🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 60]

• 67 004
  • 837
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Тъй като намирам разнопосочна информация при пътуване с чужд автомобил трябва ли легализация на пълномощното или само превод на турски е достатъчно?

Само пълномощно, може и на английски, но да е от оторизирано бюро за превод. Апостил не е нужен.

# 616
Не пуснах интернет нито един ден, посетих нови места, губих се, намирах се, абе приключенствах пълноценно.
Мен това по- скоро би ми скапало почивката, отколкото да ми я направи по- хубава. Затова пътувам и с туристическа агенция. Вървиш си след гида и той има отговорността къде и как да те заведе. Обичам спокойствието и сигурността 🙂

# 617
Чудесно! Аз обаче мразя организирани екскурзии и да вървя след някой. И като цяло да съм зависима от някой. Не съм чак толкова неориентирана, че да ми се налага да зяпам картата на телефона постоянно, достатъчно ми е да погледна сутрин в хотела, за да знам къде горе долу отивам и ако ще ползвам транспорт кой би ми свършил работа.

# 618
Истината е, че хората, които винаги залагат "на сигурно" и нямат потребност от /излишни за тях/ емоции по организацията и преживяването на самостоятелно планирана екскурзия, няма как да разберат и да влязат в обувките на останалите, за които  голяма част от кефа е точно в организацията, в проучването за интересни места, в загубването, ако щете... И в нашето обкръжение повечето хора ни се чудят как се оправяме сами навсякъде, как ММ имал смелостта Laughing    да шофира в Истанбул, все едно на Марс е дръзнал да отиде ....
На мен пък ми е тъжно като видя цели орди от хора, отишли с организирани екскурзии, строени като войници ги водят като мечки на синджир. Да не говорим колко по-скъпо излиза всичко на финала. Оправдавам го да кажем за по-възрастни и  неориентирани хора, които по друг начин не биха имали  шанс да посетят желано място, но за средностатистически хора, в разцвета на силите си ми е необяснимо участие в подобни организирани мероприятия.

# 619
Първият път, когато посетих Истанбул беше с агенция, въпреки, че пак си имахме наша си програма. От тогава насетне ходим всеки път сами, дори и последния се престрашихме да шофираме там. Ами самостоятелното пътуване няма нищо ама нищо общо с другия вид. Ако не се “загубиш” из уличките, ако не не разполагаш с времето си да опознаеш истинското лице на града, хората, да де разбереш на турско-българо-английски с някой местен, който да те упъти, да попаднеш случайно на някое забутано, но пък уникално вкусно местенце за хапване, то тогава изобщо не можеш да кажеш, че си посетил и насладил истински на Истанбул.
Друг аспект е, че за мен 60% от удоволствието от пътуването е самото му организиране, но може би защото разполагам с време, в което да го правя, знам ли..
Хора всякакви. Затова всеки да си пътува така както му е кеф.

# 620
  • София
Да разбирам ли, че в градския транспорт все още не може да се пътува/чекира само с кредитна/дебитна карта?
И че четирима души могат да минават с 1 карта за траснпорта?
За корабчетата само ме вълнува конкретно. За 8 пътувания общо, по 2 на човек, трябва след купуването на картата да я заредим с около 100 лири, нали така, мерси!

# 621
  • София
Да разбирам ли, че в градския транспорт все още не може да се пътува/чекира само с кредитна/дебитна карта?
И че четирима души могат да минават с 1 карта за траснпорта?
За корабчетата само ме вълнува конкретно. За 8 пътувания общо, по 2 на човек, трябва след купуването на картата да я заредим с около 100 лири, нали така, мерси!
На първия въпрос не зная отговора.
на втория и третия- да!
Можете четирима да пътувате с една карта, просто четири пъти я валидираш при влизане.
Да, 100 лири ще Ви трябват за 8 пътувания, ако цената на пътуването не е над 12 лири.

# 622
Бихте ли казали дали е подходящо пътуване до Истанбул с 10г дете, бащата няма да е с нас. Полет до Истанбул и оттам с влак за България. Детето няма Бг паспорт, може би и виза ще трябва (ЕС)? Обмислям може би два дни с преспивка по време на католическия Великден.

