Сериали и филми - sci-fi, fantasy, mystery, supernatural/тема XI

• 48 206
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
  • България
Семейно изгледахме руския фантастичен филм "Кома".
Хареса ни, аз, партньорът ми и дъщеря ми стигнахме до извода, че този филм е по-добър от "Матрицата". Grinning
https://www.imdb.com/title/tt6087226/?ref_=vp_close

# 526
  • София
Pacific Rim: The Black
https://www.imdb.com/title/tt9288848/

Анимация / екшън / НФ / приключенски // САЩ/Австралия/Япония
продукция на японската Polygon Pictures ; дистрибутор: Нетфликс ; 2 сезона, 14 епизода / Завършен сериал

Този ми хареса повече от ДОТА. Най-вече, защото беше много по-разбираем.
А и харесвам японската философия за Кайджу. Сериалът е сикуъл на едноименните пълнометражни филми.

Много красива анимация. Много як екшън, готини герои и трогателна история.
Е, не е най-доброто на което са способни японците и американците в този жанр, но е достатъчно добър и го изгледах на един дъх.
Препоръчвам!
-
8

# 527
Семейно изгледахме руския фантастичен филм "Кома".
Хареса ни, аз, партньорът ми и дъщеря ми стигнахме до извода, че този филм е по-добър от "Матрицата". Grinning
https://www.imdb.com/title/tt6087226/?ref_=vp_close

Ще го погледна.  Чак по-добър не знам дали е, все пак Матрицата е от преди повече от 20 г. и за времето си е нещо много революционно. Може ли да се каже това за Кома отнесен към днешно време?

# 528
  • България
От такъв тип филми очаквам удоволствие, а не революции.

# 529
Изгледах я Комата, интересен замисъл, но е скучновато и повтарящо се, спокойно може да се превърти средата и да се изгледат първите и последните 15мин. Има интересна визия, но каскадите и диалога са си супер стандартни, сюжета ти се разказва в прав текст, останалото е екшън за пълнеж. Декорите също се повтарят, то всъщност май е едно платно за целия филм. Става за запълване на два свободни часа, но е някакси от стандарта на телевизионен филм.

# 530
Изгледах я Комата, интересен замисъл, но е скучновато и повтарящо се, спокойно може да се превърти средата и да се изгледат първите и последните 15мин. Има интересна визия, но каскадите и диалога са си супер стандартни, сюжета ти се разказва в прав текст, останалото е екшън за пълнеж. Декорите също се повтарят, то всъщност май е едно платно за целия филм. Става за запълване на два свободни часа, но е някакси от стандарта на телевизионен филм.
  Съгласна съм и аз го погледнах от любопитство, но не го догледах. Мисля, че дори и до средата на филма не стигнах

# 531
От такъв тип филми очаквам удоволствие, а не революции.

Разбрах - нищо особено значи.

# 532
E изгледай края, има завръзка.

# 533
  • София
Драги ми съфорумки и съфорумници,
Фондацията тръгна! При зелките версиите са само 2, но при бананите са 4 формата/версии и субтитри вече има в Явката.
Честито и приятно гледане!

