Дванайсетокласници - тема 2

• 61 799
  • 790
  •   1
Отговори
# 240
  • София
В 73.СУ от вчера започна устният изпит за ДСД.
Писменият е но 22.11.

# 241
Писменият е но 22.11.
Ганис, ти там ли преподаваш? Какво споделят , ако споделят, децата? То , че е трудно,трудно е,но все пак.

# 242
  • София
Писменият е но 22.11.
Ганис, ти там ли преподаваш? Какво споделят , ако споделят, децата? То , че е трудно,трудно е,но все пак.

Ама наистина си имате  незапозната учителка.. Sad То ако писменият не беше за всички едновременно, при това не само за БГ, а за цялото полукълбо, щеше да е голяма пародия.. То и в един ден като е, историята познава случаи на изтичане на темата за СК, какво остава иначе..

# 243
  • Варна
Привет!
Поздравления за новоприетите Нидерландчета. Simple Smile
При нас дереджето е още лежерно откъм качени и подадени документи , имало било време.
Поне са ясни желание номер едно и номер две като Унита. За Тилбург изненада , че тази година специалността му не е нумерус. Но той му е второ желание. Ще се бори в нумерус за Еразмус.
На 18 ти родителска среща щяло да има , че две години не в имало хах.
За бал още никой не говори , нито за куверти , нито фотосесии . Което ме радва , защото честно казано тва е най малкия дерт как ще се облича или къде ще се наснимат 😆, той също не се вълнува , на една вълна сме с него . Simple Smile  Знаем само че ще е на 24 ти май , а на 26 ти заминават в Мармарис за 6 дни и това го радва и вълнува повече , там капарото е дадено . И милия предложи да нямало събиране с родители и приятели , защото и Мармарис и сбирка скъпо щяло да излезе . 😏
В училище нещата са окей , социалния живот е на ниво , шофьорските вървят .

Завиждам на мамите на оставащите в бг деца . Аз нали имам един такъв голям , който се пресели в София , но поне веднъж месечно си идва . Този нещо в главата си още не го пускам , но знам че мястото му е навън , тук ще му е тясно .

# 244
  • София
Да, в 73.СУ преподавам. В понеделник и вчера имаше две комисии. На едната изпитващ е Бухолц,  а на другата- Гонсало Лопеш. Бухолц скъса трима ученици. От днес изпитващ е само Лопеш. Мисля, че той отговаря за ДСД в Монтана. Много позитивен човек.

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 19:49 от ganis

# 245
Да, за съжаление , Русалке, така е при нас.Аз не напразно мрънкам . Благодаря за споделеното , Ганис!
  Самата учителка толкова много се е шашнала,че както писах вчера, непрекъснато им набива в главите -време няма,вие не сте готови,вие сте  до никъде с подготовката, вие не трябва да спите,да ядете,само да учите.Е , сори,ама 3 години къде бляхме?!
   На моята приятелка ,която е в чужбина в момента, синът е едно от най-изявените и подготвени деца в класа.Рано сутринта тя ми звъни тревожна да пита какво става,защото детето снощи късно е казало по тел, че няма да се яви, каквото и да става, щото няма да вземе изпита.  Така казала учителката и то е паднал духом. Та се наложи и него да свестявам , и нея.
  Деска, привет!
  Аз се радвам , че наборът остава тук. Сестра му с лека ръка я пусках и пращах на края на света, но него още не мога . И подозирам,че Съдбата ще ми свие номер и той ще е този, който ще е далече от мама.

# 246
  • Варна
Вале, честита ти внучка на теб , наййй голямата радост , да видиш и внуци ! ❤
Не знам що си тровиш нервите толкоз с тва ДСД при условие , че няма да му трябва , изпит като изпит. Ще се справи младежа , а ако случайно не се , има къде по -важни неща в тоз живот . Simple Smile

# 247
Мерси , Деси! Внучката е голямо щастие , любов несъпоставима с тази към децата. Тя прави 1 годинка на 22.11, явно е особена дата в нашето семейство-на вуйчо изпитът е тогава.
  А относно ДСД-то ,  положил  е усилия,/според мен недостатъчни/,  имам очаквания, провокирани от него ,  даде сам заявка да се яви.Аз му казах, ако ще мрънка и ще ще му е трудно ,да не се захваща.Беше убеден ,че иска.После почна да се разсейва и да се опитва да шикалкави.Най-мразя да не се спазват обещания,особено дадена дума от мъж.
  Няма да го утрепем, ако не го вземе.Ако някога му потрябва, ще се наложи пак да седне да учи и да си го плаща сам този път. Няма амбиция да учи в чужбина, но иска да ходи там по Еразъм.

# 248
  • София
Наборът ме е предупредил да не възлагам големи надежди за дсд- то😂 Отдалеч ме е подготвил, така да се каже. Но на него наистина няма да му трябва на този етап, така че колкото-толкова.
Много ме притеснява нежеланието му за план Б. Кандидатства една единствена специалност и не ще да чуе за друго. Не допуска, че може да не го приемат, защото бил дал всичко от себе си и бил подготвен. Как да му обясня, че понякога, ей тъй,не ни се нареждат нещата, както ги искаме?! Наивничко ми е още и дано не пати!

# 249
И на мен ми се иска да успее с ДСДто. То това му е кяра от тази гимназия, а и така няма да се налага още един изпит да държи. За специалнастите, които ще кандидатства в ТУ му трябва сертификат или ще ходи на изпит.
ganis, а какви теми са били на устния при вас?

