Будапеща - перлата на Дунав 8

• 46 995
  • 591
  •   1
Отговори
# 465
Ние сме “колекционери” на Зоопаркове Simple Smile
За това първо за него питам. Ходили сме в почти 30 в Европа. Виена не ми е най-любим.
Надявам се в Будапеща да ни хареса.
Ние останахме доволни от посещението ни там, въпреки че бяхме с дете на 1г5м. Прекарахме около 4-5 часа. Има обособени детски площадки, където децата може да се забавляват допълнително. Купихме билети онлайн и не сме чакали на опашки.

# 466
  • София
Здравейте!
Предстои ни едноседмична ваканция (6 нощувки) в Будапеща от 01.04. Изчетох някои от старите теми, но исках да попитам няколко неща:
1/ някой от вас вадил ли е на детето си едномесечна карта за градския транспорт със снимка:
https://bkk.hu/en/tickets-and-passes/prices/monthly-budapest-pass-for-pupils/ и какви са изизскванията за издаването й. От всякъде ли може да се извади и по -скоро на летището има ли тази възможност?
Също ме интересува, тъй като на 01.04 самолета трябва да кацне в 20:25 часа тяхно време, гишето където продават картите до летището дали ще работи?
Ние ще сме трима възрастни с три деца на по 13 и 14 год.
Прочетох, че имало някакви карти за до 5 човека, но ние сме 6, а и на сайта им не успях да ги открия.
2/На връщане полета е рано сутринта - 6:45 часа и ако може да ми съдействате какъв е най-удачния транспорт, с който можем да стигнем от Akácfa u. 36 до летището (13 - 14 км). Предполагам ще тръгнем към 3:30 часа. Лошото е, че и едно такси няма да ни побере.
3/ С какъв транспорт можем да отидем до Сентендре/Вишеград/ Естергом и до кой от тези градове си заслужава най-много, защото предполагам, че няма да успеем и до трите? Иска ми се да отидем в музея на марципана в Сентендре.
За другите забележителности си правя списъци от прочетеното, но ще видим как ще ги комбинираме ден по ден. Оказва се, че доста неща има които искаме да видим, дано ни стигне времето, защото реално имаме 5 цели дни.
Предварително благодаря за информацията!

# 467
Все пак погледнете и моя съвет от тази страница, пост 276:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1493067.270
Става дума за 15-дневни карти, които са много изгодни. Единствено не знам до колко часа пътува автобус 200Е. И разбира се, зависи за колко дни сте и колко ще пътувате с транспорт, за да прецените дали е по-изгодно.
Имайте предвид, че проверките в транспорта са редовни и много обичат да хващат чужденците Simple Smile Като хайките в нашите софийски автобуси.

Здравейте, връщах се и четох напред назад, но не видях тия гишета на летището за хартиените карти денонощно ли работят или до някъкъв час? Пристигането ни ще е доста късно 22.30-23ч. Ако някой има информация нека сподели. Благодаря

# 468
  • София
Не работят денонощно. Според сайта им има 2 офиса на летището в терминали 2А и 2В, съответно до 22 и до 21 часа.

# 469
Така, и вече стигнах и до опцията за дигитален такъв, намерих го най-накрая на приложението! Много ви благодаря отново!

# 470
Здравейте!
Предстои ни пътуване в Европа.Ще минем през Будапеща за два дни.
Трябва ли да купя предварително билети за базиликата Св.Стефан или мога да разчитам на място да намеря?
Не откривам друг сайт за билети освен Get Your Guide.
Купила съм билети само за корабче по Дунав.
Благодаря за отговорите

# 471
Здравейте, мили хора, следващата цяла седмица ще бъдем в Будапеща с две деца на 2г. и 10г. Малката ще има рожден ден и ще съм Ви много благодарна, ако ми дадете идеи къде да го отпразнуваме:gift_heart:. Като цяло всякакви препоръки къде да отидем и какво би било интересно за деца ще са ми много полезни. Благодаря предварително 🙏