# 534
  • София
Foundation 2.1
In Seldon's Shadow

https://www.imdb.com/title/tt15575028/

==> Има спойлери (не четете нататък ако не сте гледали епизода) <==

Ще започна ревюто си по един малко необичаен начин, но нямаше как просто. Това за което толкова много писах и се чудех дали ще го видим в сезон 2, ами уви няма да го видим!
Простих им че Гаал Дорник (актрисата се справя много добре) и Салвор Хардин (актрисата е много зле) в сериала са жени (мъже в книгите). Същото важи и за Ето Демерцел, макар че той е робот, а мацката е много яка и ме кефи на макс. Така че тук съм ОК.
НО не мога да им простя, че са разкарали любимият ми герой от книгите, голямата любов на Хари Селдън и любимият ми робот изобщо, Дорс Венабили. Това е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!! Каква е тази Яна бееее??? Леле, бесен съм. Б-Е-С-Е-Н!!! 😡
Още нещо, което ме подразни много. Селдън виждаш ли дължал голяма част от откритията си на тази Яна (хахахаха). Без нея и тази нарочно измислена Кале нищо нямало да се случи разбираш ли. Ама разбира се че как иначе. Задължително жена трябва да стои зад всичко!
Естествено и първичният блясък е жена (тук има логика, защото Хари е създателя с помощта на Яна и наученото от Кале) със силно шоколадов цвят на кожата и явно непрекъснато ще налива акъл в главата на ‘’глупавия’’ Селдън... Изобщо купонът е пълен точно в актуалния модерен тон и стил. Поздравления, ''гениални сте''!

И след всичко това как сега да пиша ревю и да съм обективен? Как??? Офф. Аман вече хора, аман от този Холивуд и тези бездарници – всичко до един. То Апъл, то Амазон, то ХБО, то Нетфликс, а за Дисни да не отварям дума изобщо. Но ще се опитам както винаги да варирам и да съм като фокусник с много дини под една мишница.
Значи дадох много висока оценка на сезон 1. За мен отличен сериал с един огромен недостатък. Все пак е адаптация по най-великите НФ книги в историята и когато направиш толкова свободна адаптация (макар генерално да следва точно най-важните неща) и направиш толкова много промени напълно разбирам множеството критики.
Но от друга страна сериалът има много достойнства и всъщност е един от много редките случаи, когато стартира с много ниска оценка, която впоследствие се вдигна с над 1 пункт, даже близо 1.5! Което си е събитие. Вместо да пада, да се качва. Това е изключително рядко. И има защо да е така. И напълно заслужено. Писах много дълго ревю на края на сезон 1, няма да се връщам отново. Визуално стои много добре. Декорите са впечатляващи. Атмосферата е уловена, мащабите са спиращи дъха. Този сериал е от тези в които си личи, че са вложени пари и най-важното, че тези пари са отишли по предназначение, а не просто да ги има.
Обаче не знам хора, не знам как да приема това нещо. Няма я Дорс Венабили???

Новата шефка, явно бъдещата съпруга на новия Клеон 17-ти също не ме впечатли. Не ми хареса как стоеше и как си казваше репликите. Още е рано, но първото ми впечатление не е никак добро! Дано не ни занимават твърде много с нея, но се опасявам, че точно това ще стане. И дано Клеон/Ден не започне да изглежда като слабак до нея и тя да го води за носа, че ще счупя този телевизор както се казва.

Много ми е смешно и друго нещо. Всички положителни герои в сериала са жени и афроамериканки. Всички лоши са бели мъже. СлучЕйност? С изключение на великия Хари Селдън, ама Селдън тук е доста сприхав, мрънкащ и насила сякаш написан, че да дразни и да не стане всеобщ любимец. Само че грешка в матрицата драги създатели! Джаред Харис е велик и е с класа над останалите и пак се превърна в любимец!
И разбира се няма как за финал да не изтъкна и най-голямата сила и достойнство на сериала. Лий Пейс като Император Клеон или Ден. Изключително присъствие просто! От него лъха истинска мъжка сила и власт. Осанката му, гласът му са просто всепомитащи, а Перси така играе, че отвява всички и всичко. Горките ми те продуценти и сценаристи. Къде го чупят, къде се пука... Ако не бяха Лий и Джаред и яко я нямаше тази атмосфера, сценография и операторско майсторство оценката в IMDB със сигурност щеше да е с поне две нива надолу.

И след това дълго и общо въведение, вече минавам конкретно за епизода, щрихирайки най-важните моменти.

Имаме скок във времето +138 години от събитията в последния епизод
Или 173 г. от основаването на Фондацията на Терминус.

