(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 51)

• 38 567
  • 783
  •   1
Отговори
# 90
  • София
briz, чудни растения в късна есен!
Аз присадих ягоди, дръпнах още два нови реда. Оформихме и една дълга леха, в която насях пролетните луковични цветя, за втора година пак на временно място. След тях 1 кг балучка и малко чесън, за зелено. Остана място и за марулки.
По-голямата част от обработваемата площ в момента е затрупана от изкопа на пречиствателната станция, която има и преливен съд. И понеже има високи подпочвени води, а беше изкопана голяма и дълга дупка, техниците дадоха идея и набързо сложихме няколко бетонови пръстена с цел дренаж. Така вече имаме и кладенец, макар и плитък.

По темата за българското производство, това е една малка част от реколтата на брат ми. Стягайте се, около 250 тона тикви ви чакат Wink

# 91
Някой има ли идея кака е отглежда тигрова ядка? Брашното от такава е много скъпо в Бг и си струва да се пробва, но дали ще вирее при нас?
Сладките картофи са слаба работа и при мен. Средно големи са, но твърде малко.
Мьос, махнаха ли гнездото?

Последна редакция: пн, 31 окт 2022, 07:30 от Дъждец

# 92
Още са активни гадовете и строят ли, строят. Тук времето все още е много топло.

Няма драма, освен че не можем да окосим и прекопаем. Прибрах смилянския боб, не успя да узрее съвсем и си го изядохме и така - недоузрял е много вкусен.

Последна редакция: нд, 30 окт 2022, 14:37 от Mößbauer-Effekt

# 93
Ние поизорахме, първо с плуг, после с фрезата. Бая се озори ММ, ама стана много добре.
Нахвърляхме и птича тор на гранули, хубавичко се омеси с пръстта.
Чудя се какво да засея ей така "безгрижно" 😁
На пролет в едното пиленце ще пробваме с картофи, да видим дали ще се получи, че предния път не станаха особено добре. А пък сме в Родопите, би трябвало да са си на място.
От смилянския боб съм много доволна обаче и пак ще садя. От 10 бобчета имам 5 кг 😊
Чушки само люти догодина, явно при нас не става тоя зарзават 🙄

Последна редакция: нд, 30 окт 2022, 20:57 от duhi_puhi

# 94
Някой има ли идея кака е отглежда тикрова ядка?
Лесно, но не са много студоустойчиви, до към -5С.

# 95
sofyia страхотна реколта. Но доста рискова. Тиквите мръзнат, дано да няма лошо време и загуби. Има ли пазар и как са цените?
Днес ни ожънаха една нива с царевица, 4.5 тона зърно. ММ мисли да я продава веднага, на мен ми се ще да я запазим до напролет поне, мисля ще се вдигнат цените.

# 96
Изпуснах ви малко, но нямам време дори да си зачистя градинката. Такова хубаво меко време е, че още има живот в нея - няколко патладжана доузряват, някоя и друга ягода късам за децата, кервизът се ск сва да вади нови листа. Сях кориандър и расте добре. Вечният лук направи крехки перца, отнякъде се появи чесън - кой знае какво и кога сме хвърляли. Доматите и краставиците са почистени, а вчера доизкорених боба, който ми се отблагодари с шепа последни шушулки за супа. И манголд още има, макар и мижав.  Изобщо, доволна съм. Мислех, че тази година ще чистя и обръщам всички лехи, но пак ми е жал - все нещо ще расте до декември.
Каква коприва брах покрай Русенския Лом, не е истина. Декари! И непокътната.

# 97
  • Русе
Sofyia, страхотни тикви! Знаеш ли къде и кой ги изкупува? И дали остават за нашия пазар…
Тити, наистина страхотна есен. Уникално време.
Аз вчера насадих чесън и балучки за зелено напролет. Сложих и 1кг пшеница за сидерат (не намерих ръж). Дано поникне преди студовете.
Изядох около 6-7 краставици корнишони. Луда работа. Ноември месец да раждат краставици.
Спанакът иначе е страшен. Направо е като ГМО. Не знам какво е това нещо, хем не е грам торен, но на него място имаше домати и тях съм ги торил. Ще покажа снимки.

Листата са колкото ръката ми, а част от тях доста по-големи. Simple Smile Simple Smile

# 98
  • София
duhy, есенна красота! Flowers Deciduous Tree
Nikolayy5 страхотна зеленийка Simple Smile
FB680797BGM всичкото плодо- и зеленчукопроизводство е рисково. Тази година от ябълките, около 15 дка са, има смешна реколта, попари ги слана напролет. Други години ги вкарва в хладилници за съхранение, част в негов, по-голямата - на платено съхранение.
Тиквите, като се завият, издържат до около -5 градуса. Основната част отиват в склад на един търговец и се продават основно в Метро и Билла. Разбира се идват да товарят и малки търговци, които ги продават по пазарите. Но вече начинът на търговия през стоковите борси в пазарджишко умря. По-оживени са борсите в Плодовитово /Пловдив/ и Слатина и Дружба /София/. И вероятно няма нужда да обяснявам, че при цена около 1 лв цена в магазина, производителя получава 18-20-30 стотинки.

