(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 51)

• 38 627
  • 783
  •   1
Отговори
# 210
Нарът е с много полезен, но и силен сок. На мен лично ми харесва повече на вкус нашият си нар, отколкото купения, който е много захарен на вкус и няма кисела нотка.

# 211
  • София
Морков,  през пролетта всяка пръчка от дърво, забодена в земята се разлиства.
Но това не е размножаване, а доизживяване.
Само някои са И резници и пускат корени.
Ползвам моите пръчки от февруарското катстрене за маркиране на лехички и почти цъфтят. Много тъжна гледка са. Първата година постоянно проверявах дали са пуснали корени ...

# 212
Този тютюн дали би помогнал за колорадски бръмбар или е някакво декоративно цвете? http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D1%82 … 0%BD.html?u=92282

# 213
  • Перник
bonetti, и аз благодаря за споделеното за нара. Много ги обичам, но все ми обясняват, че не мога да си отглеждам, че щял да измръзне. Обаче сега ще си засадя в саксия Grinning Сега някой ако даде акъл как си гледам и смокини в Перник, цена няма да имате Joy

# 214
Светле, гледай смокинята в саксия. Кумицата отглежда една от много години, но не съм я виждала да ражда.

И да се посмеете малко
Скрит текст:
Съседа срещу нас има крава. По стечение на обстоятелствата си разшири кухнята на гарсониера и прозореца му гледа в черния двор. Любител градинар е и отглежда огромен храст лавров лист в саксия, храст розмарин и няколко лимона. Та прибрал си човека храстите вътре до прозореца на светло. Пуснал кравата на двора да се разходи и излязъл на някъде. Като се прибрал, кравана подразнена от зеленината счупила прозореца и изяла ароматните храсти. Хубавото е, че не е пострадала от стъклата.

# 215
  • Между гори и планини
Този тютюн дали би помогнал за колорадски бръмбар или е някакво декоративно цвете? http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D1%82 … 0%BD.html?u=92282
Аз такъв купих и нищо не поникна, явно грешно съм го сяла. Трябва още януари, февруари у дома на топло. Ароматен е и пак има никотин и би трябвало да помогне. Тази зима пак ще го пробвам, но у дома.

# 216
Картофките в оранжерията растат с пълна пара Hug

От подправките още има малко мента, мащерка, чесънов шивес, тук-там магданоз и градински чай, иначе лехите са на сидерати.

И лехата с боба е сидерирана ( ММ вади някакъв самопоникнал напръсник от там), въпреки че май бобът сам си подобрява почвата.

Спомням си, че някой назад беше купил бял арпаджик и го сади сега. Знае ли какъв сорт е и от къде е внесен?
Аз садих миналата седмица Снежна топка ("snowball"), пише че се сади септември-ноември и е много студоустойчив, не му пречи да замръзне, вероятно е холандски, на пакета има някакво такова име, не видях да пише конкретно. ММ се разписка че не може тук, не може там, насадих половин пакет по края на лехата и той се фръцна Sweat Smile Днес той посади останалите в зеленчуковата леха.

То навсякъде са сидерати в момента, но има малко място където расте спанак и някакво цвекло е сложил, аз мислех че е маруля, защото е с червени листа. Сега пък мрънка че цвеклото щяло да се развали като паднат температурите, питам не чете ли какво пише на опаковката, ама си прави оглушки и мълчи. Сега търсих в интернета, пише цвеклото да се покрива зимата, държи до -1С. Тегли най-голямото преди малко, като пинг-понг са, върна го обратно в земята, ще се увива като дойде снега.

Не, този го ядат всякакви буби, просто ще им разнообразиш менюто. Само търговския тютюн пази донякъде, онзи с големите широки листа. Едното е никотиана алата и разни кръстоски, а другото е никотиана табакум.

# 217
Ефи, туй цвекло е салатно и може да не стане по-голямо от топки за пинг-понг. Аз садих такова пролетта и така и не стана по-голямо. Мисля, че семената бяха на Sakata, не съм сигурна де.
Разсаждах и едно пратно ми от съфорумка, то беше доста по-едро.

