🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 60]

• 68 005
  • 837
  •   1
Отговори
# 315

Може да не е новина, но тъй като Евронюз го написаха днес:
Еднократното пътуване с Истáнбулкарт става 9.90 TL  (с ученическа карта 4.83 TL)

Увеличението е с 29.1% общо за транспортните услуги в Истанбул.
Пълният електронен билет се увеличава от 7,67 TL на 9,90 TL.
Ученическият от 3,74 TL на 4,83 TL.
Билет за учител -  от 5,49 TL та 7,09 TL
Абонаментна карта - от 602 TL на 777 TL
Ученическа и студентска абонаментна карта от 109 TL на 140 TL
Еднократен билет за микробус: от 5,25 TL на 7 TL
Жълто такси за къси разстояния
Цената на километър на такситата става от 6,30 TL на 8,51 TL.
Първоначална такса за такситата става от 9,80 TL на 12,65 TL
Такса за такси на къси разстояния: от 28 TL на 40 TL

Последна редакция: вт, 27 дек 2022, 15:03 от diziler

# 316
  • София
Може да не е новина, но тъй като Евронюз го написаха днес:
Еднократното пътуване с Истáнбулкарт става 9.90 TL  (с ученическа карта 4.83 TL)
Diziler, благодаря за информацията. Все още новите тарифи не са отразени в сайтовете на метрото / за метрото и трамвайните линии/ и на Мармарая, но щом информационните агенции са го пуснали като информация значи ще стане.
Не че увеличението от 70ст. на 1 лв. прави скъпо пътуването с градския транспорт в Истанбул, но си е неприятно като всяко увеличение.
На 7 януари сутринта пристигаме в Истанбул и ще мога със сигурност да напиша точно и какви са новите цени за еднократни пътувания и за пълния билет на Мармарай

# 317
Да ви питам нещо малко странично - купих си от Египетския пазар един чай на прах, който ме почерпиха и ми хареса, взех микс нар и евкалипт. Казвам на прах, защото стои на едни големи купчини и има различни (като че ли най-вече са плодови), търсих из гугъл да им видя състава, но нищо не намерих, вътре имат добавена захар и се замислих, че не са натурални....Ако има някой наясно, ще помоля да се включи и да ми обясни какви са и как се правят.

# 318
Еее че едно време в Бг ги продаваха. Може пак от Турция да са били всъщност. Ако търсиш да са здравословни няма да са (захар, боя, кой знае каква технология да стане на прах, гранулки и определено ще има още нещо тая пудра да не се овлажнява и да стане на една буца. Иначе ако ще ги пиеш за кеф, нямаш грижи. Моя мъж преди години ми беше взел от нар едно малко пакетче. Стои си чая още. Нищо му няма. Пием си от време не време. Та и ти не го мисли. Наслаждавай се на чая и спомените и това е.

# 319
  • София
Здравейте, утре пътуваме до Истанбул с тур.агенция за новогодишните празници, ще бъдем там 4 дни, в хотела имаме закуска и вечеря.Може ли някой да ме ориентира колко турски лири ще ни трябват. Не планувам шопинг, единствено такси до Босфора, хотела е на около 16 км.от корабчетата и посещение на Аквариум и историческата част,  и обяд в някое ресторантче около Босфора,но не с агенцията.Те искат по 20 Евро само за корабчетата на човек, ще бъда с две деца. И знам, че направим ли си го сами ще ни е по-евтино.
Мисля да обменя 600 лв., но не знам ще ни стигнат ли за 4 дни на трите, не съм била там от 6 години и не знам как са се променили цените.

Последна редакция: ср, 28 дек 2022, 10:00 от nellyani

# 320
Може да си вземете евро или долари за всеки случай, и ако се наложи да си обмените в чейндж бюро, да ви е спокойно.

# 321
  • Къде ли не
За четири дни двама човека похарчихме 350 лв. за обяди, вечери с бира, кафета с баклави и сокове. Накрая ни бяха останали  към хиляда лири, с които си купихме билетите за автобуса. Входовете на туристическите обекти си ги плащахме с карта.

# 322
За ориентир за такситата, за 10км сме плащали ориентировъчно 100-120 лири. Ползвахме Uber app на телефона, но те нямат Uber. С този app се викат техните таксита, изчислява колко ще ти струва предварително, можеш да видиш преди да ползваш колата.

# 323
vici75 а какъв интернет ползвате?
благодаря!

# 324
Аз не живея в БГ и моя план там където живея ми осигурява интернет навсякъде по света. Ползвах си моя интернет.

# 325
  • Варна
Малко не по темата, но да споделя.
Вчера се върнахме от Кипър.  Ходихме и в турската част. И тук ДСК пак избиха рибата, при плащане с тяхна карта лирата е 12 стотинки, а на Булбанк 10.  20 % разлика ,тези нямат наяждане, добре, че направих само една малка покупка да видя какъв е курса им. Те си я превалутират през дървения им курс продава, а не по централния.
Иначе и през двете банки еврото е 1,98 лева.

Последна редакция: ср, 28 дек 2022, 19:45 от ninoto

# 326
  • София
Здравейте! Ще пътувам сама с дете на 15 г. с декларация от другия родител. Трябва ли да нося оригиналният акт за раждане на детето?

# 327
  • където ми е най-добре
ninoto може ли един страничен въпрос за Кипър
Скрит текст:
Бяха ме предупредили, че ако отида до турската част на Кипър няма да мога да използвам паспорта си при влизане в Гърция (нищо, че може и с лична карта), защото има печат от там. На вас някой споменавал ли ви е това?

# 328
Аз съм ходила, в Ларнака кацаме с лична карта, на влизане в Северен Кипър си дадохме паспортите, после пак. Дефакто личната карта само на летището сме показвали.

# 329
Здравейте, утре пътуваме до Истанбул с тур.агенция за новогодишните празници, ще бъдем там 4 дни, в хотела имаме закуска и вечеря.Може ли някой да ме ориентира колко турски лири ще ни трябват. Не планувам шопинг, единствено такси до Босфора, хотела е на около 16 км.от корабчетата и посещение на Аквариум и историческата част,  и обяд в някое ресторантче около Босфора,но не с агенцията.Те искат по 20 Евро само за корабчетата на човек, ще бъда с две деца. И знам, че направим ли си го сами ще ни е по-евтино.
Мисля да обменя 600 лв., но не знам ще ни стигнат ли за 4 дни на трите, не съм била там от 6 години и не знам как са се променили цените.
На 90%да не кажа 99 навсякъде може да се плаща с карта,т.е не виждам смисъл от толкова пари обърнати в брой. Преспокойно може да си обмените 200лв.и това е. Иначе края на ноември се качихме на корабче от страни на Долмабахче и беше по спомен 325тл.,беше готино,хубаво време. Целия тур беше около 1.40часа. Иначе за обяди зависи къде седнете. В заведение тип тропс къща на капалъто за две основни с някви разядки платихме 40лв. В мол в ресторант тип Хепи за много повече храна и напитки 27лв.

Общи условия

Активация на акаунт