Дъждец, точно миналата седмица имахме презентация от белгийците на нов, веган шоколад, в който млечните продукти са заместени с продукт от тигровата ядка или т.нар. чуфа. Отглежда се като фъстъците, но е доста по-дребна. Оказа се, че освен в южни страни, се отглежда и в Русия, така че ще стане и тук.
https://bg.supermg.com/gradinski-rastenija/1077-zasazhdane-na-ze … i-pravila-za.html

Последна редакция: пн, 31 окт 2022, 09:48 от sofyia

# 99
  • Перник
Nikolayy5, страхотен спанак! Обожавам спанак Heart Eyes

И тиквите на sofyia изглеждат супер. Аз си купих една тиква преди 2 седмици и все нямам време да я изпека. Сега, като се стъмва рано и не мога да правя нищо из двора след работа ще и дойде реда Grinning

Вчера поливах. С маркуча. По къси панталони и потник. На 30.10. Луда работа. Ама имаше нужда - при нас не е валяло от 01.10., а и тогава валя малко. Ягодите зреят, цъфтят, връзват...онзи ден набрах към половин килограм, но листенцата им бяха клюмнали. Къпини също брах. Малко спанак и рукола също. Лукът, който садих на почивки в последните десетина дни е поникнал. Тази година съм много доволна от морковите и червеното цвекло. Чудесни станаха. Цвекло имам още доста, но за морковите бях убедена, че нищо няма да излезе, засях малко и ги изядохме бързо Simple Smile

# 100
Момичета и момче, прекрасни есенни снимки сте пуснали.
Ние доизчистихме градината, полях цветята и тиквичките. Тях ги оставих, както и трите корена патладжан. Готова е да се оре, но е прекалено сухо. Не е валяло откакто стана наводнението в Карловско. Най-вероятно ще остане за на пролет оранта. Искаше ми се да посея малко моркови, чесън и магданоз за по-рано, но не виждам смисъл в тази суша. Посях грах, но оставих семена и за пролетта, мисля че няма да стане нищо заради сушата и топлото време. Птиците и мравките са много активни и най-вероятно ще ги отнесат. А колко много пчели има по димитровчетата, напълниха ми душата.
пп Ники, кажи моляте сорта корнишони дето ся късното лято.

Последна редакция: пн, 31 окт 2022, 15:07 от morskibriz

# 101
  • Между гори и планини

Аз най после почиствам доматите. Продадох една касета зачервени. Сега се чудя да продам и тези. Има дребни и много сладки червени, избистрени които у дома ще узреят и зелени за туршия. Въпроса е, че имам много домати още от предишното бране.... Оправям градината на сухо с фрезата и ще бодна лук и чесън, ще посея спанак за пролетта. Другата седмица дават дъждец. Иначе и аз съм по къс ръкав на двора, вир вода.

# 102
Адмираций Доня!

# 103
  • Русе
@морскибриз, корнишонките са Левина от Флориан. Исках им сорт с кратък вегетационен период, защото бях закъснял със сеитбата. И ми дадоха тях. Останах наистина доволен. В студените сутрини (имаше слаба слана) се разболяха от брашнеста мана, но дори и болни и на студ пак родиха една две шепи още. Последните няколко дни са доста топли, нощите също и гледам младите култуци пак пускат бебета…;)
@Доня, браво на тебе!!! Лека работа Simple Smile)

# 104
  • София
Как сте, градинари и градинарки? Simple Smile Вече няма какво да се прави по нашата малка градина, въпреки хубавото време. Днес набрахме пак шепа малини. Полях новозасадените ягоди, също и коренчета  копър, който ми даде комшийката миналата седмица.
Докато мъжете работеха по капака на ВиК шахтата, аз реших да направя компостер. Насипах 3-4 колички пръст, за да вдигна нивото. Оградих с палета, като ги вързах с тел, после малко клонки, 2-3 накъсани хартиени чувала и после събраните отпадъци и трева. И обелки от картофи влязоха веднага в него! Другата седмица ще го покрия, нека сега понамокри дъжда.
Обясних на синковеца какво и защо се слага, а той веднага каза, че ще разкаже в училище в часа по Човек и природа. Вчера беше много горд със себе си, че е отговорил на въпрос от новия урок "какво е хумус" ☺️. Редовно разказва на децата и госпожите за работата в градината и всички го слушали с интерес.

Притеснявам се, че тази есен няма да успеем да разнесем изкопаната пръст, защото СМР-тата изостават, но...когато- тогава. Лошото е, че като се направи напролет, отгоре ще излезе бедна и глинеста почва.
Набрах и последен букет коприва, за супичка.

Общи условия

Активация на акаунт