Пак си имаме:
Клеон 17 – Ден (шефа)
Клеон 16 - Здрач
Клеон 18 - Зора

Втората криза се задава, трезорът алармира за пръв път от 138 г. насам.
Терминус ще се готвят за война. Искам да видя повече от Терминус. Надявам се, че в епизод 2 ще ни покажат повече от там.

На Синакс (тя се превърна буквално във водна планета), Гаал показа на Салвор как човечеството се е отклонило от предначертания план, а би трябвало да е една линия. Забелязват и третата криза, която ще е повратна и ако не се справят с нея ще последват още много други кризи и едва ли не вечен мрак.
Салвор може да достигне до миналото, докато Гаал може да погледне в бъдещето, това ги прави едно цяло и затваря цикъла, майка-дъщеря. А със сърдитко Хари ще станат страшен отбор.
Гаал показа на Салвор как са се отклонили от курса. Така че втората и третата криза трябва да бъдат преодолени, иначе епохата на мрака, която Хари предсказа, всъщност може никога да не свърши, с една постоянна вълна от безкрайни кризи, с които трябва да се справят. Накратко, разбраха че предстоящата трета криза ще е повратната точка. И ако не бъде решена, то както писах, това ще доведе до още хиляди кризи и потенциално безкраен мрак.

Брат Ден иска да се жени и да има наследник от плът и кръв, т.е. по старомодния начин. Той си е параноик и с всяко следващо копие усеща, че все повече и повече се отдалечава от оригинала. Видяхме в сезон 1, че кръвта/тяхната ДНК е замърсена! И имаме едно непрекъснато отклоняване от оригинала при всяко следващо възпроизвеждане. Това си е голяма стъпка за управляващ орден, толкова отдаден на клонирането.

Секса с Демерцел ми хареса. Вкарали са малко Игра на тронове. Лошо няма. Секс и кървища винаги продават, но ако са в умерено количество и не са хвърлени просто ей така, а са част от един по-голям план. И тук мисля, че е така. А и Лаура Бърн е много секси робот, хехе. Отделно между Лий и Лаура има химия.
Реално тя му 'спаси живота' като му каза да си отвори очите, усещайки елитните убийци - слепите ангели.
После когато беше с половин отрязана глава беше брутална гледка, УАУ. Браво на гримьорите и на отдела за ефекти. Защо обаче не работеше аурата на Клеон 17 обаче??? 😮 Кой от най-близкия кръг около Ден е замесен в покушението? Дали обаче планът не е бил - не да се убие Брат Ден, а само да се създаде уплаха у него (той е известен с параноята си и че не вярва на никой, може би с изключение на Демерцел) и подозрение в ‘’братята си’’ че може да са го предали. Ако е така, кой има полза от това? Ами очевидния отговор е кралица Сарет, защото Здрач и Утро са заплаха за нея. Ако наистина иска да се омъжи и роди наследник от плът и кръв.

Така имаме нов герой. Кралица Сарет Първа ; доайенката на Търговските лиги, първата свидетелка на Облачната катедрала и най-великата кралица – единствена наследница на Доминиона!
Лошо първо впечатление, но както писах, рано ми е още за генерални изводи.

Империята разбра за постановката със слънчевото изригване (Мегапламъка). Разбраха и че външният периметър (или Периферията) са под влиянието на Фондацията!
Разбраха от намерения нервен имплант в който имаше вградено видео съобщение – на реещия се в космоса повече от век, командир Доруин! И лесно навързаха нещата, като се има предвид, че анакреонците отговарят за Терминус и околностите, Клеон и компания осъзнаха, че тишината и тъмнината около външната система всъщност са проектирани нарочно и са били измамени, докато те бяха отклонени от драмите със замърсената кръв и предателството. Здрач искаше незабавна атака над Терминус и околните планети (показаха ни Дарибоу, Терминус и Смирно), но Демерцел се намеси и каза, че е хубаво първо да проучат и да са сигурни и да не повтарят грешките от Анакреон и Теспис. Има резон, но и да не забравяме, че Демерцел всъщност без да знае никой работи най-много за хората и за тяхното бъдеще в галактиката.

