Хормонални изследвания - 11

• 57 626
  • 740
  •   1
Отговори
# 480
Лилиа 238, изследвали ли сте FSH и LH между 3 и 5 ден от цикъл? Също прогестерон седмица след ову. Може би и АМХ...
Здравейте, Хепи Фийт,

Да, ето за по-конкретно резултатите от изследването на 3-тия ден от менструалния цикъл:

Резултат           Ед.                                                                                                 Реф. ст.
Естрадиол       25          pg/ml    жени-фол.фаза 21- 251,овул.фаза 38 - 649, лут.фаза 21 - 312; менопауза до 28; мъже: 11-44   

FSH                   5.64       mIU/ml    жени: фол.фаза 3.03-8.08, oвул. фаза 2.55-16.69; лут.фаза 1.38-5.47; менопауза 26.72-133.41; мъже 0.95-11.95   

LH                      6.07       mIU/ml    жени: фол.фаза 1.8-11.78; овул.фаза 7.59-89.08; лут.фаза 0.56-14.0, менопауза 5.16-61.99; мъже 0.57-12.07   

Пролактин      14.99       ng/ml    Жени: 5.18-26.53; Мъже: 3.46-19.4     

Тестостерон    0.26       ng/ml    0.14 - 0.53   

TSH                  1.237       uIU/ml    0.350 - 4.940   

Моля, кажете какво виждате. Има ли нещо притеснително?
Благодаря ви!

# 481
Изглеждат ми съвсем ок, освен Естрадиолът, който е на долната граница и евентуално би бил показател за нещо, но от тези изледвания няма как да разберем тези симптоми от какво са причинени Sad

# 482
Изглеждат ми съвсем ок, освен Естрадиолът, който е на долната граница и евентуално би бил показател за нещо, но от тези изледвания няма как да разберем тези симптоми от какво са причинени Sad
Мила Хепи Фийт, лошото е, че е нисък (май) и на 14-тия ден - 80 е резултата ми от 49-650 някъде референтни граници. Напълно го отдавам на пушенето. Много дами казват, че трябва да е около 200 на 14-тия ден, за да е оптимален. Има много статии за намаляване на естрогена от цигарите. Затова се взимам в ръце. Разбира се, ще отида на АГ преглед и ще покажа тези резултати. Много ти благодаря за вниманието.
Flowers Hibiscus

# 483
  • София
Лилия238, E2 e супер, не е нисък.

# 484
Здравейте! Може ли мнение за тези резултатите:
Направени са на 3ти ден от МЦ.

# 485
  • гр. София
Здравей!
Изглежда имаш хипофункция на ЩЖ, консултирай се с ендокринолог да ти назначи терапия. Антителата са ок, нямаш Хашимото или друго автоимунно.
За пролактина спазени ли са всички изисквания (поне 15-20 мин покой преди вземането на кръв, без прием на алкохол, без полови контакти и стимулация на гърдите от предния ден преди изследването)? Ако не - трябва да се повтори. Ако да, също се консултирай с ендокринолог, но най-вероятно така или иначе ще ти поиска повторно изследване, преди да ти назначи каквато и да било терапия.
За другите изследвания нямам опит и не мога да кажа със сигурност.

# 486
Здравей!
Изглежда имаш хипофункция на ЩЖ, консултирай се с ендокринолог да ти назначи терапия. Антителата са ок, нямаш Хашимото или друго автоимунно.
За пролактина спазени ли са всички изисквания (поне 15-20 мин покой преди вземането на кръв, без прием на алкохол, без полови контакти и стимулация на гърдите от предния ден преди изследването)? Ако не - трябва да се повтори. Ако да, също се консултирай с ендокринолог, но най-вероятно така или иначе ще ти поиска повторно изследване, преди да ти назначи каквато и да било терапия.
За другите изследвания нямам опит и не мога да кажа със сигурност.
Да, за пролактина са спазени всички изисквания.

