Частни училища - информативно-дискусионна тема - 56

• 49 740
  • 780
  •   1
Отговори
# 615
Ама случаи много има. Има напуснало едно дете, но друго останало в училището. Първото не се справя, но второто - да. Има и напуснали поради финансови причини, когато вдигнаха таксите. Има изключени деца.

Не, не си наивна. Просто глупостите набъбнаха в темата страшно много.

# 616
Съвсем добре си се вижда, ако едно дете е дисциплинирано и е работено с него. Едни чудесни условия за добри резултати.
Не го казвам с негативизъм.

# 617
Нашето момче беше извикано в сутрешната група в петък, в която бяха 12 деца. След нас имаше още една група. Още следобед получихме потвърдителен мейл. Не сподели много, по-скоро от други деца разбрах, че са имали сравнения, да откриват предмети, да намерят части от картина, с кубчета да правят фигури, да рисуват сладолед, пчела и подарък и друго, но все още не е ясно Simple Smile

# 618
  • Blondeville
Аз лично се надявам поне при равни други условия, наличието на друго дете в училището да се взима предвид. Но отсега обмислям варианти ако малката не влезе при брат си.

# 619
  • София
Съвсем добре си се вижда, ако едно дете е дисциплинирано и е работено с него. Едни чудесни условия за добри резултати.
Не го казвам с негативизъм.

Това, да. Но детето може да е умно, дисциплинирано, оправно и т.н. и без родителите му да имат "черен амекс". И разбирам защо си избират такива деца. Аз имам познати, на които няколко училища отказаха, защото детето е буйно и му е трудно да следва инструкции, което не го прави глупаво - просто по-трудно се работи с него.

Но в темата на няколко пъти се споменава, че се гледа материалното положение на родителите, а аз от моя опит с едно кандидатствало и прието дете не знам как може да стане това и ми е любопитно. За братя и сестри питат още в заявлението за кандидатстване. За наличието на кола и банкови сметки - не.

# 620
Здравейте, дали някой може да сподели, каква сума се заплаща при сключване на договор в Питагор за ПУК?
За СС сумата е 1200 евро .

# 621
  • Sofia
570 евро

Здравейте, дали някой може да сподели, каква сума се заплаща при сключване на договор в Питагор за ПУК?
За СС сумата е 1200 евро .

# 622
От посещението в СС ми споделиха, че за 1-ви клас ще имат тест. Бяха доста обрани и много не споделиха, какво ще представлява, но не ми изглеждаше да бъде лесен. Дочух , че нещо като диктовка можело да има, което ме шокира. Все пак са деца постъпващи в 1-ви клас тепърва, а те търсят пишещи и смятащи деца. Критериите им са доста високи и в процеса на обучение, ако някое дете системно не се справя-отпада! Оценки като 3-ка и 4-ка не се толерират, работят с тези деца, но ако поддържат такъв бал, просто са длъжни да напуснат. Така училището поддържа висок общ бал и за състезания, външни оценявания и т.н. остават най-подготвените, съответно и училището става първенец. Просто има тежък подбор непрекъснато. Това мен ме разочарова.

При малките не помня какъв беше критерият, но при големите основание за изключване е успех по два от основните предмети под 4,5. Това е страшно ниско ниво, за отпадане. Училището изчаква и подпомага достатъчно дълго всяко едно дете, но в крайна сметка, ако няма воля за промяна е по-полезно за всички останали деца да не се сваля нивото, да не се налага да се изчаква конкеретен ученик, защото не се справя, да не се забавя темпо и ниво на изисквания, заради един. Аз като родител смятам това за много полезно за всички, които се справят и учат, както се изисква. В крайна сметка не всяко училище е за всяко дете.
Не разбирам какво ви е разочаровало. Училището ясно си е казало изискванията и условията, и ваша е преценката дали те са по вашия вкус и ще имате амбицията да се справите.

Мисля, че малко преувеличавате, но не следва да очаквате, че дете с което в 4 група на градината само са играли, изрязвали и лепили ще може да се справи на входа. Училищата работят с техните си ПУК много активно и изпреварващо, и децата, които приемат за 1 клас трябва да са на нивото на тези завършващи ПУК в самото училище. И това е така, откакто аз следя двете училища. Някъде от 2011-2012 година.

