Будапеща - перлата на Дунав 8

• 46 931
  • 591
  •   1
Отговори
# 480
Момичета, толкова интересни и полезни разкази!
Като се върна, ще разкажа и аз.
Утре пристигаме и се чудя какво яке да си взема. Дали по-дебело и по-дълго.
Или късо и по-тънко.
Гледам мин. 7 градуса, максимални 18-19 градуса, но жълт код за вятър.
И се чудя дали няма да е студено като се разхождаме вечер..

# 481
Или късо и по-тънко.
Щом е обявен жълт код... аз бих заложила на по-дебело и дълго.

# 482
  • Варна
ама го дават и да се стопля

# 483
Чудесен разказ darbie9596! И много полезна информация 😊 Халите дали не са Central market hall? Аз съм резервирала апартамент близо до тях и ги набелязах за пазар на сувенири, че даже и за бързо хапване.

Да, точно те. Горе готвената храна ми направи впечатление, че е доста по-скъпа, но не съм огледала много, много. Не ми се ще да Ви подведа. Simple Smile

Или късо и по-тънко.

Около Дунав духа доста, имайте го предвид при подготовката на багажа. Simple Smile

# 484
  • София
Или късо и по-тънко.

Здравейте и от мен!
Ние се завърнахме в понеделник, като през повечето дни беше до 21 градуса, а последният падна рязко максималната - 9 градуса. Дори и в по-топлите дни, около Дунава и в Буда си беше доста ветровито и хладно. Ние заложихме на по-дебели якета, като е хубаво да си вземете и шапки или тънък шал, ако нямате качулки.
Ще опитам тези дни и аз да разкажа по-нашироко за нашата ваканция, която беше 5 пълни дни, за които смятам че обиколихме почти всички важни забележителности, за които бях изчела в темата.
Central market hall са въпросните хали, но искам да кажа, че аз лично не бях изобщо впечатлена от тях. Там е доста по-скъпо от магазините навън и имайте предвид, че работят през седмицата до 18.00 часа, в неделя до 16.00 часа, като половината сергии бяха затворени.
Срещу тях е началото на  ул. Ваци.

# 485
Халите са доста мръсни. Долу имаше тук там интересни щандове за храни. Храната на втория етаж изглеждаше изсъхнала и нелицеприятна. Горе беше натъпкано с щандове пълни с китайски боклуци, руски матрьошки и всякакви турски парцали. Честно казано ми напомниха на онези базари от годините след соца, които имаше във всеки краен квартал. Аз автентичен сувенир не можах да видя там. Но снимахме сградата. Интересна архитектура.

Реално си купихме за спомен разни неща направени от рог(дълга обувалка, гребен, шноли, гривни) на базара на площад Вьорьошмарти за доста смешни пари. Подобни на една английска марка са в стотици паундове.

Принципно харесвам хали/пазари. Във Флоренция например на втория етаж има доста добра храна, но в Будапеща не е такъв случая. В Палермо на градския пазар можеш да видиш всевъзможни риби и да хапнеш традиционна храна.

# 486
Здравейте, включвам се и аз с разказ, макар и по-късно, за Будапеща и какво правихме 3 дни там и ориентировъчни суми. Пристигнахме късно вечерта и си хванахме 200 Е и метро. Взехме 72-часова електронна карта – около 26 лв. – конкретно ние я купихме през приложението предварително (можеш да настроиш от кога да е валидна). Онлайн картите се валидират с QR код на влизане, до вратите, или отпред – на кабинката на шофьора. Направи ми впечатление, че проверяват почти постоянно картите – гледайте да сте изрядни, защото глобата е около 100 лв..

Моля, напиши приложението, през което взе карти.

