Сериали и филми - sci-fi, fantasy, mystery, supernatural/тема XI

• 48 192
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Малко весел (или пък не съвсем) offtopic, нещо като филми и сериали, които "са излезли от употреба".
Чудех се дали не е за "Развлечение" - обаче пък човек трябва да е гледал доста кино, за да му е ясен каламбурът. И, да: остарявам; заедно с всичките тези филми. Някои заглавия на някого сигурно няма да са му познати. Това е "ефектът" не течащото време.
И тогава (писано е някъде 2015/2016-а), и сега, нямам ФБ - оставил съм този текст в блога си в ЛинкедИн, поне да го има някъде. И днес някак се сетих, намерих го и реших да го споделя "неделно". Понеже "туй нещо" - "Щрихи от Родината: сц.за трейлъра" - не е загубило съвсем актуалността си. Което пък вече не е толкова забавно.
А има и втори - "Щрихи от Родината: сц.за трейлъра, S21E01, 2100 г." Там "похватът" не е игра със заглавия, а е "визия" от излъчвани ТВ-репортажи и предавания. Нещо като колаж от "По хълмовете на времето" (хм, дали помните тази идеологическа поредица на БТ, днес БНТ, май на Петко Димитров, посветена на изкачените социалистически върхове на Родината ни). Отбелязвам си, че съм се постарал с картинките...
Хайде, ако отделите време, или си го заделите за прочит, помислете кои бяха тези филми, какво ли толкова се случваше у нас в средата на миналото десетилетие. Поне политкоректността не ни беше завладяла още.
И - все пак - се повеселете!

Щрихи от Родината: сценарий за трейлъра
https://www.linkedin.com/pulse/%D1%89%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B8-%D … utm_campaign=copy

Щрихи от Родината: сценарий за трейлъра, S21E01, 2100 г.
https://www.linkedin.com/pulse/%D1%89%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B8-%D … utm_campaign=copy

# 556
Това някой или ти си го е направил изрязвайки филмчета от ютюб ли или как?

# 557
  • София
@ Ефибуш. Дори само преди 10 г. помнех поне малко повече от днес. Да речем, че 10-15% от филмите не съм ги гледал, или са ми били сгодни само заглавията. Сега, сигурно поне за 25-30 % няма да мога да се сетя какво точно е имало "в тях". Какъв Ютюб? Торентите не са от 10 години. Имам "заделени" на външен хард ок. 2 терабайта филми, даже анимации като "Ну погоди" и самите "Семейство Мейзга" (оригиналните, черно-бели).
Първият "сценарий" е писан и преди 2015-а за един конкурс. Но паметта е избирателно чудо - горе-долу мога да направя анонс за "Потъването на Япония" - обаче изобщо няма да се справя с "каста". И с повечето стари филми ще е така; хм, "имам" заглавията, някакво усещане какво бяха като сюжет, ама не "виждам" актьорите. Малко преди, по време на и малко след студентските ми години да идеш на кино с компанията в "Сердика" (или във филмотечното "Левски") си беше празник. Имал съм късмета и с няколко "лектории" в Дом на киното (и каквото беше там тогава) с ленти от времената на Бунюел, Антониони и корифеите. Но не съм киноман - не всичко съм харесал, разбрал, че пък и запомнил.
Ако бях оставил поста в "Развлечение"-то, щеше да има повече хора, които не са толкова "вътре" в киното. А просто днес ми изпаднаха тези 2 публикации (заради нещо-си) и реших неделно да ги предложа за забавление.
(ПС. Дълго стана. Извинявам се. Но все едно, че си говорим, а аз съм си малко многословен.)

# 558
  • София
War Of The Worlds
https://www.imdb.com/title/tt9686194/

Изгледах последния трети сезон.
Генерално ми хареса и го препоръчвам. Един по-различен сериал, с един много строго научен подход към ''извънземната'' инвазия + задължителните социални драми... Много ми хареса историята с черната дупка и всичко е много логично.
Исках много да му зашия оценка 8 и дори повече, но е прекалено протяжен за чак такива цифри, а и от чисто емоционална гледна точка не останах особено удовлетворен от финала, въпреки че той беше доста логичен, а и генерално добър. Защо и какво е станало естествено няма да казвам дори и в скрит текст, защото няма кой знае какво поле за обсъждане...

