Петокласници 2022/2023 - Тема 2

• 30 014
  • 748
  •   1
Отговори
# 90
Супер, че ще имате дискотеки! На нашия клас госпожата е казала как няма да има дори и екскурзии.

Как са с преразказите? При моето не може да "нацели" навсякъде да е в сегашно време. Праразказите само в сегашно ли се пишат?

# 91
  • Отвъд алеята зад шкафа
Неее, зависи каква е дидактическата задача на преразказа, демек от чие име се преразказва- неутрален разказвач или герой от разказа. Това определя и времето. От неутрален разказвач - сегашно време, 3 л.ед число.

# 92
Досега са писали трансформиращ преразказ с ново начало, с нов край и с разместване на епизодите. И трите вида в сегашно време. Това ли е от неутрален разказвач? Акогато е от името на даден герой в какво време е?

# 93
  • Отвъд алеята зад шкафа
То винаги е трансформиращ преразказ - било то от името на неутрален разказвач или от името на герой. От името на някой от героите е в мин.свършено време.

Последна редакция: ср, 16 ное 2022, 19:14 от gadamer

# 94
А пък аз нямам инфо да са писали трансформиращ преразказ. Angry
За коледна дискотека също не се чува нищо.
При моето нали миналата седмица имаше отсъстващи учители, и нещо я е хванала "лигнята" и се е разконцентрирала - материал, който се взема и учи за 5-10 минути, го влачи мин.30 минути. Досега виках. Сега е сърдита.

# 95
Желязно ветрило, нашата изрично им казва в какво време го иска, не винаги съвпада с написаното в условието на задачата. Някои в сегашно, други с -л, -ла, -ло, -ли. Може и да има някаква закономерност, лично аз не мога да я схвана все още.

# 96
  • Бургас
Rire, само по музика не съм обръщала внимание досега, но явно и там ще трябва да поразпитам. Коледната ви оферта в рамките на града ли е? Що за цифра.

Нашите досега само веднъж са правили преразказ.

Случайно някое от децата да работи по помагалото по български език на Донка Кънева "Правила, задачи, тестове". Виждам сега, че са скъсани последните 13 страници, но не от детето. Да са били отговори, които госпожата е махнала?

# 97
  • Отвъд алеята зад шкафа
Моята дъщеря вече няколко пъти има за домашно да прави преразказ от неутрален разказвач, а на предстоящото контролно ще правят в час.

# 98
Selleste, отговори са! Ако ги искаш, мога да ти ги снимам и пратя.

# 99
Селесте в града е, да. На училище са до 13.10ч., а дискотеката е от 14.00ч. за това има опция превоз 😝
Щерката работи по същото помагало, но явно е в нея. Ако ти трябват последните страници свиркай ще ти ги пратя.

Доста трансформиращи преразкази ми е споменавала, но не се задълбочавам, защото знам, че там няма проблеми. Успяхме да оправим английския, от 4 на 6. Сега ще залягаме над математиката, че на последната петминутка има тройка 🙄 Като я питам как сравни дробите без да ги приведеш под общ знаменател - Ми забравих. То друго правило за работа с дроби няма, ако него забравиш какво остава?!

Последна редакция: ср, 16 ное 2022, 18:55 от rire

# 100
Желязно ветрило, нашата изрично им казва в какво време го иска, не винаги съвпада с написаното в условието на задачата. Някои в сегашно, други с -л, -ла, -ло, -ли. Може и да има някаква закономерност, лично аз не мога да я схвана все още.
На мен същото каза, но аз да питам, защото изобщо не съм наясно, а и не знам доколно точно предава казаното.

Дали да се меся предварително при писането за домашно на преразказ при глаголи в неправилно време или да го оставя учителката да си го поправя се чудя?

# 101
  • Бургас
Селесте,това помагало,мисля че го имам у дома. Ще го потърся,ако ти трябва.

# 102
  • Бургас
A_val, Rire, Karz, благодаря ви, засега се справям Joy без отговорите, при нужда ще пиша. Госпожата можеше да драсне един ред в Школо и да ги махнем ние родителите, нямаше нужда така самосиндикално да си решава.

Дроби, ах, тези дроби! Една седмица се карахме за две прости правила.

Рир, и нашата оферта скочи с 4 лв за превоз, при цена на билетчето за ГТ 1.50 лв и разстояние 3 спирки от училището, ама нейсе, важното е децата да се забавляват.

# 103
  • here and now
Някой знае ли какво означава "подкрепа" в Школо-то?

# 104
  • София
Аз пък искам да ви питам за груповите проекти как се справят децата ви чисто организационно. Супер много се дразня, че още от началното училищие масово се набутват проекти, но никой не сяда да им обясни на тия деца как се прави това. Как се прави проект като цяло и как се стикова групата, която прави проекта. В резултат непрекъснато има конфликти. Моето дете прави чудесни самостоятелни проекти, но ако трябва да са в група винаги става проблем. Ето и сега... дали са им проекти и трябва да работят 4 девойки. Обяснявам на моята да им каже, че след като си изберат тема ще трябва да я разделят условно на 4 подтеми и всеки да работи по своята част. Да се уговорят на какъв носител ще е тоя проект и както обмислят да е на табло да се стиковат дали ще пишат на ръка, дали ще печатат. Всички ли ще лепят и украсяват или само един и т.н. Тя им каза на девойките и те скочиха... една щяла да пише по темата, другите да допълвали... Моята се ядосва, защото това е пълен хаос, а от това зависят оценките на всички и не е само до оценки, ами когато имаш идеи и искаш да стане хубаво нещото, подобен хаос прецаква проекта. От друга страна пък не може да се отказва от групата, защото условието е да работят в екип и ще трябва да се научат.

Ммм, не.. има си стриктни правила за трансформиращия преразказ. За неутрален разказвач е сегашно историческо "той вижда, той отива" , а за такъв от името на герой е минало свършено "аз видях, аз отидох". Допускат се спомагателни времена в зависимост от сюжета. Това с -л, -ла, -ло, -ли и аз си го мислех и настоявах, щото аз така го знам, ама не е вярно изобщо за сегашните изисквания. Времената трябва да се усвоят от сега, защото в 7 клас от такива грешки падат точки здраво на НВО. Както и трансформация на пряката реч в непряка, подробно, сбито описание и т.н.

Последна редакция: чт, 17 ное 2022, 11:47 от Vache

Общи условия

Активация на акаунт