# 250
  • София
Снощи едни приятели ни бяха на гости, детето им е пъвокурсничка в НБУ, ама какво точно учи, забравих. Само знам, че аналогичната специалност е в художествената академия и е нещо като "Визуални изкуства". Детето рисува, рисува, рисува, както дигитално, така и "аналогово". Миналата година родителите положиха всевъзможни усилия да я убедят, че академията има повече традиции, повече "тежест", че си струва да се учи във ВУЗ, в който са завършвали поколения художници, атмосферата, дори местоположението на сградата дават предимство на ХА - не и не. Според детето в академията нещата, които се преподават, са застинали в седемдесетте години. Колкото и да се опитват да разчупят образованието, не им се получавало, пак рисували на стативите и не толерирали дигиталните таблети, апликации за художници не се споменавали. Съвременното изккуство според тях приключвало своето развитие преди около век и половина и нататък не са разбрали, че нещо се е променило - абе, имаше си нейни доводи, които никому не звучаха убедително.
Снощи същите тези родители подхванаха набора как изобщо да не мисли, ами да записва НБУ, щом се е ориентирал към "компютърни специалности". Какви библиотеки имало, какви компютърни кабинеи - ако имаш мак, учиш в групата на "мак-аджиите", в специална лаборатория, ако имаш компютър с windows  - учиш в съответната лаборатория. Колко повече "практически ориентирани" са тези специалности в НБУ, а не като в СУ и ТУ, където две години учели предимно математики. Помолих на няколко пъти да се спрат, чухме мнението им, разбрахме колко са впечатлени от лъскавите лаборатории, но все пак - СУ (ФМИ), ТУ са ВУЗ-ове с традиции, изучили са поколения математици и информатици, атмосферата, местоположението на сградата - това били маловажни неща. Като си тръгнаха, докато слагахме чиниите в миалната си говорихме с набора, че "лъскавата обвивка" не гарантира качерство на продукта, но въпреки това преди малко ми прати дати за някакъвси ТОП, с който се кандидатства в НБУ. Мислел да се яви.
Много са податливи на чуждо влияние май още. Ще се гмурвам да чета нещо за НБУ, да не се изказвам предубедено, в стил "нищо не знам, но не ми харесва"...

П.С. Имам някакъв бъг при публикуване на пост - когато сложа кавички получавам и "бонус" някакви наклонени скоби, или както се наричат тези черти. На предварителния преглед не ми излизат, а после се появяват, когато го постна в темата. Много досадно,  но не знам какво да направя, за да не излизат

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 16:18 от мандаринка

# 251
  • София
Е, нека се яви на ТОП. Ще изкара един много висок резултат и ще му се вдигне самочувствието. Joy И дъщеря ми навремето се яви на ТОП, въпреки че й казах, че аз за НБУ няма да плащам, ама после си записа правото в СУ. Има познати, които учат право в НБУ - несравнимо по-лежерно го карат, много по-елементарно ги изпитват и почти няма скъсани.

# 252
  • София
Податливи са, разбира се! Поне повечето от тях, което ми се струва съвсем нормално. Те нямат житейски опит.
Това обаче, колкото може да е минус, толкова може да се брои и за плюс.
Моето дете също се ориентира към Холандия и ФМИ остана вариант, а не цел, защото "не искал още 2-3 години да се занимава само с математика". Иска точно това - модерна база, съвременни условия и технологии, обучение близко до реалните условия на пазара и с подходящи технологии.
Но има още едно "обаче". Миналата година един от преподавателите им по информатика им беше представил статистиката за реализация, заплащане, заемане на ръководни постове на завършилите Информатика във  ФМИ, ТУ, АУБ и НБУ.
ФМИ водеше, следван от АУБ и после не помня. Довечера мога да помоля, да потърси някакви темплейти, ако е запазил.

# 253
  • София
Толкова много зависи от специалността. Това " по- добър университет" за мен не е точно описание.
За всяка специалност си е различно.
Знам, че НБУ е недолюбван в темата. Но има специалности, които точно там предлагат много добро качество на обучението.
Детето на Слънчевата чудесно го е казало:
Иска точно това - модерна база, съвременни условия и технологии, обучение близко до реалните условия на пазара и с подходящи технологии.

# 254
  • София
Слънце, стана ми интересно за тази класация, та се разрових и намерих някаква разработка на мон. Избираш професионално направление и после някакви критерии, по които да ти извади справка. Нацъках някакви критерии и извадих за последната година следното:

има още много ВУЗ-ове в тая класация, интересното е, че ТУ е назад. Другото интересно е как набира скорост НБУ през годините - това е за 2021, но последните 2-3-4години е подобен баланса между първите три. А тая челна тройка е една и съща за много години назад, само дето по-назад във времето ФМИ води по-изявено пред другите. Ако ме разбрахте...
Ей тук са тези статистики: https://rsvu.mon.bg/rsvu4/#/ - Марулетка, има и Пловдивския университет в класациите, може да го видиш къде е позициониран във "вашето" професионално направление и как се движи през годините.
Погледнах го тоя ТОП, дето според Санака ще вдига самочувствието на набора (щото го подложих на съмнение това твърдение) - ами то това е някакъв общообразователен тест. Току-виж наистина го покрие повече от прилично. Никъде не намирам, обаче, с какви резултати са влизали предишни години, по колко човека приемат, ей такива дълбоки тайни, дето всички ВУЗ-ове ги пазят за себе си.
И все пак - ами ФМИ си е ФМИ...

Общи условия

Активация на акаунт