Петокласници 2022/2023 - Тема 2

• 30 357
  • 748
  •   1
Отговори
# 330
Интересно е, понеже включва повече учебни предмети.
Да, и на него това му харесва. Идеално се справя с въпросите по мат., история, география, само за текстовете не съм сигурна доколко му е добро нивото. Много детско ми се струва писането му, изказа, мисълта. Ама той си е дете, май моите очаквания са несъобразени с 10-те му години. Не че ще разбера критериите, ако видя темите от предходни години...

# 331
  • София
Дъщеря ми миналата година участва, ей така, че й беше интересно и се класира за областния кръг.
Аз ги бях открила в един сайт:
 http://lkaravelov.eu/iv-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81-%D0%B7%D0%BD%D0 … 0%BE%D0%B3%D0%B0/
Мисля, че са еднакви за всички.

Един въпрос за тези, които вече бяха на олимпиада по БЕЛ, нашата е в края на седмицата, та въпросът ми е включва ли преразказ? Благодаря предварително.

# 332
  • Бургас
Pouh, дано не те подвеждам, но според регламента на олимпиадата форматът за 5-и клас е само и единствено  трансформиращ преразказ (от името на неутрален разказвач или от името на герой) на неизучаван художествен текст (в обем до 2 страници – WORD, A4, Times New Roman)
Скрит текст:
file:///D:/Downloads/regl_BEL_2022-2023_21102022.pdf
В нашето училище е минала още на 17.12 и моята девойка тогава удобно ми е спестила информация за нея.

# 333
  • ту тук, ту там
Да, само преразказ е имало.

# 334
На моя днес му е олимпиадата по БЕЛ. Не очаквам чудеса. Май отива само за спорта, като го гледам колко се е засилил да учииии......

# 335
  • Отвъд алеята зад шкафа
При нас мина, но я пропуснахме, че още не се бяхме прибрали от почивка. Нищо, догодина 😄

То всъщност би трябвало да я публикуват като мине навсякъде, нали? Мога да й я дам вкъщи да се упражни.

# 336
  • София
Моята ми каза за някакво състезание / конкурс за снимка пред паметник на историческа личност и да се напише към нея текст.

Знаете ли подробности, за какво става въпрос?
Разказва ми - снимката била важна, трябвало да бъде цветна формат А4, ама не вярвам да е конкурс за снимка, щом го е казала учителката по история, доколкото разбрах.

# 337
  • София
Pouh, дано не те подвеждам, но според регламента на олимпиадата форматът за 5-и клас е само и единствено  трансформиращ преразказ (от името на неутрален разказвач или от името на герой) на неизучаван художествен текст (в обем до 2 страници – WORD, A4, Times New Roman)
Скрит текст:
file:///D:/Downloads/regl_BEL_2022-2023_21102022.pdf
В нашето училище е минала още на 17.12 и моята девойка тогава удобно ми е спестила информация за нея.

Благодаря!
При нас са имали всичко на всичко два преразказа и то дадени като домашно, но без проверка...хъм..Тя основно упражнява граматика и тестове по литература т.е. това, което правят в час...А се записа и не знам дали няма да е разочароващо за нея...

