Раждане в Майчин Дом - София (9 тема)

• 72 860
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
Ами и първото раждане, и сегашното съм с избор на екип - един и същи лекар ще ми прави секциото. Първия път не платих, сега плащам.
Другото момиче при същия лекар като мен - първия път не плаща, а сега да. И тя с избор и двата пъти.
Третото момиче е при друг лекар с избор - първо раждане. И тя плаща.
Други две момичета без избор на екип и те плащат.
Така че не знам какво-що става. Пиша как е тези дни да имат едно наум момичетата, на които им предстои секцио скоро. Дано пък да имате късмет да не ви искат такива комплекти.
Нито една от нас не е при Дяволов.

Последна редакция: сб, 05 авг 2023, 22:19 от Jupiter sea

# 616
И аз съм чела доста суперлативи за нея. Не го мислете, минало е. Радвайте се на детето.
И аз съм със смесени чувства от първото си раждане в Майчин дом: на 5 етаж, екипът по време на секциото и в реанимация бяха чудесни. Но на 12 етаж отношението беше потресаващо. А аз съм от търпеливите. Щом успяха да ме разреват, представете си.
Сега ми предстои второто. Психически съм подготвена уж Simple Smile
За кой лекар става въпрос.
Може ли и скорошни мнения за доктор Шикова.

# 617
И аз съм чела доста суперлативи за нея. Не го мислете, минало е. Радвайте се на детето.
И аз съм със смесени чувства от първото си раждане в Майчин дом: на 5 етаж, екипът по време на секциото и в реанимация бяха чудесни. Но на 12 етаж отношението беше потресаващо. А аз съм от търпеливите. Щом успяха да ме разреват, представете си.
Сега ми предстои второто. Психически съм подготвена уж Simple Smile
За кой лекар става въпрос.
Може ли и скорошни мнения за доктор Шикова.

Няколко страници назад се писа за нея.

# 618
Изтрих коментарите си и ще е трудно да се проследи темата.
Защо изтрих коментарите си:
Моето раждане наистина е било по-проблематично от медицинска гледна точка и секциото е бил единственият възможен изход.
Не желая да влияя неправомерно на мнението на майките.

Последна редакция: вт, 08 авг 2023, 08:08 от presiana78

# 619
Т.е, не заставате зад думите си. Уплашила сте се и сте разколебана, докторката ви е замазала очите. Дори да е било "по-проблематично от медицинска гледна точка" тя е могла да се държи по-добре, да бъде по-човечна и да не ви мъчи и плаши излишно.

# 620
Може би вече е коментирано много пъти в темата, но бих искала да попитам дали има изискване да сме без лак на ноктите по време на секцио?
В момента имам лак само на ноктите на краката и не знам дали трябва да го махна за операцията или е достатъчно ноктите на ръцете да не са лакирани?

# 621
  • Седмото небе
Мисля, че е абсолютно достътъчно,но даже не и задължително, поне ноктите на ръцете да са без лак.
Аз даже с бляскавия, та чак даже “брокатен” лак на краката имах много весели и положителни емоции по време на раждането. Студено ми беше, не исках да си махам чорапите преди да ме сложат на операционната за упойка. И като се съгласих да си сваля чорапките (въпреки студа който ме тресеше и със сигурност беше от страх) ме бъзикаха : “Е как може такъв хубав лак на краката да си направиш сама въпреки големия корем (а вярно сама се лакирах и шкембето ми беше грамадно!!!) и да не искаш да го покажеш Joy

Последна редакция: вт, 08 авг 2023, 15:36 от * SUPERMAMА *

# 622
Аз раждах април, сет за секцио ме попитаха дали желая, отказах и не съм плащала. Платих си само избор на екип и стаята.

# 623
Аз родих преди месец. Сета за секцио го изискват само част от лекарите. В моят случай не бях с избор на екип, падна се на смяна д-р Гърчев, от който съм изключително доволна. Казаха ми,че трябва да си закупя въпросният сет и да не то отварям. Запозната съм ,че съдържа всичко необходимо за извършването на операцията - инструменти, превръзки, параван, престилки, шапки ,ръкавици и тн за целият екип. Относно лака - лично аз бях с маникюр и педикюр и никой не ми каза нищо, но пък при други момичета не беше така. По правилник трябва да сте без лак.