# 218
Нарът се размножава основно от резници, но може би има условие колко да е дебела пръчката и в кой сезон да се направи, иначе от семка е до късмет. Обаче други стават от семка без проблем, кивито ми също е от семена, честно казано не виждам разлика с тези от пазара:

Фейхоа от семка, понеже някой беше питал за плодове с йод, води се, че е богата. Тази обаче ще я изхвърля, защото се оказа, че много късно зрее, още не е почнала, а другата на двора узря преди месец:

Един арабски плод, също от семка, оказа се много лесен. На арабски се казва аща, което значи сметана:

# 219
Разкрива се мистерията на цвеклото Smile Значи, садил е напролет директно в лехата, но беше много сух сезона и не са станали, сега са тръгнали да покарват с обилните валежи иначе поливането не им е било достатъчно явно спрямо жегата. В списанието пишело, че ако ги хване мразът стават твърди и е по-добре да се вадят преди това, макар и неголеми. Аз обаче мисля да настоявам да останат да растат колкото може по-дълго, докато денем стане големия мраз.

Интересно ми беше за наровете, ще се оглеждам като се появят в магазина и ще пробвам от семенце да подкарам някое. Цял нар ще насадя, пък току някой ластар се покаже Smile На лимони много ми върви, ще видим това как ще е.

Уау, семена от киви не съм виждала. Вземах растения два пъти и нищо не стана, гадинки ги съсипаха, но ми е останал мерак да пробвам пак. Сега търсих в интернет къде има семена от фейхоа, намерих, ще се пробва. Аща=черимоя, или ябълка-крем, наистина има вкус на яйчен крем, но четох че не обичат мраз и не съм сигурна дали ще оцелее под нулата.

# 220
Киви от семка 🤔 нали трябва мъжко и женско за да ражда 🙄.Как се случва това само от семки?
Аз търсих сега есента да купя, но ме посъветваха да изчакам пролетта и го оставих за това живи и здрави.
Иначе може ли да разкажеш повече как от семка си го отгледа.Сега им е сезона и ще опитам в саксия.

# 221
  • София
Киви от семка 🤔 нали трябва мъжко и женско за да ражда 🙄.Как се случва това само от семки?
Аз търсих сега есента да купя, но ме посъветваха да изчакам пролетта и го оставих за това живи и здрави.
Иначе може ли да разкажеш повече как от семка си го отгледа.Сега им е сезона и ще опитам в саксия.
Аз също ровех за разсад и има различни сортове. Има и такива, които нямат нужда от мъжко и женско, но май на тях плодовете им били по-дребни. По-едри били тези, които имат нужда и от едно мъжко растение, което може да опрашва няколко женски. Не е нужно да са на много голямо разстояние, почти може да се преплитат в даден момент.

# 222
Aila, не към сигурна, че нормалното добре познато ни киви ще оцелее в студовете на софийското поле. А в саксия няма как да расте и ражда - огромна лиана е. Виждала съм плододаващо в Бродилово, но там на практика няма зима.
Има миниатюрно киви, което спокойно може да расте на повечето места в България, но намирането на посадъчен материал е проблем.
https://zeleno.bg/mini-kivi-mnogo-vkusno/

# 223
Самоопрашващи намерих голи и едни жълти аз такива не искам,  а и повече негативни мнения прочетох за самоопрашващите и тотално се отказах от тях.Много хвалят сорт Хейуърд такова мисля да купя и аз. А за сорт Бруно пише, че е най-студоустойчивият в света, във фейсбук един човек предлагаше, но така и не ми отговори сорта на мъжките, които има и се отказах да му поръчвам.Пролетта ще видя от някой градински център да поръчам за сега съм харесала един, който ми изглежда надежден.Ако са запознати и един сорт мъжко може да опрашва и Бруно и Хейуърд ще взема 2 различни женски.

# 224
Кивито (обикновеното) няма проблем със зимите, аз съм в централна северна България и расте без проблем, естествено в места като Кнежа и Севлиево не знам дали ще вирее. Проблем обаче могат да са късните пролетни студове, ако е тръгнало да покарва, а също и ранните есенни, защото плодовете се берат октомври-ноември.

От семена полът не се знае докато не цъфне. При мен излязоха 3 мъжки и две женски, две от мъжките изхвърлих, чакам още две нецъфтели, ако са мъжки ще махна и тях. Ако се купуват кивита от различен сорт трябва да се внимава дали ще цъфтят по едно и също време, защото някои се разминават.

Общи условия

Активация на акаунт