Мотивация и старание на 4 г.

• 7 159
  • 198
  •   1
Отговори
# 90
Нединка, Старанието и продуктивността са пряко свързани с кадърността, която е правопропорционална на нивото на знания и информираност. Уморяват ни и ни се доспива от задачи и неща за които нямаме чалъм, похват, метод, подход, технология и т.н.

Ученикът е същество живеещо при постоянен дефицит на знания и умения и стресът да се справя е голям.

За да потръгнат нещата трябва да се догони и изпревари материалът изначално. - това обаче е невъзможно.

За да не тежи изоставането, което е константа и неизбежно, то трябва да се създаде/преподаде базисен понятиен апарат будещ любопитство и най-важното принципно работещ. Нещото трябва да е видяно, пипнато и осъзнато.

Ученикът трябва да бъде майстор в ученето за да го майстори с лекота.

Това е основна причина с понятийния апарат да се занимаваме от възможно най-рано. Да има върху какво да се трупа. Дори наборът в дадена област да проработи с нещо много елементарно, това после отваря вратите за надграждане с лекота. За училище какво да му трябва? Чертаене и писане на есе. Има хубаво написани книги, нищо че е на 10 загледайте има тънки книжки за есе. За Питагор има толкова интересни истории, които не са банални и не са в учебния план и са навсякъде в Интернет. Няма значение откъде ще се подхване, закачи ли се за Питагор и писането на есета, от там нататък ще си преследва целите пречупени през тези призми и без да иска ще научи и всичко останало. Ще го направите дете специалист по Пи и есета. Хората не специалисти по нищо са жив зян. Във всичко.

* * *
Ефибуш, Детето много добре знае колко е една година, времето между два рожденни дни. Редовно броим колко месеца остават до следващият.
Никакъв въпрос не е останал отворен, споделил съм лична преценка за нестихващ ентусиазъм, която едва ли се дължи на това че някой е заспал, а по-скоро, че е питал разпалено за още.
Познавам и други хора с мрачно мислене, има и други начини да се поизложиш, ето например една госпожа по-нагоре направо кълне и то в два реда за разлика от теб.

# 91
  • София
Сам доказа, че си лъжец пред публика.
Лъжеш, Тифи, лъжеш. Не учи детето на лъжа.

# 92
?! Наздраве?

# 93
  • София
Да, сигурно си пийваш, иначе нямам обяснение Joy

# 94
Трябва ли да задам очевиден въпрос или просто в спам-чата е скучно?

# 95
  • София
Задай го на детето, сигурна съм ще отговори аргументирано.

Твоята очевидност не е моята.
Както и твоите лъжи, лепнати на мен.

# 96
Тифи, играли сме циркът със занимаването отрано - и у дома, и в предучилищната, и с логопед и ерготерапевт. Не по начина, по който ти работиш с дъщеря си, но с моето дете е работено много още от съвсем малко по най-различни причини.

Синът ми няма проблеми с материала. Точно обратното - схваща с лекота, достатъчно му е веднъж да прочете урока, за да схване и запомни основното. Оценките му са от 90 процента нагоре. Но няма желание дори да си напише домашното. За домашно, което ще му отнеме 10 минути, ние се пазарим половин час. Чете много, но не и това, което трябва за училище. Тази година четат по английски ‘Хобит’, по сто пъти му напомням да прочете необходимото за съответния ден. Междувременно прочита по една книга седмично.

# 97
Комфорт, организация и режим.
Ако мозъкът му е зает да мечтае за други неща трудно ще отдели време да мисли над домашното.
Ако обаче има краен срок в последните 10 минути ще свърши всичко.
Аз бих пробвал да му намеря занимание започващо в точно определено време. Например свършва училище, обядва, станало е 13.30 часът, от 15 започва другото занимание, посещение и т.н. 13.30 до 15 е времето за домашно. После няма да може.

Като му извъртите този номер няколко пъти и види как му олеква като свърши работата навреме, защото друг начин няма и ще почне да отмята сам.

Но това вече са мои свободни съчинения на прима Виста.

Аз си пишех домашните в междучасията, в последния момент или не си ги пишех. Правех всичко друго, но не и това, което трябва.

Някъде 8-ми - 9-ти клас се бях научил да чета книги и взех, че прочетох учебниците по български и литература в началото на първия срок. Че не е имало явно какво да чета. Леле, една година умрях от скука. Учителят пък имаше подход да диктува уроците като лекция, аз се карах с него, че в час се обсъжда, а не се пишат диктовки. Никой друг не го хващаше, че диктува от учебника и ние на практика го преписваме, защото не го бяха чели. Не толкова отдавна едно от най-унизителните наказания беше да преписваш вестник или нещо друго или да пишеш 100 пъти нещо и затова много се възмущавах.

Не знам как да накараш някого да свърши нещо, особено домашно, освен в безизходица и цайт нот. И то не изкуствено със заплахи, страх или нещо друго, а съвсем естествено създадена ситуация в която няма друг избор.

