, където това би било значително по-малък проблем и съчетаването на сериозен спорт би било далеч по-лесно.

Здравейте, като родител на активен „спортист“ мога да кажа, че за петте години в колежа детето ми е отсъствало често, понякога продължително /национален отбор и т.н./. Никога не е имало проблем от страна на администрацията, естествено всичко необходимо е отработвано и е коствало известни усилия. Но мога да кажа, че завърши с отличие с неособени напъни. Ако има желание има и начин за един спортист да вирее в АК.

# 594
Бояна, аз внимателно изчетох поста ти защо сте решили да излезете от ФЛ. Извинявай, че те връщам към темата, но понеже ми предстои планиране на следващите две учебни години, събирам всевъзможни мнения за ФЛ, защото единият от вариантите ми е детето да дойде отново във ФЛ за година - две.

Имаш ли наблюдения от други AEFE училища? И там ли организацията е целодневна и с толкова натиск върху децата или по-скоро това е някаква лоша организация на ФЛ у нас?

Скрит текст:
В момента детето ми не е в AEFE училище, но учи по френска програма, колежанска степен, и нямам впечатления да е много натоварено. Мисля, че засилен ритъм и натиск ще му се отразят много негативно. Детето беше за малко у нас, отиде да си види бившите съученици във ФЛ и каза, че положението изглежда зле. Децата са недоспали, говорят само за оценки и тестове, като тестове имат всеки ден. Някои дори не разбират как се формират оценките им, но всички се притесняват да не повтарят. Извън училище ходят на уроци, но не и на "неща за удоволствие" (както ги нарича детето). Междучасията са кратки и преминават в търчане между кабинетите и шкафчетата и не остава време дори да отидат до тоалетната. Някои от учителите са "мамо, тези не могат да говорят френски, защо просто не им преподават на български". Това приключва в 17.30 часа, когато тепърва поемат към дома с домашни по всичко, някои буквално за следващия ден, и се  налага да висят до 22-23 часа, за да се справят. Така ли е наистина или моето малко пресилва впечатленията си?

# 595
Моят внук се е уплашил и разтреперил на влизане в СС на пробния изпит и няма да се яви. Дъщеря ми каза, че организацията на влизането било като за НВО  изпит, не като за деца от детска градина.

Жалко че детето е преживяло стрес. 

Има ли някой в темата, който е минал изпита успешно тази година?  СС изглежда като много подходящо училище за хора с интерес към АК. 

Минали години са споделяни детайли от изпитната процедура, а тази няма никакви отзиви и наблюдения освен Sharky.  За Питагор е пълно с отзиви и подробности от тази година, но там има силен акцент математиката.

Много ще се радвам на отзиви и подробности.  Стискаме палци на всички в темата, а догодина и ние ще се пробваме.

# 596
  • София
Бояна, аз внимателно изчетох поста ти защо сте решили да излезете от ФЛ. Извинявай, че те връщам към темата, но понеже ми предстои планиране на следващите две учебни години, събирам всевъзможни мнения за ФЛ, защото единият от вариантите ми е детето да дойде отново във ФЛ за година - две.

Имаш ли наблюдения от други AEFE училища? И там ли организацията е целодневна и с толкова натиск върху децата или по-скоро това е някаква лоша организация на ФЛ у нас?

