Милано и Северна Италия - тема 15

• 49 864
  • 743
  •   1
Отговори
# 345
За мен беше интересно. Съжалявам обаче че не си бяхме наели гид. Между другото в книжата на Леонардо има дадени сглобките на покривните кули

# 346
  • София
Много пъти съм ходила в Милано и никога не съм се качвала на Дуомото. И на мен не ми изглежда кой знае колко впечатляващо, не мисля, че е задължително, ако на човек не му е приоритет Simple Smile Качвала съм се на купола на катедралата във Флоренция, там вече ми беше доста по-интересно.

# 347
И как определи кое е по интересно, като не си се качвала в Милано?

# 348
  • In transit
Аз съм се качвала и за мен си заслужава.

# 349
  • Бургас/София
Разходката по покрива за мен беше най-красивата част от катедралата. Не бих я пропуснала.

# 350
  • Milano
Дали нещо си заслужава е индивидуално, въпрос на вкус, но го решаваш след като си го видял.
Човек  не може да разгледа всичко при едно посещение.
За мен е прекрасно да видиш статуите от близо, няма една да се повтаря, кулите и т.н., а не гледката на площада.
Аз съм се качвала с асансьор и слизала пеш.
Или иначе казано заслужава си и още как.

# 351
Резервация ли се прави за качването с асансьор?

# 352
  • София
Не казах, че едното е по-интересно от другото. Казах само, че Дуомото не ми е било приоритет и не виждам нищо лошо човек да пропусне, ако по някаква причина не го влече или предпочита да си прекара времето в града, правейки нещо друго. Няма задължителни забележителности, нито покриваме някакъв норматив. При ограничено време на посещението, бих посетила местата, които на мен са ми приоритет, независимо колко са популярни и препоръчвани от повечето хора. Cimitero Monumentale, примерно, ми беше много по-напред в списъка със забележителности в Милано и изобщо не съжалявам, че си прекарах времето там, а не в Дуомото. Всичко е въпрос на лични предпочитания.

# 353
Не казах, че едното е по-интересно от другото.
айде пак,
Много пъти съм ходила в Милано и никога не съм се качвала на Дуомото. И на мен не ми изглежда кой знае колко впечатляващо, не мисля, че е задължително, ако на човек не му е приоритет Simple Smile Качвала съм се на купола на катедралата във Флоренция, там вече ми беше доста по-интересно.
И  въобще не става дума за приоритети, а за сравнение.

# 354
  • EU
Здравейте! Тази събота искаме да отидем до езерото Комо. Възможно ли е от Милано да отидем с влака до Варена,  там да се качим до замъка Вецио. След това с ферибот до Беладжо. Кратка разходка и после до Комо с автобус, лодка или друг транспорт? Не съм наясно... Сега работи ли фуникуляра до вила Брунате? И естествено вечерта да се върнем в Милано 😃
Ако си купим Ломбардия карт ще можем ли да се възползваме от нея за този маршрут или нещо не съм разбрала?
Ако сте правили подобен тур, ще се радвам да ме посъветвате и какво да не пропуснем за 1 ден. 3 жени ще сме, едната все изморена, мрънкаща и гладна.
Не съм била в този район и ми е нужна помощта ви!
Благодаря!

# 355
  • София
Titina,

Скрит текст:
Под "там вече ми беше доста по-интересно" имам предвид, че съм имала интерес да посетя мястото изобщо. Ако в дадена галерия има две изложби и мога да видя само едната, ще предпочета тази, която представлява по-голям интерес за мен, т.е. "ми е по-интересна". Дали наистина ще ми задържи вниманието и ще оправдае очакванията ми е съвсем друг въпрос.

Сравнявам единствено моя личен ентусиазъм към всяка от катедралите - във Флоренция се вълнувах много, че ще катеря стълбите на купола, а Дуомото просто не ме привлича толкова. Не казвам, че едната си заслужава, а другата не. По подразбиране, всяко място си заслужава, ако буди любопитство, интерес, вълнение.

И разбира се, че става въпрос и за приоритети. На повечето от тези места се влиза срещу входна такса. Някои обичат църкви и катедрали, други искат да гледат съвременно изкуство, трети предпочитат военно-исторически музеи, четвърти обикалят само аутлет центрове, пети ходят на мачове, шести на концерти, седми отиват директно към езерата. Все пари струват тия удоволствия. Ако си за 2-3 дена в града, няма как да имаш време за всичко и трябва да решиш кои са ти най-важните места. Не е грях да предпочетеш фотографска изложба или разходка до някое от езерата, вместо Дуомото.

# 356
Сега работи ли фуникуляра до вила Брунате?
Да, работи винаги. То е вид градски транспорт, не е само за туристическия сезон и върви всеки ден от рано сутринта до вечерта. Картата Io Viaggio ovunque in Lombardia важи за фуникуляра, както и за влаковете и автобусите, но за корабите май за нито един маршрут не важи.

П.П. Брунате е селце и там горе е къщата на Пенчо Славейков, но не е вила. Има и един фар (Faro Voltiano) на около половин час пеша нагоре, но и той не е вила. Не знам дали не бъркате някоя забележителност?

# 357
При посещенията си в Италия не пропускам да вляза в някоя църква, а ако има възможност се качвам и по покривите . За мен качването на покрива на катедралата в Милано е едно от хубавите ми преживявания и го препоръчвам на 100 %, но всичко е въпрос на лично придпочитание и ..... хубаво време. Само искам да отбележа, че синът ми /20 годишен/ ще ходи за втори път в Милано и влизането в катедралата+ качване на покрива са му  от задължителните неща, въпреки че вече ги е виждал.

п.п. Само допълвам, че за мен комбинирания пас, който включва освен Катедралата: терасата по стълбите, музея, археологическата част и църквата San Gottardo ми беше супер, а музея също много приятно ме изненада

Последна редакция: вт, 07 мар 2023, 23:56 от zhorchy

# 358
И за мен покрива на катедралата е едно от най-впечатляващите места, които съм посещавала, бие Айфеловата кула и Свети Петър в Рим (лично впечатление и усещане). Не пропускам да се качвам на високо, но всеки сам си преценява + зависи и с колко време разполага и какви са му приоритетите.

# 359
Аз имам въпрос относно централната част на Милано. Разбрах, че за да влезеш в центъра на Милано с кола трябва да платиш такса. Нещо подобно на тази в Лондон. Тъй като ще бъдем с кола ми е интересно някой има ли информация по темата?

Общи условия

Активация на акаунт