Да се ОПЛАЧЕМ и да поспортуваме ... през ноември

• 96 294
  • 2 812
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Ще напиша следващото в скрит текст, за да го пропуснете, ако не ви е интересно, а и стана доста дълго. Ще споделя ситуация в класа на дъщеря ми, в която и тя е намесена и не съм  горда с позицията й. Но се замислям на моменти дали всъщност моята позиция не е грешна. Приемам различни гледни точки.
Скрит текст:
В класа тази година дойде нова ученичка, украинско дете. Пантата беше много щастлива когато разбра, че ще имат нова ученичка и се изпълни със съчувствие към нея по отношение на това, което е изживяла заради войната. Посрещна я със собственоръчно изработено подаръче за добре дошла. Опитваше се да я въведе в новата за детето ситуация. Стояха заедно в час , но в един момент се оказа, че украинчето доста приказва и я разсейва по време на час като не се вслушва в молбите й да не говори в час. Учителката правеше забележки, но безрезултатно. Затова Пантата помоли да се разместят и госпожата разреши. В последствие щерката ми сподели, че новото момиченце не й допада, защото се държи лигаво и на моменти егоистично. Аз й припомних какви ужасни неща е преживяло това дете и че е хубаво да бъде толерантна с нея, но тя упорито и умишлено страни от нея, а по този начин се изолира и от част от приятелите си, които общуват с украинчето. Иначе се държи добре с детето, но предпочита да общуват само при необходимост.
Дадох си сметка , че ако детето беше българче, сама щях да посъветвам Пантата да общува възможно най-малко с него, щом се чувства некомфортно в компанията му. Но сега, защото аз самата съчувствам на детето, я натискам едва ли не да пренебрегне собственият си комфорт, за да осигури такъв на другото дете.  А дали не е най-добре просто да се оттегля? Дъщеря ми е толерантна и добродушна и е готова да бъде приятел почти на всеки, а когато отказва да общува с някого, то не е без повод. Но ме притеснява това, че се изолира от другите си приятели в стремежа си да отбягва едно единствено дете.
Първоначално мислех, че ревнува, защото най-добрата й приятелка се сближи много с украинчето и почти спря да обръща внимание на Пантата, но внимателно наблюдавам дъщеря си и периодично я подпитвах в тази връзка, така че вече съм сигурна, че няма ревност. Просто новото дете не й допада, а и все още съществува в някаква степен езикова бариера, която също я отблъсква, но и без езиковата бариера, вероятно пак нямаше да хареса детето . Аз самата съм наблюдавала поведението на това детенце и също откривам чиста лиготия, която не се наемам да определя дали я е имало преди изживения от войната ужас.
Ами това е ситуацията. На мое място бихте ли натискали детето си да общува с другото в името на толерантността и гостоприемството , или бихте подходили различно? Как?

# 316
Ами, Филче.. не можах да се сбогувам с нея лично. Изчаквах след изписването и от болницата.. не дочаках.
Последно и честитих рожд. ден на 06.октомври.. под поста и в Инстаграм. Както всяка година. Интересното е, че не помня дати.. нейната винаги я помнех..
Много преживя тя, вече поне няма да се мъчи. На пръсти са бройката хора, за загубата на които, изпитвам такава болка и празнота..все едно умира малко и от мен.

# 317
Търти, много съжалявам, прегръдки.

Панди, много добре те разбирам, защото аз съм същата и се улавям, че и аз го правя, но след доста мислене, реших, че не съм права. И затова не бих я карала, дори и това да означава ограничаване на контактите с другите деца. Това обикновено е добър лакмус за приятелствата  и често се регулира с времето и без намеса. Подкрепяй Пантата ако има нужда и толкова.

# 318
  • тук и там
Нямам джинджифил в къщи . Започнах топчета, че само кайма имах в хладилника.Утре ще пазаруваме, и ще купя джинджифил.
Панде, що се занимаваш? Остави ги сами да си решат с кой ще дружат, с кой -няма. Според мен е грешка да се замесваш в такива отношения.Моята като я гледам-половин година  е най-добра приятелка с някой, после нещо развалят отношения и е с друга, после пак  се променят нещата.Техни си работи, остави ги да се оправят. Иначе -украинче, арабче, българче-няма значение. Като не могат да мелят брашно заедно, няма никакво значение от каква националност са .

# 319
Панди, не бих се намесвала изобщо в тази ситуация. Мнението ми е, че в отношенията си децата трябва да се оправят сами, освен ако ситуацията не започне да ескалира. Можеш да дадеш съвет, ако е поискан и дискретно, ако не е, но не и да оказваш натиск с кого да дружи. Особено, като не иска.

# 320
Приятелствата са голям процент химия, усещане, чувство. Не бих натискала детето зорлем да е приятел с някого, ако то не го усеща само. Жестове, добро отношение, помощ при нужда - ОК. Но сближаване -само ако детето поиска. Не по моя инициатива и не под мой натиск.

# 321
Панди, и аз съм на мнение да не се намесваш.

Беболина ми разля кафето върху килима, който сложих само преди седмица 🤦

# 322
Панде, аз не бих. Направила е необходимото в началото, не са си паснали. С това бих приключила въпроса. Любезното отношение оттук нататък стига, не е нужно да има приятелство.

