Бързи здравословни въпроси и отговори – 37

• 31 838
  • 737
  •   1
Отговори
# 375
Мадам тиква, не вярвам да е от хапчето. Много е ниска дозата и дори като стартов прием не би трябвало да даде отражение.

# 376
За седящи бани със смрадлика доколкото разбрах се варят 50гр за 20 минути. След това престоява 40 - 60минути и се прецежда. Но колко време се киснеш после(половин час достатъчно ли е?) и за какъв период от време?

# 377
Здравейте отново. Преди 2 седмици си махнах две бенки от скалпа и 1 на гърба. Около 2 дена след това ми се поду лимфен възел зад ухото, в събота се боядисах (като съм питала лекарите кога ще мога, те ми казаха да изчакам 2, 3 дена, аз изчаках 2 седмици да минат) и ми се поду още един малко по-навътре от първия, към косата. Миналата седмица бях и болна, не беше ковид уж, правих тестове. ЛЛ ми даде направления за следните изследвания, пуснати са във връзка с подутите лимфни възли, като тя предполага, че са се подули заради премахването на бенките, хистологията на бенките ми е чиста. Всички показатели са ми в норма от това, което разбирам, но се чудя сега като се чуя с нея дали да настоявам да ме праща на някакъв лекар, а и на какъв да ида, защото съм сигурна, че тя като види резултатите ще каже, че всичко ми е наред и да не се паникьосвам повече.

# 378
Нищо за лекар не виждам. Изчакай да минат празниците, те сигурно ще спаднат сами. Вероятно от боледуването са се увеличили.

# 379
  • Г. О.
Аз имах клебсиела след болничен престой. Трудно се излекува - пих два антибиотика един след друг за 10-12 дни.

# 380
Здравейте.
Вчера следобед бях до личната и тя ми пусна направление за Хематолог за утре.
Пусна ми и контролни изследвания.
Според вас да пусна ли и носен секрет за да видим тази хрема защо не отминава.

# 381
Lady12, за какво ще се киснеш в смрадлика?
Имай предвид, че отварата бързо изстива, тъй че не смятам, че може да седиш повече от 10 мин. За какъв период - зависи от проблема. Имай предвид, че смрадликата много изсушава и на мен например не ми е ОК с нея.
Последно имах нужда от смрадлика преди няколко месеца - цепна ми се фисура на д-то, но не съм се киснала, а си правих компреси със напоени в смрадлика (и други билки) марли и така седях по 10 мин. 2-3 пъти на ден. Много помогна.

# 382
Хемоглобин 77 за мъж. При каква стойност се прави кръвопреливане?

# 383
Ами не знам кръвопреливане ли трябва или желязо, ако е нисък от това.
На баща ми скоро в болница по друга причина, му падна хемоглобина малко под 100 и му преливаха желязо (вероятно са го изследвали преди това де)

# 384
Има разлика от 77 до 100.

# 385
Да, така е 77 си е много ниско, може би трябва кръвопреливане.  Просто исках да кажа, дали се знае причината за ниския хемоглобин.

# 386
Майка ми беше със 78, само с терапия от хематолог се оправи.

# 387
Здравейте отново. Преди 2 седмици си махнах две бенки от скалпа и 1 на гърба. Около 2 дена след това ми се поду лимфен възел зад ухото, в събота се боядисах (като съм питала лекарите кога ще мога, те ми казаха да изчакам 2, 3 дена, аз изчаках 2 седмици да минат) и ми се поду още един малко по-навътре от първия, към косата. Миналата седмица бях и болна, не беше ковид уж, правих тестове. ЛЛ ми даде направления за следните изследвания, пуснати са във връзка с подутите лимфни възли, като тя предполага, че са се подули заради премахването на бенките, хистологията на бенките ми е чиста. Всички показатели са ми в норма от това, което разбирам, но се чудя сега като се чуя с нея дали да настоявам да ме праща на някакъв лекар, а и на какъв да ида, защото съм сигурна, че тя като види резултатите ще каже, че всичко ми е наред и да не се паникьосвам повече.

Дишай спокойно! Нищо ти няма, просто си човек със силна имунна система. Лимфоцитите са част от нея и се включват като естествена защита при инфекции и болестни процеси.
Имала си хирургични интервенции по кожата на главата, нормално е  на оперираните места да има минимално възпаление. Лимфоцитите се активират като отговор на процеса и  реакцията им е подуването на лимфни възли в близост.
С отшумяване на възпалението /дори да не го чувстваш/ ще спаднат и  възлите постепенно..
Нямаш нужда от никакъв лекар, тялото ти реагира напълно адекватно.

Лесно се възпаляват лимфни възли при болно гърло, зъб и прочие болежки.

...................................
По горния въпрос за смрадликата... Аз винаги съм варила смрадлика на око, както дойде, чак толкова не съм стриктна. Изключително много я уважавам тази билка.
И за дълбоки външни рани, а и след поставяне на коронки, когато венецът не зараства.
Понеже я дават винаги само за външна употреба, миналата година май, глътнах без да искам огромна глътка, защото обърках чашата за кафе с тази за гаргарата.
Чаках, чаках, да видя какво ще последва, ще мра ли, нищо не стана.
А като седяща вана наистина повече от 10-15 минути е безпредметно. Билката има много бърз стягащ ефект и това време е достатъчно.

Последна редакция: ср, 14 дек 2022, 20:24 от проксима

# 388
  • Sofia
Нищо не може да стане от глътка смрадлика.Все пак не е татул.

# 389
Нищо не може да стане от глътка смрадлика.Все пак не е татул.

Така е, но винаги пише на пакета - само за външна употреба.
За голяма глътка гарантирам, че е безобидно, но за повече от нея нямам емпиричен опит. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт