Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса? - Тема 2

• 324 866
  • 5 089
  •   1
Отговори
# 2 085
Дезинфектантите защо?

# 2 086
Дезинфектантите защо?
Да се дезинфикцират ръцете, защото ако си пипнеш носа, устата, очите може да си го лепнеш. Или ги миеш старателно или дезинфикцираш, най-добре еда не се пипаш по лицето, но понякога човек не се усеща.

# 2 087
Дезинфекцират работните повърхоности, почистват си ръцете, клиентите имат достъп до тях при желание да ги използват.

# 2 088
  • Другата България
Бърд, то е след две седмици моето, и като се знам какъв съм карък, като нищо ще “цъфна“ точно тогава. Ама к'вот - такова, както вече казах, нищо не мога да променя, нищо не зависи от мен.
Както винаги, съгласна съм с всичко, което си написала, но според мен тук има и един друг “проблем“. Много от хората наистина преболедуваха ковид повече от веднъж, самият вирус е ясно, че вече е мутирал и не е толкова “силен“ и смъртоносен, какъвто беше в самото начало. Приравнен е на обикновен респираторен, дори грипа може да е по-опасен в някои случаи. И всеки си казва - а, ще го мина и това, какво толкова. И така отново, и отново. Да, “минаваш го“, но последствията, постковид усложненията могат да са в пъти по-опасни и непредвидими, отколкото самото “изкарване“. Ето това е трудно да се асимилира от нашенеца, защото отново стигаме до онази “мръсна“ дума - превенция. Която за повечето звучи като термин от ядрената физика. Има вече толкова научни материали и разработки какви поражения нанася ковид върху човешкия организъм, какви заболявания може да “отключи“, колко вреди може да нанесе. И нанася, и отново стигаме до свръхсмъртността, и така до безкрай. Но докато повечето от нас ги вълнува дали няма отново да ни затворят, да спрат пътуванията, сбирките, кръчмите, а не това колко пъти ще преболедуваш едно грипче, ситуацията ще е такава. Тоест, май вече перманентно ще е такава.

# 2 089
Да, и това го има.
Чак някаква гордост кой колко пъти го изкарал на крак, какво толкова било, нищо работа, ти какво се вживяваш толкова. Всякакви други последици, които науката и медицината свръзва с ковид, се приписват на всевъзможни други обстоятелства, но категорично се отхвърля ковид като вариант за появява им. Имам такива примери в близкото си обкръжение - и на отключено заболяване след боледуване, и на смърт, която се приписва на всичко друго, но не и на доказания ковид.
Мен изобщо не ме блазни варианта да боледувам по няколко пъти годишно от вирус, който все още се изучава и който оставя редица "подаръци" след себе си, защото на някой му е трудно да си стои в къщи, докато е болен. Но никой не ме пита.

# 2 090
Здравейте,

Търсех в други теми, но не успях да намеря информацията, която търся.

След изкарване на един от по-силните варианти на Ковид преди 2 години ме налегна психическа умора. В следствие много лесно се измарям и това продължава и до днес. Имаше и дълъг период след това, в който прекашлях от нищото, особено като се събудя, но това вече изчезна или много рядко се случва.

Правих си изследвания - Б12, хомоцистеина и фолиевата киселина ми са в норми.

Казват, че умората минавала след време, действително се възстанових в някаква степен, но още съм далеч от това, което бях.

Към какъв специалист мога да се обърна? Какъв е вашият опит?

Благодаря!!

Изкарах тежко ковид пролетта на 2021 и до скоро имах доста сериозна физическа умора. Смених ендокринолога, според когото ТСХ ми било малко над нормата, но това било нормално за възрастта и нямало нужда да пия Л-тироксин. Новият ми даде минимална доза и откакто го пия, направо живнах.

# 2 091
Диорела, извън темата лесно ли приехте л-тироксина. Ако искате пишете ми на лично. И аз съм като вас.

# 2 092
При мен вирусът се развива бавно. Не се тествах в лаборатория, защото ми е пределно ясно, че като цяла седмица в лицето ми кашлят болни колеги и клиенти, то няма разминаване с Ковид. Два дни дразнене в гърлото, сега вечерта повече ме боли гърлото. Температурата ми е 36 градуса. Гърлото ми е червено. Усещам, че след "тихите" сигнали тези дни, утре ще избухне вирусът при мен, сега много ме боли гърлото. 3 дни реших да пия доксациклин, утре за последно. Пия и витамини с цинк и селен.

# 2 093
Нагледно, защо АБ не трябва да се отпускат без рецепта. Доксициклин нито се започва, нито се спира “ей така” за 3 дена. По този начин се стига до резистентни бактерии, от които хора после умират. Като сте го започнали, поне си довършете курса от 7 дни. Доксициклин не е азитромицин - схема от 3 дни е неадекватна за нищо, дори за некомплицирана хламидия.

