Бързи здравословни въпроси и отговори – 37

• 31 830
  • 737
  •   1
Отговори
# 390
Хемоглобин 77 за мъж. При каква стойност се прави кръвопреливане?
Не мога да отговоря на въпроса, но имайте предвид, че човек с много нисък хемоглобин може да започне да се държи абсолютно неадекватно и дори да проявява неочаквана и безпричинна агресия. Пиша го, за да сте наясно, че човекът не е виновен, ако се случи, защото е шокиращо и твърде болезнено за близките.

# 391
Хм, много интересно, за липса на Б12 знаех че може да причини такова нещо но за нисък хемоглобин не знаех... а точно снощи ми казаха за бащата на близък, който се е държал така без видима причина и после дори той самият не е могъл да обясни защо. С анемия е човекът, говорех им за Б12 да проверят защото знам че е на метформин и почти сигурно е с дефицит...

# 392
Да, това е голям проблем за диабетиците. Никой не им обяснява, че метформин им изчерпва В12 и може да се стигне до тежка анемия. Майка ми по начало е с нисък хемоглобин, както и аз. Но аз му хванах цаката, пия фолиева киселина и го застопорих на 130. И желязо следя, че и то пада.

# 393
Да, това е голям проблем за диабетиците. Никой не им обяснява, че метформин им изчерпва В12 и може да се стигне до тежка анемия. Майка ми по начало е с нисък хемоглобин, както и аз. Но аз му хванах цаката, пия фолиева киселина и го застопорих на 130. И желязо следя, че и то пада.
О, обяснили са му, но е толкова несериозен с приема на добавка че не е за приказка... или пък си купил таблетки дето се гълтат вместо подезични, че били по-евтини. Хем сто пъти съм му казвала че заради метформина никаква работа няма да му свършат и да взема подезични само. Анемичен бил, ама взема желязо от дъжд на вятър, хем има изрично предписана определена добавка от лекар. Един ден го вземе, каже че му дошла силата от него, после кой знае кога ще се сети пак, абе ако ми беше по-близък доста щяхме да се караме по тия въпроси. Не са шега работа никак, но накрая страдат повече околните, че самият диабет нали не боли...

# 394
Ябълков пектин на прах разхлабва ли? Че съм с колит с диария и много неща ме раздразват. А ми се налага да го пия.

# 395
О, natka, да ти кажа, и по-близък да ти е, пак е много трудно. Grinning
На мъжа ми клиничните изследвания за витамини и минерали са направо ужасни - купих му продукти на хубави марки, но въобще не иска да ги пие. От едното не можел да спи, от другото се изнервял, третото му причинявало стомашно-чревни проблеми... Ами, да си ходи с дефицитите. Аз не съм пъдар, все пак. Възрастен човек насила няма как да карам да прави каквото и да е, щом отказва.

# 396
Ябълков пектин на прах разхлабва ли? Че съм с колит с диария и много неща ме раздразват. А ми се налага да го пия.

По-скоро регулира функцията на червата.
А дюлевият пектин даже води до запек.

# 397
О, natka, да ти кажа, и по-близък да ти е, пак е много трудно. Grinning
На мъжа ми клиничните изследвания за витамини и минерали са направо ужасни - купих му продукти на хубави марки, но въобще не иска да ги пие. От едното не можел да спи, от другото се изнервял, третото му причинявало стомашно-чревни проблеми... Ами, да си ходи с дефицитите. Аз не съм пъдар, все пак. Възрастен човек насила няма как да карам да прави каквото и да е, щом отказва.
Имах предвид че като не сме близки, нямам никакво право да му намилам. Ако беше в моето семейство, щях да се опитвам по-упорито да променя нещата. Бащата на приятел е, покрай него колкото сме се срещали и сме обсъждали добавки и прочие, толкова. Той не се и опитва да се подобри, а е с много напреднал диабет, само се нерви като малко дете че не му е ОК. Поизплаших се като ми казаха че миналата вечер е станал и агресивен към близките си...
Но е вярно че някакъв проблем ако не е директно да боли или да си проличи по нещо много, повечето хора не се занимават хич, добре си били и така. Независимо дали е за някой витамин с недостиг, диабет или от сорта. Иначе ако ги заболи глава тичат за хапче, нали?

# 398
Благодаря за споделянето Ева, принципно човекът е доста неадекватен и агресивен и дори през ум не ми е минавало, че може да има и друга причина.

# 399
Здравейте, на 27г съм и в момента карам варицела. Нармално ли е вече пети ден да поддържам температура и да не мога да я сваля напълно, всичко да ме боли и единия лимфен възел зад врата да се е подул и да е болезнен, Даже повръщах тази нощ, еднократно…

# 400
Здравейте!И аз да питам нещо-възможно ли е постоянното врастване на нокътя на палеца на крака,да се дължи на гъбична инфекция,а не на неправилно рязане на нокътя?И ако е възможно,с какво да я лекувам?

# 401
То че е възможно, възможно е, но лекуването става от лекар. За там точно, съм скептична че нещо само за мазане без рецепта ще свърши работа, упорити са много а и ноктите на краката израстват много бавно. Иначе в аптеката ще е пълно с рекламирани неща за мазане външно, но поне аз не познавам човек дето да си е излекувал гъбички на нокът с такова. Не са евтини продукти и искат постоянство за много дълго време, на повечето хора им писва и се отказват. А трябва лечение докато израсте напълно здрав чист нокът, плюс още известно време след това.
Вариант е да опитате първо с медицински педикюр за известно време, в салона да могат да дадат по-адекватен съвет - и за рязането, и за това дали са гъбички, те са виждали много и всякакви случаи.

# 402
+1 за медицински педикюр.
И е, ако сметнат, че е гъбичка - иди на кожен лекар да ти вземат проба от нокътя и да се види каква е и на какви лекарства е чувствителна.
Но самия врастнал нокът се третира точно от такъв тип педикюристи.
Ако си от София - мога да препоръчам Албена Живанкина, за мен тя е абсолютен капацитет в областта на медицинския педикюр и болестите по ноктите.

# 403
Благодаря много!Не съм от София,но и при нас има един,двама,на които да се доверя.Ще опитам първо с педикюрист..

# 404
]
Здравейте.
Във Бодимед има безплатно изследване за антитела срещу ковид.
И ние тази сутрин със моя мъж отидохме но не може да разчетем .
Бихме искали да кажете вашето мнение.
Хубав ден

Общи условия

Активация на акаунт