Скрит текст:
В момента детето ми не е в AEFE училище, но учи по френска програма, колежанска степен, и нямам впечатления да е много натоварено. Мисля, че засилен ритъм и натиск ще му се отразят много негативно. Детето беше за малко у нас, отиде да си види бившите съученици във ФЛ и каза, че положението изглежда зле. Децата са недоспали, говорят само за оценки и тестове, като тестове имат всеки ден. Някои дори не разбират как се формират оценките им, но всички се притесняват да не повтарят. Извън училище ходят на уроци, но не и на "неща за удоволствие" (както ги нарича детето). Междучасията са кратки и преминават в търчане между кабинетите и шкафчетата и не остава време дори да отидат до тоалетната. Някои от учителите са "мамо, тези не могат да говорят френски, защо просто не им преподават на български". Това приключва в 17.30 часа, когато тепърва поемат към дома с домашни по всичко, някои буквално за следващия ден, и се  налага да висят до 22-23 часа, за да се справят. Така ли е наистина или моето малко пресилва впечатленията си?
Истина е, да.
Скрит текст:
Не помня на каква възраст е детето ти, но от колежа нататък е тотален стрес, в последния клас от началното също се говори доста за оценки и повтаряне. Бяха занулили повтарянето от 4-5 години, но сега пак яко повтарят. Когато синът ми беше втори клас от 60 деца оставиха 8.
И да, до 17.30. Сега са минали на кабинетна система и във всяко междучасие тичат между стаите. Часовете, както знаеш, са астрономически, по някои предмети даже са 90 мин, а по време на час не пускат до тоалетна, не дават и да се пие вода. Сега като тичат между стаите не знам кога ходят до тоалетна. На обяд има по 10 минути за хранене по график, научават се да ядат наистина набързо, и пак препускат, защото няма място в стола и имат график. Висят до полунощ, да, на уроци ходят до 22 ч. И прочее. И учителите са кът, та правят каквото си искат. Все по-разпространено става да се пишат ужасно ниски оценки на всички, тип средна на класа 5/20 по математика, или по френски. Няма учебници, не се знае какво се иска, никой не знае как му е формирана оценката и ако питаш стават скандали.
Децата са изнервени, воюват и помежду си за пусти оценки, никой на никого не дава ни домашни, ни нищо, а ако се разболее някой, както няма учебници питай как може да се научи. 
Иначе синът ми сега се вижда с приятели от лицея и отчита, че всички извън училище са много по-спокойни и симпатични. Там и с близките се караха често, защото всички са супер напрегнати и стресирани.

Иначе в други училища по света имам смътни впечатления от приятелски деца или други преместени. Напънът зависи от самото училище, но програмата е така и във Франция. Частните училища, които са по-добри се държат така, гърч, ниски оценки, лошо отношение към децата, но поне им преподават. Тук това куца повече, другото вече е явно национална традиция в образованието.
Та не знам какво да ти кажа. Можете да го върнете за един срок, апропо, вече са махнали триместрите и са минали на два срока, и да видите как ще му се отрази. Това не е за моето дете категорично, но хора разни, деца също. Някои се справят и се амбицират още повече. У нас държим на повече уважение и справедливост, например.

# 597
  • София
Бояна, това, което разказваш, е просто...бррр. Flushed

# 598
Много ти благодаря, Бояна. Това хич не звучи добре. Нали уж френските училища се гордеят със средата и ценностите си? Нямам думи...

Вариант за друг ФЛ ми е "Жан Моне", може би Нединка знае повече за него, ще съм благодарна, ако се включи. Аз вече говорих с 2 семейства оттам, сякаш е доста по-добре от нашия, поне откъм организация, база и атмосфера. Но и там, казват, е "яко учене". Аз вече почвам да се плаша от такава формулировка...

# 599
  • София
Много ти благодаря, Бояна. Това хич не звучи добре. Нали уж френските училища се гордеят със средата и ценностите си? Нямам думи...

Не е тайна за никого, че в нашия ФЛ има проблеми в последните години, родителите в предишното управление искаха промяна на статута, скараха се с ръководството. Всички директори и част от учителите напуснаха, дойдоха нови, но репутацията на мероприятието вече се носи международно и на никого не му се идва тук. Който пък е дошъл знае, че родителите, в голямата си част, са били конфликтни и в крайна сметка, солидарността между самите французи също е някаква ценност. Лично аз не подкрепях опитите училището да стане българско, нито начина, по който това се опитваше да се наложи като решение, езика на комуникация, скандалите от чисто наша българска страна. Но и не съм очарована от отговора на другата страна след промяната в ръководството. Все пак това е училище, в ситуацията основното са децата и някак ми се струва, че тяхното добро остана встрани.
И основното, което нанесе жестоки поражения върху психиката и образованието на децата беше, че тези скандали се случваха по време на пандемията, която пък французите не отиграха адекватно, и практически по много предмети няколко години все едно не е учено изобщо. Децата не са виновни, но се държат с тях сякаш те са. Да са си научили, да са знаели, да се оправят.

И в най-добрите училища явно могат да се случат такива неща. А ФЛ си беше добро училище, и детето ми, и аз, имахме подкрепа през годините, помощ, човещина. Дано не са се изпарили завинаги тези неща там и да се изправят. Както казах и преди, лично аз нямам време и мотивация да ги чакам, макар да беше доста трудно да реша на този етап да сменяме образователната система.

Общи условия

Активация на акаунт