Дванайсетокласници - тема 2

• 61 431
  • 790
  •   1
Отговори
# 195
И чавето към Холандия се е насочило, но първо ще изчакаме новата лична карта. Не че се е засилил да пише мотив. Писмо или cv. А и аз не съм го питала какво му трябва. Ми следващата седмица да сяда п прави нужното. Щото после и портфолио трябва да прави. Иска гейм програмиране, като иска да сяда и прави нужното. Аз мога да му прегледам нещата, и да ги обсъдим. Много лежерно, не може да се осъзнае, че сега се кандидатства. Ама и аз навремето си се отпускат чат-пат.

# 196
Честито на приетите наборчета!
Бързо оздравяване на болните!
По темата за УНСС - и аз мисля, че счетоводство е най-подходящата специалност. По наше време обаче приемът беше с география и съответно с по-нисък бал се влизаше. А и за завършилите икон. техникуми беше много лесно да я завършат. Аз си избрах Икономика на индустрията - да ме пита човек защо ми трябваше да се мъча с нея като няма вече индустрия. За работата ми реално няма значение каква точно икономическа специалност съм завършила. От значение е само дипломата. Имам колежки, които са с  дипломи от ПУ.
Марулета, мнението ми за ПУ  може да не е много обективно, но ще споделя. По времето студентстването на големия ми син,  наборите малко подигравателно се отнасяха към учещите в ПУ. Няколко негови познати се преместиха от ТУ в ПУ, защото по-лесно минаваха изпитите. Гледахме и какви слаби ученици/познати/ приемат там.
Дъщерята на колежка сега учи/ трета година Маркетинг/ и мога да поразпитам за мнението и в настоящия момент. Всъщност тя влезе с висок бал от езикова гимназия, а в момента учи редовно и работи като преводач.
Разгледах и аз специалностите в ПУ и споделих с набора. За две негови познати знам, че със сигурност ще кандидатстват там. Той не прояви никакъв интерес по темата. Имало време да мисли.
През септември търсихме мъжки костюм за големия син, че бяхме на сватба и поразгледах доста сайтове.
Харесахме комбинацията със спортни обувки от montre.bg.
В крайна сметка взе черен панталон, бяло риза с две спортни сака в различни цветове и подобни черни обувки с бяла подметка. Той също не носи вратовръзки. А наборът беше със спортен панталон, бяла вталена риза, сако и мокасини от ТЕОДОР./А аз нещо не мога да възприема модата с мокасините, освен ако не се носят лятото вечер на морето, но не ме пита./
Тази година бяхме на бал и момчето беше с тъмносин костюм с бяла риза и вратовръзка, официални обувки. Нещо подобно. На мен ми хареса как изглежда.
Видях и тази комбинация на високо русо момче.
За наборчето съм сигурна, че ще е нещо без вратовръзка и без официални обувки.

Последна редакция: пн, 07 ное 2022, 20:50 от Мари-ана

# 197
  • В светлината на слънцето
bunova, честитооооо! Hug

# 198
  • София
Ицо, относно стопанското управление - мъжът ми го завърши в УНСС, а кумовете ни в СУ. Мисля, че и тримата са доста адаптивни в работата си, аналитични, компетентни. Мъжът ми твърди, че е имало полза от неговото следване. Може би СУ бяха едни гърди пред УНСС. МИО-то беше въздух под налягане, а преподавателите дърти комуняги партийни функционери, които изобщо не се интересуваха от новостите или от практическото приложение на преподаденото.
Скрит текст:
Исках да уча стоматология, ама ме достраша от изпита по химия -нищичко не вдявах (при баща химик и майка фармацевт:)) и реших да не ги излагам.😂
Гледаме скъсените и впити модели панталони, под които се виждат голи глезени и маратонки. Наборът ги обяви за г.йски. То и мен не ме грабват нещо. Той не е някакъв експериментатор в облеклото си. Обича да носи широки панталони или дънки (без скъсано), тениска, суитчер и туристически
маратонки. Понякога слага и карирана риза. Мрази черния цвят. Има много гъста коса със собствено мнение Wink, но никога няма да си сложи някакъв стилизант, за да си я нагласи. (гнусно му било:)). Май ще заложим на класически костюм.
Мислех си, че при девойките е доста трудно с избора на рокля, ама и нашата няма да е лесна с такова инатливо магаре.😄

# 199
  • София
Гледаме скъсените и впити модели панталони, под които се виждат голи глезени и маратонки. Наборът ги обяви за г.йски.
Ами, много е прав. Знам, че се водят модерни сред младите, ама са ми направо отвратителни.

