(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 51)

• 38 573
  • 783
  •   2
Отговори
# 105
  • Между гори и планини
Аз имам още да скубя сухи плевели като слама и да ги горя. Трудно е , защото е много суха почвата.

# 106
А аз вчера поливах 🙄 имам лук, чесън, люти чушки, манголд, патладжани, целина - жал ми е да изсъхнат 😊
Утре мисля сериозно да чистя в градината.

# 107
Доня Дафина, ако няма да орете есента, изскуби бурените и ги нахвърляй върху оголената земя - по-малко работа за тебе и по-добре за почвата. Или ги остави до пролетта, без да ги скубеш сега.

# 108
Аз се извинявам, но не намерих хубава снимка как е поникнала тревната смеска. В началото поникна, но и много от старите плевели поникнаха. После хвана голяма суша и тревата не изглеждаше никак добре. Дано напролет се съвземе.
Сушата при нас продължава. Насях спанак (поливам през два - три дни) , леща за сидерат, нищо не е поникнало още. Съседката вчера ся чесън, каза, че първо поливала малко, за да може да копае.  Другата седмица и аз ще сея, но ако продължава тази суша, не знам какво ще правим.

# 109
  • София
София, браво!
Аз имам от първата година от стара дограма компост, но така и не съм го ползвала готовият, а тази година почти не стигнах да слагам нещо вътре. Дано догодина най-накрая му дойде реда и на него.

Днес най-накрая успях да обера узрелите люти чушки. От тях 20 процента са изгнили, докато се наканя да ги обера, а от оцелелите едно 60 процента са наядени от охлюви камикадзета. Как могат да ядат толкова люти чушки не знам. Останаха и една кофичка някъде зелени, другата събота преди застудяването ще обера и тях.
Отделно гадните охлюви и плужеци са опасли и новият манголд, който насадих вътре, а спанака почти не е пораснал, но сигурно и него ще подкарат.
Добре, че оставих капковото все още да работи в оранжерията, както и за ягодите и днес го пуснах, защото и при нас не е валяло много отдавна.
Трите малки кофички на снимката с хабанеро и пенис чили ще ги дам утре на приятелка, останалите реших на  да ги направя на табаско. Днес успях да направя табаско от червеното хабанеро, пет бурканчета по 190 гр. Утре продължавам с кафявото хабанеро, което е малко повече.
Набрах и една касетка домати и малко краставички, поприключват и в оранжерията. Все още имам и от предната седмица домати от двете набрани касетки повече от половин касетка останала.
Набрах и копър за краставичките, както и малко съживил се кейл. Иначе има колкото искам коприва в цялата оранжерия, явно нея охлювите не я ядат и набрах малко и от нея. Утре съм обещала да направя супа на едната ми дъщеря, дано да успея, че имам и други планирани задачки.

И както винаги малко снимки, за който проявява интерес:
Скрит текст:
Хабанеро и пенис чили за моята приятелка и за мен:

В голямата касетка са наядени леко чушки, които оставих за мен, другите изхвърлих.

Домашно табаско от червено хабанеро. Чушка, домашен оцет и сол. Искаше ми се и с ферментиране да опитам, но няма да е тази година.

Домати и краставици:
Скрит текст:

Кейл и дюли:
Скрит текст:

Копър и последна шепа малини, преди това хапнах още 4-5 шепи и оставих мъжът ми да ги ореже. Имаше още зелени, но мисля че им стига толкова. Ако не бяха извадили двата реда, щеше да има доста. Сега за зимата си имаме малиновка Simple Smile
Скрит текст:

Първата луфа, която е и най-изсъхнала. Може би ще има и още няколко. В тази поне ми се струва, че дрънчат семена, дано да има за догодина и да не се налага да купувам. Утре ще пробвам да я поваря 15 минути, както пише в нета, за да я обеля.
Скрит текст:

И последните рози :
Скрит текст:

# 110
Коприва в оранжерията? Как после ще се отървеш от нея?
И как е Страх? Още ли драпа да стане селски котак? Дано поне Шепичка не е такава.

# 111
  • София
Коприва в оранжерията? Как после ще се отървеш от нея?
И как е Страх? Още ли драпа да стане селски котак? Дано поне Шепичка не е такава.
Копривата си я наследихме, постоянно я махаме и тя пак си пониква. Просто в момента от поне няколко месеца съм спряла да копая и тя е завзела всичко. Като махнем растенията вътре, ще я махнем и нея и ще фрезоваме.
Страх беше 10 дни вкъщи в София, но днес го закарахме отново на село и беше безумно щастлив от това. Шепа я водим също, но си я прибираме, още не е свикнала и е много наплашена и само хъска докато е там. Съвсем друга котка е на село, злобна и изнервена, за разлика от тук. Вече се съмнявам, че ще свикне, но догодина отново ще пробваме.

# 112
  • На морето!
И при нас са се появили няколко ягодки.
Манголд ли е това? Самозасял се е от някое прецъфтяло през пролетта растение.

И, понеже нямам друго интересно за показване, а отдавна не съм се разписвала- показвам и хотела за буболечки, който вече е приютил някакви обитатели, бъдещи летящи и пълзящи бебета (дано са помощници в градината). Все още имаме и калинки в градината, много им се радваме.

Ааа да, сетих се да споделя, че по съвет на агроном вместо вар, мазахме дърветата с концентриран бордолезов р-р и сега са като Смърфчета в двора.

# 113
С каква концентрация е р-ра и защо само с бордолезов мазахте?
Така и така не съм ги мазала още да пробвам и само с бордолезов р-р.

# 114
Не може ли вместо да се мажат да се напръскат по кората с по-концентриран бордолезов? Бая дръвчета имам и доста ми е зорно с това варосване.
А имаме 4 пръскачки, все някоя ще има по-широка дюза...

# 115
А защо се варосват дръвчета?

# 116
Кладенци имате ли?Ще ги регистрирате ли?

# 117
Вече го регистрирахме. Срока е до края на месеца.

Морковелка,заповядай

Последна редакция: нд, 06 ное 2022, 16:20 от morskibriz

# 118
Моля за съвет Simple Smile.
Дали има шанс да узреят вътре или да мисля нещо със зелени домати?

# 119
Достигналите нормален за сорта размер могат и обрани да узреят. Дребосъците за преработка.

Общи условия

Активация на акаунт