Хареса ми репликата на Здрач към Ден:
‘’Братко, вкарай ред в дома си’’

А какво става с Хари Селдън?
Ами, копие на умрелия Хари бе затворено от Гаал в т.нар. 'Първичен блясък' (четириизмерно пространство или на прост български - дължина, ширина, дълбочина + време). Нека напомня, че ние живеем в триизмерен свят и все още не сме намерили начин да живеем в четириизмерен свят. Но това е много дълга и сложна тема...
Не ми хареса, че дигиталният Хари излезе много лесно с едно махане на ръката от затвора (тук можеха да се постараят малко повече) след вещата насока от своята съветничка, която явно ще го командва оттук-нататък. Следващата им среща: ‘Светът на Уна’
А за жената изкуствен интелект кръстена Кале в imdb какво да кажа. Нищо, че съм бесен още.
За да затворя тази нишка искам да поясня за неразбралите, че този 'Радиант' е създаден именно от Хари Селдън. Само че сега в сезон 2 решиха, че трябва да препишат заслуги и на Яна (измислената жена на Хари) и Кале (прочута математичка спомената в сезон 1, нали Гаал реши нейната формула-загадка и така бе забелязана и избрана). И дано тази фейк Кале не дава твърде много акъл на великия Селдън, че ще е меко казано дразнещо и нямащо нищо общо с книгите.

Хари към Гаал:
‘’Време е да си разчистим сметките’’
Нищо подобно, хехе. Ясно е, че ще работят в тандем за общото благо на човечеството.

Хареса ми и малкият трик с който Фондацията илюстрира упадъка на Империята и как прогнозите на Селдън се сбъдват. Визирам начинът по който Трантор изглежда по-голям с планетата, заобиколена от пръстени, които замениха разрушения космически асансьор. Проблемите на империята и тяхната загуба на територия как са буквално покрити с красиви декорации за да напомнят за едно вече минало величие...

Оценката ще ми е малко наказателна и не съвсем реална. НО, имам това право. След като давах високи оценки в 80, 90% от случаите за сезон 1 + много висока крайна оценка, то тук няма да има прошка! Дано в следващите епизоди не е така и повторят формулата от сезон 1. Но без Дорс Венабили това не е моята Фондация... 😢
-
6

# 535
  • София
Fate: The Winx Saga
https://www.imdb.com/title/tt8179402/

Фентъзи/приключенски/драма. Адаптация по анимационната поредица на Nickelodeon, ''Winx Club''
2 сезона ; 13 (6+7) епизода х 50 мин. Канселиран!
САЩ / Продукция на Нетфликс

--> В ревютю ми няма спойлери <--

Първо ще започна с новината (то отдавна не е новина, но все пак), че сериалът бе изненадващо канселиран от Нетфликс още в началото на сезон 2 и така историята остана незавършена и висяща във въздуха. Всичко приключи с клифхенгър и всички сюжетни линии останаха незатворени?! Нетфликс за пореден път се проявиха... Това е не знам кое подред тяхно шоу, което ей така се канселира без обяснение и без реална логика. Защото резултатите бяха добри, гледаше се. Е, не като водещите им шоута, но в никакъв случай не е било провал. Според мен го канселираха защото им излиза скъпо. Ефектите са много скъпи, а снимките базирани в Ирландия. А както знаете, Нетфликс не обича да харчи много пари за своите продукции с някои редки изключения.
Има петиция за възобновяване на сериала както сториха с Луцифер. Петицията е в сила и който иска да види историята завършена може да се включи, ето линк:
https://www.change.org/p/fate-season-3?redirect=false
144 000 човека са я подписали.