# 487
  • гр. София
Значи задължително консултация с ендокринолог.

# 488
Здравейте, наскоро посетих еднокринолог с цел проверка на щитовидната жлеза и оплакване от нервност. Имаше завишаване на ТСХ - малко над 5mIU/L и пролактин, всички останали хормони бяха в норма.
При повторен тест и пролактинът беше в норма (нервността идвала на вегетативно ниво, не хормонална)
Казаха ми да не се притеснявам за Хашимото и тн, но ми назначиха профилактично повторна проба за ТСХ. Днес го пуснах и излиза

Група Показател   Биологичен материал       Резултат   Измерителна единица   Референтна област   Метод
Хормони
TSH   S       4.38       mIU/L     0.27 - 4.20     ECL

Тъй като тепърва ми предстои да мисля за бременност, на 29 съм, се притесних, че е отново висок. Според вас дали подобни стойности биха представлявали проблем?

# 489
  • гр. София
Здравей!
Правилното функциониране на ЩЖ има отношение към потенциална бременност (не толкова за зачеване, а после за износване) и е важно хормоните да са в оптимални стойности (не референтни, а оптимални) - преди забременяване е желателно ТСХ да е около 1.5, максимум 2.

Още нещо - ТСХ винаги трябва да се пуска заедно с ФТ4 и да се тълкуват заедно, за да се назначи адекватна терапия.

Нищо притеснително иначе няма, с правилната терапия бързо ще влязат в релси хормоните.
Успех!

# 490
Здравей!
Правилното функциониране на ЩЖ има отношение към потенциална бременност (не толкова за зачеване, а после за износване) и е важно хормоните да са в оптимални стойности (не референтни, а оптимални) - преди забременяване е желателно ТСХ да е около 1.5, максимум 2.

Още нещо - ТСХ винаги трябва да се пуска заедно с ФТ4 и да се тълкуват заедно, за да се назначи адекватна терапия.

Нищо притеснително иначе няма, с правилната терапия бързо ще влязат в релси хормоните.
Успех!

Много благодаря за отговора! Relaxed

# 491
Значи задължително консултация с ендокринолог.
Здравейте! След направена консултация с ендокринолог и повторно изследване:
Изписан ми е Л- тироксин 25 мл по половин на ден, като целта е понижаване на тсх и забременяване. Какво мислите, наистина ли има хипофункция на жлезата и нужно ли е приемането на хормона?

# 492
  • гр. София
Здравей!
Стойностите от повторното изследване са малко по-добри, но ТСХ трябва да се свали, ако целиш забременяване - около 1,5-2 макс, така че те съветвам да си го пиеш л-тироксина.
25 мкг е най-ниската доза, а половинка пък е съвсем малко, така че не се притеснявай за странични ефекти. Аз съм на същата доза от няколко години вече и поддържам ТСХ около 2.

# 493
Може ли коментар:
На 4 ден:
LH - 8.29 IU/L
FSH - 5.91mIU/ml
Естрадиол - 177.97 pg/ml
На 22 ден:

Правих консултация с хематолог и ми е изписан Сорбифер.
Изследванията са правени по повод смущения в цикъла. На 40 г. съм.
Редактирам: миналият месец бях на гинеколог. Всичко е наред там.
Имам и ехография на ЩЖ без отклонения. Нямам пуснати щитовидни хормони все още.

Последна редакция: сб, 02 дек 2023, 09:58 от Шефът Антонио

# 494
Здравейте,

Моля за разчитане на следния резултат от хормон Естрадиол, направен на 19-тия ден от цикъла (лутеална фаза):

Хормон                          Резултат           Ед.                                                Реф. гр.   
Естрадиол/Estradiol       114       pg/ml               жени-фол.фаза 21- 251,овул.фаза 38 - 649, лут.фаза 21 - 312;
                                                                                            менопауза до 28; мъже: 11-44   

Много ви благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт