Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 57

• 32 036
  • 750
  •   1
Отговори
# 225
Аз също от доста време се интересувам и ви чета, но също не си спомням да съм го срещала това. При него е малко дълго, но друг път ще пиша, че сега шефа ме следи Simple Smile С две думи, ендото иска да направи това изследване за да разбере, цитирам: "дали е подходящ за терапия с инжекции". Лично аз смятам, че става дума за сексенда или оземпик, защото му е казала, инжекции, които ще му помогнат да отслабне...  В момента не пие лекарства за диабет.

# 226
Аз намерих това
"Глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1) аналози, известни също като агонисти на GLP-1 рецептора или инкретинови миметици, са лекарствени молекули, които имат ефект върху GLP-1 рецептора, подобен на този на глюкагона. GLP-1 рецептора представлява рецепторен протеин, открит в цитоплазмената мембрана на бета-клетки на панкреаса. Той участва в контрола на кръвно-захарното нивото чрез подобряване на инсулиновата секрецията от бета-клетките. При хората се синтезира от ген GLP1R на хромозома 6.

Глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1) аналози се използва за лечение на диабет тип 2, като едно от предимствата им в сравнение с по-старите инсулинови секретагоги, като сулфанилурейните препарати или меглитинидите е, че при лечение с този клас медикаменти има по-малък риск от развитие на хипогликемия."

Чичко Фраер и днес ми сготви пилешки пържолки и карфиол.
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 21 ное 2022, 20:10 от sharpy

# 227
Минерва, живея близо до женския, но поради някаква необяснима за мен причина винаги отбягвам рибните магазини там. Още днес ще се поправя и ще ходя да видя каква риба предлагат. Иначе аз често купувам от едно магазинче на Димитър Петков - самия магазин е на Пиротска, почти на ъгъла с пазара.
Вчера обяда и вечерята бяха един бъркоч, който се получи много вкусно. Един праз и голяма връзка спанак задуших с малко маз, после като поизстина добавих 5 яйца, няколко лъжици кисело мляко, 200-300 грама извара и 2-3 супени лъжици пълнозърнесто брашно (знам, че не трябва ама за цяла тавичка това количество според мен е пренебрежимо малко). Поръсих със сусам и запекох във фурната. Много добре се получи.
Слагаме си кокосово брашно в тези случаи. Супер става. /Можеш и бадемово, уловката е, че и те трябва да се ограничават Grinning/.
Мерси за инфото за шарлана.
Изобщо не мога да сколасам за сканиране на книгата...

Шарпи, кажи как правиш карфиола, на мен зеленчуците много не ми се получават. Основно месата мятам в него. 

Старая се подслаждането да е с черен шоколад или плодове. В последните поне по някой витамин има, за разлика от десертите с подсладители.

Последна редакция: вт, 22 ное 2022, 14:31 от Минерва

# 228
Абе имам и кокосово, и бадемово, и хуск, и сусамово... Ама като готвя за всички вкъщи гледам да не слагам от тях, че почват да мърморят, че било със странен вкус. Режимните брашна си ги ползвам за гофрети и палачинки най-вече или за бързо хлебче в чаша в микровълновата.

Иначе тия дни нещо ми се гади от киселото мляко и минах на закуска със зелени чушки, пълнени със сирене и извара с малко зехтин. Снощи правих за домашните нахутени кюфтета и от водата си спретнах една майонеза, та сутринта метнах и от нея в чушките. Мисля, че е подходящ здравословен заместител на обикновената майонеза.

# 229
Че ти в майонезата кое нездравословно заместваш с нахутената вода, тя нали яйцето замества? Няма лошо де, просто ми прозвуча странно да е по-здравословно така. Иначе съм опитвала такава, хубава беше.
Майонеза съм се отказала да правя домашна, слънчогледовото олио откакто го орязах преди години ми мирише и ме дразни, отвикнала съм. Не че толкова ще ме събори примерно 1 лъжица от дъжд на вятър ама то като няма и да ми е вкусно... Със зехтин така и не успях да направя хубава. Ако ми беше зор сигурно щях да купя рапично олио или от сорта, ама не ми е и просто не правя . Пък и трябва да се изяде бързо, за цяло семейство става домашна но само за мен няма смисъл, аз ще изям много малко от нея, а мразя да хвърлям храна...
Та така де, майонезата ми е в раздела с гевезелъците, купувам мноооого рядко и някаква много мъничка и не я мисля толкова. Чак пък такава светица не съм, то другото да ми е наред.

# 230
Шарпи, кажи как правиш карфиола, на мен зеленчуците много не ми се получават. Основно месата мятам в него. 
Карфиола накъсвам на розички, слагам го в една голяма купа, посолявам го, 1-2 лъжици зехтин или масло, чесън на прах! задължително и червен пипер. Обърквам хубаво в купата и го слагам във фраера. Става трепач!

# 231
Някой може ли да ми обясни каква е връзката между дефицит на Б12 и инсулиновата резистентност?

# 232
natka, обикновена майонеза домашна не правя заради суровите яйца, а купешките са пълни с гадости (не, че не купувам от време на време). Та затова имах предвид, че с нахутената вода е по-здравословна. Иначе преди да почна да чета тук за важността на омега 3 и вредността на другите мазнини си правех често от слънчогледови семки, ама вече прекратих.

Днес успях най-накрая да се събера сутринта и да си пусна изследвания. Забравих гликиран хемоглобин да пусна ама така или иначе след три седмици пак ще трябва да ме бодат и ще пусна тогава. Не очаквам особено добри резултати, защото покрай гаденето съм му отпуснала края малко, а и съм си откровено болна в момента. Но исках да имам все пак някакви изследвания за прегледа при гинеколога утре.

Едит: Ето ги резултатите. Както предполагах - не са добри.

Инсулина август месец ми беше 13. Сега е с единица нагоре. Захарта беше 5.8, сега е 5.6. Трябва да се стягам сериозно. Д-то е изненада за мен, последните месеци пия по 2 000 единици почти всеки ден и е паднало (бях го спряла последните 10-ина дни откакто разбрах, че съм бременна, за да направя изследването). Преди поне беше в норма, макар и на долна граница. Желязото е трагично зле, още днес ще почвам да пия едно на betteryou, което си бях взела уж за профилактичен курс и отлагах да пия.

Последна редакция: ср, 23 ное 2022, 15:14 от zuhta

# 233
Ох, забравих че писа че си бременна, сигурно и аз бих била по-внимателна със суровите яйца на твое място...
Инсулинът май си се качва при бременност, не съм много запозната ама имаше нещо такова... А щом си и болна и КЗ не знам колко  е за гледане точно сега, аз бих изчакала да я видя и на следващото бодене. Дано се оправиш бързо. Дефицитите ще ги наваксаш щом трябва, няма къде да ходиш. Дано се включи някой по-запознат при бременност как са нещата, аз не мога да споделя опит по темата...

# 234
Зухта, при кз над 5.1 се води гестационен диабет. Инсулин не се гледа, защото е по-висок по време на бременност. Прави се и натоварване, 20 и някоя седмица, а може и по-рано, ако има предпоставки. За съжаление някое гинеколози не обръщат внимание на такава кръвна захар, лично съм го играла този филм. Чак на феталната ми обърна внимание друг лекар, а още от началото на бременността кз беше над 5.6-5,7. По някое време минах на инсулин.

# 235
zuhta, няма да  е лошо да си минеш на режим.
Разбирам, че си бременна, но все пак...
Имам позната разбра, че има ИР, че и диабет получи от бременноста + килограми.
И в болница влезе към 7 месец. Много ядеше, не подбираше.
Попадна на читав лекар, който я сложи на нашия режим и забрани всякакви сладки неща.
Казал и, че е вредно и за бебето толкова да яде, особено В.

# 236
Някой може ли да ми обясни каква е връзката между дефицит на Б12 и инсулиновата резистентност?

Страничен ефект от пиене на хапчета от типа на Глюкофаж, е неусвояване на Б12, и му падат нивата.

# 237
Също и магнезиев дефицит има при пиене на това хапче.

# 238
Благодаря ви за подкрепата, ще се стягам с храненето. Успокоявам се поне с факта, че гаденето предния път приключи в края на третия месец, т.е. остава ми още само един труден месец в това отношение и после ще мога да си карам режима по-лесно.

Само да уточня, че под отпускане нямам предвид да се тъпча със сладки работи, а по-скоро че съм увеличила малко въглехидратите, за да са ми полезни срещу гаденето - например сутрин ям чушка пълнена със сирене и добавям 1-2 малки кифлички със сирене (домашни, в тестото има и яйце, със смес от пълнозърнесто брашно и трици), на обяд ако ми се гади бодвам някой друг картоф покрай месото, защото поради някаква причина чисто месо със салата не ми понася, но си ям салата преди това самостоятелно. Хапвам доста супи напоследък, те са с нисковъглехидратни зеленчуци, но пък липсва протеина, което не е добре. За следобедна закуска понякога хапвам по някой плод с 1-2 лъжички тахан (уж да не е само въглехидрат) - може би това трябва да го махна като хранене. Вечерите са ми режимни обикновено, защото тогава в общия случай се чувствам добре, даже имам 1-2 дни в които пропуснах вечерята.

Малко ме стресира това, което каза alivi за кръвната захар над 5,1 и инсулина. То това минаване на инсулин при нас не е ли противопоказно? Иначе аз кръвна захар 5,1 не съм имала откакто въобще съм започнала да си я изследвам, което не е за хвалене разбира се. Определено ще ми е важно да намеря добър гинеколог, който да не подценява ситуацията. Записах и преглед при ендокринолога, тя поне ми е запозната с историята, но ще може да ме види чак на 20 декември.

# 239
Съжалявам, Зухта, не е с цел да те уплаша. Просто е така. По-добре инсулин, отколкото метформин, поне според моята лекарка. Идеята е, да не увредиш панкреаса на бебето, защото когато твоята кз е висока, започва и неговото панкреасче да работи, а това не е добре. Освен това се раждат бебета с по-големи размери, околоплодните води са много... В началото на мен ми се ядяха само картофи, ориз, хляб, тиквички, пилешко и таратор. Не ми се повръщаше, но се оригах некотролируемо. Не знаех, че имам проблем и това си ядях, добре поне че втората половина от бременността вече се хранех по зоната.

Общи условия

Активация на акаунт