Частни училища - информативно-дискусионна тема - 56

• 49 759
  • 780
  •   1
Отговори
# 600
  • в страната на чудесата
Аз смятам, че подобни вреди не са търпими и трябва да се прекъсват веднага щом се забележат. Еднократен стрес от смяна на система и среда няма нищо общо с хроничната увреда, ужасно зле отразяваща се на един млад човек.
Така че, респект за решението.
Сега със спасено дете, спокойно можеш да помогнеш на фл каузата ако искаш Simple Smile жалко е, че страдат децата, наистина.

# 601
Има ли неприети дечица в Питагор във форума? Simple Smile
Има 🙂
Моето е резерва

Моето също е резерва. Опитвам се да разбера кога горе-долу става ясно кои резерви ще са приети и кои не и по какъв критерий но на сайта няма информация, а и на самото представяне на училището във вътрешния салон почти нищо не казаха по въпроса.
Здравейте, на отворените врати казаха, че до към края на ноември е ясно кои са приетите. Наше познато дете е сега на обследване на 16ти, т.е. още изпитват деца. Възможно е да изчакат и резултатите от СС, които ще са готови приблизително в края на ноември. Моят син също е резерва. От предишните теми бях останал с впечатление, че сменят статусите на резервите поетапно, но може да не е така.
Интересно ми е има ли родител на дете, чиито статус от резерва е вече променен .

# 602
Има ли неприети дечица в Питагор във форума? Simple Smile
Има 🙂
Моето е резерва

Моето също е резерва. Опитвам се да разбера кога горе-долу става ясно кои резерви ще са приети и кои не и по какъв критерий но на сайта няма информация, а и на самото представяне на училището във вътрешния салон почти нищо не казаха по въпроса.
Здравейте, на отворените врати казаха, че до към края на ноември е ясно кои са приетите. Наше познато дете е сега на обследване на 16ти, т.е. още изпитват деца. Възможно е да изчакат и резултатите от СС, които ще са готови приблизително в края на ноември. Моят син също е резерва. От предишните теми бях останал с впечатление, че сменят статусите на резервите поетапно, но може да не е така.
Интересно ми е има ли родител на дете, чиито статус от резерва е вече променен .
Има вече приети резерви.

# 603
  • София
До сега си мислих, че НПМГто беше голям стрес и гърч, особено 8-10 клас, след прочетеното за ФЛ- то си е било, като летен лагер.

# 604
  • На село (близо до Лондон)
Чета, че младежи/девойки 7-8 клас взимат С1 ниво по език/английски.

За български език за да положиш изпит за С1 ми искат да са мин 18г; а за С2 ниво с филологично образование.
Гледам за моите билингвисти (англ/бълг) младежи да положат такъв изпит по български език- хем полезно може би, а и мотивация за тях. Говорят, разбират, четат и пишат много прилично на бълг език.
Много по-добре отколкото на френски примерно където имат С1.
Нещо сбъркано има в нашата система, която се определя по мин възраст за да държиш за ниво. Отделен проблем е че няма учебници/помагала за този вид изпити.

# 605

Вариант за друг ФЛ ми е "Жан Моне", може би Нединка знае повече за него, ще съм благодарна, ако се включи. Аз вече говорих с 2 семейства оттам, сякаш е доста по-добре от нашия, поне откъм организация, база и атмосфера. Но и там, казват, е "яко учене". Аз вече почвам да се плаша от такава формулировка...

Аз имам отзиви от 'Жан Моне' в Брюксел - на лични ли да ги напиша или публично? Самата аз съм си създала мнение за училището.

Аз категорично се отказах от него по най-различни причини - от социални до образователни Simple Smile Но в никакъв случай не заради натоварване. Мисля, че малко са училищата (ако изобщо), в които натоварването е по-голямо от сегашното в училището на сина ми.

Последна редакция: вт, 15 ное 2022, 12:01 от Nedinka

# 606
  • София
Имате ли идея дали Питагор по някакъв начин отчита дали кандидатстващото дете има брат/сестра в училището? Във формата им нямаше такъв въпрос (за разлика от формата за СС). На Отворените врати казаха, че го отчитат (казаха, че "не ги разделят децата"), ама как го проверяват това - ще гледат по имената на родителите ли?