И не се излагайте на пряка слънчева светлина без SPF, защото доксициклин е тетрациклин и в комбинация със слънце води до еритоматозен обрив при до около 20-25% от хората.

# 2 094
Диорела, извън темата лесно ли приехте л-тироксина. Ако искате пишете ми на лично. И аз съм като вас.

Да, нямам проблеми с Л-тироксина, но е от 25, мин. доза. Дъщеря ми пие доста по-голяма доза и също няма проблеми, но постепенно й я увеличиха. Преди 10-15 години пак ми го бяха изписали, но по-висока доза от раз. Тогава имах сърцебиене. После ми го спряха, че нямало нужда. Не зная дали постепенното увеличаване на дозата има значение.
Написах го, защото след ковид понякога се случват ендокринологични проблеми и една продължаваща умора може да се дължи на такива. Добре е да се направи преглед при читав ендокринолог.
---------------

Hope4C, да те допълня малко. За кой ли път го пишем в тази тема.
Ковид и другите вируси не се лекуват с антибиотици. АБ действат на бактерии, но не и на вируси. Грешка е при каквато и да била вирусна инфекция, да се започва АБ още в началото. АБ се включват  около 3-4-5 ден от началото и то само когато към вирусната има насложена  допълнително и бактериална  инфекция, на която те действат. А и за различните бактерии си има подходящи АБ, не действат на всяка бактерия. Затова лекарите изписват различни АБ, знаят какви бактериални инфекции се въртят в момента и кои АБ им действат.  
Чудя се защо хората не вземат да пият кардиологични, за бъбреци, или други лекарства да лекуват ковид. Логиката е същата, както да пият АБ за вируси.

Стига пихте АБ ей така, превантивно, това е много голяма грешка. Избивате си нормата микрфлора и после 15 АБ пих и не ми помогнаха. Така само пречите на организма да се бори с вируса. А за резистентността, Hope4C го е казал.

Последна редакция: ср, 04 окт 2023, 02:22 от Diorela

# 2 095
  • пустинята Гоби
Хората не са виновни, че почват с антибиотика, защото масово лекарите така лекуваха ковид.

Когато спрат да продават антибиотици без рецепта, тогава и хората ще се научат да не ги пият като бонбони. Аз отдавна съм дисциплинирана в това от отношение - абсурд е да почна сама антибиотик, да не говорим, че няма откъде да го взема.

# 2 096
Questar, ти някакъв тест прави ли изобщо?
За АБ подкрепям, не се пият по 2-3 дни. Или пиеш цялата опаковка, или не пиеш нищо. Това не е аналгин, да се пие докато спре да те боли.

# 2 097
Хората не са виновни, че почват с антибиотика, защото масово лекарите така лекуваха ковид.

Когато спрат да продават антибиотици без рецепта, тогава и хората ще се научат да не ги пият като бонбони. Аз отдавна съм дисциплинирана в това от отношение - абсурд е да почна сама антибиотик, да не говорим, че няма откъде да го взема.
Че се предписваха антибиотици на поразия в началото, предписваха се. Но такава глупост като половин курс антибиотик както биха били тия 3 дни доксициклин никой лекар няма да предпише...
Много е тъпо че контролът върху отпускането им не струва и човек нерядко може да си купи антибиотик ей така у нас. И не е че няма правила как се отпускат в аптеките, но съм се нагледала как се спазват. Не съм следила какво направиха последно, нали се канеха уж саво електронни да са рецептите за тях, но не знам осъществи ли се това.

# 2 098
  • пустинята Гоби
Дори не искам да коментирам 3 дни доксициклин. Просто казвам, че е лекарите в България са като пациентите.

# 2 099
Само на мен ли не са ми изписвали антибиотик без нужда в България? Миналата година личния ми лекар каза да чакам, стигнах до бронхит и тогава ми го изписа. Хем още в началото му казах, че така ще се развият нещата. Беше по нова година, познайте как се търси антибиотик при затворени аптеки и лекари по празниците. Ще ме извинявате, ама предпочитам ако е възможно да мога да си купя. Ние с проблемните дробове май винаги трябва да имаме рецепта под ръка.
Ето, детето ми на почти 4 г. е в същата ситуация. Градина,.вирус, инфлуцид, градина, капки за нос....след две седмици антибиотик, хрипове...Пулмикорт.
Не подкрепям потребителката с Доксициклина. Не е редно да започнеш антибиотик от първия ден когато те заболи гърло. Но тази пролет пих три курса антибиотик докато си оправя гърлото, два месеца се влачих с какви ли не симптоми в гърлото, включително бях на рани по небцето. След като се оправих лепнах Ковид, за който даже не ми се наложи да посещавам лекар или аптека. Та така.

Общи условия

Активация на акаунт