Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 57

  • 31 241
  • 750
  •   1
Отговори
# 345
  • Мнения: 40 325
Честито Юпитер Grinning

# 346
  • Мнения: 302
Юпитер, честито! Много се радвам и ти пожелавам леко бременеене Two Hearts Тръгнало ни е в темичката на хубави новини, дано така да се задържи Simple Smile
Аз си ги пуснах в 7-ма седмица, просто подбрах ден, в който се чувствам добре за висене пред лаборатории. АГ-то каза, че е рано и до 12-та седмица иска да ме държи чиста от всякакви медикаменти (в т.ч. добавки, освен фолиевата киселина де). Съответно каза да ходя на ендо около 12-та и да пусна тогава изследванията, за да са пресни. Моя ендо и без това имаше свободни часове чак преди Коледа, та без да искам изпълнявам съвета на АГ-то. Иначе си пия вит. Д и омега 3 въпреки заръката на АГ да не пия нищо. Магнезия го спрях до прегледа при ендокринолог.

# 347
  • Мнения: 156
Да попитам аз нещо друго тук: чухме се днес с моя приятелка, която е с ИР и каза, че от 2 месеца и се е появил шум в ушите, който цитирам " ще ме подлуди". Попита ме възможно ли е това да е от високия инсулин, или да търси причина другаде? За такова нещо лично аз не съм чувала, но да питам и вас.

Да, напълно вероятно е да е свързано.   Ето в тази обобщаваща статия може да видите детайли и линкове към научни трудове по темата.  Нейното се нарича tinnitus.  УНГ лекарите са исторически едни от първите лекари, които забелязват вредите от високия инсулин.

https://www.levelshealth.com/blog/how-hearing-loss-relates-to-metabolic-health

# 348
  • Мнения: 5 551
Моят шум се оказа на нервна почва. УНГ ми изписа “розови хапчета” и за една седмица се оправи.

# 349
  • Мнения: 5 137
maikon, благодаря за споделената информация, препратих и го, а и на мен ми беше интересно да прочета.
Днес сме на гости при мама Purple Heart
Приготвила любимия ми глинен гювеч с мръвИ и зеленчуци. Ей тва мога да го ям всеки ден. И тъй като нали и тя се съобразява с моето хранене, веднага ми каза, че "сложих две морковчета, ама знаеш, че без тях няма да стане така" Душичка ми е тя Purple Heart Късно се сетих да снимам, вече беше почти към края.
Скрит текст:
Скрит текст:

# 350
  • Варна
  • Мнения: 1 879
Мацки, мога ли да пийна газирана вода с резен лимон?
Много обичам газирано. Най-много обичам тоник, но съм го спряла. Та газираната водичка леко овкусена с лимонче става ли?

# 351
  • Мнения: 40 325
Ми пийни бре Grinning

# 352
  • Мнения: 5 137
Мисля,че няма проблем газирана вода. Няма захар в нея.
Аз мразя всичко газирано 😁

# 353
  • София
  • Мнения: 8 732
Аз пия всеки ден газирана вода Михалково, която е естествено газирана. С резен лимон.

# 354
  • Мнения: 1 780
И аз напоследък пия газирана вода. Даже и без лимон. Като седна на заведение и това си поръчвам

# 355
  • Мнения: 24 613
Навън и аз това си поръчвам, то не е от сега де. От всичко газирано обичам само газирана вода... и бира Grinning По разбираеми причини щом пиша тук, второто съм го махнала от ежедневието си. Случва се, но мноого рядко. Но газирана вода лятно време много ми върви и обикновено имам вкъщи. Сега не се сещам, че налитам на билкови чайове и не хваща ред.