# 607
Много интересна информация. Би било любопитно ако някой знае каква е политиката на училището.

# 608
Нединка, пиши тук, ако е удобно. Интересно е за всички.

# 609
  • София
И на мен ми е любопитно как протичат изпитите в Света София. Миналата година нашия изпит беше в събота на 6-ти, а втория на 9-ти. Всъщност тогава от 9-ти (вторник) почнаха изпитите втори кръг и ако не греша продължиха до 16-ти ноември, което значи че скоро ще свършат изпитите от втори кръг и може да има информация за  приети дечица.
В Питагор имаше приемни изпити (миналата година) няколко месеца, сега може и да е по-различно.
Реално и в СС, и в Питагор това, че има братче или сестриче кандидатстващото дете няма никакво значение, ако детето на покаже това, което търсят. Познавам деца неприети в СС, които имат брат/сестра в СС. Реално това дали детето има или е имало роднина в училището (в СС имаше въпрос дали родител е завършил училището) само ориентира училището, но детето трябва да си покаже каквото търсят. В нашия клас има родител завършил СС Simple Smile

# 610
  • София
Точно си мислех къде изчезна темата, то никой не писал 5 дни или са трили и не съм видяла.
Междувременно реших, че от септември ще я местя във Веда в първа градинска. За мен това е равносилно на избор на училище, разбира се с всичките условности, че може да не е нейното място и че в следващите 4 години много неща могат да се променят, но все пак планът ми е да си остане там до 7 клас, живот и здраве.
Но немският е труден и искам да го започне от самото начало, да не е новото дете в групата и т.н. Пътуването ще ни е нанагорно, ще ползва транспорт от първия възможен момент след адаптации и т.н. Уговорила съм се вече, ще чакам да мине НГ и да видим документално кога ще я записвам, както и в пролетните месеци да я заведа 1-2 пъти да играе на двора с децата, за да познава мястото.
Интересно ще ми е и да се прочета след няколко госини и да видя каква съм я мислила и каква е станала работата 🤣😂

# 611
В СС е изключително рядко да не приемат брат или сестра. Трябва детето наистина страшно много да се е издънило. Цялото училище е пълно с братя и сестри. В нашия клас поне 10 от 20 деца са били заедно или са в момента с други деца от семейството в училището.

Смея да твърдя от личен опит, че те се приемат с предимство пред всички останали. И могат да предредят по-добре представило се дете без брат/сестра.

Общо взето, голяма част от семействата избират СС И заради това. Освен, че няма толкова изпити, като в Питагор. Негласно е правилото, че следващите деца в семейството се приемат с предимствои по възможност не се делят.

Последна редакция: нд, 20 ное 2022, 22:55 от Fancy

# 612
И на мен ми е любопитно как протичат изпитите в Света София. Миналата година нашия изпит беше в събота на 6-ти, а втория на 9-ти. Всъщност тогава от 9-ти (вторник) почнаха изпитите втори кръг и ако не греша продължиха до 16-ти ноември, което значи че скоро ще свършат изпитите от втори кръг и може да има информация за  приети дечица.
В Питагор имаше приемни изпити (миналата година) няколко месеца, сега може и да е по-различно.
Реално и в СС, и в Питагор това, че има братче или сестриче кандидатстващото дете няма никакво значение, ако детето на покаже това, което търсят. Познавам деца неприети в СС, които имат брат/сестра в СС. Реално това дали детето има или е имало роднина в училището (в СС имаше въпрос дали родител е завършил училището) само ориентира училището, но детето трябва да си покаже каквото търсят. В нашия клас има родител завършил СС Simple Smile

Не съм писала за изпита в СС, защото този път синът ми не сподели почти нищо. Миналата събота беше първи кръг, като в понеделник получихме покана да участва във втори в сряда-16.11. В четвъртък вече имахме положителен отговор. За първия кръг вече писаха, че са гледали миньони и яли банани. На втория,поне за нашия час бяха само момчета. Търсили по карта нещо в училището, били са при различни учители, трябвало е да редят форми от нещо по картинка и друго не сподели. Беше доста изморен , но се беше запознал с едно от децата т.е са имали време за приказки Simple Smile

# 613
Какво трябва и какво се случва са две различни неща. Същото е и с какво казват и реално какво се случва.
Иначе нямаше и в момента дъщеря ми да учи с дете, което очевидно едва, едва се справя. Абе да не кажа, че всяка година е на косъм. При това откакто сме в този клас. Но все още е в училището по същите причини, по които е прието. Повече от един брат/сестра в училището.

А и на сайта на училището леко завоалирано са си го казали:

Цитат
Особено важен е фактът, че повече от 75% от завършващите 7. клас са при нас от шестгодишни. Братята, сестрите и приятелите на нашите деца също учат в ЧОУ “Света София”.

Та няма кой знае каква тема за притеснение. Гответе си децата, пътят е утъпкан от големите, просто не трябва да има фрапиращи издънки.

Последна редакция: нд, 20 ное 2022, 23:42 от Fancy

# 614
  • София
Аз също съм чувала за по-малки братя и сестри, които не са били приети в СС при положение, че по-голямото дете е там. Но съм чувала и за преместени по-големи деца по същата причина - да са заедно с по-малкото. Та, надявам се, че това наистина са изключения и наличието на поне едно дете там да дава някакво предимство.

Аз може да съм наивна, но как наистина училището би могло да прецени възможностите на родителите на етап подбор? Те почти не ни виждат, камо ли да знаят с каква кола си, като си спрял през 5 преки. След това ясно, че може в контакт с учителите и администрацията да си проличат някои неща, но в началото как? Или имате предвид, че родителите изрично го казват/показват?

Общи условия

Активация на акаунт