Държавна работа или ИТ

• 2 589
  • 23
  •   1
Отговори
# 15
  • Далечният изток
Не бих напуснала държавната работа.
Казвам го като човек, който си напусна държавната работа и се впусна в дълго желано и уж обмислено начинание, за което в последствие дълбоко съжалявам. Веднъж напуснал, ако другото не потръгне, няма връщане обратно. Държавната работа дава сигурност, сигурен доход, а в тази криза това е перфектния вариант.

# 16
От цялата пропаганда в последните десетина години всички си мислят, че изкарват едно-две ИТ курсчета и изведнъж почват да правят големите пари, ама реално не става така. Та правете си сметката по-внимателно и по-реалистично.

Искам с курс да започна работя някъде, а после ще се уча.
Един курс е 2 г. все пак. В университет се учи 4 г
хайде, от теб да мине, 3 г, и стани бакалавър.
Да знаеш в чужбина хората напускат, когато си искат, независимо имат ли работа, примерно - защото някой го обидили в службата. Не ги е страх, отиват на борсата и живеят 6 месеца в мислене на къде да поемат после и си отпочиват.

# 17
  • София
В чужбина и в България разликата е огромна.

Държавна работа се намира трудно, освен, ако не е ниско платена. Аз бих карала курсове с работата и ако ми хареса, продължавам с ИТ, като си търся работа. Ако не, си имам работа.
С тази инфлация в момента е рисково да останеш без работа, освен, ако няма кой да ти помага финансово доста време.

# 18
Заъвършила съм програмиране в гимназията, даже имам някакъв там сертификат от преди 100 години. По стечение на обстоятелствата учих друго в универиситета и чак на 30 години, докато бях в майчинство, записах курсовете на Софтуни за програмиране. И то не беше като да си на работа от 9 до 18 и да имаш време са учиш после, а с ревящо бебе, което не заспива и не млъква ден и нощ, беше адски гърч. Ама адски гърч, психически и физически... завърших програмата с отлични резултати, харесваше ми, отдава ми се. Година и няколко месеца не можах да си намеря работа като ИТ, нито стаж дори. За Варна става дума. Имаше много нереални обяви... в крайна сметка почнах във финансоват сфера, в която имам стаж. И мечтите ми да се занимавам с програмиране така си и останаха в нищото. И си съсипах здравето с целия зор, дето си дадох да уча.. Защото не е само гледкане на онлайн лекции, ами трябва яко решаване на задачи, учене на допълнителни неща... Та, внимавай много как ще си наредиш нещата, но да напуснеш сигурна работа, ще е безумно. Според мен.

# 19
Заъвършила съм програмиране в гимназията, даже имам някакъв там сертификат от преди 100 години. По стечение на обстоятелствата учих друго в универиситета и чак на 30 години, докато бях в майчинство, записах курсовете на Софтуни за програмиране. И то не беше като да си на работа от 9 до 18 и да имаш време са учиш после, а с ревящо бебе, което не заспива и не млъква ден и нощ, беше адски гърч. Ама адски гърч, психически и физически... завърших програмата с отлични резултати, харесваше ми, отдава ми се. Година и няколко месеца не можах да си намеря работа като ИТ, нито стаж дори. За Варна става дума. Имаше много нереални обяви... в крайна сметка почнах във финансоват сфера, в която имам стаж. И мечтите ми да се занимавам с програмиране така си и останаха в нищото. И си съсипах здравето с целия зор, дето си дадох да уча.. Защото не е само гледкане на онлайн лекции, ами трябва яко решаване на задачи, учене на допълнителни неща... Та, внимавай много как ще си наредиш нещата, но да напуснеш сигурна работа, ще е безумно. Според мен.
Обявите са само в София.
И аз ще трябва са се местя там.

Често причини да не те наемат са, ако английския не ти е добър или не си от София.

Кой курс кара ? Понякога определени позиции не се търсят

Последна редакция: чт, 20 окт 2022, 08:51 от App7

# 20
Според мен причините да не ме наемат са или защото съм карала точно Софтуни курсове, защото на не малко места гледат с надсмешка на тях, или защото имах малко дете. Но това са си мои разсъждения. Английският ми е на много добъо ниво.

