Дадох си сметка , че ако детето беше българче, сама щях да посъветвам Пантата да общува възможно най-малко с него, щом се чувства некомфортно в компанията му. Но сега, защото аз самата съчувствам на детето, я натискам едва ли не да пренебрегне собственият си комфорт, за да осигури такъв на другото дете. А дали не е най-добре просто да се оттегля? Дъщеря ми е толерантна и добродушна и е готова да бъде приятел почти на всеки, а когато отказва да общува с някого, то не е без повод. Но ме притеснява това, че се изолира от другите си приятели в стремежа си да отбягва едно единствено дете.
Първоначално мислех, че ревнува, защото най-добрата й приятелка се сближи много с украинчето и почти спря да обръща внимание на Пантата, но внимателно наблюдавам дъщеря си и периодично я подпитвах в тази връзка, така че вече съм сигурна, че няма ревност. Просто новото дете не й допада, а и все още съществува в някаква степен езикова бариера, която също я отблъсква, но и без езиковата бариера, вероятно пак нямаше да хареса детето . Аз самата съм наблюдавала поведението на това детенце и също откривам чиста лиготия, която не се наемам да определя дали я е имало преди изживения от войната ужас.
Ами това е ситуацията. На мое място бихте ли натискали детето си да общува с другото в името на толерантността и гостоприемството , или бихте подходили различно? Как?

Много ми помогнахте да приключа с колебанията си в това отношение. По принцип съм точно на вашето мнение и така процедирам винаги, но сега кривнах встрани заради съчувствие към украинското детенце, което наистина е преживяло ада.
Тя като малка изкара Инфекциозна Мононуклеоза и тогава й бяха забранили шоколад за доста време. Когато искаше сладко, купувах Лакта.