Дванайсетокласници - тема 2

• 61 844
  • 790
  •   2
Отговори
# 315
  • София
Легализацията на дипломата е от МОН и ако тя е отпаднала, както казаха по-нагоре, ще е супер.

# 316
Марулетка, бях обещала да пиша за Пловдивския университет, но реално не получих много инфо от колежката. Дъщеря и е доволна от преподаването, каквото и да значи това. Споменах, че учи Маркетинг трета година и работи с френски език нещо. Започнала е вече и втора работа плюс курсове, които имат значение за първата и работа. Та детето се справя едновременно с тези неща. Синът ти правилно се е насочил, че Пловдив е хубав/но Варна е по-хубава- там завърших и непрекъснато сравнявах двата града/. За повече подробности за ПУ мога да ти пиша телефона на момичето и то ще отговори. Аз все си мислех, че големият ми син,  като завършил Гимназия по строителство, ще избере УАСГ.  Предпочете да продължи  в ТУ Пловдив, точно защото си харесва града. За това, което работи, няма никакво значение къде е учил, а че има диплома с необходимата специалност.
И аз като Pisa, важните неща ги научих в Икономическия техникум и после в работата. Същото виждам и при сина ми.
Колежките ми са със студенти - първокурсници/НБУ, УНСС, Торино/ и виждам какво значение имаше чуждото влияние в избора на децата. Момче, което беше прието Журналистика в НБУ  и Комуникации/или Връзки с обществеността -не съм сигурна точно за специалността/ в СУ, след проучване записа НБУ. Споменах им за мнението на Лулу, което бях чела  по-рано, но.. От кратките впечатления момчето е доволно. /А аз още се чудя как страната има нужда от толкова много журналисти...За всеки има място под слънцето, но  конкуренцията после.../.
Сестра ми завърши в Аграрния университет, после Право в ПУ/и работи в тази област/. Виждам, че всеки е с късмета си и никога не е късно за друг избор. Важна е реализацията после. И все пак започва да ме притеснява  неориентираността на набора...

Последна редакция: пт, 11 ное 2022, 16:13 от Мари-ана

# 317
  • София
Легализацията на дипломата е от МОН и ако тя е отпаднала, както казаха по-нагоре, ще е супер.
Преди броени месеци само в  темата за немските унита родители споделяха,че е правен апостил  на диплоамата в НАЦИД през агенциите. Wink

# 318
  • В светлината на слънцето
Мари-ана, честно казано аз изобщо не бих препоръчала всички тези специалности: журналистика, връзки с обществеността и пр., точно заради реализацията след това. Без значение къде си завършил. Принтът умира и не само у нас, а в световен мащаб. Това го беше прогнозирал още преди много години един анализатор на НЙ таймс. Тогава голям смях падна, защото вестниците и списанията навсякъде бяха в стихията си. Ами прав излезе. Беше го предвидил ужасно точно във времето и като стъпки.
У нас е много трудно да пробиеш, защото пазарът е супер малък. И вече далеч не е престижно, да не говорим пък за финанси.
На РС учителят по профил БЕЛ заговори, че наборката трябва непременно да се насочи в тази посока, защото има рядка дарба да пише (знаете, че е печелила конкурси години наред). Първосигналната ми реакция беше: Неееееее! И тоя човек се опули срещу мен. Като му казах какво работя, ме разбра. Joy

# 319
У нас е много трудно да пробиеш, пазара е малък ...тук съм напълно съгласна,  но май не се отнася само към журналистиката:).
По отношение на качеството на обучението , какво и как научават студентите в университета - то е ясно, че трябва да се доразвива и специализира след завършване.
За мен лично университета дава широка обща представа, да знаеш че нещо го има или се прави, или следва да го правиш и като започнеш работа,  започваш да прилагаш теорията на практика и да учиш  отново и цял живот.
И все пак има проблеми във  висшето образование, нереализирани кадри, неподготвени такива, като основната причина  е в големия брой университети, които надават за студенти,  от които после изискват умерено, за да запазят бюджетите си.
Все се сещам за поговорката: като знам какъв инженер съм, ме е страх да ида на лекар. Ми откакто приемат с матура по български в ТУ, става все по-достоверна.
Същото обаче важи и за образование извън България.  Познато дете завърши Скандинавистика в Шотландия , ми не не си намери работа по специалността
Така че аз съм за децата да учат каквото им е на сърце, но все пак трябва реално да си дават сметка,  това как и къде може да се реализира и продаде.

