Петокласници 2022/2023 - Тема 2

• 30 365
  • 748
  •   1
Отговори
# 300
  • София
В класа на сина ми има един болен ученик и една болна учителка. Който е болен, да се лекува, другите да си ходят на училище.

# 301
Пак опираме до това, че не всеки болен си стои вкъщи.
Пресен пример - размяна на подаръци в училище, идват за мероприятието и децата в болничен. Втори пример - коледно парти, пак идват децата в болничен. Тези, които точно заради болничния не посещават учебни занятия в същите дни Simple Smile

# 302
  • София
Това се отнася и за ДГ например, при това в много по-голяма степен. Да не споменавам, че те са много по-рискови и често боледуващи от по-големите ученици като нашите. Тях първи трябва да ги затворят.

Последна редакция: чт, 12 яну 2023, 14:28 от milenaka

# 303
Това се отнася и за ДГ например. Да не споменавам, че те са много по-рискови и често боледуващи от по-големите ученици като нашите.

Има обаче една съществена разлика между ДГ и училището относно задължителността на присъствието, броя на позволените извинени отсъствия и броя дни за извинения по семейни причини.
Ако семейството иска да се предпази и детето е в ДГ има повече полезни ходове и никакви неприятни последствия от отсъствията за детето.
Не коментирам фалшивите медицински бележки.

# 304
Не ме разбра - аз не съм "За" грипната ваканция. Ако всички са на училище, ходят и болни. Ако всички са вкъщи, това не ги спира да излизат и да се събират пак болни и здрави. Няма смисъл дет' се вика цялото упражнение.
Детето ми не боледува често и не го пазя специално.
Но броя болнични тази учебна година е колкото броя общо за изминалите две години примерно.
И не ходи на тестове и контролни по време на болничен - файда пак никаква лично за него няма.

# 305
Нали целта е да се ограничат контактите по време на епидемия? Няма значение дали и колко е задължително присъствието, когато стане въпрос за здравето. В ДГ контактите са в пъти по-чести и близки, логично е първо те да бъдат затворени. Ама нали всичко се прави проформа....

Нямам против, който се страхува за себе си и/или детето си, да има възможност с някаква декларация да си спира детето по време на епидемия, но другите, които са здрави, защо за бъдат затваряни....? А и повечето не си стоят вкъщи със сигурност, особено от 12-13 години нагоре...

# 306
  • София
Да, който иска, нека да има възможност да спира детето си от училище. Само да не лишава моето дете от нормален учебен процес.

Девил Роуз, така е. Контактите извън училище не спират, а и аз нямам никакво намерение да ограничавам сина ми, стига да е здрав.
Соул, затварянето само на училищата не ограничава контактите. Днес се опитах да запазя хотел за междусрочната. Само като чуеха датите и директно ме режеха. Какво ограничаване... Пародия е това.

# 307
  • София
Образованието е задължително, а не пожелание и по преценка на родителите. Какво означава който иска, да си спира детето от училище, пък било то и поради това  да го предпази. Доста често се спират деца, уж защото са болни, а карат ски по пистите, тъй като на родителите им се ходи на ски ваканция...Преценката дали детето може да отсъства по болест се прави от личния/лекуващия лекар, а не от родител ( не че някои не дават бележки за какво ли не).
За онези, за които има опасност за здравето, е предвидено да бъдат обучавани в ОЕРС и се подават специални декларации и има ред за това.
Отсъствието на голям брой ученици, независимо от причините, също влияе на учебния процес и на останалите деца..класът започва да се движи неравномерно.
Иначе, между другото, при определен брой отсъствия поради болест, може да ви посетят от социалните, тъй като училищата са длъжни да подават информация към социалните и се следи. Имаме приятели с дете в начален етап, което често боледува, а и майката го спира дори и при лека хрема, и на два пъти са им звънели от социалните да ги проверяват какво точно се случва и каква е семейната среда, но до физическа проверка не се стигна.

За мен е по-добре да се спрат децата, ако действително епидемиологичната обстановка го налага, за да отмине пика, за 3-4 дни без да учат дистанционно, и след това да се върнат. Така както беше преди КОВИД кризата. Не изпускат кой знае какво, но проточването в седмици на дистанционно обучение е изключително зле за децата и учебния процес.
Слава богу за София в момента такава не се налага, но не се залъгвам, че ще го избегнем. Дано да изкарат до междусрочната и да им се размине.     

Последна редакция: пт, 13 яну 2023, 13:37 от Pouh

# 308
  • София
А, аз нямам проблем и да не си спират децата. Стига да не спират моето от училище, другото не ми пречи.

# 309
Само Ковид не споменавай, че там беше У-Ж-А-С.....!!!! Ние с децата в начален етап чак толкова не го усетихме, но
имам познати с деца, които бяха 4-7 клас през това време и е било тотал щета!

Дано не се налага повече тези затваряници с месеци. 2020 г. не бяхме излизали освен до магазина от 13.03 (когато обявиха затварянето) до края на май. Като излязохме в парка, всички гледахме като държани в пещера, толкова ни бяха облъчили.

На мен лично не ми пречи другите да си спират децата кой, когато прецени. Дали и колко са научили техните деца, не ми е важно. Всеки си с приоритетите - някой училище, други - ски. Разбира се, здравето е на първо място, но тези затваряници не помагат за нищо.

# 310
  • София
Имах предвид, ако ще затварят, да стане само за 3-4 дни без да учат, защото наистина тези, които са болни няма как да са в кондиция, както преди КОВИД, а не да проточват дистанционно обучение със седмици.
А спирането на децата и въобще затварянето за дълго време се отразява и върху имунитета им, затова моите ще си ходят, докато могат максимално.

# 311
Нито за дълго е спирането, което се обсъжда - за седмица, тоест 5 учебни дена е.
Нито ги затваря някой. Те могат да си излизат на въздух така или иначе. Препоръката е да избягват събирания...

# 312
Препоръката е да избягват събирания...

Щото в ДГ не се събират.....? Това ми е най-голямата недомислица. Учениците не могат да ходят в училище, където седят един зад друг, но в ДГ може - където играят, борят, лигавят едно друго, ядат си от чините и си пият от чашите....

В работата не се събирате сигурно? В един офис кихат, кашлят и после вкъщи. Какво значение има, че детето ти е стояло затворено, след като ти може да му го занесеш вируса?

Който иска да си спре детето от училище, пише му бележка или като някоя майка по-назад - отива за такава от ЛЛ.

# 313
Кой какво преценява децата хич  е ги вълнува, ако ще има ваканция допълнително.
И дървена да я обяват ваканцията, ако са решили да има - ще има.
Относно личните решения - има ограничение за отсъствие по семейни причини, както и за брой извинени отсъствия също. Не е оерфектно регулирано, но го има.

# 314
Соул...ядосана си на ? Министъра, надявам се..не на мен, защото не аз ще спра детето ти, ако се стигне изобщо до там.

Аз отговорях на pouh , която писа за изолация и дълго затваряне.
Изолация няма да има, защото децата ви ще могат да ходят на мол, бар, дискотека, и т.н.

Моля адресирайте си недоволството  към когото трябва, не към мен. Rolling Eyes

Спокойно, децата ви няма да бъдат "затворени", а ако това вке пак се случи...ще градят имунитет в моловете и хотелите Satisfied

Общи условия

Активация на акаунт