Бързи здравословни въпроси и отговори – 37

• 32 452
  • 737
  •   1
Отговори
# 120
Написах в темата за ковид, но може и тук да е полезно. Прегледаха ме в София мед. Засега мисля че само там и в болница здравето има опция за преглед и снимка, предполагам и в инфекциозните отделения и болници, там не съм звъняла/ходила.
За съжаление информация в момента се намира трудно и е много неприятно да си болен, а да няма ковид кабинети.

# 121
Докато не ми се скапа стомаха и не направих сериозен гастрит, всяка зима приемах 3 месеца 1000 мг Вит. С на ден, предписан ми беше от имунолог. Сега обаче ми дразни, за съжаление, но не е той причината за гастрита със сигурност, тъй че не се притеснявайте, че нещо може да стане.

# 122
Витамин Ц по-добре буфериран да се взема щом е висока доза, да се освобождава постепенно. Висока доза наведнъж не може да се усвои, та там човек плаща да си изкара повече работа на бъбреците...
Не знам буферираните дали дразнят чувствителен стомах и те, за щастие нямам такива проблеми и не мога да кажа от опит. Баща ми вземаше дълго време такъв и не се е оплаквал, с гастрит е.

# 123
Дразни течна форма, защото е киселина, за хапче не знам, но капсула не дразни - поне моят опит. Бях взела много хубав био сироп концентрат от плодови киселини, но го замених с капсули.

# 124
  • Пловдив
Ефервесцентни таблетки взимам аз.

# 125
Ефервесцентни не ги усещах да ми дразнят, но ЛЛ ме беше предупредил в острата фаза на гастрита, че дразнят лигавицата на стомаха. Каза да ги сменя с капсули.

# 126
Ефервесцентни таблетки взимам аз.
Не съм им фен, такива разтворими форми избягвам за всичко ако мога. Освен че са пълни с ненужни неща като подсладители, оцветители, изкуствени аромати и какво ли не, точно за витамин Ц пък съвсем не бих избрала такива. По-добре с удължено освобождаване, за да има реална полза от голямата доза в тях. Или ако са нормални таблетки, да е разделена на няколко приема (ама пък там си е занимавка и се и съобразяваш да не са близо до кафе). Иначе колкото и да звучи грубо, немалка част от тая доза просто ще я изпикаеш.
В аптеките основно ЦеТеБе май има, но из магазините за добавки има и по-изгодни варианти, особено сега си е сезон на намаления. Щом е за дълго време, не бих се чудила на някой голям буркан от там. В момента имам на Now от 250 таблетки, баща ми също беше доволен от тях за кървящите венци като ги вземаше. Няколко такива буркана изпи. Марки има много де, не ми е цел да им правя реклама.

# 127
Здравейте, за първи път пиша тук, така че ще се опитам да пиша възможно най-кратко.
Преди един ден ядох развален пастет, който тогава не знаех че е развален, защото бях гладна и въобще не съм обърнала внимание дали е развален или не. Възможно ли е да получа някакви стомашни спазми или нещо подобно от това?

# 128
  • София
Възможно е.
А кога разбрахте, че е развален?

# 129
Логично е да може да получиш, а още по-логично е вече да си ги получила. Ако досега няма нищо - най-вероятно не е бил чак толкова развален или просто не ти се е отразил.
Храната преминава през стомашно-чревния тракт за около 24 часа (+/-), тъй че до утре трябва да си го изхвърлила.

# 130
Възможно е.
А кога разбрахте, че е развален?
Днес, тъкмо щях да си мажа филия с него и като го погледнах видях какъв е един цвета му, по към кафяво черен, а и не миришеше особено добре.
Чела съм за сума ти листерии и всякакви други отравяния преди и просто се уплаших, затова питах.

# 131
Ти отворен ли го остави в хладилника? Той почернява от въздуха. Ако е в кутия, не мисля, че е развален.

# 132
Това сериозен въпрос ли е, или майтап? От развалена храна реакциите са почти мигновени, не след два или пет дена...

# 133
Струва ми се, че иде реч не за интоксикация, а за реинкарнация на определен/-а потребител/-ка...

# 134
Здравейте, тази сутрин се събудих и между бедрата имах обрив, изведнъж обрив ми се появи и от външната страна на крака. Доста сърби. Червени точки около тях червено за едните, а другите които току що излязоха са подутини, много се стреснах тъй като в градината на дъщеря ми върлува варицела а аз не съм карала. Нямам температура. Нямам идея как изглежда шарката, четох че са мехури, но при мен за сега са като петна. Намазах с фенистил и чакам да дойде време да звънна на личната, която се съмнявам да ми вдигне в неделен ден… :/ Може ли някой да сподели как протича заболяването и дали е вероятно да съм лепнала варицела?

Общи условия

Активация на акаунт