# 98
Сложил си много хубави розови очила, надявам се скоро да ги свалиш, за доброто на детето.

# 99
Ами естествено, че на 10 години мечтаеш за други неща, а не за домашното.

Тифи, пожелавам ти успех с твоя метод. Явно си убеден в това, което правиш. Мен лично много ме напряга, дори само да чета как подхождаш към детето, но в крайна сметка всеки си има някакви виждания и действа според тях. На мен определено ми е интересна твоята гледна точка, без значение какво мисля за нея.

# 100
На 10 години не пишат есета, още не са стигнали до писмен преразказ. В 5-ти клас се учат да пишат преразказ и преразказ от името на някой. Това за Хобит-а в друга държава ли е?

# 101
На 10 години не пишат есета, още не са стигнали до писмен преразказ. В 5-ти клас се учат да пишат преразказ и преразказ от името на някой. Това за Хобит-а в друга държава ли е?

В друга е, Аминка.

# 102
Сигурен ли си, че знае какво е планета? Моето още не знае. Не прави разлика между държава и планета и си ги нарича както си иска.

Моето дете знае за планетите от 3-4 годишен, включително с имена , размери и коя е червената, коя синята, кой е първият човек в орбита, първият човек на луната и тн, и също се вманиачаваше да гледа изстрели  на ракети. Просто лесно попива подобен тип информация, а има разни детски енциклопедии. Но моят знае и всички спирки на червената и оранжева линия на метрото и тук автобусните спирки на много линии, знае разписанието на влаковете и тн. Знае и континентите, месеци, сезони, дни от седмицата. Имената на родителите на децата в детската градина, Поне в нашия случай си е част от синдрома Simple Smile))
Приятелчето му знае пък разни вулкани, които не съм ги и чувала, а племеникът ми на тази възраст обикаляше с кофа с динозаври и обясняваше кой какъв вид е, какво яде и тн. Аз знам 3 вида динозаври.

Това, обаче, не му пречи да му е мн трудно с концентрацията за неща, които не са му интересни. Много мрази и български народни приказки, които обаче се изучават още от подготвителните групи и тн.много от задачите за фина моторика и тн.  Та е нормално детето лесно да учи каквото му е интересно, но да няма концентрация с нещата, които не са му интересни, или са му трудни. Но ако са задължителен майлстоун, трябва да се усвояват ( по възможност, игрово). Ако детето си е в норма, там не мисля, че изобщо бих насилвала. Каквото му е интересно.

# 103
Детето е в норма или не ми е известно да не е.
Всеки характер е смесица от много видове или дори от всички.

Есетата и Пи са просто два примера на нещо, което може да се научи много рано.

Подхода ми изхожда от факта, че преди време 5 годишни са пасяли сами крави, говеда и гъски, а между 5 и 10 годишни са работили какво ли не, включително във фабрики и мини. Съвременните стандарти за възпитание в Европа и САЩ третират децата като неможещи и непълноценни. Те са също толкова можещи и също толкова интелигентни, просто нямат знания и умения. Да не кажа и че преди да ги прецакаме са по-интелигентни от нас.
Средното IQ на хората пада. Някои казват, че може да се дължи на оловото в бензина до преди известно време, но това не е единствената причина.
Не може да отглеждаме децата като растения или диваци.
Детството е периода в който трябва да се добие понятие за всичко. Да се засадят в съзнанието луната, ракетите, растенията, животните, тока, магнетизма, радио вълните, механиката, човечността и социалните умения. Въобще всичко.
Не трябва да възпитаваме потребители на развлечения.

Детето се смее и играе от самосебе си, няма да го лишим от детство като сме честни с него.

Специално обръщам внимание дали и колко разбира времето. Не е вярно, че няма понятие от време.
Първо, не случайно често обяснявам, че за всяко нещо са необходими суровини, знания, умения и време през което да се положи труд за да го получим. - причината е именно детското нетърпение. Дори да искаш сладолед, трябва да се облечеш, обуеш, да извървиш разстоянието до магазина и т.н.
Детето знае, че пътуването с асансьора трае по-кратко от това до детската градина, което е по-кратко от това до морето или планината. Знае даже, че до едното море се пътува по-кратко отколкото до другото. Чай се прави по-бързо от мусака. Така че това, че нямали представа за времето са инсинуации.

# 104
Тифи, напротив, в Западна Европа се дава изключително по-голяма свобода и независимост на децата, отколкото в България, например. В България има свръхобгрижване до 50сетилетието на бебенцето.  В Германия, например, синът ми се научи да готви бисквитки и кейк на 3-4 годишна възраст, от първи клас задължително отиват сами на училище и тн. Учат децата сами да си планират академичните цели и как да ги постигат.
Другото невярно е тезата за айкюто.  Ай кюто се вдига, а не пада. Това е свързано с подобреното образование и повечето четене.  Нещо повече, в обществата, в които децата все още работят и пасат патки, правят адидас и найки и тн, там ай кюто е много по-ниско, отколкото в цивилизования свят.

Но определено е важно за детето да си има някакви задачи вкъщи. Това помага и когнитивното и моторното развитие, както и е добре за възпитанието. Моите са много лигави, но обичат да участват в разни домакински задачи чат-пат.

Общи условия

Активация на акаунт