Курса Java завърших, харесва ми back end програмирането, а не да правя сайтове. Накрая вече бях отчаяна и кандидаствах за QA,  и за всичко... Няколко пъти ми звъняха да ми кажат като натрупам стаж, да им се обадя. Един ми се обади, да ми каже просто, че не ставам и няма да ме викне на интервю... честно казано съм и много разочарована от самото отнишение по тези интервюта. В София имам много познати, които са ИТ и са ок. И има повече възможности.

# 21
Според мен причините да не ме наемат са или защото съм карала точно Софтуни курсове, защото на не малко места гледат с надсмешка на тях, или защото имах малко дете. Но това са си мои разсъждения. Английският ми е на много добъо ниво.

Курса Java завърших, харесва ми back end програмирането, а не да правя сайтове. Накрая вече бях отчаяна и кандидаствах за QA,  и за всичко... Няколко пъти ми звъняха да ми кажат като натрупам стаж, да им се обадя. Един ми се обади, да ми каже просто, че не ставам и няма да ме викне на интервю... честно казано съм и много разочарована от самото отнишение по тези интервюта. В София имам много познати, които са ИТ и са ок. И има повече възможности.

Хора с Java трудно се намират. И английския ти е бил добър.. не си представям с Frontend  какво ще бъде. Аз пък тъкмо мислих, че при програмистите на са толкова зле отношенията (просташки) ама явно и там ги има.

На мен ми е интересно и front end и back end и много други ИТ позиции - QA ми е интересно, но там се намира много трудно работа. А за другите в България ги няма толкова

# 22
Най-разумното нещо, което може да направиш е още 1 година да си работиш текущата работа, и да си осигуряваш по 1-2-3 часа на ден, в които с бавно темпо да караш онлайн курсове, да четеш книги и да пишеш малки програми.

Първо, защото така ще може да разбереш дали това е твоето нещо без да рискуваш да останеш без работа.

Второ, защото тази рецесия има риск да се увеличи през следващата година и да засегне и самия ИТ сектор, което ще удари най-много точно кандидат-стажантите и джуниърите. В САЩ в момента е страшно за джуниърите.

В България е доста по-различна ситуцията, но при рецесия в ИТ сектора ще трябва да се конкурираш със сумати кандидати за малкото отворени позиции, а от тия кандидати ще има и хора, завършващи и университети, а не само курсове.

Та освен ако не ти се рискува не се хвърляй на хорото в момента. Пък ако ти се рискува, трябва да напуснеш работа и да се хвърлиш да учиш бързо и интензивно, за да може да се закачиш на пазара докато е по-лесно (с времето като цяло ще става по-трудно).

Цитат на: Ели-Мели в чт, 20 окт 2022, 09:02
"Според мен причините да не ме наемат са или защото съм карала точно Софтуни курсове, защото на не малко места гледат с надсмешка на тях, или защото имах малко дете. Но това са си мои разсъждения. Английският ми е на много добъо ниво."

Стигна ли до техническите интервюта?

# 23
Според мен причините да не ме наемат са или защото съм карала точно Софтуни курсове, защото на не малко места гледат с надсмешка на тях, или защото имах малко дете.
Ели, малко късно се включвам, но все пак.. Според мен е заради самия език, който си избрала за entry. От всичките най-лесните за сменяне на кариерата са уеб, а Java и въобще Backend са сложни за прогамиране. Имаш ли портфолио? Като кандидатстваше, можеше ли да и покажеш над какви проекти вече си работила? При нас като мащаб се явява GitHub. Знаеш, писането на код се учи с .. писането на код Simple Smile Или дали обмисляш паралелно да направиш някой от по-лесните и така да влезеш във фирма и трупаш опит, докато не те "откраднат" за Backend. Python, CSS, HTML, JavaScript са лесни езици. Ако си се справила с Java, за теб са шега.

Скрит текст:
Аз съм в чужбина. Тук следвалите пет години не искат да пишат само код, за тях е елементарно и няма проблем със сертификати да се кандидатства за такива позиции (рекрутирам ай-ти от няколко години). Следвалите излизат engineer или architect. Трябва да е супер интересн проект, за да пишат код цял ден. А и да бъдем честни, никой не учи пет години код, студентите се задълбочават в няколко сфери.

Последна редакция: пт, 14 апр 2023, 18:05 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт