Дванайсетокласници - тема 2

• 61 806
  • 790
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Онова беше нещо подобно, челните места същите, но беше изготвено от някаква "браншова" организация. А може и от МОН да са го взаимствали. 😀

Преподавателят е успешен човек от бизнеса, завършил бакалавър в Холандия, магистър у нас, мисля... Личната му класация, като собственик и ръководител, набиращ персонал, съвпадала с тази. Младежът и отчасти под негово влияние, освен личноте впечатления, се беше огледал в АУБ.

# 256
Имам усещането за поставянето на ФМИ на някакъв доста голям пиедестал. Недейте. От опит - едното от децата ни завърши бакалавър, без никаква нагласа да продължи с магистратура. Да, работи, не е лошо платен, но... Изключително теоритична подготовка, много малко практически задачи. Въобще неговото мнение, че много малко полезни неща е научил. Уточнявам, че преди това е завършил НЕГ (и да, не желае и дума на немски да продума). Вярно до дете си е, но винаги имайте едно наум. Както и с класациите.

# 257
  • София
Мандаринке, недей да хейтваш чак толкова НБУ, че ние за там се гласим Simple Smile
В крайна сметка, децата ще се ориентират сами. Може би ние трябва да им гласуваме малко повече доверие.
Мили мами с ДСД - споко! Изпит като изпит! Ще го вземат децата, а ние стискаме палци да се представят както искат!

# 258
Мандарин , благодарЪ!
   Ние не се целим в топ ъф дъ топ на университетите. Събирам мнения, впечатления и съм адски благодарна за всяко такова. Знаете какво иска да учи моят младеж .
   Малко съм разсеяна, ще ме прощавате,ама си забравих мисълта! Хахаха / в момента съм съпорт на щерката, набирам й едни материали , които тя ми е дала за едно задание за магистратурата.В същото време организирам доставка на мебелите за кухнята и спалнята,защото тя учи и да не я занимаваме нея.Съпортвам наборът с инфо за дсд-то и откликвам на молбата му да му купя цигари.И слушам един уебинар за проблеми с храненето на децата , щото Кати отказва да яде. И съм на работа де/
   Та какво исках да кажа.... ааа да.Наборът иска да учи в Пловдив,щото му харесва града.СУ ще му е на трето място в желанията,второ УНСС, засега.Иска да учи там, където може да кара стажове, да влиза в реални фирми и предприятия, не суха академична обстановка.На него му трябва тапия.Знаете ,че работи и има натрупан опит.
   Съжалявам, че щерката не избра НБУ, беше приета и там и в СУ.Май  и тя съжалява, тя не е доволна от обучението в СУ. Сега учи магистратура в Свищов.И тъй като мама е съпорт, май ще взема да мина доста вузове.Само да кажа , че когато кандидатства за работа в Полицията и  Агенция по заетостта, никой не се поинтересува откъде е дипломата и с какъв успех.Питаха я кога смята да има деца, хахахаха.На едното място й намекнаха,че щом мисли тепърва да ражда, не е за тях.

# 259
  • София
Марулетке, ти на много станове тъчеш, браво! ☺️

Последна редакция: чт, 10 ное 2022, 05:08 от Валенцето

# 260
Много познати дечица се записаха в НБУ в последните години.
Аз коренно си промених мнението за университета и даже го предлагам на девойката (все още не е ориентирана)
Модерната база, начина на преподаване е близък до сегашните условия, преподаватели, които са известни лица, практики - все неща, които привличат децата.
На моята приятелка детето завърши ЧУ в София. Има деца от нейният клас право в НБУ и право в СУ.
Тези от СУ са се оплаквали, че всичко било много "соц". Каквото и да влагат в това определение Joy

# 261
  • София
Не знам колко соц може да има в правото. Там се учи, винаги се е учила и винаги ще се учи мнооого теория. Просто без нея не може, такава е науката. Ако искаш да станеш юрист, де, а не занаятчия-чиновник. За разлика от мое време, сега решават доста повече казуси, колоквиумите им са предимно казуси, което е добре. Но теорията си е теория и без нея не може. Не е специалност, в която са от знчение нови технологии, лаборатории и подобни. Практическата част там би могла да бъде под формата на решаване на казуси, писане на различни видове документи /договори, искови молби, писмени защити.../, разиграване на съдебен процес и аргументиране на различни тези. И пак, за да можеш да ги правиш тези неща, ти трябва мнооого добра теоретична подготовка.

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 19:24 от sanaka

# 262
  • тук-там
Ама как изобщо някой може да таксува за право НБУ?! Аз дори не бих се заслушала в подобни градски легенди. Лошото е, че децата наистина се влияят и ние следва да сме им коректив. А нашето влияние отслабва с времето и иди се бори с подобни легенди. За това внимавам на кого и за какво искам мнението и се опитвам на това да уча и наборката.
А това, че много деца отиват в НБУ, вероятно е грешка на нас родителите - готови сме да плащаме, за да им е по-лесно на децата. На какво ги учим с това - няма да коментирам!

# 263
Момичета, моля за инфо. Има ли родители от немска гимназия , в която е започнал изпитът за ДСД ? Напр. Кърджали?
Утре е устния в Хасково ама както казва Божинката то Хасково е като Кърджали

# 264
Санака, те не са започнали още да учат като хората. Коментарите са били за обстановката и за разнородността на колегите. Доста по-възрастни имало в групата.

# 265
  • София
Ама тя обстановката е отпреди соца. Joy

# 266
Ама тя обстановката е отпреди соца. Joy

Те и соц не са виждали, откъде да знаят 🤣🤣🤣

Искат си друго децата. Не знам. С дъщерята коментираме, казвам си мнението, но определено тя ще си вземе решението.
Тъй или иначе каквото и да предложа се отхвърля категорично 😆
Лошото е, че не ми се иска да е в София, а тя май на там се е засилила.

Добре, че поне отиде на курса по рисуване в УАСГ, че отхвърли архитектурата категорично.

# 267
  • София
Руми, не ѝ хареса курса ли?
Едната от племенничките ми иска да учи архитектура в Италия. Много се вълнувам за нея, дано и се получат нещата! Обясняваше ми за изпитите там, сериозно сито ми се стори.
Единственото, което не ми хареса е, че резултатите излизат късно, чак август мисля. И тя ще кандидатства и в Бг за всеки случай, даже вероятно ще се наложи да се запише и да си плати една такса.

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 22:14 от Валенцето

# 268
  • София
Късно са им там и изпитите, и резултатите. За медицина май чак септември излизаха и имаш много малко време между излизането на резултатите, записването и започването на учебната година. Как се намира квартира за два дни не знам. В Болоня проблемът с квартирите е почти същият като в Холандия. Градът не е голям, а над 70% от студентите не са жители на Болоня. В Милано и Рим е по-лесно, но пък са по-скъпи.

# 269
Вале, харесало й. Запознала се с няколко наборчета. Всичките от София, от професионални училища. Каза, че били много подготвени. Всичко било супер, но видиш ли не било нейното 😁
Аз си я знам. Никакъв зор не си дава, всичко в последния момент върши, но й се получават нещата по някакъв странен начин. 
Добре, че малката е по-отговорна, та поне малко спокойствие да имам 🙂

Общи условия

Активация на акаунт