# 487
Budapest Go е приложението.

# 488
  • София
Здравейте,
предстои ми пътуване до Будапеща за 4 дни с 2 деца на 8 и на 6.
Планираме да посетим тропикариума, зоопарка, вечеря в The Magic, Буда ( с прилежащите забележителности)
и разходка по Дунав. И всичко останало, за което децата имат сили.
Наела съм апартамент в центъра до Операта (не е от нах-евтините, но е на удобно място и има всичко, което искам да има в един апартамент). Пристигаме късно и за щастие от букинг ми предлагат безплатен трансфер от летището, което ще ми спести мъкнене на заспали деца по градския транспорт.
Вече горе долу се ориентирах за картите и билетите  за градския транспорт (благодаря ви за което) и сега остава една подробност, с която още не съм се справила. Полета за София ни е в 20.30 вечерта , а от апартамента трябва да се изнесем в 10.00 сутринта. Имам 2 малки куфара и не ми се мъкнат по улиците. Имате ли някаква идея какво мога да направя (да ги оставя някъде срещу заплащане или нещо подобно)? Първо пътуване ми е с деца и ми се иска да имам варианти за всичко.

# 489
  • Свищов
Да дам съвет за Буда. След моста Сечени хванахме автобустчета, които са от типа Hop-on Hop-off. Спират на 4 места - Бастиона, Стария град, Замъка Буда и градините на Замъка в долната част. Цената им беше 6000 форинта на човек, но платихме само възрастните, а фуникуляра е 5000 на човек и май няма отстъпка...не разбрах, но те вдига само до замъка и после пеш по другите места. С бусчетата те спират и на всеки 5-10 минути минават и може по всяко време в рамките на деня да се качиш. За деца според мен е ок така, защото въпреки тях, само из Буда навъртяхме 10000 крачки за 1 сутрин. Да Буда пътува и автобус 16А мисля, че беше. За деца, ако са любители на животни, горещо препоръчвам зоо кафето, което е до Халите, както и музеят на котките. Тези места са с предварителна резервация и точни часове. На нас ни хареса в пъти повече от The Magic.

# 490
Здравейте,
предстои ми пътуване до Будапеща за 4 дни с 2 деца на 8 и на 6.
Планираме да посетим тропикариума, зоопарка, вечеря в The Magic, Буда ( с прилежащите забележителности)
и разходка по Дунав. И всичко останало, за което децата имат сили.
Наела съм апартамент в центъра до Операта (не е от нах-евтините, но е на удобно място и има всичко, което искам да има в един апартамент). Пристигаме късно и за щастие от букинг ми предлагат безплатен трансфер от летището, което ще ми спести мъкнене на заспали деца по градския транспорт.
Вече горе долу се ориентирах за картите и билетите  за градския транспорт (благодаря ви за което) и сега остава една подробност, с която още не съм се справила. Полета за София ни е в 20.30 вечерта , а от апартамента трябва да се изнесем в 10.00 сутринта. Имам 2 малки куфара и не ми се мъкнат по улиците. Имате ли някаква идея какво мога да направя (да ги оставя някъде срещу заплащане или нещо подобно)? Първо пътуване ми е с деца и ми се иска да имам варианти за всичко.
Radical Storage

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 11:57 от bubkab

# 491
  • София
Много полезно - благодаря!

# 492
  • София
Здравейте,
Другата седмица ще сме в Будапеща и имам няколко въпроса след като изчетох темата:
*Карта за градски транспорт, която е за до 5 човека от къде се купува и може ли да се закупи онлайн? Ще съм благодарна ако ми изпратите линк.
*Има ли ГТ по Дунава (корабчета, както е например в Истанбул) и въпросната карта важи ли за транспорт по Дунава ако има такъв?
*До остров Маргит с какъв ГТ може да се стигне.

# 493
До острова се стига с трамвай и автобус (върти ми се 6 трамвай и 26 автобус, но трябва да проверите) Спирката е на моста и оттам пеша - има сухопътна връзка с острова.
За картата, ако не Ви ориентира някой оттук - изтеглете Budapest Go и вижте дали има възможност за онлайн закупуване.
Мисля, че няма кораби градски транспорт.

# 494
  • Свищов
До колкото прочетох тази карта за до 5 човека е отпаднала някъде в началото на годината. Със сигурност в Budapest Go я няма. Също така да отбележа, че не таксуваха детето за корабчето, както и за бусчетата от типа hop on-hop off в Буда, а тя е на 9. По принцип до 6 г. е безплатно.

Общи условия

Активация на акаунт