Гледайте!
-
7.5

# 559
Сериалът е страхотен, препоръка и от мен. Дали ще има 4 сезон или това беше краят?

# 560
  • София
Според мен това беше краят, всичко приключи...

# 561
От френската Война на световете май гледах само първия сезон, веднага личи че е европейски филм, но задълбочаването в твърде много лична драма ми загуби интереса. Ще си потърся другите два сезона, напоследък почти няма какво да се гледа и без това, чак минах а документални филми, включително един за Опенхаймер, в подготовка за игралния филм.

Да речем, че 10-15% от филмите не съм ги гледал, или са ми били сгодни само заглавията. Сега, сигурно поне за 25-30 % няма да мога да се сетя какво точно е имало "в тях". Какъв Ютюб?
Извинявай, сега разгледах линковете и видях автора, респект Hands V  Нещата изглеждат различни в контекст Hands Plus1 Първоначално ми прозвуча, че става дума за филмче, пък и такава е темата. Оказа се интересен израз на носталгия. Иначе от първото произведение не разпознах само "Наследството на Фарамонти", печеля по точки 😁  Trophy

# 562
И аз съм си запазила клипчета за Опенхаймер (в Ю туб, не са много кратки), да гледам преди филма.
Мислех да изгледам минисериала Миниатюристът, обаче книгата не ми хареса и се отказах. Той е с минималистичен фантастичен елемент (в унисон със заглавието). Но реално е историческа драма, свързана с проблеми на аутсайдери през 17 век (един гей, един чернокож, една радикална феминистка и главната героиня, която страда от нещо като Стокхолмски синдром). Бях подведена от обещанието на резюмето, че ще е мистерия - реално нищо от проблемите на тези хора не ме интересува и нямаше и да дочета книгата, ако не се надявах на някакво адекватно обяснение за свръхестествените неща (няма такова).

# 563
Мислех да изгледам минисериала Миниатюристът, обаче книгата не ми хареса и се отказах. Той е с минималистичен фантастичен елемент (в унисон със заглавието). Но реално е историческа драма, свързана с проблеми на аутсайдери през 17 век (един гей, един чернокож, една радикална феминистка и главната героиня, която страда от нещо като Стокхолмски синдром). Бях подведена от обещанието на резюмето, че ще е мистерия - реално нищо от проблемите на тези хора не ме интересува и нямаше и да дочета книгата, ако не се надявах на някакво адекватно обяснение за свръхестествените неща (няма такова).
Сериалът няма много общо с описанието по-горе, но е приятен за гледане с изключение на края, който ядосва. Направен е като театрална постановка, което също ми хареса, героите не са досадни въпреки че има нишка със социо-политически въпроси, тя е доста на заден план. Всъщност личните отношения между героите и драмата също е минималистична, по-скоро са поставили мистерията на първо място и тя движи действието, останалото е декор и колкото да разбереш смисъла на това което става с миниатюрите.

# 564
Наистина ли? В книгата Нела на няколко пъти получи миниатюри, които бяха необясними и странно свързани с реалността, но като изключим моментите в които ги разглежда и се пита какво представлява миниатюристът, всичко беше социална драма...

# 565
  • Русе
Книгата не съм чела, но сериалът Минитюаристът много ми хареса. Но и аз не бих го причислила към фантастиката. Просто наблюдателност. Всичко си намери обяснението.

# 566
А в книгата няма обяснение. И миниатюристката просто си тръгна в един момент, преди края - въобще не стана ясно какво що...

# 567
В един момент исках да видя любимите си книги филмирани. Joy Осъзнавам колко наивна съм била. Сега е точно обратното. Изтръпвам всеки път когато корейците излизат с информация за нов сериал по webtoon или webnovel.Moже да посегнат на любимо ми фентази Scream
Обаче Дюн ми хареса.
Обаче да не пипат творчеството на Зелазни.

# 568
Бих гледала всякакви филмирани книги само за да видя доколко има разлики с оригинала, а и ми е интересен чуждия прочит върху познат материал. Някои книги пък въобще няма да седна да ги чета, предпочитам сдъвкано на кино, училищния материал така го минах 😁
А в книгата няма обяснение. И миниатюристката просто си тръгна в един момент, преди края - въобще не стана ясно какво що...
Е да де, и в сериала така, просто каза, че била наблюдателна, забелязвала някои неща от най-първия признак там за конфликти между хора, бременност и т.н. но не знае точно защо знае неща които няма как да знае Stuck Out Tongue Winking Eye

# 569
Толкова е наблюдателна, че знае точно каква картина виси в спалнята на Нела, без никога да е ходила там.

Общи условия

Активация на акаунт