# 472
  • София
В Будапеща има детска железница - може да е интересно.

# 473
  • София
Здравейте, мили хора, следващата цяла седмица ще бъдем в Будапеща с две деца на 2г. и 10г. Малката ще има рожден ден и ще съм Ви много благодарна, ако ми дадете идеи къде да го отпразнуваме:gift_heart:. Като цяло всякакви препоръки къде да отидем и какво би било интересно за деца ще са ми много полезни. Благодаря предварително 🙏

Има два ресторанта с интересен интериор - The magic и Pirate Empire. Задължително ще ви трябва резервация, поне за първия със сигурност.

# 474
  • Казанлък
Вчера се върнах от моето първо соло пътешествие, което реших да бъде в Будапеща. Темата много ми помогна! Благодаря на всички за отзиви и съвети. Бях само за два дена, но успях да видя доста неща.
Нямаше време за музеи този път, но нека да има още повод да се върна там.
Иначе моят план беше следния. Късно пристигане в хотела, бързо настаняване и сън )
Избрах Hotel Memories Budapest, който се намира точно до Синагогата. Чудесен е. Със страхотна закуска и целодневен достъп до буфета, където по всяко време можете да пиете вода, сокове, кафе, чай и всякакви други напитки, както и сладки или солени неща ( докато ги има налични). Наистина беше добро попадение. Сутринта на втория ден, след като оставих ключа от стаята, оставих си багажа в стаичката и обикалях часове, после ми позволиха пак да се подкрепя долу в бюфета преди да тръгна за летището.
Ден първи. Сутрин рано след закуската тръгнах с автобуса към Рибарския Бастион, достъп до кулите преди 9 ч. е безплатен. Влязох и в църквата Св. Матеуш. Много ми хареса там. След това с автобусчето 4 спирки до замъка Буда. От задната страна от спирката качването става с асансьор. Разходих се там, слязох долу към моста Сечени, минах по него един път и половина )))
От там тръгнах директно към зоопарка, където прекарах поне 3 часа. Хареса ми много. Особено пингвините и маймуните. После се разходих до Замъка Вайдахуняд и наоколо, площада на героите и с жълтото метро се прибрах във хотела за малко почивка.
Вечерта се чудих дали да отида на корабчето, но после реших да си направя разходка и да видя вечерния град със светлините му от различните точки. Изчаках залеза около парламента, оттам с метрото (за 1 спирка) се прехвърлих от другата страна, точно срещу парламента. Оттам с трамвай и автобус 16 хоп… и пак на рибарските кули!
Много гледки, много нещо. Още са ми пред очите светлините на града!
На втория ден сутринта имах резервирано посещение на Парламента. Доволна съм, заслужаваше да се види. Само дето не показват кралските атрибути, стоят заградени с един параван, унгарска му работа.
След закуска и кафе тръгнах към хълма Гелерт. Качих се откъм единия мост и слязох към другия. Преди това посетих и Пещерната църква Гелерт. Интересно място. Отгоре гледките се чудесни. Цитаделата е още в ремонт, но има доста площадки с гледки на различни нива. Така че ходенето си заслужаваше. И накрая посетих църквата на Св. Ищван, като взех комбинирания билет и се качих на панорамната площадка. Ееее, 360• панорама е просто спираща дъха! Така приключи моето първо пътешествие до Будапеща. Сигурна съм, че един ден бих искала да се върна отново.
Най много се притеснявах за транспорта и валидация. Взех два пъти дневна онлайн карта за 24 ч. Че дори и с всичкия транспорт, който ползвах, аз пак навъртях 20+ км в първия ден и 16+ през втория. Така че си заслужава картата. Валидирането се оказа лесно, провериха ме само веднъж в трамвая.

А, сетих се и за още нещо. Вземете си малко форинти. Дори и само 1-2 хиляди. В платените тоалетни, които ползвах аз (поне на Рибарския бастион и замъка Буда), не приемаха карти, а само форинти (250) или 1 евро.

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 08:42 от valpan

# 475
  • EU
Здравейте! И ние се върнахме в нощта към четвъртък от Будапеща. За първи път ходим там. Излезе ни 350 лева на човек хотел +самолет за 3 нощувки и 3 пълни дни. Хотелът, в който бяхме е Marmara hotel Budapest. 4 звезди с включена закуска.  Разположението е добро, закуската също, но леглата не бяха удобни и широки, градски транспорт не сме ползвали. Първият ден посветихме на горния град покрай парламента, моста Сечени към замъка Буда отвън, разходка и панорамни гледки. След обиколката се върнахме по моста, прочутата Андраши и отидохме в прочутото кафе Ню Йорк. Е, наистина е много красиво вътре! Имаше и оркестър, изпълняващ класическа музика. Хапнахме по един десерт по 8 евро, поснимахме се и отидохме да хапнем по един гулаш-10 евро. Към хотела минахме и по известната улица Вици, пипах корема на статуята полицай, имаше великденски базар, качихме се тъкмо по залез към променадата на Дунав, снимахме обувките, почнаха да светкат лампите и докато стигнем парламента,  тъкмо видяхме и всичко осветено.
Решихме, че с темповете на разглеждане имаме възможност да отскочим до друг град и от организираните екскурзии прочетохме за Сентендре и Естергом.
На сутринта хванахме влак до Сентендре. Малко трудно намерихме спирката,  защото беше под един мост. Купихме си по 2 билета на човек от 450 форинта с мисълта 1 за отиване и 1 за връщане. Дори една рускиня не каза, че трябвало да има по 2 на човек до там. Не знам кое е правилно, но никой не ни провери.
Градчето е малко, китно, цветно, тихо. Има цех, магазин и музей на марципана. Към 14 решихме, че ще отидем до Естергом. Билет от шофьора на автобуса струваше 900 форинта. В него има огромна църква, която беше в ремонт и точно на гърба на цървата замък. Помотахме се и си хванахме влака до Будапеща. Хапнахме в прехвален италиански ресторант гъбена супа.
Последния ден си оставихме багажа в хотела и отидохме в градския парк за площада на героите и замъка Вайдахуняд. На връщане видяхме и къде е българското посолство, къщата на терора, операта, оперетата, кафе, хапване на лангош от  базара, по магазините и наобратно.
От и до летището пътувахме с метро и автобус 200Е, който е на цената на градски транспорт. Изтеглихме си и приложението за транспорта им,  но нещо не можах да го разбера.
Ползвахме гугъл мапс за пътуване и придвижване. На корабче не се возихме, защото доста духаше.
Като цяло Будапеща се видя скъп град, приличаше ми на нещо средно от Виена и Загреб.

# 476
  • софия
Идвам да изкажа огромни благодарности на всички пишещи в темата. Благодарение на Вас се ориентирах за всичко което трябва де посети.

Приключи и нашето тридневно пътешествие. Купихме си 72 часови карти за градски транспорт, което много ни улесни, както при придвижването от и до летището, така и при преходите из града. Проверяваха ни доста пъти.
Уцелихме и посещение на някаква израелска делегация и големи части от града бяха отцепени, но не ни затрудни много.

Много красив град! За мен е по - красив от Виена. Гледките вечерта от корабчето са спиращи дъха. Просто невероятно! Замъка и Рибарския бастион са като от приказките. Не ни стигна времето за всичко, но следващия път.

