Милано и Северна Италия - тема 15

• 49 766
  • 743
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Пак въпрос за Аз пътувам в Ломбардия. Когато я ползваме за влакове просто избираме регионалния влак, който ни трябва (в случая Варена, Милано, Комо), качваме се и сядаме, където е свободно ли? Не се ли валидира нещо предварително?
Ако е купена онлайн, валидността се задава предварително и нищо не се валидира.
Ако е купена на място на хартия, валидира се само преди първото качване еднократно за да се отбележи началото.
Ако е за 3 дни примерно, важи и след полунощ на третия ден - до края на обслужването за деня.

# 256
  • София
Ние нещо пропуснахме валидирането и с химикал попълвахме на самата карта час и дата. Картите купихме от гарата в Бергамо.

# 257
Здравейте, искам да попитам дали е свободно влзиането в Италия, има ли нужда от сертификати, тестове, ваксини или нещо друго?

# 258
  • София
Здравейте, искам да попитам дали е свободно влзиането в Италия, има ли нужда от сертификати, тестове, ваксини или нещо друго?
Свободно е.

# 259
Ако ползвам Аз пътувам в Ломбардия  до Киасо, трябва ли да сляза в Киасо и да се прекача на друг влак до Лугано? През сайта на Trenord не мога да закупя билет за тази отсечка, понеже и не знам какъв е варианта за директно пътуване.

# 260
Купете от швейцарските железници.
https://www.sbb.ch/en/home.html
Няма нужда да слизате, ако влакът е директен. Някой път има прекачване в друг влак.

# 261
Трябва ли билетът да е за същия влак, с който съм тръгнала от Милано, или е достатъчно да имам билет за отсечката, дори да не съответства на  железницата и часа?

# 262
Хмм, вижте какви опции ви предлага сайта. Май при закупуване онлайн трябва да посочиш дата и час при всички случаи и не дава отворен билет за отсечка.

# 263
  • София
Трябва ли билетът да е за същия влак, с който съм тръгнала от Милано, или е достатъчно да имам билет за отсечката, дори да не съответства на  железницата и часа?
Онлайн билет можеш да купиш за швейцарския влак след като вече си в италианския и знаеш точно кой ще ползваш.
Принципно ( когато не става дума за билети по supersaver тарифи ) билетите са с някакво ограничено време, което може да е различно.
Тоест ако имаш билет Киасо - Лугано за влак в 11.30ч, можеш да го използваш и за следващите влакове заминаващи до 120 минути след този от Киасо. За други релации може и до 180 минути. Може и още опции да има, не знам.

# 264
  • София
Здравейте, доста неща прочетох, но не ми стана ясно, освен, че в центъра на Милано не се допускат други освен електрически автомобили, има ли други ограничения в останалата част на града, в смисъл евро категория, гориво..., а за Рим как е?

# 265
Аз лично не знам кое се визира център и от кога е това правило. Преди 6 месеца паркирахме в подземния паркинг точно до Катедралата, нова кола на 4г и не- електрическа...........

# 266
  • Milano
Не е вярно, че се допускат само електрически автомобили в центъра.
Хибридните (с емисия = или < 100гр/км) влизат безплатно в него, останалите плащат (при някои паркинги е вкл.в цената и т.н.).

Това е т.нар. area C. Освен нея има и area B, обхващаща територията на целия град - могат да се движат автомобили - бензин от евро 3 нагоре, дизел - евро 6.

Това от понеделник до петък (непразнични) от 07.30 до 19.30ч.

Рим има доста ограничения - исторически център, зелен пояс, по квартали - дневни, нощни.

https://romamobilita.it/it/servizi/ztl

https://www.sicurauto.it/news/attualita-e-curiosita/ztl-roma-ora … mappa-e-permessi/

Последна редакция: вт, 14 фев 2023, 20:36 от regina di cuori

# 267
Съжалявам, ако съм подвела някого. Така съм изтълкувала следния пост на Реджина.

От 01.10.22 на територията на Милано е забранено влизането и движението (а също и излизането) на превозни средства от 7.30ч. до 19.30ч. от понеделник до петък (с изключение на празници):
- дизел от euro 0 до euro 5;
- бензин от euro 0 до euro 2.
Глоби до 658 евро.

# 268
  • Milano
Това е area B, или иначе казано могат да се движат дизел евро 6 и бензин от евро 3 нагоре в посочените дни и часове.
Забраната е за посочените в поста.

# 269
Привет на всички. Следя темата от … 5 години. Имам едно планувано и успешно пътуване до Милано 2018 и сега пак ще повтарям. Този път приоритети са ми музеите в Милано и Бергамо.
Имам питане конкретно за абонамента за музеите на Ломбардия от сайта на Тренорд. Не мога да направя онлайн покупка. Направих регистрация в сайта, видях как става покупка на дневните карти “Аз пътувам навсякъде в Ломбардия”, но за картата  за музеи ми иска данъчен номер или нещо подобно. Да разбирам ли, че не става за туристи?

Общи условия

Активация на акаунт