КОЛЕДА 2022/2023

• 99 951
  • 981
  •   1
Отговори
# 540
Къде освен на пепко бяха пускали точилка с формички?

Миналата година от Пепко в България си купих такава точилка. Обаче, за съжаление не ми се получиха почти никакви фигури - правих някакви сладки с портокалови корички, не помня рецептата вече. Къде бъркам, има ли някаква тънкост?

# 541
  • София
имаше и в Джъмбо.

# 542
Алфа бета , сърдечно благодаря за споделения опит . Тази година имам най красивите роклички. Минищолени направих също, за първи път ми е . Малко като че ли по късно ги извадих  от фурната , и се чудя ще омекнат ли, или така хрупкави ще останат ? В кутия плътно затворени с резен ябълка са . Иначе съоружието  каза,  че са много хубави, но никак не ми се искаше да са сухи.  Не мога да опитвам сега защото постя , а и нямам база за сравние - за първи път ги правя . Сложих в тестото и корички - лимонови и портокалови, и лъжица брашно от рожков за аромат , и аромат на Тонка. Тестото ухаеше невероятно. Само дано поомекнат малко.
В хладилника отлежава тесто за виенските коледни курабии на бабата на Мона - у дома това е май най тачената коледна сладка . Утре пека и аранжирам с шоколад и поръска. По план трябва да за смесвам по едно тесто до петък , вечер след работа и да пека по едно. Така до уикенда ще съм приключила .осем вида тази година, скромно, но от сърце

# 543
  • София
Готова съм с първите сладки за тази година-ваниловите рохлички.Затворени са в метална кутия да отлежават.
Успях и по-голяма бройка да докарам в сравнение с минали години,но станаха по-фини и само три счупих.И с новата фурна се преборих,така че доволна съм.
Следващите,които мисля да пробвам са маслените коледни шарени бисквити на Марчева и лешниковите топчета от линцерово тесто на Мики.
Марчева,Мики знаете ли колко време издържат затворени в метални кутии?Благодаря!

# 544
  • София
Ванилените рохли издържат в кутия на хладно поне 3-4 седмици.

От някъде у дома се прокрадна желанието за коледна къщичка. Замислих да бъде от медено тесто. Сами ще направим проект и изрежем формите. Но незнам със какво да я залепя. Имам в къщи кристалина за слепване на фондан и принтове. Но и с нея не съм работила.
И другият ми въпрос е когато изпека бисквитите(меденки) подходящи за декорация. Трябва да ги намажа с кристалината после поставям разточеният фондан след това пак кристалина и отгоре вафленият лист с принта, нали? А принта маже ли се за блясък с нея или ще размия цветовете? С какви честки работите върху храна?

Къща правя от тесто по рецепта на меденките на Джемма. Слепвам с карамел (разтопена захар), работи се бързо и внимателно с него, че стряга, но конструкцията е стабилна.

G..D.., коя е рецептата на виенските коледни курабии на бабата на Мона?

# 545
  • In transit
Али, поне 2 седмици трябва да издържат.

G..D.., незнам по коя рецепта си правила мини щолените, но моите са мекички, не са ми ставали сухи досега. Може наистина да си ги попрепекла. Според мен има шанс да омекнат, заради сушените плодове вътре, но не мога да съм категорична.

# 546
Те едни сушени плодове .... като оставим на страна стафидите , другото са кокос и банан. Сухи са.  Ще ми се изчака чакането до 25 ти да ги пробвам, ама какво да правя. Опаковани са , на хладно са , ябълка имат . Ще чакат и това е.

# 547
  • Sofia

Има в Била и Джъмбо

Днес беше ударен ден - готова съм със заготовките за 3D меденките, линцери, капучинови звездички.
Напълно готови са ментово-шоколадовите елхички, мини щолените на Ваня Джорджевич и рохличките на natalyna.
В хладилника ме чакат три белтъка за лешниковите топчета, но вече нямам сили.

# 548
  • София
..............
Марчева,Мики знаете ли колко време издържат затворени в метални кутии?Благодаря!
Те са  маслени бисквити и спокойно до две седмици на студено. Изнесла съм ги навън, опаковани са, нищо им няма.

С линцерите съм готова, нямат си сладко още, ама ще имат две дни преди Коледа. Работя тези линцери

Нова бисквитка -
ЛЕШНИКОВИ ТОПКИ С МЕДЕН ШОКОЛАД

и още, оправила съм им снимките , като направих сладките, ама те са си хубави
АВСТРИЙСКИ КОЛЕДНИ СЛАДКИ - АНГЕЛСКИ ОЧИ

също са оправени и
МАСЛЕНИ БИСКВИТКИ С ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ И ПОРТОКАЛОВ СОК

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%B1%D0%B8% … D0%B8%D1%82%D0%B8

# 549
  • софия
Линцерите са готови. Рецептата е на Мики, двойна доза, слепени с Нутела. Мики, благодаря!

# 550
  • под тепетата
Да се отчета и аз скромно - портокаловите май много им дойде накълцания кувертюр, но като отхапеш иде портокаловия аромат. Станаха завидно количество, доволна съм, само не са така жълтички като на снимката в рецептата. Печати изпробвах 2 вида за канелените и точилката. За последната - не ми хареса как се получават бисквитките, чудиш се какво е искал да каже авторът Satisfied Големият кръгъл пък на буквите се омазваше тестото. Със снежинката се получи най-добре. Малко попрепекох някои докато има хвана цаката, пък и се наложи да намаля фурната. За вкуса какво да кажа - много ми хареса, защото не те грабва веднага сладкото. Аз усещам солта и това ми харесва, а ароматът е страхотен! Дегустирах доста от препечените Yum Благодаря, Мики!

# 551
Какво е кристалина?

# 552
  • под тепетата
Желе. Слагат го преди да поставят фондана.
https://boichka.bg/kristalina-farsitura-500-gr-.html

# 553
  • Балчик
С фарситура Кристалина няма да стане да се слепи къщичка!

От мен днес меденки, локумки с орех и маслени елхички и Дядо Коледа.

# 554

Миналата година от Пепко в България си купих такава точилка. Обаче, за съжаление не ми се получиха почти никакви фигури - правих някакви сладки с портокалови корички, не помня рецептата вече. Къде бъркам, има ли някаква тънкост?

Аз пак да попитам за тънкостите при разточване на тесто с тази точилка.

Общи условия

Активация на акаунт