Дванайсетокласници - тема 2

• 61 807
  • 790
  •   1
Отговори
# 270
  • тук-там
И в Германия е късен приема за медицина. Моята от сега кандидатства за общежитие, там където може рано и без наличен прием. Трябва добре да се изчислят шансовете и да се действа по отрано. След приема е късно на повечето места.

# 271
  • София
Руми, ами то по- добре че сега се е усетила, че не е нейното. Навреме е все пак.

# 272
  • В светлината на слънцето

Това категорично НЕ е вярно! Казвам го като журналист и ментор на студенти от СУ, НБУ и УНСС, носител на “Златно перо” за принос в бг изкуство и култура. Добавям мнението и на колеги, които са топ имената в различни направления на журналистиката в бг: принт, дигитални издания, радио, тв. Журналистика НЕ се учи в НБУ и стига вече с тия глупости! Няма качествен журналист, който би казал такава тъпотия. Всички сме наясно с жалкото ниво там, безобразно ниско. Нямате си представа за каква неграмотност иде реч. Ако някой наистина се е залетял да учи точно журналистика в НБУ, ами ок - негов избор. Но само моля да не се говорят измислици от лаици на принципа ЕЖК. Ако си бил 30 години в тази професия, просто ще си наясно с нещата. Съжалявам, че съм така рязка, но наистина това са нелепи неща, а има деца, които четат дори тук и събират мнения - не бих искала да четат лъжи от хора, които не са в тази професия и не познават отвътре нещата. В България разбирачите са винаги повече от знаещите и най-гръмогласни.

Последна редакция: чт, 10 ное 2022, 09:54 от lulumba

# 273
  • София
Хубаво, Лулумба, изтривам си лъжите.
 Никога не съм се имала за "разбирач, и то от най- гръмогласните“. И точно защото  не разбирам, съм питала хора в тази професия, а не ЕЖК. И съм получила различни мнения. Грешката ми е, че ги споделям тук, наистина съжалявам за което!
Ще спра с "тия глупости", обещавам.
Трия. Моля, махни цитата с моите глупости от мнението си, за да спя спокойно, че не съм нанесла непоправими щети на бъдещето на някое дете.

Последна редакция: чт, 10 ное 2022, 05:55 от Валенцето

# 274
По молба на Валето изтрих нейния цитат. Пак се извинявам на всички за острия тон, но неведнъж бе писано това за НБУ журналистика, а е толкова далеч от реалността, че няма накъде.

# 275
  • София
В НБУ има специалности, които стават и такива, които не стават. Зависи от факултета. И все пак, никога, ама никога няма да разбера едно нещо. Детето да изкара резултат, който стига за СУ или ТУ и да предпочете НБУ, заради базата. Или, още по-лошо, за да му е "леко". Той щото животът след това е един лек, лек...Тези деца трябва най-накрая да станат личности, способни да се справят сами, не мама да ходи след тях. И после се чудим защо "младото поколение" са такива, каквито са. Все на работата лекото и на хляба мекото, семейства създават на 40, хващайки последния влак, сакън да не се прецакат. И живеят при мама и тате, докато може, пак за да има кой да опъва. Аз разбирам, че децата са ни най-милите, но най-доброто, което можем да направим за тях е да ги поощрим да учат повече, не да изберат лъскавкото.
П.П Казвам го като кадър на НБУ, който си харесва цялото обучение там. Но към днешна дата съжалявам, че избрах НБУ без даже да пробвам нещо друго.

# 276
Не знам откъде идва това за лекото.
От децата, които наблюдавам в момента тези в НБУ са най-натоварени.

Е вярно, нямам много голям брой близки, но за моята статистика са достатъчни.

Допирът ми с журналисти е само това, което виждам по телевизора.
Ми, явно наемат основно завършили там, защото грамотността им е потресаваща Joy

пп: Не се заяждам. Просто искам да кажа, че в последно време съм отворена и към други методи, и места за обучение. Пък се надявам децата ни да имат и малко късмет, защото без него нещата се получават по-трудно Blush

# 277
  • Sofia
Здравейте, включвам се в темата с един набор, също ориентиран към Нидерландия. На етап подготовка на документи сме, но той хич не си дава зор. Намира се за изключително натоварен, защото ходи и на школа за подготовка по БЕЛ и шофьорски курсове кара. Замислих се по този повод, дали само той изпитва затруднения с организацията като има повече от една или две отговорности или е симптоматично за поколението или пък само за момчетата…😂
Правя паралел и с брат му, който вече е студент втора година. Така или иначе, решихме да сложим ред в задачите с органайзер, който си изтегли. Изпитвам съмнения доколко го ползва, но оставам с надежда за това😀 Защото, в противен случай от догодина ще се научи по трудния начин.

# 278
Провокирахте интересът ми към НБУ, който аз по принцип харесвам , поне що се отнася до специалността на дъщеря ми. Защо е по-леко в НБУ, отколкото в СУ? Това сериозно го питам.
    Сигурно за амнайсти път ще напиша,че дъщеря ми предпочете СУ заради тежестта на дипломата. Приятелката й предпочете НБУ, защото смяташе ,че няма да си дава зор, а ще има вишУ. Дъщеря ми не е доволна, хич. Абсолютно неорганизирана работа откъм програма, несериозно отношение от преподаватели. Другото момиче  - доволно.Интересни задания , домашни, работа в екип, библиотека и достъп до литература, част от преподавателите доста по -интересни и атрактивни.
   Аз също слушам легенди за УНСС, където е избрал наборът да учи - нищо не се учело, нищо е знаели,само да си плащат и завършват, лесно се изкарва. Ми да видим. За Пловдивският пък нищо не знам,освен че е създаден 1994г , което ми се струва безобразно млада възраст за ВУЗ . Само толкова.
   Лулу, кажи нещо конкретно за работата със студенти в различните вузове. Щото това за грамотността , ще ме прощавате, но толкова смешни журналисти гледаме всеки ден по тв, както и в електронните медии.
   Направо се изприщвам ,като започнат да ъъъъъъ-кат, да им се губи мисълта, и други такива. Едва ли всички са кадри на НБУ или нещо различно то СУ.
    Додо, добре дошла/дошъл. Ми има по-организирани и по-неорганизирани деца.Мисля, че всеки се справя по своя си начин.Понякога разпиляността за нас е уреденост за друг.
   .

Последна редакция: чт, 10 ное 2022, 13:05 от марулета

# 279
  • Sofia
    Додо, добре дошла/дошъл. Ми има по-организирани и по-неорганизирани деца.Мисля, че всеки се справя по своя си начин.Понякога разпиляността за нас е уреденост за друг.

Дошла, дошла Simple Smile
Инак съм съгласна, да. Например брат му е доста по-организиран, факт. Подхванал е купища инициативи студентски, като отделно от това е решил да записва и  втора специалонст след втори курс. С малкия сме на фаза "справяне по свой си начин", етап - проба с органайзер Smile

# 280
Според моите наблюдения нивото е паднало в университетите като цяло. Но не са виновни преподавателите, а студентите. За да имат достатъчно студенти, съответно пари, както училища, така и университети снижават нивото и записването, съответно завършването е на килограм - за бройката и парите, които носи. Като гледам как завършват в Свищов мои познати, като гледам какви учители се извъдиха, изучили в Благоевград, пак мои познати. Та тя едната пишеше ЖАЛБА със З. Сега е старши учител. Гледам гимназията в Ловеч, в която синовете ми учат. Еблематична, какви хора са излизали оттам и как са се реализирали. Сега е пълна свободия и трагедия, нищо общо с разказите, които съм чувала. А НБУ още по мое време 2 момчета от компанията, които не можаха да влезнат в други университети, записаха там. Ми завършиха си право и добре се реализираха. А аз завърших УНСС счетоводство. Ми изгубени 5 години. Всичко, което знаех е от икономическия техникум. В университета нищо, нищо не надградих. И ако оттам бях тръгнала да уча счетоводството, нямаше как да ми се получи. Не че сега го работя, но принципно виждах какво беше. Да не говорим, че нищо от реалния живот нямаше. То добре теория, ама като не знаеш реално как да я приложиш. Та всичко е вече на късмет и желание на този, който учи наистина да научи нещо. И практиката е най-важна. В процеса на работа всичко се научава. Не говоря за медицината съответно.

# 281
  • столицата
За мамите на които предстои ДСД изпита Simple Smile От миналата година помня, че във фейсбук има група, в която децата, минали устния споделяха темите, които са се падали при тях. Като някакъв  ориентир

# 282
  • София
Момичета, да ви питам, след като е готов превода на академичната справка, заверявахте ли го в училище или при нотариус?

# 283
Ох , МА , Писе, е сега къде да го учим това счетоводство?!Свищов -не , УНСС -не, СУ-не, аз във Варна не го пускам.......
   Шегувам се, разбирам какво искаш да кажеш.Само не съм съгласна в частта , че студентите са виновни. Виновна е държавата , заради системата ,която сътвори. Но нещата са много в дълбочина и темата е доста обширна.
   Галимар, мерси! Аз нямам идея как ще му помогна, като му казвам падналите се теми, но иска да ги знае.Сега ще търся и групата във фейса. И току-що приключих печатането на едната тема на щеркинса,която , Писе, кара магистратура в Свищов. Засега е по-доволна от там, отколкото СУ.

# 284
марулетке, аз и преди съм го писала. Стажантите - не само моите, но и при колегите, от СУ са много добре подготвени, изключително отговорни и просто класа над другите. Е, има и изключения, но се броят на пръстите. Това за журналистика конкретно. Програмата на МОН за менторство е такава, че реално от нас се иска и преподаване, като работим съвместно с преподавателите им от съответното уни. Накрая пишем и оценки даже, които им влизат в дипломите. Не всички журналисти имат право да бъдат ментори, изисква се сериозен бекграунд зад гърба. Сега всъщност ще имам студентка от НБУ, надявам се да е ок. Винаги има и изключения, пак казвам. Но общата картина, поне що се отнася до журналистиката, е такава, каквато я описах. Други специалности в НБУ вероятно са конкурентни. Но нямам поглед и не ми е това работата, за да давам някаква оценка. Виж за УНСС мога да кажа нещо - впечатление покрай видяното и изказванията на маркетинг отдела ни. Много са доволни от студентите, които идват от тази специалност, дори назначиха на работа едното момче. Та явно в това направление има добра подготовка.

Общи условия

Активация на акаунт