Бунова, честито на девойката! Айде и в нумерус фиксус да я приемат.

# 200
  • тук-там
Честито на девойката на Бунова! Спокойно ще си чакате следващи оферти Simple Smile

# 201
Skiorche, и аз не харесвам къси панталони и голи мъжки глезени. Грозно е. Но са ми смешни и стеснени панталони  в комбинация с дъъълги официални обувки. Синът не беше с голи глезени. Панталонът му беше по-спортен и добре се съчетаваше с подобни обувки. Предполагам, че ще видим зор докато харесаме нещо за бала. Колежката ми каза, че в Турция е направила цялостно обличане на абитуриента за около 250 лв. А тук като гледам това е цената евентуално само на сакото. Но пък няма да мислим за пробни прически, гримове, маникюр.

# 202
Мари-ана и ние към Турция сме се ориентирали за костюм,поне ни е близо.Само да питам аз ли пропускам нещо, но защо всички кандидат студенти се ориентират към Холандия?Защото набора както искаше да учи право сега пита ако искал да учи в чужбина дали ще го пуснем.Но аз си мисля за Австрия или Германия.

# 203
Защото е модно. За набора има и други подходящи държави, но не ги иска. Всичките му познати там ще кандидатстват, вкл.от бившето му училище. Езикът също има значение - в Холандия като цяло има най-много програми на английски, изкл. скъпите вече ОК и САЩ.

# 204
Холандия е предпочитана дестинация, защото  има много програми на английски език. В Германия и Австрия  почти няма такива. Холандия е предпочитана и по финансови причини пред Великобритания. Според мен определящ е езикът.

# 205
Има много учебни програми, които нямат аналог в България. Отделно стажове, практики и много други ползи.  Ще потърся статистика колко бяха бг студентите в Нидерландия, но не са чак толкова много. Имайте предвид, че не всички започнали, завършват в чужбина. Причини бол. Знам за доста такива деца.
За правото трябва добре да се обмисли къде да се учи. Защото където се учи, там после трябва да се практикува. Като изключим международно. Все пак законите, правила - навсякъде има разлики, конкретики.

# 206
  • София
Е, на някои, втч. и мои познати деца, следването в Нидерландия се превърна в самоцел. (Някои от тях учат психология и връзки с обществеността, което не ми се струва много оправдано)
Важно е този избор да е осъзнат и да не е продиктуван само от модата, защото виждам как някои не издържат на напрежението и буквално се прибират със здравословни проблеми. (това със стреса важи, разбира се и за следването в други държави).
Ico, ако детето ти е с добър немски, аз бих избрала Австрия пред Нидерландия.
Иначе за мен един от големите плюсове на образованието в чужбина след различните програми и практики, за които спомена chervenokoska,  е ученето на самостоятелност, организираност и контактите с хора от цял свят.
Скрит текст:
При нас пък нещата стоят такa - има възможност напълно безплатно да живее в Амстердам с всички удобства, втч. и да му готвят, ако иска.Simple Smile
Е, да де, ама няма как да го убедя. 🤷♀ Предполагам, че и малкото няма да се възползва от тази оферта, предвид немския, който най-вероятно ще е водещият език.

# 207
Бунова , бравоС на детето! И други приеми да са успешни и да има от какво да избира!
Кадърни деца,браво!   
Мари-ана,  ще съм много благодарна ако дадеш инфо за ПУ.
  Най-желаните неща за учене от набора са свързани с търговия, маркетинг, мениджмънт, счетоводство.  МИО го спомена като евентуална възможност.
   Какво ми прави впечатление? Като спомена ,че иска УНСС , доста хора казват -пфу, точно там ли?!За нищо не става , да ходи в СУ. Вкл. и моя  много близка -те там нищо не учат, в УНСС. Почти не ми дреме от хорското мнение, защото смятам,че конкретно в нашия случай, детето знае какво иска да учи, не щото трябва, а защото му е интересно. Изненада ме,че като разглеждахме специалности и направления, се интересуваше къде  какви програми на Еразъм има. Искал да се възползва.
    За костюм - нещо по-спортно, със спортни обувки,даже май не иска сако и вратовръзка.Ние сме в очакване дали все пак желаната дама ще може да си дойде от Нидерландия.Ако си дойде,ще е нещо в синята гама,защото нейната рокля е такава. Сестра му ще съчетава и на Кати тоалета с този на вуйчо, защото приятел фотограф ще им прави снимки.Кани се да ходи до Турция с приятел, да си пазаруват, и ако си хареса облекло за бала,ще си купува. Ако ли не, ще идем до Плевен . Купували сме някои неща от Теодор и му заспиват.
   Снощи се избръсна. Боже, колко ми било хубаво и нежно детето!!! Направо му светна лицето! С тая брада , тези млади хора, отвратително ми е. Блякс!
   Моля ви се, пишете и тук,много е интересно. Тъй като гледам, май повечето се насочват навън. За Санака е ясно, че е тук, а освен моя набор има ли други ,които ще си останат в Бг?

