Стани богат с водещ Михаил Билалов - тема 11

• 26 950
  • 702
  •   1
Отговори
# 165
Хаха Дядото как им сипа за наградата Simple Smile

# 166
Резница??? Що за дума? Сигурно от региона на долницата и горницата.
Резник се казва.

# 167
  • София
Еее, Казабланка тук, изобщо няма смисъл да се замисля...
Баси подаръка, не е истина.

# 168
Тази нещо е чела, ама недочела за Черно море...

# 169
  • Пловдив
"Багрянородни" изобщо не означава дете с шанс да бъде престолонаследник. Ми то всяко дете на цар има такъв шанс. Багрянородни във Византия са наричали децата на владетеля, които са родени, СЛЕД като той вече е станал владетел. Това се учеше и в училище.
Нещо са чели-недочели някоя статия май. На някои места (и в Уики също) пише, че такива синове понякога са имали шанс да бъдат предпочетени за престолонаследник пред по-стария си брат, който не е багрянороден (и често е от предходна съпруга). Не че багрянороден означава дете с шанс за престолонаследник.

# 170
В България имаше такава ситуация с цар Иван Александър, май... Царицата е искала собственото й дете да пререди завареното, под предлог, че нейното е багренородно.

# 171
  • Русе
ПЕрущица! ПЕрущица! Не "ПерУщица"! Grinning

Ама как пък поне единият, Билалов и участничката, не го каза правилно...

Обаче при Вазов ударението пада на "у́", за да се спази стихотворната стъпка:
"Перу́щице бледна, гнездо на герои,
слава! Вечна слава на чедата твои,
на твоята пепел и на твоя гроб,
дето храбро падна въстаналият роб!"

Сега вече сигурно ще ви изненадам. Намерих рецитация на стихотворението, в която ударението не пада нито на"е", нито на "у", а на "и". "Перущѝце бледна..." Има и песен по текста, която започва направо с "Перущѝце бледна..." - също с ударение на "и". Ето рецитацията: https://www.youtube.com/watch?v=Fk81AQJRBIY
deaf,"Тони Блеър. Кралицата не би си позволила да "дава урок" на чужденец."
Как си представяте, че една кралица ще отиде да посрещне министър председателя си? Дори посрещането на летището от монарх е нарушение на дипломатическия протокол. А урокът не е лекция, не си мислете, че изобщо е било обсъждано шофирането от жени - то просто е било показано. Именно посрещането на летището е жест, достатъчен да заостри вниманието на госта към това, което му демонстрират.

Багренородни (Порфирогенит) за пръв път (през Х век) е наречен синът на Лъв VІ - Константин, роден от четвъртия му брак, непризнат от църквата. Роден в пурпур означава роден в царската постеля, защото пурпурът е бил достъпен само за императорското семейство. С това прозвище се утвърждава царственият произход на Константин. Не ми е известно други императорски синове да са носили това прозвище, за да се смята то за присъщо на всички престолонаследници.

Последна редакция: сб, 05 ное 2022, 23:39 от евпетра

# 172
  • София
При рецитирането аз чувам ПерУщице бледна, а не ПерущИце. Обаче винаги съм чувала и съм знаела името като ПЕрущица. 🙄

# 173
Пропуснах предаването с кукловода Димитър Иванов - Капитана и досега го търся, но не успявам да го открия.
В уoutube e качен клип от 4.11., но започва с друг участник.

Някой дали би могъл да даде насоки?

# 174
# 175
# 176
Жената не позна - пътни знаци било.

# 177
Е, пътните знаци ежедневни предмети ли са?

# 178
  • София
Жалко за жената. Тръгна смело и да играе играта с цел да стигне максимално далеч и си тръгна само с 500 лв. а имаше сериозен потенциал.

# 179
Жената не позна - пътни знаци било.

А аз веднага заложих на тях, особено с уточнението "част от". Тя не се сети, че много знаци всъщност са пиктограми и в тях има много дизайнерска работа за да са ясни и да се възприемат за части от секундата.

Общи условия

Активация на акаунт