Петокласници 2022/2023 - Тема 2

• 30 353
  • 748
  •   1
Отговори
# 180
Gato, ние бяхме така до 4 клас. Учителката по англ.език ги режеше яко. Дъщерята беше намразила предмета. Сега в 5 клас са с друга учителка - отношението е съвсем различно, и вече предмета ни е от любимите.

# 181
  • София
И синът ми се "обзаведе" със забележка, по физическо, защото бил влязъл в салона преди началото на часа.

# 182
Vache, даже беше по компоненти при кандидатстването в СУ с английски. На всеки отделно се дава оценка с взимане на 0,25, а после средноаретметично от 5те големи раздела.

# 183
  • София
Vache, даже беше по компоненти при кандидатстването в СУ с английски. На всеки отделно се дава оценка с взимане на 0,25, а после средноаретметично от 5те големи раздела.
Еее, надяваме се да не ги почнат от сега така Wink

# 184
  • here and now
Аз да се включа с въпрос.
Дават на децата тест. Резултатите на класа са 4бр четворки, останалото двойки и тройки. В една от другите паралелки има една 5-ца, останалите оценки са като в нашия клас.
На въпроса ми "Защо така се е получило?" Детето отговаря "Защото имаше въпроси, на които не знем отговорите, понеже не сме го вземали този материал".
Как бихте реагирали вие?
Дали да се обадя и да поискам теста(да сравня дали е по преподаден материал) или да си затрайкам, защото не е БЕЛ и МАТ и не ни е "важен" предмет?
Ако реша да го поискам, но получа отказ да видя теста, какво мога да предприема евентуално?
Детето няма проблем с оценката за разлика от други деца, които много страдат.

Все си мисля, че трябва да направя нещо, но от друга страна не ми се занимава особено. Моето дете е Ок със ситуацията, нека родителите на "страдащите" деца да предприемат нещо. Но доколкото ги познавам едва ли биха се заели...
Съвети?

# 185
  • Бургас
Близка миналата година се сблъска със същия казус. Преподавателят тогава се оправда, че е споменавал в час допълнителна информация и си е позволил да я включи в теста.

# 186
Ето в такива моменти е хубаво да се гледа видеоклипа за образователната система във Финландия.
А понеже масово се замълчава - не нападам и не обиждам никого, накрая системата е същата. И има учители, които държат на облеклото повече от знанията, на собствената си рамка отколкото и на другото правилно решение на задачата. А някои не могат да преглътнат, че някои деца са по-надарени от тях самите.
А хората си мълчат, защото всеки се протеснява, че после ще се отрази на неговото дете.

# 187
  • here and now
Нямам идея каква е образователната система във Финландия.
Като не си мълчах до 4-ти клас, не постигнах особени резултати, но пък ме човърка отвътре.
Нали възпитаваме?
Дали да търсим истината и справедливостта или да си подбираме битките е дилемата.

# 188
Хм..при нас плана за икономия на топлото е в действие. В коридорите е бахър, студ. Тихомълком значи си го прокараха, като мишки....

Алис, ако детето е ок със ситуацията, не бих се занимавала.
Не че не би ме човъркало и мен...

След сагата с двойките на почти целия клас, се обадих та господина по занималня, от него поне разцрах какво и защо е станало. После мислех да ходя да говоря и с учителя, но в разговор със синко нещо подметнах че сигурно е гаден учителя, а синко каза не, ок е..така разбрах че детето го харесва явно / аз не Nerd/, че за него проблем няма, и така оставих нещата...
А и господинът каза че нямало да смятат средноаритметично на края на срока, това когато попитах как ще се поправят сега тези двойки....
Това е моят опит...иначе знаеш че и аз с м като теб Grinning

# 189
  • София
Аз да се включа с въпрос.
Дават на децата тест. Резултатите на класа са 4бр четворки, останалото двойки и тройки. В една от другите паралелки има една 5-ца, останалите оценки са като в нашия клас.
На въпроса ми "Защо така се е получило?" Детето отговаря "Защото имаше въпроси, на които не знем отговорите, понеже не сме го вземали този материал".
Как бихте реагирали вие?
Дали да се обадя и да поискам теста(да сравня дали е по преподаден материал) или да си затрайкам, защото не е БЕЛ и МАТ и не ни е "важен" предмет?
Ако реша да го поискам, но получа отказ да видя теста, какво мога да предприема евентуално?
Детето няма проблем с оценката за разлика от други деца, които много страдат.