# 208
  • София
Бунова, честито!
Ех, колко е хубаво да чета такива новини!
Детето каза, че може да не иска събиране с родата за бала, но държи ако я приемат в Американския, да си направи един запомнящ се, каквото и да значи това, купон с най- близките приятелки вкъщи.
Надявам се края на март, когато излязат резултатите, това да се случи.

Баловете, баловете...
Наборката си намери фризьорка и гримьорка и вчера си уговори час за пробни прическа и грим през декември.
Надявам се да се хареса. Усещам едно леко нежелание да се занимава с тия неща, но в същото време осъзнава, че няма как да стане сутринта на 24 май, да се среши и да иде на бал.
Тя е с очила и иска да е с тях, не иска лещи. И от снощи жената и изпрати сигурно 20 снимки на грим, подходящ за очила. А колко снимки на прически, то нисък кок, то висок кок.... Както е зодия Везни и все се колебае, си я представям как се прибира от студиото в деня на бала, сваля кокове, грим и изкрещява : Нищо не ми харесва, няма да ходя на бал. 🙈🙈🙈

Марулетке, чакай да се допълня заради теб.
Един съвет от мен: Търсете информация за университетите, но не изпадайте в крайности от това кой какво е казал. Хора всякакви, мнения, всякакви.
Аз за Американския, НБУ, СУ( това е редът на желанията ѝ) чух и прочетох хиляди неща. Ами отказах се. В това отношение детето се оказа по- мъдро от мен. Търси съвет и мнение само от хора, пряко свързани с дадения университет и специалността, тоест учещи там или наскоро завършили.
За Американския се наслушах на : Ауу, толкова пари ще дадете само щото е Американски, то същото и във всеки университет. И то от хора, които нито са учили там, нито децата им или близки деца са учили.

Последна редакция: вт, 08 ное 2022, 10:29 от Валенцето

# 209
Е да де, аз питам хора,които имат преки наблюдения. Или да са учили там, или децата им, или пък да работят с такива, завършили там.
   Макар че, ние сме го оставили да си решава сам. Засега само слушам, ако ме пита, отговарям. Дадох му насоки как да разглежда сайта, че не беше много подготвен, за да види какви предмети се изучават. 
   Нашият каза, че  не иска сбирки за бала , стиснахме си ръцете на екскурзия в чужбина, но той каза, че има доста места и в БГ, които иска да види.ОБаче, ако вземе както трябва изпита по немски,щял да направи паметна сбирка.
  Тя и сестра му се канеше, канеше, а като мина изпита искаше само да спи. Три дни не излезе от стаята и не стана от леглото.
   Писа , ела и кажи ,имате ли дати за ДСД-то .Със сигурност вече имате .Губиш ми се нещо.
   Някой горе писа,че преди изпита е спрял детето от училище. Аз бях взела на каката бележка три дни и от училище ги пуснаха два дни.Та една седмица,плюс събота и неделя не ходи на даскало.Сега , класната изрично предупреди,че няма да извини такива отсъствия , каквито и бележки да се занесат.
   Аз не мисля, че не трябва да се ходи на училище, просто могат да не ги изпитват седмицата пред това, да е по-малко напрежението. И лошото е,че учителката е изпаднала в паника и това пред децата, че нищо не знаят, че не са готови, че няма време....Ей това не го разбирам.Тая жена кара тежък климакс и е време да се вземе в ръце!

Общи условия

Активация на акаунт