# 624
  • София
Здравейте,

Има ли скорошно естествено раждали в Майчин дом?

Интересува ме дали след приема в периода до пълното разкритие родилката е постоянно включена на тонове и лежаща с колана, или я оставят свободно да се движи из стаята по време на контакции?
Бързат ли с практики за ускоряване на родовия процес като вливане на окситоцин например или са склонни да изчакат при желание? Също честа практика ли е да пристъпват към епизотомия, форцепс и вакуум, защото в повечето болници вече се избягва, но не знам тук как е.

# 625
Точно преди 1-2 страници се обсъждаше

# 626
Здравейте,

Има ли скорошно естествено раждали в Майчин дом?

Интересува ме дали след приема в периода до пълното разкритие родилката е постоянно включена на тонове и лежаща с колана, или я оставят свободно да се движи из стаята по време на контакции?
Бързат ли с практики за ускоряване на родовия процес като вливане на окситоцин например или са склонни да изчакат при желание? Също честа практика ли е да пристъпват към епизотомия, форцепс и вакуум, защото в повечето болници вече се избягва, но не знам тук как е.
  няма база за сравнение. Ражданията са различни, случайте са различни. Ако при вас започнат да падат тонове, няма да ги следят само защото някоя жена от тази платформа се е движила свободно и вие трябва да го правите. А относно системата мисля, че са учили достатъчно дълго време за да могат да преценят какво ще е добре за вас и бебето. Налагането на вакум или форцепс не е защото много искат и няма какво да правят а от самите раждащи.

# 627
При мен и двата пъти имаше епизиотомия. Първия път имаше нужда, а при втория не ми обясниха защо се е наложило.

# 628
  • София
Разбира се, че всяко раждане е различно и няма общ ход как ще протече и какви интервенции ще се наложат по време на процеса. Няма по-важно от това да завърши с живи и здрави родилка и бебе.

Питането ми е чисто в полза на статистиката на раждалите в МД и е породено именно след разговор с няколко акушерки. В практиката си казват, че епизотомията е нежелателна и често излишна манипулация, особено за превенция от разкъсване. Едната акушерка каза, че предстоящото разкъсване на тъканта се вижда по ясни белези на кожата и може да се "спре" например с топъл компрес на перинеума или с инструкции за издишване на напъна, но често докторът бърза и предпочита да среже директно "за всеки случай".
Далеч съм от мисълта да оспорвам знания и умения на медицински екип, ако преценят че има необходимост е ясно, че ще се действа и това е правилното, просто от много места чувам и то от акушери, че тези манипулации стават рутинна практика с цел да се приключи по-скоро раждането, особено ако докторът бърза за график.
Относно легналата обездвижена позиция на родилката, "закачена" нон стоп с колан за мерене на тонове също са споделяли, че е мъчителна за повечето жени и ако се стои така дълго време, може само това само по себе си да доведе до падането на тоновете и оттам да назначат процедури за индуциране на раждане или дори спешно секцио. И в много случаи не се изчаква естествения ход на нещата, точно защото е бавен и индивидуален процеса на всяко раждане.
Заради изваждане с форцепс бебето на моя позната почина, след време научиха че в много държави са спрели и забранили използването на форцепс. Пак казвам, не съм капацитет да давам оценка и вярвам в българската медицина, просто чувам достатъчно мнения дори на практикуващи хора в тази система, които споделят за утвърдени практики, които не са най-добре за родилката. Ясно, че като стигна до раждането, ще съм съгласна с всичко, което ще ми направят с мое или без мое знание само и само да приключи, просто търся опита на преминалите вече жени.

# 629
Ragazza, не случайно Майчин дом е най-добрата болница за раждане в България. Специалистите там са на най-добро ниво, поне това е моето мнение. Заставате ли зад думите си, че няколко акушерки в Майчин дом твърдят, че лекари използват излишни манипулации  с цел да се приключи по-бързо раждането? Бебето извадено с форцепс и починало- в Майчин дом ли е станало?

Общи условия

Активация на акаунт