Последна редакция: сб, 12 ное 2022, 10:24 от mivan

# 320
Мари-ана благодаря!
   На дъщеря ми съученик завърши в Шотландия, нещо в сферата на социалните услуги.Не остана там, кара тук стаж по програмата СТарт в кариерата, към бюрото по труда.Не остана на работа, не го харесаха.Не се сработи с колектива,не пожела да научи как се работи. В момента май бачка към един от доставчиците за интернет.
   Та, образованието е гарантира непременно работа по специалността. /то и аз съм живият пример/.
   Не е бъркам на набора, каквото иска. Само накланям нещата да не ходи във Варна. Не искам да засегна никой, изобщо, половината ни фамилия от страна на ММ е там, от моя също. Красив град, но не искам да ходи там. За една година той придоби страшно много умения и знания в сферата на това, което работи .  Дори да реши да пропусне една година, аз съм окей. Завършването на висше образование изобщо не е на всяка цена при нас, по точно кандидатстването точно след 12 ти клас. Почти съм сигурна,че наборът ще избере това, което го вълнува и знае,че ще се развие/ще има желание, че никой не може да е сигурен в нищо/. И съм убедена,че ако наистина му е интересно и в Каспичан да учи, наистина ще учи.
     Фотосесия, за тази дето мрънках , че е скъпа, няма да има.Поне не на два пъти, защото фотографът все не намираше време да дойде от София до Монтана , искаше да е през седмицата, а децата тогава са по уроци.В крайна сметка остава за на пролет , срещу 70 лв , плюс изпращане и бал.Това вече е друга бира.

# 321
  • София
Никаква представа нямам аз кое, колко струва. Мисля, че няколко пъти даваха пари за фотограф и ще имат няколко фотосесии, но не мога да се закълна. 😁
Сега си давам сметка, че цял живот мрънкам колко е разсеян, а то крушата...

Не ми се смейте, но аз не знам цените на базови хранителни продукти. И не, защото не пазарувам, или пък пазарувам в Лидл с 1000 лв в джоба... Дори хляба, който всеки ден купувам, не знам колко струва. 🤔

По този повод, дадох 105 лв за превод на справката. 😄 Здраве да е!

# 322
Слънчевата, много ми се струва.  Аз платих 10лв на страница(ползвам от години услугите на Интеграл).

# 323
  • София
15 лв на страница. Много взе да ми се струва и на мен, след като прочетох колко сте дали повечето.

# 324
  • София
15 лв на страница. Много взе да ми се струва и на мен, след като прочетох колко сте дали повечето.
40 кинта в Интеграл за 4 страници. Слънце, вашите страници, освен скъпи са и много - притесних се ! Grin
 Даже я бяха превели, изпратили и т.н., а аз ги подсетих няма ли да плащам нещо.
И едната от моите е приета в едно уни вече. Не е впечатлена и го сподели с мен ей, така между другото, защото не е нумерус фиксус.
dodo_dodo, баш ми е драго да те видя тук. Върна ме в годините на първата ми бременност и майчинство, когато половината форум се познавахме лично. Stuck Out Tongue
Фотосесиите за албумите приключиха. Част от снимките вече обикалят мрежата. (Доста добри са - разчупени са, с красиви и усмихнати млади хора на тях. Мисля, че ще им остане хубав спомен.)
Отметнахме и първото самостоятелно задгранично пътуване на 1 бр. щерка + 1 бр. гадже. Не се затриха, прибраха се, доволни са. Този път оказах логистична подкрепа, че имаше и отменени полети, ама следващият път ще ги оставя да пасат сами.

# 325
И аз да се похваля. И моята щерка е приета в един приложен университет, който писахме, за да допълним бройката. Сега агитира приятели да подават там. В един я отхвърлиха, заради дипломата от професионално училище. Но в нумерус фиксус програма е допусната до изпита и пише, че отговаря на условията за кандидатстване, което ми беше голямо притеснение, защото е професионална гимназия.  Друг е въпроса дали ще си вземе изпита, от нея зависи. За фотограф са се спрели на техен съученик, които вече 2 години работи като такъв. Решили са, че ще се постарае повече от професионална фирма, а и им е дал доста конкурентна цена.

# 326
Честито на Elitsa_b

# 327
  • В светлината на слънцето
биби, елица, честито на приетите девойки! Hug

# 328
Много ме радват добрите новини! Бравос на децата!

# 329
  • София
Честито на приетите!

Аз освен да се оплача, че наборката пак започна да говори за Италия. Smirk По принцип в България щяла да кандидатства, ама можело ли да се яви на IMAT, ей така, да види какво ще изкара. Ми, то може, ама това е свързано с пари и логистика, които не бих казала, че си струват за "ей така, да пробвам". Надявам се до лятото да й мине, че имам дежа вю от 7-ми клас, когато се колебаеше между Испанската и АК. Везна да я бях родила, нямаше да е такъв кантар.

Общи условия

Активация на акаунт