Все си мисля, че трябва да направя нещо, но от друга страна не ми се занимава особено. Моето дете е Ок със ситуацията, нека родителите на "страдащите" деца да предприемат нещо. Но доколкото ги познавам едва ли биха се заели...
Съвети?
Как определяш дали е важен един предмет? При нас всички тестове се дават на родителите. Като цяло аз лично подлагам на съмнение думи на детето си, че материал не е преподаден. Въпреки, че не го изключвам, съм склонна да смятам, че е по-вероятно детето да не е чуло и записало. Освен това какъв ще е тоя материал дето ще намали точките до четворка и тройка например. Абе аз лично съм склонна да нагъна детето... виж ако това стане практика и е само по един предмет, тогава бих мислила. В нашето училище се поставят много високи изисквания като скали на оценяване. Детето по ЧП за 3 точки под максимума има петица. Честно казано не ѝ пука особено за оценката, на мен също, защото видях какво точно знае. Другата ми дъщеря в училище с огромни изисквания завърши с две четворки в дипломата за основно образование, продължи да учи е елитна национална гимназия и вече е стуудентка, първа в списка на специалността си.Така че, по-важно ми е какво знае, а не каква оценка е получила.

# 190
  • here and now
Имам си лични приоритети за предметите
Докато не видя теста, не мога да "нагъна" детето.
Имала е 4-ки по други предмети, но там са им раздали тестовете и съответно е разбрала къде са ѝ пропуските.
И за нас са по-важни знанията от оценките, но все пак оценката е вид измерител на знания според мен.
Не ми е идеята да оспорвам оценка. По скоро ме притеснява това, че този тест не им е върнат да го разгледат и масово има ниски оценки.
Докато не го видя, няма как да знам кой крив и кой прав.
И това ми е въпроса, дали да го поискам?

# 191
Поискайте теста. На моя син по БЕЛ масово му се редактират отговорите на отворени въпроси от сорта "Какво мислите вие за ..." - като учителя пише същия извод/отговор със синоними. Не ми харесва особено тази практика, но до сега поне заради това не е намалявана оценката. Пропуснах една родителска среща и съответно повод да запитам защо така. Както ММ обича да казва, бил ли е той (учителя) там да пита автора какво е имал предвид Simple Smile

# 192
  • София
И това ми е въпроса, дали да го поискам?
О, задължително!
Edit: Аз тестовете ги искам, за да мога да видя какво греши детето, дали допуска системни грешки и ако има такива да се наблегне на конретен материал.

Последна редакция: пн, 05 дек 2022, 22:38 от Vache

# 193
  • here and now
Поисках теста, след недомлъвки и увъртания реши да го даде на детето. Преди да се прибере от училище, гледам оценката в електронния дневник е променена. Попитах дъщеря ми и тя ми каза, че госпожата ѝ прегледала теста пак и два от отговорите били верни, а са ѝ били зачетени за грешни и затова е редактирала оценката. Това го видях и аз после.
Децата са с един учебник, госпожата с друг, а теста е от трети.
Детето си каза, че тя им казва неща извън материала в учебника, но не им дава време да запишат(Vache тук се оказа права).
Ще ѝ взема друг учебник, в който уж е дадено по-подробно всичко, да видим.
Резултата е, че детето не харесва предмета, не харесва и госпожата.
Благодаря за мненията!

# 194
  • София
Алис, за кой предмет става въпрос?
Стана ми интересно за разминаването в материала, както и броя на учебниците....В крайна сметка би следвало материалът да е един и същ и независимо как е поднесен, знанията да бъдат еднакви т.е. да няма проблем да направиш какъвто и да било тест...

Общи условия

Активация на акаунт