# 623
Здравейте!

Планираме пътуване до Истанбул през април. Този път реших да не ходим с агенция, а директно с автобус от Благоевград. Имам вече хотел, но и един въпрос. Видях, че Рамазан е до 20ти април. Ние ще сме там на 21ви, това, че е празник дали ще повлияе на магазините, пазарите и т.н. Въпроса ми е дали ще почиват тези дни или не, дали имате представа?

# 624
  • София
Здравейте!

Планираме пътуване до Истанбул през април. Този път реших да не ходим с агенция, а директно с автобус от Благоевград. Имам вече хотел, но и един въпрос. Видях, че Рамазан е до 20ти април. Ние ще сме там на 21ви, това, че е празник дали ще повлияе на магазините, пазарите и т.н. Въпроса ми е дали ще почиват тези дни или не, дали имате представа?
Рамазан байрам (Шекер байрам) тази година започва по залез на последния ден от Рамазан – 20 април  и продължава три дни – от 21 до 23 април. Обикновено първият ден ( в случая 21 април) абсолютно всичко е затворено. Хората цял месец са постили и е време да празнуват. Вторият ден тук таме може да поотворят нещо...
Няма нищо отворено, но пък е чудно време за разходки из Истанбул. Моят съвет е просто да смените датите на посещение ако са Ви важни магазини и пазари.
След като пътувате самостоятелно едва ли ще Ви е толкова трудно.
Хотели бол, пък и съм сигурен, че този, който сте резервирали не сте платили, или пък ако е платен е с безплатно анулиране

# 625
Бихте ли казали дали е подходящо пътуване до Истанбул с 10г дете, бащата няма да е с нас. Полет до Истанбул и оттам с влак за България. Детето няма Бг паспорт, може би и виза ще трябва (ЕС)? Обмислям може би два дни с преспивка по време на католическия Великден.

Без паспорт мисля че няма как да пътува. Освен това ще ви трябва задължително и пълномощно

# 626
Ива си паспорт, но не е български. На българите май отпускат виза на границата, или греша? За другите може са трябва и в посолството да ходим.

Имах близка туркиня, но родена и израстнала в Германия (сега пак е там и не мога да я питам). Родителите й са от Анкара. Казваше (2008), когато беше 20г+, че не й разрешавали да пътува и ходи сама в Истанбул. Затова питах за посещение с дете. Лично предполагам, е сравнително безопастно, но знам ли? Близки попаднаха там дни преди големия атентат преди няколко години….

# 627
  • София
Ива си паспорт, но не е български. На българите май отпускат виза на границата, или греша? За другите може са трябва и в посолството да ходим.

Имах близка туркиня, но родена и израстнала в Германия (сега пак е там и не мога да я питам). Родителите й са от Анкара. Казваше (2008), когато беше 20г+, че не й разрешавали да пътува и ходи сама в Истанбул. Затова питах за посещение с дете. Лично предполагам, е сравнително безопастно, но знам ли? Близки попаднаха там дни преди големия атентат преди няколко години….
Или са били родители с твърде строги морални норми, или ги е било страх да не се загуби в огромния град. Нищо страшно няма. Град като град. Само дето е голям. Simple Smile Колкото се пазиш в София, толкова и там. В интерес на истината погледите на скучаещите мъже са по-дръзки към сама жена, отколкото ако е придружавана от мъж. Но само толкова. В темата има много жени, които ходят сами или по женски и никой не се е чувствал застрашен. Разбира се, добре е облеклото да е съобразено с това, че е мюсюлманска държава. Не е най-приемливото да си с минижуп или потник, който едва скрива нещо. Wink Няма да си застрашена от това, но ще събираш всички погледи. Simple Smile

А атентати се случват навсякъде. Заради това няма да спрем да пътуваме...

Визата зависи от страната. Германците са без визи. Българите също. Просто показваме лична карта.

Последна редакция: нд, 19 фев 2023, 20:00 от Тaня67

# 628
Аз съм съгласна с облеклото в Истанбул, че трябва да е съобразено. Но по Истиклял, толкова разголени жени видях, че мен срам ме хвана. В азиатската част, младите девойки и те  бяха много смели. Сега по крайните квартали ако тръгнеш така, може и да не е на добре. Еле пък ако се планува посещение на църкви и джамии. Абсурд. Но по централните места. Няма проблем сякаш.

# 629
  • София
Затова написах, че нищо лошо няма да се случи, ако облеклото е предизвикателно, но ще приковава погледите, а доколкото разбирам, жената има някакви притеснения.

Общи условия

Активация на акаунт