Милано и Северна Италия - тема 15

• 49 570
  • 743
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Не.

# 91
Искам да отидем и до езерото Комо в един от дните. Заслужава ли си през март, в края?
Или какво друго можем да видим извън Милано.

# 92
  • Sofia
Здравейте,

Честита Нова Година!
Благодаря на всички за информацията от първа страница, която ми помогна да се ориентирам за много неща.
Имам и няколко въпроса за екскурзията ни до Милано от 30.01 до 03.02.
1. За полета Бергамо-София  може ли да се мине без разпечатване на борди карти, само с електронни бордни карти на телефона?
2. Мисля да отидем до езерото Комо и предвид, че е зима кой град си заслужава най-много по това време Комо+Брунате, Леко, Беладжио...? Съответно разходка с корабче има ли смисъл?
3. В понеделника, когато пристигаме в Бергамо кое градче/сеце можем да разгледаме за няколко часа преди да отидем в самото Милано... в Бергамо сме били и си го оставям за разходка в петък-деня на заминаване
4. С две тийнейджърки задължително ще отидем и на шопинг - препоръчайте магазини за обувки или шопинг център с повечко такива магазини, също и като марки.

# 93
Angala,  бордни карти не съм разпечатвала от поне четири години.

За другите неща и аз проучвам, главно за езерото дали по това време си заслужава или всичко е замряло там.

# 94
Здравейте и от мен, другата седмица, уикендът планираме ходене до Милано с малкия. За трансфера от Бергамо до Милано видях, че има влак, който спира на централната жп гара.
Като хотел - спряла съм се на Hilton Milan, някой има ли отзиви?
Видях, че близо до него има метро, някой може ли да ме ориентира кое трябва да хванем, за да стигнем до крепостта?

Предвид, че ще сме 2 дни само, в самото Милано в събота знам какво да видим, но за следващия ден за Бергамо се чудя има ли какво да видим или да стои почти до последно в Милано?
Обмислях и аз езерото Комо.

# 95
  • In transit
Старата част на Бергамо Città Alta е много красива и си струва да се разгледа. Там има и много хубави ресторанти, където може да опитате традиционни ястия от района.
Влакът от Бергамо до ЖП гарата в Милано не тръгва от аерогарата. Обърнахте внимание, нали? Защото от летището има директни автобуси, които пак стигат до централната ЖП гара в Милано.

# 96
За другите неща и аз проучвам, главно за езерото дали по това време си заслужава или всичко е замряло там.
Хотелите и ресторантите по горната част на езерото, които почиват през зимата, отварят с началото на туристическия сезон, който се бележи всяка година от Великден. Някои си остават отворени целогодишно, не мога да кажа колко е затвореното...
В Тремедзо през зимата изглежда доста замряло, понеже там на първа линия са хотели. Но ако ви интересува вила Карлота примерно и тя е отворена, едва ли е от значение, че хотелите наоколо не работят. В Менаджо основните барчета на площада (3-4 да са) са отворени и зимата. В Беладжо и Равенна не съм се разхождала през зимата, но и там основните заведения ще са отворени, все пак там живеят и местни.
В града Комо всичко е отворено винаги. Фуниколярът и корабите работят със зимно разписание.
За посещение на вилите евентуално проверете на техните сайтове за конкретния период отворени ли са или не.
Вила Карлота е предимно градина, за късна зима препоръчвам да се предпочете Балбианело, понеже тя очарова със самото си разположение и изглед, а не с цветя. Castello di vezio във Варенна не съм посещавала, но ако искате проучете, и там хората правят повече панорамни снимки и сигурно си струва.

# 97
  • Sofia
Barbabeau, благодаря за информацията. Най-вероятно ще избера град Комо - да попитам с влак от Милано до гара Como San Giovanni ли е най-удобно да слезнем? От някъде съм си записала, че тази гара е най-близо до центъра на град Комо?

