КОЛЕДА 2022/2023

  • 99 997
  • 981
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 8 434
Днес стартирах коледното сладкоправене.
Направих меденки, утре ще ги издълбая, ще направя крем и ще ги слепя. Няма да чакат Коледа, ще ги хапнем сега. Направих половин доза.


Вчера пробвах соленото тесто за украса, което е. Оставих фигурките на стайна температура да съхнат.
Щерката помага и вчера, и днес.

# 556
  • In transit
  • Мнения: 14 225
Къде освен на пепко бяха пускали точилка с формички?

Миналата година от Пепко в България си купих такава точилка. Обаче, за съжаление не ми се получиха почти никакви фигури - правих някакви сладки с портокалови корички, не помня рецептата вече. Къде бъркам, има ли някаква тънкост?

Аз пак да попитам за тънкостите при разточване на тесто с тази точилка.

Пипи, не мисля, че има тънкости. Само тестото да ти е подходящо, да не залепва по точилката, а да се отбелязва добре. Разточваш го с обикновена точилка до около 1см дебелина, след това продължаваш с точилката с формички. Леко притискаш, хем да се смачка тестото, хем да се отбележи. След това си изрязваш формичките и готово.


и след изпичане:


Биляна, Диляна, благодаря ви.Hug Диляна, колко линцери ти излязоха?

# 557
  • Мнения: 1 489
Дами, напуканите шоколадови сладки ще са ли в срок на годност около празниците, ако ги направя утре? И ако да, как да ги съхранявам?

Последна редакция: пн, 12 дек 2022, 00:18 от Yst_89

# 558
  • София
  • Мнения: 12 131
Благодаря за отговорите!Сладките ми трябват за Коледа и нататък.Та ще мисля как да ги разпределя във времето.

# 559
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Къде освен на пепко бяха пускали точилка с формички?

Миналата година от Пепко в България си купих такава точилка. Обаче, за съжаление не ми се получиха почти никакви фигури - правих някакви сладки с портокалови корички, не помня рецептата вече. Къде бъркам, има ли някаква тънкост?

Аз пак да попитам за тънкостите при разточване на тесто с тази точилка.
Пипи, като при всяка сладка с печати - едното е тестото, Мики ти е написала - трябва да е добро за печати - да не бухва, да държи форма, т.е. да не е меко, да няма "примеси", тип счукани ядки или сушени плодчета.

Второто е печенето. Трябва да е в добре загрята фурна, а сладките да са преседяли 30-40 минути на балкона, защото иначе ще си загубят формата. Ако разточиш и директно пъхнеш във фурната, има опсност да се разтекат. Това и Марчева го е писала за други сладки, и моят опит е такъв - всякакви сладки е хубаво да преседят първо навън на студа и тогава да се пекат.

# 560
  • Мнения: 6 791
Днес стартирах коледното сладкоправене.
Направих меденки, утре ще ги издълбая, ще направя крем и ще ги слепя. Няма да чакат Коледа, ще ги хапнем сега. Направих половин доза.


Фортуна, може ли да кажеш по коя рецепта, и ако може снимка след слепването, както и с какъв крем? Благодаря ти!!

# 561
  • Мнения: 8 817
Mikkey, chrissy, благодаря ви!

# 562
  • Мнения: 8 434
Лурдес, ето рецептата, от фейсбук е. След като се слепят е добре да постоят два дни, за да омекнат. Колкото повече стоят, по-хубави стават.

Ето в мое изпълнение от миналата Коледа

# 563
  • Мнения: 2 495
Момичета,
направих капучиновите звезди. Имам  следния въпрос: отсега ли да ги слепя с марципана или непосредствено преди Коледа, за да не изсъхне марципана?

# 564
  • Мнения: 1 712
Моята рецепта за  меденки е подобна, а за крема е същата. Когато ги слеря ги потапям в разтопен шоколад от едната страна. Стават уникални. Замислила съм ги и аз тази седмица.

# 565
  • софия
  • Мнения: 3 036
Къде освен на пепко бяха пускали точилка с формички?

Миналата година от Пепко в България си купих такава точилка. Обаче, за съжаление не ми се получиха почти никакви фигури - правих някакви сладки с портокалови корички, не помня рецептата вече. Къде бъркам, има ли някаква тънкост?

Аз пак да попитам за тънкостите при разточване на тесто с тази точилка.

Пипи, не мисля, че има тънкости. Само тестото да ти е подходящо, да не залепва по точилката, а да се отбелязва добре. Разточваш го с обикновена точилка до около 1см дебелина, след това продължаваш с точилката с формички. Леко притискаш, хем да се смачка тестото, хем да се отбележи. След това си изрязваш формичките и готово.


и след изпичане:


Биляна, Диляна, благодаря ви.Hug Диляна, колко линцери ти излязоха?
Мики, около 30 броя.

# 566
  • София
  • Мнения: 6 621
Момичета,
направих капучиновите звезди. Имам  следния въпрос: отсега ли да ги слепя с марципана или непосредствено преди Коледа, за да не изсъхне марципана?

Аз ги слепям веднага, не ми е изсъхвал марципана.

Да попитам отново за рецептата на Вивенските коледни курабии, моля.

# 567
  • Русе
  • Мнения: 6 174
Скрит текст:
Момичета,
направих капучиновите звезди. Имам  следния въпрос: отсега ли да ги слепя с марципана или непосредствено преди Коледа, за да не изсъхне марципана?

Аз ги слепям веднага, не ми е изсъхвал марципана.

Да попитам отново за рецептата на Вивенските коледни курабии, моля.

Имаш предвид Виенски.

# 568
  • Euskal Herria
  • Мнения: 29 420
Пейч, за виенските бисквити  (125 грама масло и сварените жълтъци) какво количество е лимоновия сок?

# 569
  • Русе
  • Мнения: 6 174
Скрит текст:
Пейч, за виенските бисквити  (125 грама масло и сварените жълтъци) какво количество е лимоновия сок?

Кората и сока на 1 средно голям лимон

Общи условия

Активация на акаунт