# 323
  • тук и там
Намерих снимка на опаковка на тези бонбони, дето ги сънувах..(и които не харесвах, дори като дете)
Скрит текст:

Някой , освен мен - помни ли ги?

# 324
  • София
Търти, съжалявам за загубата ти!  Трудно е човек да се сбогува с толкова значим за него човек. Disappointed Relieved
Панди, аз също не бих се месила в случая.
За бежанците си мисля аз, че ситуацията, в която са далеч не предполага да са толкова груби, нахални и какво ли още не към хората, които им подават ръка...
Но това е една друга дълга и необятна тема.

# 325
Трино,съболезнования!
Прегръдка!

Нямам никакво настроение,а така ме разсмя Кайсия с тези сънища.

# 326
  • София
Благодаря ви, момичета! Hug Много ми помогнахте да приключа с колебанията си в това отношение. По принцип съм точно на вашето мнение и така процедирам винаги, но сега кривнах встрани заради съчувствие към украинското детенце, което наистина е преживяло ада.

Помня ги бонбоните Лакта. Веднага като описа шарените хартийки за тях си помислих, още преди да им напишеш името. Аз ги обожавах. Има ги и сега, но май не съм ги срещала под името Лакта. Рошен имат едни бонбони с крава на хартийката, които много напомнят Лакта, само ми се струват една идея по-твърди. Пантата ги нарича кравешките бонбони заради опаковката. Simple Smile Тя като малка изкара Инфекциозна Мононуклеоза и тогава й бяха забранили шоколад за доста време. Когато искаше сладко, купувах Лакта.

Родива, и аз споделям мнението ти за бежанците. Семейството на това момиченце конкретно постоянно изразява вербално своята благодарност към българите. Контактувала съм с майката и бабата няколко пъти. Мили и възпитани хора са. Детенцето също е сладурче и е възпитано, но , както споменах, по-лигаво е от прага ни на търпимост ( моя и на Пантата). Те не са от тези семейства, които чакат държавата да ги настани някъде. Намерили са си квартира, майката работи.
Обаче отказвам да приема за нормално, че продължават да говорят на украински, вместо да се опитат да упражняват българския език, който учат. Все пак  говоренето на езика е част от уважението към страната, в която живеят и която им е подала ръка. Аз съм учила руски и повечето неща, които говорят ги разбирам, но не мога да говоря руски/украински, а и в крайна сметка те живеят в България, не съм аз в тяхната държава, така че усилията би следвало да са от тяхна страна.

# 327
Търти, съболезнования.
Зная как се чувстваш, уви.
Вече 10 години минаха, откак погребах най- близката си приятелка. По- близка от сестра ми беше. Два дни преди да науча за кончината й, си говорихме и остана в петък да се чуем да се разберем за среща, в четвъртък вечерта получих обаждането. Няма да влизам в подробности, само ще кажа, че няма ден, в който да не си говоря с нея. Да й споделям, да искам съвети... За мен тя е жива и ми помага- така, както може. Не съм спирала да контактувам със семейството й. Мъжът й срещна нова жена и имат страхотно общо детенце, дъщеря й пък се превърна в невероятна млада дама.
Каквото и да правим, каквото и да кажем- животът си върви. От нас зависи дали хората, които физически не са при нас, ще продължават да са в сърцата ни.

# 328
  • Sofia
Панде, другите вече са изразили мнение, което и аз подкрепям. И то като човек, който активно се включва в благотворителни акции, шествията и организационните въпроси. В случая не се подвеждай от националността. Едно е детето да бъде умишлено игнорирано, нападано, провокирано и т.н. заради това, че не е българче, съвсем друго е поведението да е съобразено с личното възприятие на Пандето и как тя усеща посоката, в която трябва да са отношенията им.
Скрит текст:
Помагам на две жени, едната бесарабска българка от Одеса, другата украинка от Харков. И двете с малки деца. Изпращала съм колети с дрехи, лакомства и играчки за децата, козметики, обувки и дрехи за майките. Организирала съм изпращане на обемни пратки, съвместно с непознати доброволци, за майката от Харков, защото бяха голяма група майки с деца и имаха допълнителни нужди. Плакала съм на съобщенията им. Един летен ден, майката от Харков ми писа, че групата им е в Трявна и мога ли да им изпратя голям надуваем басейн, за да се разнообразяват децата. Ами казах й, че няма как да стане. Обясних й, че много българчета не разполагат с такава придобивка, а възможност да купувам нов нямам. Разбра ме, после след време ми писа за други нужди като дрехи за възрастните, но честно си признавам, че и за миг не ми стана мъчно, че няма да имат басейн. Аз съм много ЗА да им се помага да се приобщават и да се чувстват добре. Но винаги трябва да има една линия, която е хубаво никой да не прекрачва.

Щях да излизам, но не ми е добре. И се скарах за нещо на детето сутринта, на здравна тема,  тя пък ми писала на вайбър как баща й не слагал маска в метрото, щото нямало нужда, а аз само на нея намилам. Криво ми стана.

# 329
Thirteen#, съболезнования!

Общи условия

Активация на акаунт