# 338
Нека пише там, да се тренира. Дори и да не изкара кой знае какъв резултат, пак е натрупване на опит.

# 339
Аз тази година съм обещала да не го карам да ходи на каквито и да е олимпиади и състезания - само за Олимпиадата по МАТ го натиснах , но беше болен и та така....
Нямам търпение да минат 2-ра смяна и да се наспивам поне до 7:30 с малкото Simple Smile Simple Smile ММ ми задава въпрос , как ще се организираме с карането и взимането 2-я срок и моят син вика : Аз си мислих , да ходя с рейса сам .....Викам си : НАЙ -накрая да пожелае да направи нещо смислено Simple SmileSimple SmileSimple SmileSimple Smile тамън се възгордях и най-голямото дете ( ММ) вика :  АМа изкарай и 2-я срок да те караме и другата година , ще те пуснем сам .......Леле - почервенях , ядосах се и го срязох : След като не караш и взимаш нито едно от децата по 3 пъти на ден, не смятам че имаш думата въобще !!! Ама-ХА ... аз тука маршрутно такси станах , по 3 пъти на ден , в различно време ( да ми е гадно , че не мога да комбнирам излизанията)  - изкарвам колата и ходя да събирам/оставям деца и колкото и едното да е на 5 мин. с кола, не става пеша , ей така да тръгнеш.Комбинирам с ходене до офоса, с пазаруване , ама пак си отнема време ..после до 7-8 бачкам вкъщи Sad
Иначе , ние бая сме го окъсали с Историята - все нямат учител, заместващия е болен, заместващият на заместващият и той ...и там сме до 13-14 урок и като се появи заместващ и по 3-4 урока наведнъж ( как ще ги вземат всикчите 40 , умът ми не го побира ). По БЕЛ пък препускаме през материала и няма никакво затвърждаване - правят домашни, но само при въпроси се гледат - иначе не се проверява дори и устно някой да го чете , а другите да поправят и да си видят грешките. Т.е. вечно материалът е нещо недоразбран и прави Уча се уж , че да му се изясни поне малко ( аз нямам нерви ).

# 340
Мен също ме притеснява втората смяна най-вече заради това, че времето ще е ограничено. Вечер ще  е до 19,10 последния час, докато го прибера, ще стане 20 ч. Сутрин съм убедена, че ще иска да спи поне до 8 ч., а има и доста допълнителни ангажименти, та......ще е доста весело.

# 341
Въпреки, че мрънкам за ранното ставане - е супер, че вече няма да имаме втора смяна. Няма време за нищо след училище точно, щото станало 20:00 ч.
Преди обяд същата работа - ставаш, закусваш, учиш и гаааз към училище. Ако има тренировки или уроци, отиде.

# 342
  • Бургас
Изненадах се и аз от формата на олимпиадата, защото такъв преразказ са правили точно 2 пъти, при това отдавна. В час по български се набляга на граматика, по литература се пишат планове, а целият анализ на съответното произведение се оставя за домашна работа в помагалото, което пък е толкова безумно написано, че няма накъде. Ясно е, че не им стига времето, но не е моя работа да обяснявам аз какво искал да каже авторът. Госпожата иначе редовно проверява домашните, но само маркира грешния отговор, без да посочи верния и отдолу коментар "Поправи". Е тя ако знае кой е верният отговор, дали няма да го е написала още първия път.

Нашето училище е на едносменен режим, с часове от 8 часа, което е повече от чудесно.

# 343
  • София
Да, и аз се изненадах от формата на олимпиадата по БЕЛ, ще го помислим с нея дали да се яви....
Ние сме едносменен режим с нея и сме ок.
Баткото минава първа смяна и понеже ми е мил...ще го карам и него, тъй като минаваме покрай гимназията и вместо да пътува 1 час сутрин, нямаме удобен транспорт, ще му го спестя и ще стига за 10 минути, но пък ще тръгваме по-рано, че той е от 7.30, а девойката от 8.00

# 344
А пък аз искам да им дават да правят колкото се може повече преразкази. Да трупат опит за 7 клас.
И при нас е едносменен режим,  почват от 8:00 часа, училището е на 5 мин. път пеша. Обаче са до 14:00 часа всеки ден. Докато се прибере, обядва, почине малко, и то станало 15:30-16:00. Всеки ден по два разказвателни, БЕЛ, мат., после на спортни занимания, уроци по англ... ми то няма почивка за мен - води-прибирай, изпитвай да разказва урока, преглед на домашните, и станало време за лягане. Ами то аз първа заспивам. Искам ваканцияяяя!

Общи условия

Активация на акаунт