Какво бях писал за сезон 1:
Скрит текст:
Хареса ми като цяло и го препоръчвам, но за да ви хареса със сигурност не подхождайте с прекалено големи очаквания. Със сигурност не е нещо специално. Основните и най-важни плюсове са добре познатата ни и любима атмосфера, пък било то и заради Землемория и Хари Потър. Имаме училище за магии, готини герои, приключения. Минусите са елементарния плот, предсказуемостта и за съжаление слабата актьорска игра на не малка част от главния каст, което определено не е добре, като особено неприятно впечатление ми остави Дани Грифин в ролята на Скай. Но пък за сметка на това, Абигейл Коуън като огнената Блум компенсира достатъчно добре.

И сега към сезон 2.
Ами тези плюсове, за които споменах за сезон 1 пак ги има, но вече са недостатъчни. Трябваше да надградят, вместо това развалиха нещата. Слаби антагонисти, особено директорката. Много слаба актьорска игра. Това го пиша за мое голямо съжаление, защото героите са готини и едно 90% от тях ги харесвам. Дори нивото на Абигейл Коуън е паднало, повлияно от общата посредственост. Мъча се да се сетя за поне един добър актьор. Ами да сетих се. Сади Соверал, която играе Беатрикс. Тя се откроява. Има талант и бъдеще като актьор. Другите не ги виждам в сериозни филми или сериали.
Сюжета е предвидим и да си го кажа скучен. Общо взето умрях от скука. Имат толкова интересна фабула, толкова много възможности, а те в 70, 80% от времето дават празни приказки и някакви романтични сценки дето са за 5, 6 клас ниво. Невинни целувки и трепети. Лошо няма, ама сега, какво по дяволите е това?
Няма как да не се сдържа да не посоча един пример, който описва цялостно нивото на сериала:
Скай (един от главните герои) пита Блум (главният герой): ''Опасно ли е в кралството на мъртвите''
Хахаха, скъсах се да се хиля. Той не попита с намигване, а си придаде едно съвсем сериозно изражение (разбирайте истинска мъка за гледане). 😀 Е, добре бе приятелю как мислиш? Самото споменаване на мъртви и отвъдно дали е безопасна зона как мислиш? А и откъде да знае Блум като не е била там. Ей такива неща има на килограм през целия сезон. Просто някои диалози са смехотворно нелепи.
Да кажа все пак, че има и екшън и някои сцени са наистина добри, но за мен са твърдо малко, а съспенса като цяло липсваше с някои много редки изключения.
Имаше обаче един момент по средата на сезона, който ме изненада. Не го очаквах.

Сезон 1 го бях оценил с 7 (бях и щедър). Този е за 5, така че общата ми оценка ще е 6, но давам и малко бонус от мен до 6.5 (пак съм щедър), защото въпреки критиката ми е приятен и ненапрягащ. А в днешно време всеки един сериал който не ме напряга по една или друга причина получава бонус от мен.
И наистина бих искал да видя историята завършена, защото това което се случва е крайно неприятно за всички страни. И неуважително! Поне да направят един филм като епилог.

Може да се гледа, но с едно наум. 😊
-
6.0 / 6.5

# 536
  • Варна
Сериала не съм го гледала, но съм гледала детското. Много ме дразнеше Блум. Много ме кефеше като се преобразяват в феи и като отиваха на по високо ниво. Променяха им се костюмите тогава.

# 537
  • София
И тук го имаше това в края и беше красиво, ама е много скъпо и сцената бе сравнително кратка.
Скъпичък им идва, а не е чак такъв хит, че да си позволят този бюджет. Абе нетфлиски работи...

# 538
Първи сезон си беше даже много приятен
Еееее защо вечно загледам нещо и бам, край

# 539
Вчера ми попадна трейлър на Bird Box Barcelona,който е спин оф на Bird Box

Честно казано,не съм гледала американската версия,но ако имам възможност ще видя испанската.

Общи условия

Активация на акаунт