Каква воля за промяна? Има деца, които по математика, колкото и да са умни, не им върви, докато по литература (например) са първенци. И понеже не му се отдава на детето един предмет, хайде напускай, не отговаряш на нашите изисквания. Извинявам се, но не разбирам този модел и предпочитам детето да се развива в насоката, която му се отдава, отколкото да е в рамките на една институция, която ще го подкрепя само, когато й изгражда положителен имидж. Това е и нещото , което ме отказа и го пренасочих към училище със същата академична подготовка, но без условието да бъде жертва на нечии имидж, ако случайно видиш ли един предмет не му се отдава. Моя приятелка преди много години имаше тежко несправяне с математиката, докато по литература печелеше десетки награди и олимпиади. Добре, че бяхме заобиколени от професионални педагози, които я подкрепяха, дори в неразбирането на математиката, вмето да я изключат или упрекнат. Дори обратното се случваше- непрекъснато й показваха, колко е велика в писано и това, че в един предмет не я бива, не е повод да се депресира. Ами, сега е писал, чиито творби се изкупуват на мига, но едно време не я имаха за стока в името на нечии рейтинг или за общото благо, а просто я подкрепяха, там където беше силна. И успя !

# 623
  • в страната на чудесата
Математиката в училище не е рокет сайънс и всеки може да се справи ако е постоянен. Напълно съгласна съм с Олив.

# 624

Каква воля за промяна? Има деца, които по математика, колкото и да са умни, не им върви, докато по литература (например) са първенци. И понеже не му се отдава на детето един предмет, хайде напускай, не отговаряш на нашите изисквания. Извинявам се, но не разбирам този модел и предпочитам детето да се развива в насоката, която му се отдава, отколкото да е в рамките на една институция, която ще го подкрепя само, когато й изгражда положителен имидж. Това е и нещото , което ме отказа и го пренасочих към училище със същата академична подготовка, но без условието да бъде жертва на нечии имидж, ако случайно видиш ли един предмет не му се отдава. Моя приятелка преди много години имаше тежко несправяне с математиката, докато по литература печелеше десетки награди и олимпиади. Добре, че бяхме заобиколени от професионални педагози, които я подкрепяха, дори в неразбирането на математиката, вмето да я изключат или упрекнат. Дори обратното се случваше- непрекъснато й показваха, колко е велика в писано и това, че в един предмет не я бива, не е повод да се депресира. Ами, сега е писал, чиито творби се изкупуват на мига, но едно време не я имаха за стока в името на нечии рейтинг или за общото благо, а просто я подкрепяха, там където беше силна. И успя !

1. Никой не е вързан и насилван да кандидатства и да учи в СС или други слективни училища.
2. 4.5 е страшно ниска долна летва и се постига дори без решаване на допълнителни задачи. А и както се каза, училищната математика не е висша математика, че да драматизирате толкова.
3. Училищата си имат изисквания и всеки си преЦенЯ дали са му удобни и изгодни. За мен успех над 4,5 по минимум два от трите основни предмета е напълно постижима цел за всички средностатистически деца. Талантите по математика, които визирате се занимават с друг тип математика и на други места.
4. Под воля за промяна се има предвид, да си седне на задника и да учи. Защото успех под 4,5 означава мързел и неучене.
5. Като е толкова зле по математика, че да има само тройки, то по БЕЛ и английски ще се наложи да има над 4,5, което пак е достатъчно ниско ниво.

И не е вашето училище, но е на много други. Аз се радвам, че имата такава летва. Защото емпирично доказано, е че средата е важна. Та не е все тая дали всички ще са старателни и трудолюбиви, или ще има зрънца, които ще свалят нивото и темпото с мързела си. Училището си поставя високи цели, и ако те не са общи за всички замесени, то няма смисъл да се мъчат един друг.

Всички училища, които имат същата академична подготовка, като СС ИМАТ изискване за успех. Нямат такова изискване, само тези, които се рекламират като такива.

Последна редакция: пн, 21 ное 2022, 17:04 от Fancy

# 625
Честно казано, и на мен в един момент темата ми звучеше като възхвала на СС. После осъзнах, че всъщност повечето пишещи са с деца там и споделят (позитивен) опит от училището, а не че го рекламират и маркетират.

Което никак не ми попречи аз да съм от хората, които не избраха СС съвсем съзнателно. Прецених, че това училище не е за моето дете и времето показа, че съм била права.
Скрит текст:
Детето е много цветно и креативно, интересува се от литература, история на изкуството и политика, рисува, пише разкази и поезия
Скрит текст:
(чакайте да се похваля, че спечели конкурс със стихотворение на френски)
, пробва се в състезания по дебати, готви, обожава да пътува по света и иска да овладее 7 езика. По математика е откровено зле на фона на нивото в СС, и въобще на фона на заложеното по МОН за бг образованието. Сега има идея за свой бизнес и работи по нея с помощта на менторите му в училище и за мое учудване учи основи на бюджетирането без невисоките знания по мат да са някакъв минус. Състезателността и конкурентната среда го сдухват, вместо да го мотивират да изкара най-доброто от себе си. Като сравнявам с профила на децата от СС, които с моя приятелка жаргонно наричаме "корпоративен профил" (в смисъл, че се търсят амбициозни, мотивирани, фокусирани и будни деца, ориентирани към високи резултати), моето е total mismatch.

# 626
Честно казано, и на мен в един момент темата ми звучеше като възхвала на СС. После осъзнах, че всъщност повечето пишещи са с деца там и споделят (позитивен) опит от училището, а не че го рекламират и маркетират.

Което никак не ми попречи аз да съм от хората, които не избраха СС съвсем съзнателно. Прецених, че това училище не е за моето дете и времето показа, че съм била права.
Скрит текст:
Детето е много цветно и креативно, интересува се от литература, история на изкуството и политика, рисува, пише разкази и поезия
Скрит текст:
(чакайте да се похваля, че спечели конкурс със стихотворение на френски)
, пробва се в състезания по дебати, готви, обожава да пътува по света и иска да овладее 7 езика. По математика е откровено зле на фона на нивото в СС, и въобще на фона на заложеното по МОН за бг образованието. Сега има идея за свой бизнес и работи по нея с помощта на менторите му в училище и за мое учудване учи основи на бюджетирането без невисоките знания по мат да са някакъв минус. Състезателността и конкурентната среда го сдухват, вместо да го мотивират да изкара най-доброто от себе си. Като сравнявам с профила на децата от СС, които с моя приятелка жаргонно наричаме "корпоративен профил" (в смисъл, че се търсят амбициозни, мотивирани, фокусирани и будни деца, ориентирани към високи резултати), моето е total mismatch.

Благодаря ти!
Наистина е трудно понякога да обясниш за пореден път, че просто сме повече потребители с деца там. А и интересът към него и Питагор винаги е бил най-голям. Та няма как да се избегне повтарянето на СС.

И не, не е реклама. По-старите потребители, които ме следят отдавна, са разбрали, че не пиша само за положителното. Но откровени лъжи, инсинуации, злобни измишльотини на неудовлетворени мами на кандидати и т.н. няма как да се подминат.

И да, такива са търсените деца. Но за мен е жалко да няма и училища, които да имат друг метод за вадене на максимума от децата. И си мисля, че за това просто е виновна системата. Въртим сучем, но който е в БГ, все опира до тъпото НВО или компромисно плаща за някоя ЧГ(не включвам тук АК и ПЧМГ).

Последна редакция: пн, 21 ное 2022, 19:07 от Fancy

# 627
Ох, Космос.... Simple Smile
Имаш предвид директорката, която е с МИО от УНСС ли?
Или училището, в което някои от "учителите" са без квалификационна степен?

Това ми е любимо: "Нов учител в Космос , но е баба на дете на Космос"

Последна редакция: пн, 21 ное 2022, 19:33 от Fancy

# 628
  • София
Кое пък е това Космос?

# 629
Мисля, че грешиш за Maple bear. Не се гонят НВО резултати, но иначе резултати се гонят и още как. Ако детето ти е там, няма как да не си го усетила.

На мен ми е интересно как ще се развие Иззи. Дават силна заявка за академичност и се опитват да се позиционират в нишата на СС.

От дипломи вече не се впечатлявам, особено след EMBA-a. Аз се върнах към фрийланса, колегите ми насядаха в директорските кресла във фамилните корпорации. И да не бяхме се пънали, пак всички щяхме да сме на същите места.

Общи условия

Активация на акаунт