# 477
Здравейте, включвам се и аз с разказ, макар и по-късно, за Будапеща и какво правихме 3 дни там и ориентировъчни суми. Пристигнахме късно вечерта и си хванахме 200 Е и метро. Взехме 72-часова електронна карта – около 26 лв. – конкретно ние я купихме през приложението предварително (можеш да настроиш от кога да е валидна). Онлайн картите се валидират с QR код на влизане, до вратите, или отпред – на кабинката на шофьора. Направи ми впечатление, че проверяват почти постоянно картите – гледайте да сте изрядни, защото глобата е около 100 лв..
Бях намерила много хубав апартамент на комуникативно място (не си падам по хотелите), за три нощувки платихме около 260 лв.. Когато гледам за апартаменти, винади се съобразявам да са по-близо до центъра и да имам достъп до повече разновидности градски транспорт.
Ден 1: Станахме по-раничко, защото искахме да ходим на баня – отидохме с метро до Централната баня, билетите преди 9 часа са една идея по-евтини и решихме да се възползваме, тъй като така и така смятахме да стоим там около 2-3 часа. Цената на два билета беше между 80-90 лв.(преди 9 ч.). Хубавото на ранния час е, че водата е чиста и не е блъсканица, към 11 стана ад. Тези билети се закупуват единствено на място, от страничната каса, която е от страната на метрото. Аз не съм любител на баните по начало, но приятелят ми е. Пространството е голямо, има безброй басейни.
След това се разходихме до замъка в градската градина, отидохме до площада на героите, след което се отправихме към зоопарка. Чудихме от България дали да го посетим. В крайна сметка отидохме и смея да твърдя, че останахме доста очаровани. Билетът на човек беше около 26 лв.. Много добре организирано, помислено за детайла. Имаше клетки, в които може да се влиза, което ще е доста вълнуващо за деца. Обиколката не е малко време – около 3 часа. После решихме да отидем до острова. Върнахме се до парламента, за да хапнем. После си направихме една дълга разходка по Дунав. Посетихме сладкарница GERBERAUD, след което се насочихме към корабчето, което бяхме запазили предварително. Ние се спряхме на това с неограниченото просеко – около 50 лв. на човек. Доволни останахме, макар че беше леко шумно. (целия ден: 32 675 крачки)
Ден 2: Ден за Буда – отидохме до Бастиона с автобус, платихме за кулите – под 10 лв. на човек, пийнахме по едно кафе там, разгледахме църквата (не помня колко пари беше – някъде до 20 лв. на човек). Посетихме замъка – много красива гледка към Пеща, разгледахме историческия музей (около 2 часа) – 20-30 лв. вход – от там не съм много очарована, но е въпрос на преценка. После обядвахме в Буда, минахме по моста Сечени, разходихме се пак по търговските улици Св. Стефан видяхме, жалко, че пак изпуснахме времето и отидохме към 17;30 (беше затворена, но доколкото разбрах не е нужна предварителна резервация). После отидохме пак на разходка в градската градина, защото много ни хареса. (24 335 крачки)
Ден 3: Халите разгледахме – от там купихме сувенирите – на най-разумни цени бяха. (съвет: разглеждайте щандовете в двата края, а не средните - цените са по-високи) Пак разходка по търговската улица, по Дунав след това, хапнахме, после се насочихме към синагогата. Вървяхме по малки улички и се любувахме на архитектурата. После метро – автобус – летище. (21 455 крачки)
Крачките ги пиша, за да може всеки да си направи преценка. Бяхме обменили 400 лв. във форинти и отделно използвахме Револют.
Впечатленията ми за храната с хубави, за цените – скъпо е. Хубаво е да планирате предварително бюджета си, ако не искате да харчите много. На ден при нас отиваха по около 100 – 150 лв. (не включвам спането) на човек. Местните са доста дружелюбни по мои впечатления.

# 478
  • Пловдив
Не само в Будапеща е скъпо,а в цяла Унгария.Ние със съпруга ми сме решили да отидем до термалното езеро Хевиз,около Балатон(двете езера са много близо).

# 479
Чудесен разказ darbie9596! И много полезна информация 😊 Халите дали не са Central market hall? Аз съм резервирала апартамент близо до тях и ги набелязах за пазар на сувенири, че даже и за бързо хапване.

Общи условия

Активация на акаунт