# 356
  • Мнения: 31 837
Аз мразя всичко газирано 😁
И аз!😁 Изключение е само газираната вода (за предпочитане естествено газирана, че иначе ми е прекалено газирана)...и чаша газирано примерно на Нова година...
Моята вечеря:

Скрит текст:


Не знам как да го кръстя, нещо като фокача може би...😁 Поделих с дъщеричката, хареса го- беше хрупкаво отвън. Сложих 1 моцарела, 2-3 с.л. кисело мляко, зехтин, 2 яйца, вода, овесени трици, кокосово брашно (последните три неща на око), половин връзка магданоз, сол, чесън на прах, чубрица, сушен босилек. Пекох около 20 минути. Балончетата са от моцарелата, беше нарязана на малки кубчета.🙂
* За по-новите в темата- от известно време включих овесени трици, не ми вдигат КЗ, както се случва с овесените ядки, а и съм отдавна на режим и разнообразявам с тях понякога.
Рецептата за тортата за рд на дъщеря ми, аз я кръстих "Много шоколадова торта".😍
За блатовете:
400 грама тъмен шоколад (за предпочитане 70%, но зависи и кой друг ще яде тортата)
200 грама кокосово масло (нямах толкова масло)
Около 100- 150 кафява захар (на вкус)
8 яйца Л
Около 70- 80 грама брашно (или режимен заместител)
Ванилия
Бакпулвер и сода (на око)
2 броя авокадо- намачкани
2 големи презрели банана- намачкани
Една чашка нарязани орехи (около 150 мл вместимост беше чашата), предпочитаме да се усещат
Овесени трици на око- зависи колко брашно е използвано; може и кокосови стърготини да се използват

Купичка с разреден с вода студен чай праскова (или разредено с вода прясно мляко) за сиропиране на блатовете- това е достатъчно за сладост, отдавна не добавям още захар за сиропирането на блатовете

Кремът беше около 300 грама заквасена сметана 20%, разбити предварително 600 грама (3 опаковки от 200 гр) животинска сметана, пакетче ванилова захар. Сметаната разбиха предварително с миксер. Като добавих заквасената сметана, пак разбивах с миксера- може би беше грешка, защото вместо консистенция на бита сметана се получи по-течен крем...Но пък беше идеален за декоративния полуразтечен ефект с бяло.😀

3 банана на тънки кръгчета (узрели, но стегнати, не презрели)+ 16 замразени вишни без костилки (от Лидъл)

* От крема останаха 300-400 мл.
 
За ганаша- 150 грама шоколад, 200 грама сметана- загряти на котлона до разтопяване на шоколада; докато редях блатовете, беше стегнало до консистенция почти на течен шоколад, много приятна за глазура.