# 98
От Milano Centrale - ДА. Como San Giovanni
Слизате по стълбите пред гарата и вървите 5 минути само по права линия и ще сте на piazza Alessandro Volta и в стария град. Езерото е на 50 метра от ляво на този площад, Duomo e още две-три пресечки направо и надясно.
Ако в Милано хванете влак от Cadorna, слизате на Como Lago, която е съвсем на крайбрежната улица и на гърба на Duomo. Обаче влаковете по тази линия са по-бавни с повече спирки.
TiLo (Тично-Ломбардия или по-конкретно влаковете, които продължават в Швейцария) са най-бързата връзка за 45 минути от Centrale до Como San Giovanni и мисля, че е най-удобно да гледате тях.

# 99
Супер тема. Ние планираме евро трип,който да започне от България до Испания и ни се искаше да го комбинираме март с концерта на Ерос Рамацоти в Милано. Сега започвам да планирам,тъй като ми се иска да отделим повече време на Италия и да спим в малките селца около Милано. Ще следя темата.

# 100
Реших да отседнем за 3 нощувки в Бергамо в началото на март.Двама възрастни с две деца.
Някой има ли добър опит с апартамент или хотел ,търся бюджетен вариант,по-скоро предпочитам апартамент.
Ще бъда благодарна!

# 101
  • Sofia
Barbabeau,

благодаря много за полезната информация.
Би ли препоръчала интересно място в Комо, което е хубаво да видим, различно от стандартните забележителности. Също така би ли препоръчала някое друго близко интересно градче до Комо през февруари?

# 102
  • гр. София
Здравейте, ние също планираме другата седмица пътуване до езерото Комо. С полет до Бергамо, след това с рент-а-Кар ще се придвижим до малко селце на източната част на езерото Abbadia Lariana. Там съм запазила къща за нашите две семейства.
Планът ми е да посетим град Комо, да се качим с фуникуляра до Бруната и къщата на Пенчо Славейков и Мара Белчева, след което да се разходим, ако времето позволи. Искам да отидем и до Беладжио, а от там и до Швейцария до Лугано. Незнам дали ще успеем в един ден или ще го разпределим в два. А ако не ни понесе студа, ще се насочим към Милано ( това ми е резервен вариант).

Ще ви следя с интерес, защото и мен ме интересува дали корабчетата за разходка работят и от Комо ли се хващат и кога и как?
Другият ми въпрос е къде да обядваме в Комо, много ми се иска някое типично италианско ресторантче с нормална храна и цени до 20 евро за основно Rolling Eyes
Също дали в Лугано нявсякъде бирата е 50 лв, че случайно попаднах на едно меню и като видях цените настръхнах 😂 Joy
Въобще има ли живот покрай езерото по това време? Знам, че има по добро време за посещение, но просто сега сме свободни и ще се опитаме да извлечем максимума ☺ Моля ви, помагайте ☺ Как да го направим 😁

# 103
Barbabeau,

благодаря много за полезната информация.
Би ли препоръчала интересно място в Комо, което е хубаво да видим, различно от стандартните забележителности. Също така би ли препоръчала някое друго близко интересно градче до Комо през февруари?
Вижте Лугано, на същата линия е с влака от Milano Centrale. Можете да слезете първо в единия град и да се приберете от другия директно в Милано, от вас зависи в какъв ред.
По отношение на забележителностите между Комо и Лугано бих ги приоритизарала така:

- Старият (заграденият) град в Комо е по-старинен и автентичен. Произходът му е средновековен и са запазени доста старинни сгради, докато Лугано е основно със сгради от 18-20 век.
- В Комо има голяма и красива катедрала, а в Лугано няма.
- В Комо има повече ресторанти с по-евтина и по-вкусна храна.

- Лугано има много по-красива крайбрежна улица и страхотен парк, отново крайбрежен. А в Комо паркът е по-скоро "градинка" и крайбрежната улица е драматична тема за местните, да не отваряме дума.
- Като фуниколяр винаги препоръчвам да се предпочете този на монте Сан Салваторе над Лугано пред Брунате (освен ако не искате специално да видите къщата на Славейков). С кратка разходка до самия връх при една църквичка с тераса на покрива, гледката е в пъти по-красива и панорамна от Брунате. (Обаче не съм проверявала зимното разписание.)

# 104
  • София
25 франка за бира е нереално висока цена, доколкото не говорим за разни бутикови изпълнения или скъпи ресторанти.
В класически ресторант с традиционна кухня или пицария е под 10 франка.

Общи условия

Активация на акаунт