Като отправна точка използвам рецептата на Йоли за шоколадовите лави, като повечето продукти удвоявам като количество.
https://www.yoli-bg.com/%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1% … D0%B0%D0%B2%D0%B0
 Считам, че няма нужда чак да се удвоява маслото (а и идеята не е тортата да има течен център), затова обикновено слагам 200-250 грама мазнина, не повече. Захарта обикновено не я увеличавам, а се придържам до количество, както е в рецептата за шоколадовите лави или намалявам, ако шоколадът ми е с по-малко от 70% какао.
Приготвяне и сглобяване:
В подходящ тиган разтопих кокосовото масло, шоколадът- начупен на парченца, захарта. НЕ го правя на водна баня, просто внимавам да не загаря и котлонът не е на силна степен. Изсипах сместа в голяма купа- в купата вече бяха авокадото и бананите, после добавих яйцата. Хубаво е да се добавят едно по едно, че да не станат шоколадови бъркани яйца😆😅, но аз просто изчаках малко (намачках бананите и авокадото) и добавих всичките яйца наведнъж (хубаво е да са извадени по-рано от хладилника, но не е фатално, ако не са, моята шоколадова смес вече не беше много гореща). После добавих ванилията, брашното, бакпулвера, содата, орехите, овесените трици. При охлаждане на шоколада сместа леко започва да стяга, т.е. не е нужно да се добавя много брашно, сместа не е нужно да е много гъста. Бананите и авокадото ги дават като заместители и на яйца, и на мазнина в печивата- специално проверявах в интернет, че да няма изненади и течни блатове...😁 Пекох блата 40- 50 минути във форма за торта с откопчаващи се стени с много добре поставена хартия за печене. По време на печене доста се надува, при охлаждане спада до някаква степен- нормално е.
Нарязах с нож на 3 блата на следващия ден. После всеки блат надупчвах с вилица, слагах от разредения студен чай (неразреден, според етикета му, около 6 гр вгх имаше на 100 мл), намазвах леко с крем, после резенчета банани (първо външния кръг, да не се разтича от крема навън), после още крем върху бананите. Т.е. два реда с крем и банани имаше. Последния блат надупчих и сиропирах, после изсипах ганаша и оформих с шпатулата. Покрая посипах с лъжица от белия крем- да се разтече, украсих с малко шоколадови пръчици и вишните. Буквално сглобявах тортата, докато се печеше вечерята.😅 Режеше се така, все едно е стояла поне едно денонощие в хладилника, идеално беше стегнала- горе-долу за времето, за което вечеряхме.🙂 Не е съвсем режимна рецепта, но е супер за празници и е доста далеч като състав и вкус от масовите купешки торти. Вкусът е наситено шоколадов, а не отровно сладък.😍 Никой вкъщи не се е оплакал, че тортата не е достатъчно сладка.
Скрит текст:
 Хахаха, според Редакторчо: "кучешки торти"!🤣😂  
Обясненията ми са дълги, но тортата съвсем не е трудна за правене. Блатовете могат да се приготвят по-рано, даже да се замразяват...Мен вече ме мързи да правя други (по-сложни и завъртяни) торти.😃 А и тази се приема така добре, че все нея искат.

Последна редакция: нд, 04 дек 2022, 21:31 от dolce miele

# 357
  • Мнения: 40 325
На мен ми се стори сложна.
Ще си запазя все пак поста, че не се знае.
Все пак не може ли когато я правиш просто да ти дойда на гости?
В София ли беше? Rolling Eyes

# 358
  • Мнения: 697
Здравейте, от 1 месец съм с диагноза ИР, след третата ми бременност, преди това имах ГД, инсулинът ми на гладно е ок, но на 60 и 120 Мин е доста висок, КЗ съответно Ок. Други лошо стойности в изследванията нямам освен малко холестерол.
Изписаха ми Меглюкон ХР 500 сутрин  и вечер, засега пия само сутрин и ограничавам вгх.
Четох ви доста, гледах клипове обаче това, което не разбирам е как следите КЗ, кое ви я вдига и т.н. В моя случай тя винаги е ниска, заради високия инсулин, има ли смисъл да се бода въобще?

# 359
  • Мнения: 31 837
Елора, от Пловдив съм.😅  
Скрит текст:
Можеш да си го направиш и по-мързеливо, вкусът ще е подобен. Ама аз исках да изглежда като торта.
 Принципно, може и отвътре, и отвън да е само с крем ганаш- т.е. да се разтопи шоколадът в сметаната, след охлаждане да се разбие на крем и да мажеш навсякъде с него. Това смятах да правя аз, обаче имаше непредвидени обстоятелства и не остана време, а преди да се разбие кремът ганаш, трябва доста време да се охлажда...🙂 Най-мързелив вариант е да се изпече в голямата тава на фурната като старомоден сладкиш, а отгоре да се намаже с крем и/или глазура ганаш. И да се нареже на парчета. Може и без сиропиране, и без банани...👌
Ако вече съвсем те мързи, разтопяваш малко масло и шоколад, добавяш извън котлона яйце и ванилия (плюс някакво минимално количество режимно брашно, ако искаш) и си готова. Слагаш в силиконова формичка и печеш.😋  
ShukM, няма почти никакъв смисъл да мериш КЗ, ако не ти е висока. Особено ако си стои на едни нива, независимо какво си яла... Вече, ако много пада след някоя храна, тогава можеш да си правиш изводи, че това, което ядеш не е много ок.

Последна редакция: нд, 04 дек 2022, 22:32 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт